Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słomę wapnem posypać i lepiej jak azotem.
A jak słoma zostaje na wierzchu to azot po co niech se leży? 
W okolicy widzę u sprzedawców pełne magazyny nawet na placu nie ma gdzie samochodu zaparkować? 

• Like 1
Opublikowano

Przez lata" fachowcy " z ODRów tłuki nam do głowy że do rozkładu słomy potrzeba stosować azot .Tak też przez długie lata robiłem efekt mizerny a na wzrost humusu żaden I koło 2005 r  byłem na wykładzie profesora z akademii rolniczej który badał te zależności .Wnioski i rada była aby nie azot a na słomę co roku rozsiać wapno lub kredę  i tak też robię od tego czasu i to z powodzeniem .Pomijam oczywiście aspekt głodu azotowego rzepaku na przyoranej słomie ale do samego rozłożenia azot nie jest aż tak konieczny  dodatkowo należy uwzględnić azot pozostały w glebie po roślinie uprawnej a nie obłędnie stosować bo  taka moda 

Oczywiście tam gdzie uprawa ST do rozkładu przyczynia się dostęp do powietrza ponadto słomy nie mają zeżreć bakterie i nie wiele z tego jest pożytku ale to grzyby ze słomy tworzą próchnicę 

Opublikowano
20 minut temu, RU68 napisał:

Przez lata" fachowcy " z ODRów tłuki nam do głowy że do rozkładu słomy potrzeba stosować azot .Tak też przez długie lata robiłem efekt mizerny a na wzrost humusu żaden I koło 2005 r  byłem na wykładzie profesora z akademii rolniczej który badał te zależności .Wnioski i rada była aby nie azot a na słomę co roku rozsiać wapno lub kredę  i tak też robię od tego czasu i to z powodzeniem .Pomijam oczywiście aspekt głodu azotowego rzepaku na przyoranej słomie ale do samego rozłożenia azot nie jest aż tak konieczny  dodatkowo należy uwzględnić azot pozostały w glebie po roślinie uprawnej a nie obłędnie stosować bo  taka moda 

Oczywiście tam gdzie uprawa ST do rozkładu przyczynia się dostęp do powietrza ponadto słomy nie mają zeżreć bakterie i nie wiele z tego jest pożytku ale to grzyby ze słomy tworzą próchnicę 

Pomyśl trochę . Przecież nie będę stosował wapna na gleby gdzie ph jest 7,3 - 7,5 . Jeśli ktoś sieje rośliny jare to spoko , przez zimę się coś przerobi , ale jak jest uprawa rzepaku czy nawet pszenica po pszenicy , to braki azotu są duże . W tamtym roku , brakło mi rsm na pasek ścierni , to pszenica na jesień odstawała bardzo od tej z rsm , i nawet jak gdy by choroby ja bardziej brały .

Opublikowano

Napisałem kolego że nie dotyczy głodu azotowego ale dobrze pocięta i wymieszana słoma nie stanowi super problemu a nawet tam gdzie ph 7,5 i tak sypię kredę bo chodzi o neutralizację kwasów wytwarzanych przy przekształcaniu słomy -a zrób sobie doświadczenie i już wiadomo co na przyszłość  

Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Słoma do rozkładu pobiera azot , nie musisz sypać azotu na słomę ona sobie pobierze z gleby ,nikt  nie robi analizy gleby na azot i nie wiadomo ile go jest przed siewem .

Opublikowano
4 godziny temu, danielhaker napisał:

Przyjdzie z Białorusi, tylko okrężną drogą, tak jak nasze jabłka do Putina

Nasze jabłka do Putina głównie szły właśnie przez Białoruś. Zejście jabłka teraz jest tak mizerne, że ludzie otwierają komory i sypią na przemysł.

Opublikowano
Dnia 12.07.2021 o 10:48, damianzetor9540 napisał:

A jesteście pewni wiarygodności prób? Już nie raz miałem sytuację że pole rodzi pięknie a na wynikach wychodziło dno, i odwrotnie. Na wynikach małe pH a motylkowych ogrom, a na innym pH książkowe a koniczyny ledwo byle gdzie

Uprawiam trawy z motylkowymi i kukurydzę 

Z tymi badaniami to racja. Raz PH wyszło 6,9  byłem w szoku wapno nie sypane od kilku lat  .

kilka tygodni później oddałem kolejne próbki z tych samych miejsc PH 5,9

Natomiast magnez z wysokiego wskoczył na poziom niski.

Takie oto badania. Ciekaw jestem gdyby oddać do trzech stacji po 2 próbki tej samej gleby, jakie byłyby wyniki.

Opublikowano

Badania gleby to bardziej winna chyba metodyka badań i sposób pobierania prób -tak jak gluten w pszenicy i inne parametry .Są i dokładniejsze sposoby (ziemia ogrodnicza) ale wtedy już nikt by nie badał przy cenie chyba 200 zł  

Opublikowano

badania owszem  pewną wiedzę dają. Mimo to uważam że znajomość swoich pól jest raczej najbardziej wiarygodna. 

Przykład zakupiłem pole pH ok 6,5 rok temu były buraki kopane kombajnem Ropa w bardzo ciężkich warunkach było bardzo mokro.

Po zakupie zasiałem pszenicę tam gdzie koła kombajnu przejechały zboże połowę mniejsze poszło sporo azotu nic nie pomogło .

Wcześniej pole orane było B głęboko no cóż ciągnik ponad 200 KM . Dawki nawozów też były kosmiczne. U mnie c 330 wiadomo ciut płycej skutek taki że 2 m po zewnętrznej krawędzi pola zboże ma może 50 cm.

Teraz jestem ciekaw ile lat minie jak to doprowadzę do normalności.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Dziś kupiona Polifoska Plon+ NPK(S) 5-17-32-(7) z żelazem (Fe) 0,3 i cynkiem (Zn) 0,05 - 1820zł z płatnością na 31.08

Gdzie zamawiałeś?

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Dziś kupiona Polifoska Plon+ NPK(S) 5-17-32-(7) z żelazem (Fe) 0,3 i cynkiem (Zn) 0,05 - 1820zł z płatnością na 31.08

Ile na ha Plifoski Plon będziesz dawał , bo cena i skład w miarę ?

Opublikowano
2 godziny temu, Agra napisał:

badania owszem  pewną wiedzę dają. Mimo to uważam że znajomość swoich pól jest raczej najbardziej wiarygodna. 

Przykład zakupiłem pole pH ok 6,5 rok temu były buraki kopane kombajnem Ropa w bardzo ciężkich warunkach było bardzo mokro.

Po zakupie zasiałem pszenicę tam gdzie koła kombajnu przejechały zboże połowę mniejsze poszło sporo azotu nic nie pomogło .

Wcześniej pole orane było B głęboko no cóż ciągnik ponad 200 KM . Dawki nawozów też były kosmiczne. U mnie c 330 wiadomo ciut płycej skutek taki że 2 m po zewnętrznej krawędzi pola zboże ma może 50 cm.

Teraz jestem ciekaw ile lat minie jak to doprowadzę do normalności.

Normalnie wygryzles obszarnika to powinno się rodzic bez nawozów :)

Opublikowano
50 minut temu, sznajdik napisał:

A ten fosforan z azotem jest? bo podobno stąd się cena bierze. Ja npk zamówiłem ze 2 miesiące temu 8 19 29 (3) po 1875 brutto z płatnością 30.08

Normalny 18N 46P z firmy Helm. Brałem od nich w zeszlym roku i na 1 bb zostaje 2-3kg brył których nie da rady rozwalić. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v