Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak by nie było z tego kasy to by po nocach filmów nie montowali youtube swoją dogą ,profity od firm swoją drogą,kula na początku jak nagrywał to nawet twarzy nie pokazywał poczul kase zaraz sie ujawnił i zona ma swój kanał  nie zazdroszcze im,ale smieszy mnie bo niedlugo beda nagrywac jak na kiblu siedza byle kasa była

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Mamy wolny rynek. Kto chce to może nagrywać. Trzeba mieć zdolności żeby coś pierdzielic do tej kamery, ja bym się nie nadał do takich rzeczy. 

Opublikowano

Jak czytam znawców jaka to rzekomo kasa jest z yt to aż mnie śmiech ogarnia 🤣

superfarmer02 napisał:

a ja powiem tyle, kto ma obornik i gnojowicę temu podwyżki nie straszne

nawozów oczywiście

W najgorszym wypadku ze 4t będzie

z ha

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

A co on ma dużo subskrypcji inni mają po 1,5miliona i więcej.

Załóż podobny kanał,rób nagrania z ładną laską,ona jest źródłem sukcesu.Ale aby dziś zaistnieć musisz zrobić krok na  przód,poszukaj Laski która ściągnie to i owo,będzie zawsze wyzywająca,a wszystkie napalone srelce (z korbankiem w pakiecie)będą Twoi

Opublikowano

A ja powiem taka ciekawostkę. Saletra zamówiona koło 20.09po 1550 brutto. Obiecane że będzie. Po tych podwyżkach mówię napewno nie przywiezie. Odziwo przywiózł z tą cena a data produkcji 05.10.2021 a wątpię żeby dołożył do interesu.

Opublikowano
6 godzin temu, tommy66692 napisał:

do nowego roku będzie po 1800 

skoro teraz dużo ludzi się wstrzymało a na składach mało co leży to jak przyjdzie sezon to skąd ten nawóz się nagle weźmie? Kto zasypie tą dziurę, która powstała po zakmnięciu fabryk yary i innych? Nawóz azotowy może być za 1,5 tys nawet tylko że to będą cyferki w cenniku a w rzeczywistości go nie będzie. 

4 godziny temu, VonVegans napisał:

Ze środkami ochrony roślinlin będzie zaraz to samo co z nawozami,i to bardzo szybko

to jest właśnie ciekawa sytuacja ludzie nie sypną nawozów ale będą chronić. Dużo ludzi patrzy na cene sor i porównuje z poprzedni rokiem. Jest delikatna zwyżka ceny ale jest to do przyjęcia. Kupują na zapas bo wszystko drożeje i napędzają ceny mimo że nie ma żadnych wieści że czegoś ma brakowa czy jakąś fabryka mają zamykać

Opublikowano

Były nie normalnie niskie ceny ropy a nawet za nią dopłacali to teraz wahadło się przechyliło w drugą stronę, ciekawe kiedy te zwyżki się zatrzymają.  Saletra zamówiona 1580zl że 2 tygodnie temu teraz 2300 zł 

Opublikowano
41 minut temu, Huberto89 napisał:

Były nie normalnie niskie ceny ropy a nawet za nią dopłacali to teraz wahadło się przechyliło w drugą stronę, ciekawe kiedy te zwyżki się zatrzymają.  Saletra zamówiona 1580zl że 2 tygodnie temu teraz 2300 zł 

podobno Grupa Azoty zamówienia całosamochodowe które jeszcze nie zostały zrealizowane będzie korygować do cen obecnych :/ 

Opublikowano

Przykra sprawa z tymi cenami, krew zalewa, że zawsze Ci co najciężej pracują dostają po tyłku, są na końcu łańcucha. Ba rolnicy dostaną 2 razy bo to wszystko odbije się na cenach artykułów spożywczych. 

W poprzednim sezonie łączyn koszt na hektar pszenicy wyniósł u mnie 2600zł. Przyjmując pewny plon który nigdy u mnie nie schodzi poniżej 6t po sprzedaży mam pewne 6000zł - 2600kosztów = 3400zł (bez amortyzacji sprzętu i moich godzin pracy)

Jeśli kupię na wiosnę tej saletry po 3000zł/t to dołożę równy 1000zł/ha, czyli po sprzedaży już nie 3400zł a 2400zł zostanie. 

Chyba nie widzę innego wyjścia, trzeba będzie dalej tak robić póki zostaje z tego pola coś jeszcze. 

Gdyby jeszcze chodziło tylko o tą saletrę, a tu drożeje wszystko. 

Chociaż gdyby pszenica skoczyła na 1300zł/t w co do końca nie wierzę ale ją trzymam; Byłoby dalej tak samo jeśli chodzi o zysk.

Opublikowano
8 godzin temu, qba333 napisał:

A ja powiem taka ciekawostkę. Saletra zamówiona koło 20.09po 1550 brutto. Obiecane że będzie. Po tych podwyżkach mówię napewno nie przywiezie. Odziwo przywiózł z tą cena a data produkcji 05.10.2021 a wątpię żeby dołożył do interesu.

Kędzierzyn czy Puławy?  To w końcu Grupa anulowała stare zamówienia czy nie?

Opublikowano
proxy8441 napisał:

41 minut temu, Huberto89 napisał:

podobno Grupa Azoty zamówienia całosamochodowe które jeszcze nie zostały zrealizowane będzie korygować do cen obecnych :/ 

jakos ku..a w druga stronę to nie chciała korygowac

Opublikowano
6 godzin temu, javorskyp napisał:

Przykra sprawa z tymi cenami, krew zalewa, że zawsze Ci co najciężej pracują dostają po tyłku, są na końcu łańcucha. Ba rolnicy dostaną 2 razy bo to wszystko odbije się na cenach artykułów spożywczych. 

W poprzednim sezonie łączyn koszt na hektar pszenicy wyniósł u mnie 2600zł. Przyjmując pewny plon który nigdy u mnie nie schodzi poniżej 6t po sprzedaży mam pewne 6000zł - 2600kosztów = 3400zł (bez amortyzacji sprzętu i moich godzin pracy)

Jeśli kupię na wiosnę tej saletry po 3000zł/t to dołożę równy 1000zł/ha, czyli po sprzedaży już nie 3400zł a 2400zł zostanie. 

Chyba nie widzę innego wyjścia, trzeba będzie dalej tak robić póki zostaje z tego pola coś jeszcze. 

Chociaż gdyby pszenica skoczyła na 1300zł/t w co do końca nie wierzę ale ją trzymam; Byłoby dalej tak samo jeśli chodzi o zysk.

Tylko, że w poprzednich latach nie brałeś za pszenicę po 1000zł. Były lata, że 700zł ciężko było dostać. Jak coś liczysz to chociaż rób to z sensem.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, qba333 napisał:

nigdy nie dokładają, zamówioną miałeś po 1550 o przy tej cenie miał swój zysk i nikt mu ceny nie zmienił a na pewno nie dołoży do 3000zł pzoostałych 1500

to co się w ostatnich dwóch tygodniach stało na rynku nawozowym woła o pomstę do nieba, ceny jeśli powinny wzrosnąć to proporcjonalnie do wzrostu cen kosztów produkcji i ich udziału w tonie nawozu a nie o 2000zł/t

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
6 godzin temu, javorskyp napisał:

Łooo panie, to śmiało może saletra zdrożeć do 5 tys, jeszcze zysk znajdziesz.   :P

Takimi wyliczeniami tylko utwierdzacie ludzi z poza rolnictwa że nic się takiego złego nie dzieje, wszyscy sieją tylko pszenicę, zbierają rekordowe plony, zysk mają, więc czego chcą? aaaaaa pewnie ich d*py swędzą żeby wprowadzić podatek dochodowy, albo ZUS jak mają wszyscy inni, skoro jest tak dobrze.

Opublikowano
11 minut temu, slawekz1975 napisał:

kazdy pszenice sieje a co z takimi co nagnoi  nawapnuje zasieje kuku na kiche  i  pozniej pszenzyta 2 lub 3 i co z tymi tez takie zyski maja? na 5 i 6 klasie?

Dokładnie 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, deSilva napisał:

Łooo panie, to śmiało może saletra zdrożeć do 5 tys, jeszcze zysk znajdziesz.   :P

Takimi wyliczeniami tylko utwierdzacie ludzi z poza rolnictwa że nic się takiego złego nie dzieje, wszyscy sieją tylko pszenicę, zbierają rekordowe plony, zysk mają, więc czego chcą? aaaaaa pewnie ich d*py swędzą żeby wprowadzić podatek dochodowy, albo ZUS jak mają wszyscy inni, skoro jest tak dobrze.

a jakimi wyliczeniami

rzepak 3,5 x 3000 = 10500 - 500 kg saletry po 3000 (1500 zł) - 400 kg npk po 250 (1000zł) - chemia 2000zł - nasiona 500zł - podatki 500zł - ropa po 7 , 700zł - inne pierdoły 2000zł

zostaje 2300 zł z ha bez dopłat bez zwrotu za paliwo

pszenica nasiona 400zł, saletra 1200, npk 750, chemia 1000, paliwo 700,  plon 6 ton po 1050 zostaje około 2000

kukurydza nasiona 600, fosoran 200 kg 800, saletra500 kg 1500, sól potasowa 300 kg 900, chemia 300, zbiór 400, plon 10 ton mokrej po 620 zostaje 1700

oczywiście upraszczam ale nikt przy dzisiejszych cenach skupu i środków produkcji nie dołoży, problemem jest to że nie wiemy co i ile będzie za rok, lepsza jest stabilna w miarę przewidywalna produkcja oczywiście pod chmurką wszystko się może zdarzyć

chcieliście wysokich cen to macie zawsze większości forumowiczom mało,

sory zapomniałem o dzierżawie za 3000, w takiej sytuacji to trzeba dołożyć, ale czego nie robi się dla ukochanej ziemi🤣

Edytowane przez pawelek98
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, pawelek98 napisał:

a jakimi wyliczeniami

rzepak 3,5 x 3000 = 10500 - 500 kg saletry po 3000 (1500 zł) - 400 kg npk po 250 (1000zł) - chemia 2000zł - nasiona 500zł - podatki 500zł - ropa po 7 , 700zł - inne pierdoły 2000zł

zostaje 2300 zł z ha bez dopłat bez zwrotu za paliwo

pszenica nasiona 400zł, saletra 1200, npk 750, chemia 1000, paliwo 700,  plon 6 ton po 1050 zostaje około 2000

kukurydza nasiona 600, fosoran 200 kg 800, saletra500 kg 1500, sól potasowa 300 kg 900, chemia 300, zbiór 400, plon 10 ton mokrej po 620 zostaje 1700

oczywiście upraszczam ale nikt przy dzisiejszych cenach skupu i środków produkcji nie dołoży, problemem jest to że nie wiemy co i ile będzie za rok, lepsza jest stabilna w miarę przewidywalna produkcja oczywiście pod chmurką wszystko się może zdarzyć

chcieliście wysokich cen to macie zawsze większości forumowiczom mało,

9

Ty to już w ogóle popłynąłeś... 8000 kosztów w rzepaku...

I jak rolnik ma być traktowany poważnie, jak takie debilizmy wypisujecie?

Opublikowano
Przed chwilą, oregano napisał:

Ty to już w ogóle popłynąłeś... 8000 kosztów w rzepaku...

I jak rolnik ma być traktowany poważnie, jak takie debilizmy wypisujecie?

chłopie czy ty nie widzisz w tym ironii?

wszystko na poważnie bierzecie, napisałem tak żeby udowodnić że i tak się opłaci.

Opublikowano
1 minutę temu, pawelek98 napisał:

napisałem tak żeby udowodnić że i tak się opłaci.

Zawsze się opłaci dokąd koszty nie przekroczą przychodu ,podkreślam przychodu.Mało kto liczy zysk ,czysty zysk.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v