Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 24.09.2021 o 18:04, Strongman napisał:

Ja kupiłem w lipcu po 1100 za rsm i mnie bedzie kosztował 1100 a nie 1800zł i czemu mam nie walić.

To od wiosny tak się dzieje z materiałami budowlanymi blachą i wyczułem sytuacje.Bo zawsze kupowałem o tej porze.

Tak jak widzę po ludziach to wszyscy mauzery mają pełne.

Teraz mam przeczucie ze do wiosny ON będzie po 7 zł.

Blacha już tanieje  ☺️

Opublikowano

Tego dokumentu nie idzie oglądać . Jeżu jacy oni biedni. 
su***syny słusznie czy nie słusznie mieli oddać 30 %. Nie oddało się bo po co , zmieni się rząd ustawa i dałem za pół darmo będziemy mieć. A tu płacz i lament . Byznesmeny j**ane

Opublikowano

Wychodzi na to że mali nie daja im żyć i są głównym złem tego kraju bo trzeba się z nimi dzielić nie swoją ziemią. 

Opublikowano

Szok . Jeszcxe całego nie obejrzałem ale nie wiem czy gdzieś wogole jest mowa ze główna przyczyna to to ze nie oddali 30 % jak inni tylko liczyli ze jakoś to będzie. Cwaniaki j**ane. 

Opublikowano

A ja was pocieszę u mnie w okolicy  są dwa duże gospodarstwa jedno 1500 ha inne 900, i wiecie co za 10 lat to nie będzie pracowników do obrabiania tej ziemi i hodowli, chyba że na wszystko usługę weźmie

na te nowe maszyny trzeba konkretnych ludzi i trzeba im będzie grubą kasę zapłacić, pracownicy chcą wolnych wekendów, wakacji itp.

Przyszłością będą gospodarstwa rodzinne ale tylko takie ile własną rodziną będą dali rady obrobić

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
18 minut temu, pawelek98 napisał:

Przyszłością będą gospodarstwa rodzinne ale tylko takie ile własną rodziną będą dali rady obrobić

I to jest właśnie gospodarstwo rodzinne. Masz pracownika-masz przedsiębiorstwo.

SAUTER: wyłudzanie vatu, czy jak mówił pinokio " mafie vatowskie". Każda mafia ma "ojca chrzestnego". Ilu tych "ojców chrzestnych" odsiaduje wyroki za wyłudzenia vat? Włącz myślenie.

Opublikowano (edytowane)

Nie stresuj mnie tymi zdieciami. Aż strach pomyśleć że ja musze 400na ha siać a przecież jeszcze sól saletra do tego. JPIER

Edytowane przez Gość
Opublikowano
35 minut temu, pawelek98 napisał:

A ja was pocieszę u mnie w okolicy  są dwa duże gospodarstwa jedno 1500 ha inne 900, i wiecie co za 10 lat to nie będzie pracowników do obrabiania tej ziemi i hodowli, chyba że na wszystko usługę weźmie

na te nowe maszyny trzeba konkretnych ludzi i trzeba im będzie grubą kasę zapłacić, pracownicy chcą wolnych wekendów, wakacji itp.

Chyba sie wojciechowskiego nasluchales.

To w rodzinnych gospodarstwach nie bedzie ludzi do pracy. 

Dziadki powymieraja, mlode zony kariery zawodowe robia, palcem w gospodarstwie nie dotchna. A dzieciaki przed komputerami siedza a jak pojda na studia do miasta to juz nie wroca.

Teraz to ja nawet dzieciakow czy nastolatkow nie widze robiacych traktorami na wsi. Tylko siedza w swoich jaskiniach. Nie to co kiedys. Ciagle byly na mnie donosy ze 10 letni dzieciak jezdzi ciagnikie  po drodze krajowej......

• Like 2
Opublikowano

gospodarstwa pow. 300 ha będzie stać na pracownika spokojnie da sobie rade ,  takie   50 -100 ha  jeden rolnik ogarnie tylko zniwa ale to czas wakacji więc da rade za odpowiednią stawke wynająć pracownika , gorsze takie 100-  300 tu jeden zbytnio nie da rady .

Opublikowano

Tylko skąd tego pracownika wziąć. Może są rejony gdzie łatwo, u mnie praktycznie bez szans. 

Opublikowano

to jeszcxe lepsze. Kobieta szczyci się jak to z PGR pochodzi a kompletnie nie ma pojęcia o ziemi. Głód ziemi to głupota a młodzi rolnicy. Z okolicy tej firmy mówią ze nie ważna wielkość , trzymajmy się razem . Duńczycy weszli nie dlatego ze są pionierami. Weszli bo mieli kapitał i wiedzieli ze dopłaty wejdą i się odkują . 1000 ha za pół darmowy czynsz,. Wtedy można zrobić i imprezę sportowa albo biogazownie postawić . W tym filmie i wywiadzie ci wszyscy płaczący przedstawiani są jako pionierzy, super biznesmeni. Żadnego głosu rolnika 50 -100 ha dla równowagi . Głos jednej strony jacy są pokrzywdzeni . A ja mam ich za debili. Bo jak nazwać kogos kto całe swoje życie podporzsdkowal ziemi dzierżawionej ?? Przecież umowa się kończy i może być różnie , trzeba zawsze mieć to z tylu głowy a nie traktować ta ziemie jako własna . Po drugie z takim bonusem jak dopłaty po małym czynszu nie zabezpieczyć minimum własności to trzeba być kretynem 

• Like 1
Opublikowano

powiedz to moim rodzicom dla nich dzierzawa jest dużo lepsza niż własność bo kupowanie sie nie opłaca i 30 lat bedie sie spłacać w 1995 r mieli możliwosc kupienia ziemi po pgr po 500zł za ha ale niestety nie kupili bo w tym okresie kupili kombajn ziemniaczany za 16 tyś ...dzisiaj ta ziemia jest warta 40 tyś za hektar albo i wiecej a kombajn,,,, interes życia...

Opublikowano
16 minut temu, danielursus3p napisał:

Tylko skąd tego pracownika wziąć. Może są rejony gdzie łatwo, u mnie praktycznie bez szans. 

pracownika brak i umie , ale to przez samych rolników którzy nauczeni byli brać pijaczków za ramke szlugów i spirytus , jak się da odpowiednie godziny pracy to i pracownik sie znajdzie , i tu zaczyna się  od jakiej powierzchni gospodarstwa stać nas będzie na wydanie około 70 tys brutto na pracownika ? przy 300 ha to wychodzi 250 zł od ha na jednego pracownika czy starczy ? na dobrej ziemi tak .

Opublikowano

Myślę że stać. Nie ustanne zakupy co raz to większych maszyn nie są spowodowane drastycznym wzrostem gospodarstwa, tylko brakiem rąk do pracy, sprawa się zamyka płacisz wypłate dla pracownika lub ratę kredytu nowej de facto często zbyt dużej maszyny. Tam gdzie są ludzie do pracy często nie ma całkiem nowych maszyn.  

Opublikowano
Dnia 25.09.2021 o 08:02, MrElQk napisał:

Wreszcie ktoś powiedział coś mądrego. Niestety tak myślących ludzi jest za mało. Większość i tak kupi nawet saletrę po 2000 zł. Z jednej strony trzeba to zrozumieć każdy chce jak najwięcej wykorzystać zebrać. Solidarności w tej kwesti na pewno nie będzie. Ja jestem logistykiem w firmie transportowej to słyszałem od dostawców części, że bambery nawet AdBlue kupują i leją na pola. A to chyba zabronione jest, ale grunt że tanie 😉

Azot w adblu wychodzi drozej.

Opublikowano
21 godzin temu, masa24 napisał:

Jeżeli nie unia to samodzielne decydowanie o swoim losie i handel z Niemcami chinami Rosja czy bislorusia a nie dyktando  UE. Jakby ktoś mądry u nas rządził to dawno byśmy tak robili a tak jesteśmy pachołkami o losie których decyduje Niemiec z Francuzem 

Polska sobie nie może poradzić z małym co do wielkości krajem jakim są Czechy a oczekujesz że będziemy w stanie handlować z całą wspólnotą.

19 godzin temu, pawelek98 napisał:

nie porównuj się do mocarstwa, które budowane było niewolniczą pracą i łupieniem świata.

huty sprzedane, stocznie zamknięte, część banków sprzedana, elektrociepłownie sprzedane, własny przemysł praktycznie nie istnieje, nie mamy ani silników, ani samochodów, ani traktorów, część wykształconego społeczeństwa w wieku produkcyjnym wyjechała,  wszyscy sąsiedzi są źli, debile nami rządzą sami nie potrafimy zagospodarować swego położenia geograficznego, wpieprzamy się w nieswoje sprawy

Mieliśmy kiedyś kontrakty w Iraku i Iranie, to na pierwszy napadliśmy w imię czego? , Rosja odbiorca płodów rolnych trzeba było się skłócić,

nic nie zrobimy  bo jakie społeczeństwo taka władza

Jak to mówią pokorne ciele dwie matki ssie. 

1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

Mylisz się. Na 900 ha produkcji roślinnej wystarczy dobry sprzęt i 2 pracowników + agronom, który tym zarządza. Nieraz na gospodarstwach 100 ha pracuje cała rodzina. Pomaga babcia dziadek, ojciec matka i żona i dzieci. Które gospodarstwo jest bardziej efektywne?

Któryś raz widzę że przewija się tu argument że Polska ma strategiczne położenie. Wielkie równiny od wschodu do zachodu. Nawet nie trzeba jakoś strategicznie planować uderzenia militarnego. Jakbyśmy graniczyli z Białorusią terenem górzystym to żadnych migrantów by tam nie było.

Opublikowano

Dobrze że zostaną Ci najbardziej efektywni i wydajni w rolnictwie przejdą w pełni na działalność z US i ZUS. Podzielą się wtedy zyskiem z państwem na utrzymanie socjalu i innych wytworów komuny. Cała rodzina jest nieefektywna w rolnictwie ale jak ktoś inny płaci na ta rodzinę i jej utrzymanie jest ok. W tle przejmowanie majątków i własności od indywidualnych podatników na rzecz państwa i korporacji. Za dużo ludzi chodzi na szkolenia w firmach i zryło wam pojmowanie rzeczywistości. Historia musi zatoczyć koło wywłaszczenia, PGR i komuna później upada i cyrk trwa od nowa...

Opublikowano
1 godzinę temu, Jurek87 napisał:

Azot w adblu wychodzi drozej.

Wiem bo w AdBlue chyba 15% azotu. Wiesz ale nie każdy może o tym wie. Znam sporo osób np. którzy wolą kupić amofoskę zamiast polifoski bo jest tańsza, a w przeliczeniu na czysty składnik wiadomo co lepiej wychodzi. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v