Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Dopóki nie będzie worek nawozu tyle co worek zboża to rolnik zawsze będzie w plecy .

To ty jakieś strasznie gówniane plony osiągasz skoro masz takie kalkulacje. 

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

50 kg.

No przecież tak jest. Za worek pszenicy kupisz worek siarczanu magnezu, nawet dwa bo są po 25kg.😁

Opublikowano

Większość tu odnosi ceny nawozów do zboża które faktycznie podrożały, i wiedza i odmiany i można w miarę wynik ekonomiczny na hektar mieć .

Natomiast połączone z hodowlą już tak różowo nie wygląda. Zboże daje narazie na tyle dobre wyniki że ludzie w szybkim tempie rezygnują z hodowli czegokolwiek na rzecz produkcji roślinnej która nie wymaga aż takiego nakładu pracy .pytanie kiedy ten balon pęknie?

Opublikowano

Oby jak najdłużej nie pękł 🙃 , może wreszcie się coś zarobi na hodowli rogatego a nie tylko kupkę gnoju 

Opublikowano

Oby to się nadal jakoś bilansowało bo dobrze nie będzie.

Obszarnicy połykają kolejne hektary, podnoszą wydajność. W pieczywie co raz mniej mąki. No i kiedyś będzie dramat.

Jeszcze niech biopaliwa i bioetanol siądzie , nawet na krótko i katastrofa

Opublikowano
11 godzin temu, HF86 napisał:

Większość tu odnosi ceny nawozów do zboża które faktycznie podrożały, i wiedza i odmiany i można w miarę wynik ekonomiczny na hektar mieć .

Natomiast połączone z hodowlą już tak różowo nie wygląda. Zboże daje narazie na tyle dobre wyniki że ludzie w szybkim tempie rezygnują z hodowli czegokolwiek na rzecz produkcji roślinnej która nie wymaga aż takiego nakładu pracy .pytanie kiedy ten balon pęknie?

Hodowcy podwójnie dostali po tyłku, zboże drogie to i nawozy podrożały, zboże drogie to i pasze drogie więc nie ma co się dziwić że rezygnują.

Opublikowano

15 lat nic ziarna nie sprzedałem ani worka. Jeszcze się kupowało. Teraz wszystko na sprzedaż, część kukurydzy też. Trawy na gruncie pod pług  z nadzieją że ktoś dalej te zboża kupi .

Opublikowano (edytowane)

ASL strasznie pali, już niejeden rzepak przez niego liście stracił.  Wydaje mi się, że byłby dobry przy siewie w szerokie rzędy i rozlewaniu go wężami obok roślin, 

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
Dnia 12.08.2021 o 15:24, wojak1986 napisał:

Grupa co ma hektary i kredyty musi kupić nawozy żeby spłacać zobowiązania. Reszta działkowiczów może i kupi mniej albo wcale ale oni prędzej czy później mają zniknąć z rynku więc drogi gaz i nawozy to zrewidują kto się utrzyma. Do tego utną część dopłat od 2023 w zamian pakiety ekologiczne jazda bez trzymanki...

Mały nie zasieje  raz do roku zrobi orkę i wezmie dotacje.Lub lepiej talerzówka strączkowe przez 5 lat i ma w d.... kasa z dotacji do strączkowych gleba nie jest opuszczona straczkowe skosi lub nie i talerzówka jest wyjscie jest.A duży niech szuka areału

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

15 lat nic ziarna nie sprzedałem ani worka. Jeszcze się kupowało. Teraz wszystko na sprzedaż, część kukurydzy też. Trawy na gruncie pod pług  z nadzieją że ktoś dalej te zboża kupi .

Całkowita rezygnacja z hodowli? Te zboża to na czym będą plonowały?

Opublikowano

Nie całkowita. Cześć gruntów mam nie zdatnych pod orke to trochę hodowli trzeba żeby trawy w obornik przerobić i jakieś dopłaty wyprodukować. Szkoda życia na dużą hodowle za marne grosze zwłaszcza z wizją nowego ładu i nowych wymagań. 

Opublikowano
kiko8 napisał:

Dnia 12.08.2021 o 15:24, wojak1986 napisał:

Grupa co ma hektary i kredyty musi kupić nawozy żeby spłacać zobowiązania. Reszta działkowiczów może i kupi mniej albo wcale ale oni prędzej czy później mają zniknąć z rynku więc drogi gaz i nawozy to zrewidują kto się utrzyma. Do tego utną część dopłat od 2023 w zamian pakiety ekologiczne jazda bez trzymanki...

Mały nie zasieje  raz do roku zrobi orkę i wezmie dotacje.Lub lepiej talerzówka strączkowe przez 5 lat i ma w d.... kasa z dotacji do strączkowych gleba nie jest opuszczona straczkowe skosi lub nie i talerzówka jest wyjscie jest.A duży niech szuka areału

ta jak by tak mali posiali po 1ha strączkowych to z tej dotacji 700zł by zostało z 7zł, mali będą mieli jeszcze mniej dotacji wystarczy poczytać trochę nowe założenia

Opublikowano

To jest bez sensu ciągle inwestuj, ciągle się „rozwijaj” dokupuj ziemi pracuj więcej! I co masz w zamian relatywnie niższe ceny i jednostkowy zysk. No bo mamy postęp, -to powinno się mniej pracować, mieć więcej czasu bo maszyny nam pomagają. 
Sami siebie niszczymy konkurując pomiędzy sobą np dzierżawa za 2000zł+ podatek na nie najlepszej glebie. A potem płacz bo komornik 

• Like 4
Opublikowano
3 godziny temu, bennos napisał:

Z innej beczki panowie. Jak jest z tym wapnem oddają tą kasę czy ciężko im to idzie ?

oddają.

Ja dostałem zwrot w kwietniu - składałem wniosek chyba we wrześniu, w grudniu miałem jakieś poprawki jeszcze.

Opublikowano (edytowane)

8 godzin temu, HF86 napisał:

Nie całkowita. Cześć gruntów mam nie zdatnych pod orke to trochę hodowli trzeba żeby trawy w obornik przerobić i jakieś dopłaty wyprodukować. Szkoda życia na dużą hodowle za marne grosze zwłaszcza z wizją nowego ładu i nowych wymagań. 

no własnie czytałem troche to jest sens hodowla pod dopłaty ,  jakby do TUZ  było 2 tys do ha. z obsadą 1 dorosła sztuka na 3 ha to nie było by aż tak zle 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
36 minut temu, jarecki napisał:

no własnie czytałem troche to jest sens hodowla pod dopłaty ,  jakby do TUZ  było 2 tys do ha. z obsadą 1 dorosła sztuka na 3 ha to nie było by aż tak zle 

Na mój rozum to jaki sens tego?

Na 30ha pier**lić się z 10 szt bydła, wymogi weterynarii takie same, uwiązanie człowieka podobne, jak przy 50 czy 100.

Na 30 ha paszy w uj. Zmulczować czy skosić kka razy trzeba a to nie są aż takie tanie sprawy bo i paliwożerne i sprzęt po tyłku dostaje.

No i nie każdy ma te 30ha łàk czy UZ

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v