Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten głupszy sprzeda ten mądrzejszy trzymie Ten mądrzejszy ma kredyty do spłaty tak rozłożone ze nie musi koniecznie wypychac zboża w żniwa ten glupszy ustawił sobie po zniwach spłatę bo stwierdził że zboże sprzeda i będzie mieć kasę

Opublikowano
Zbyszek3939 napisał:

Z drugiej strony jak by tak wszyscy byli mądrzy😄  to też nie wiadomo do czego by to doprowadziło .

Może by doprowadziło do tego, że różnica między żniwami a innymi okresami byłaby tylko 50 zł na tonie i dopiero ten kto ma powyżej 1 tys ton byłoby oplacalne stawianie silosów/magazynów na zboża a reszta by sprzedawała po zniwach bez roboty

Opublikowano

Na początku gospodarowania wybudowałem magazyn a drugi obiekt dostosowałem do magazynowania i od zawsze przechowuję .I na przestrzeni kilkudziesięciu  lat na pewno jest sporo na plus -wydatek dawno się spłacił .Ale nie można mieć pewności że zawsze się zarobi na przestrzeni 30 lat 3-4 lekkie wtopy 3 razy horrendalne wzrosty cen dochodzące do 80% w stosunku do żniw pozostałe lata przyzwoity zwrot .Natomiast nie biorę pod uwagę ubytku przechowalniczego ponoć 1-2% .Nie rozumiem rolników którzy kupują drogi sprzęt a nie mają bazy przechowalniczej nawet izolowana hala jest wyjściem a może się zwrócić w jeden sezon ,a w razie co można wykorzystać inaczej  w minionym sezonie na samym przechowaniu mam ponad 200tyś zysku .Tak że zachęcam do budowy magazynów i skończy się monopol firm skupujących 

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, turtojs napisał:

Może by doprowadziło do tego, że różnica między żniwami a innymi okresami byłaby tylko 50 zł na tonie i dopiero ten kto ma powyżej 1 tys ton byłoby oplacalne stawianie silosów/magazynów na zboża a reszta by sprzedawała po zniwach bez roboty

I na to samo by wyszło 😎

Opublikowano

Dziś nie produkcja się liczy ale umiejętna sprzedaż .Większe gospodarstwa mają lżej bo odbiór samochodami nie generuje kosztów -natomiast mniejsze muszą mieć sprawne przyczepy i ciągnik oraz nie bać się transportu do 50 km aby uwolnić się od miejscowych oszustów i złodziei wykorzystujących brak środków transportu w gospodarstwie  

Opublikowano
4 godziny temu, RU68 napisał:

Dziś nie produkcja się liczy ale umiejętna sprzedaż .Większe gospodarstwa mają lżej bo odbiór samochodami nie generuje kosztów -natomiast mniejsze muszą mieć sprawne przyczepy i ciągnik oraz nie bać się transportu do 50 km aby uwolnić się od miejscowych oszustów i złodziei wykorzystujących brak środków transportu w gospodarstwie  

Troche racja ale podstawową bolączką jest zawiść wśród rolników, nie duzy problem zebrać 24t na 4-6 rolnikow, tylko wiekszosci szkoda ze sąsiad tez kupi taniej....

Opublikowano

U mnie u miejscowego cwaniaczka, handlarza to kupują stare chłopy z przyzwyczajenia i ciemnoty. Mówią że Bogdan dobry chłop, tanio sprzedaje bo mówi że i tak nic nie zarabia a ciemnota wzbogaca cwaniaka co na wczasy do Dubaju lata na koszt idiotów. Ja zamawiam 70 km dalej i zawsze minimum jest 100 zł taniej na tonie. Trzeba tylko wziąć małą ciężarówkę- 6 ton. Przy 24 tonach jeszcze większe rabaty.

Opublikowano
9 godzin temu, pala92 napisał:

Troche racja ale podstawową bolączką jest zawiść wśród rolników, nie duzy problem zebrać 24t na 4-6 rolnikow, tylko wiekszosci szkoda ze sąsiad tez kupi taniej....

Już to przerabiałem przez 2 lata  żeby się ktoś dołączył , na auto , na ultra czy na siarczan magnezu . to  gadka zawsze była , a to temu na razie nie potrzebne , a to inny nie ma na razie kasy , i takie inne . Więc szkoda się w ogóle kogoś prosić . Zresztą w tym roku pod rzepak raczej tylko pójdzie po 200 kg poli czy ultry i finito . Po rzepakach na pewno będzie 0 , Na samym azocie , który zamówiłem auto w cenie wyższej ponad 10.000 zł na aucie niż w tamtym roku , to rok się przejedzie na spokojnie . Po żniwach tylko trzeba badanie ziemi zrobić , czy nie ma jakiegoś dużego deficytu któregoś ze składników pokarmowych ,  

• Root Admin
Opublikowano

Zaawansowane miałem na myśli nie tylko podstawowe makro i pH, ale również:

mikro, siarka, substancje organiczne, Nmin

w tym roku płaciłem właśnie 600 zł w tym miałem makro na każde 3ha, i kilka próbek mikro, kilka próbek siarki, kilka próbek Nmin i kilka próbek substancji organicznej.

Miałem wyznaczone strefy pobory prób pod GPS, ale człowiek pobierający próby miał problem z plikami i finalnie pobrał je po swojemu - bez GPS.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

amen, na 30ha to zaawansowane próby glebowe kosztują 500-600zl

Raczej zawsze robię tylko podstawowe , ostatnio było coś koło 11 - 12 zł , a micro to i tak się coś daje w oprysku .

Opublikowano

A jesteście pewni wiarygodności prób? Już nie raz miałem sytuację że pole rodzi pięknie a na wynikach wychodziło dno, i odwrotnie. Na wynikach małe pH a motylkowych ogrom, a na innym pH książkowe a koniczyny ledwo byle gdzie

Uprawiam trawy z motylkowymi i kukurydzę 

Opublikowano

Tych państwowych tak. Trzeba się bać próby robionych przez przedstawicieli handlowych 

Opublikowano
13 minut temu, damianzetor9540 napisał:

A jesteście pewni wiarygodności prób? Już nie raz miałem sytuację że pole rodzi pięknie a na wynikach wychodziło dno, i odwrotnie. Na wynikach małe pH a motylkowych ogrom, a na innym pH książkowe a koniczyny ledwo byle gdzie

Uprawiam trawy z motylkowymi i kukurydzę 

mam wyniki prób sięgające lat 80 i wyniki w wyjątkiem ph są w miarę powtarzalne przy w miarę zrównoważonym nawożeniu -ani nie oszczędzam ani nie walę bez umiaru ale staram się bilansować czyli K bardzo wysokie -ograniczam P niskie sypie więcej  itd i o dziwo lata mijają a wyniki w danych miejscach i na danych kawałkach powtarzalne .śmiem domniemać że to dana gleba ma właściwości i skłonność do zatrzymywania danego pierwiastka .Może to błędne myślenie ale obserwując wyniki badań przez 40 lat na tych samych polach takie wnioski się nasuwają .

1 minutę temu, Andpol napisał:

Jak pobrać prawidłowo?

zgodnie z instrukcją 

Opublikowano
42 minuty temu, RU68 napisał:

mam wyniki prób sięgające lat 80 i wyniki w wyjątkiem ph są w miarę powtarzalne przy w miarę zrównoważonym nawożeniu -ani nie oszczędzam ani nie walę bez umiaru ale staram się bilansować czyli K bardzo wysokie -ograniczam P niskie sypie więcej  itd i o dziwo lata mijają a wyniki w danych miejscach i na danych kawałkach powtarzalne .śmiem domniemać że to dana gleba ma właściwości i skłonność do zatrzymywania danego pierwiastka .Może to błędne myślenie ale obserwując wyniki badań przez 40 lat na tych samych polach takie wnioski się nasuwają .

zgodnie z instrukcją 

Mimo racjonalnego nawożenia fosfor ci nie podskoczył ? 

Opublikowano
4 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Raczej nie, laska egnera, ukłuć dużo, raczej w tym filozofii nie ma aczkolwiek mogę być w błędzie. 

Jedne co może zawinić chyba to oznaczenie próbki

Był kiedyś artykuł z top agrar jak wysłali ta sama próbkę do wszystkich lab państwowych i wyniki były różne.  Aczkolwiek u mnie nigdy nie było z tym problemu. Gdzie nie rosło było dno z drobnymi wyjątkami. Jedynie na glinie trawa rośnie jak głupia przy ph poniżej 5 i składnikach na niskim poziomie

Opublikowano
11 minut temu, masa24 napisał:

Mimo racjonalnego nawożenia fosfor ci nie podskoczył ? 

Rędzina czyli gleba zasadowa i fosfor jest moim zdaniem blokowany .A dla mnie nawożenie to nie dążenie do bardzo wysokiej zasobności ale do utrzymania średniej i wysokiej zasobności .Już kiedyś pisałem nie zebrane tony się liczą ale ekonomia produkcji czyli przyzwoite plony dobrej jakości wyprodukowane bez przesadnych nakładów .Co daje tona z hektara więcej jak koszt jej produkcji się nie zwraca a za 100 zł zysku na ha ponoszenie nadmiernego ryzyka inwestycyjnego (bo jesteśmy wrażliwi na pogodę).  

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, RU68 napisał:

Rędzina czyli gleba zasadowa i fosfor jest moim zdaniem blokowany .A dla mnie nawożenie to nie dążenie do bardzo wysokiej zasobności ale do utrzymania średniej i wysokiej zasobności .Już kiedyś pisałem nie zebrane tony się liczą ale ekonomia produkcji czyli przyzwoite plony dobrej jakości wyprodukowane bez przesadnych nakładów .Co daje tona z hektara więcej jak koszt jej produkcji się nie zwraca a za 100 zł zysku na ha ponoszenie nadmiernego ryzyka inwestycyjnego (bo jesteśmy wrażliwi na pogodę).  

Nie atakuje , pytam z ciekawosci bo mam wszędzie niski poziom fosforu i zastanawiam się czy jest sens dawać ten fosfor na poziomie 80-90 gdzie to najdroższy składnik czy poprostu lecieć taki standard 200 npk pod zboża 300 npk pod rzepak i nie kombinować bo średnie plony mimo tego pszenicy koło 7 t

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v