Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał:

Ale bajki wypisujesz . Ziemniaków nie sadzę ale w tamtym roku na ziemniakach to ludzie robili konkretne biznesy , był okres że się płaciło 30 zł/worek , a koło 20 to była norma . Więc jak przy tej cenie można dokładać do uprawy .

Ja powtarzam to co gość na yt

Opublikowano

Czekam z N2 do końcówki marca. Zamówiłem tilmora na ten rok,( bo na caryx czy toprex wydaje mi się że będzie za późno) ale coś czuję że w marcu z nim też nie wiadę.

Screenshot_20210314-123348_Chrome.jpg

Opublikowano (edytowane)

Napisz coś więcej na temat tego że na caryx czy toprex może być za późno, chodzi o datę stosowania czy o rozwój roślin, temperaturę ?

Edytowane przez loquito
Opublikowano (edytowane)

Chyba się nie rozumiemy . Chcesz powiedzieć że w tamtym roku , czyli ziemniak z poprzedniego sezonu ( od początku stycznia do pierwszych nowych ziemniaków 2020 r .) kupowałeś po 15 gr ? gdzie , bo u mnie za kg trzeba było zapłacić  od 1.3 do 2 zł/kg . No chyba że już w 2021 roku jesteś  po wykopkach , to możemy przyjąć twoją wersje . @yacenty

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Długo terminowa do połowy kwietnia nie widzi okna na zabieg. Więc po co to młotkiem walić jak pogoda go przytrzyma, końcem kwietnia to on kwitnąć zaczyna więc moim zdaniem mocna ochrona grzybowa wskazana i delikatna stymulacja triazolem.

7 minut temu, loquito napisał:

Napisz coś więcej na temat tego że na caryx czy toprex może być za późno, chodzi o datę stosowania czy o rozwój roślin, temperaturę ?

Opublikowano

Przy takich tysiącach ton co miał ten biznesmen to raczej większość jest już zakontraktowana i sprzedana zanim jeszcze posadził. Po prostu miał duży plon i beczał że sprzedaje za grosze ale raczej tylko to poza kontraktacją. Nikt normalny nie sadzi kilkuset ha bulwy bez kontraktu. Jak zwykle gówniarze naoglądają się powtarzają banialuki, że dopłaca 5 rok z rzędu i dalej sadzi. Do tego jak ktoś uprawia na chipsy w takich ilościach to ma raczej cene stałą+/- kilka %.

Opublikowano

taniej jak 36 gr nie sprzedałem w tym roku i pisze o hurcie. Może wróćmy do temaru bo o ziemniakach jest inny temat. Ja zastosuje 1l caryx, zawsze tak robiłem i było dobrze. 

Opublikowano
12 minut temu, Zapracowany napisał:

Długo terminowa do połowy kwietnia nie widzi okna na zabieg. Więc po co to młotkiem walić jak pogoda go przytrzyma, końcem kwietnia to on kwitnąć zaczyna więc moim zdaniem mocna ochrona grzybowa wskazana i delikatna stymulacja triazolem.

Kolego pod koniec marca wyskoczy tyd +15 i wszystko sie wyrowna do poprzednich lat..

Opublikowano
18 minut temu, yacenty napisał:

w 20 ziemniak był po 15gr, w 19 po złotówce

Chyba w innym świecie żyjemy . Dokładnie rok temu - marzec 2020 r . płaciłem za worek ziemniaka 18 zł czyli 1,2 zł/kg , ale to temat o rzepaku a nie o cenie ziemniaka .

Opublikowano

Na przyszły sezon chyba yara bela sulfan pójdzie u mnie . Wyglada fajnie ten nawóz . Tyle samo formy amonowej oraz azotanowej + siarka. Lepsze niż saletrosan gdzie więcej amonowej niż azotanowej. Jak to cenowo wychodzi ?

Opublikowano
5 godzin temu, mysza103 napisał:

Ale bajki wypisujesz . Ziemniaków nie sadzę ale w tamtym roku na ziemniakach to ludzie robili konkretne biznesy , był okres że się płaciło 30 zł/worek , a koło 20 to była norma . Więc jak przy tej cenie można dokładać do uprawy .

hahahahah hahah nie wiem czy juz przestać sie smiać? jestem prodycentem ziemniaka i w tym roku cena jaka otrzymywałem za worek 15 kg to 4 zl i nic wiecej. Jedynie przy sprzedazy pojedynczych workow jak ktos przyjechal to było 10 zł. Gdzie Ty miales 30 zl? no chyba,ze któs kupuje ziemniaka w supermarkecie, to tylko "pogratulować"

Opublikowano
4 godziny temu, mysza103 napisał:

Chyba w innym świecie żyjemy . Dokładnie rok temu - marzec 2020 r . płaciłem za worek ziemniaka 18 zł czyli 1,2 zł/kg , ale to temat o rzepaku a nie o cenie ziemniaka .

no Ty może zyjesz w innym świecie bo skoto kupowalas/es w marcu 2020 to znaczy ze byly kupowane ziemniaki z 2019 roku wiec tak jak napisal yacenty. w akutalnym sezonie czyli jakos od czerwca 2020 ziemniaki są bardzo tanie. U mnie jako producenta hurtowo sprzedawalem po 4 zl a pojedyncze worki po 7-10 zł... chyba,że ktoś bierze ceny z supermarketu...

Opublikowano
1 minutę temu, rafal3939 napisał:

Precyzując o tych ziemniakach , jeżeli chodzi o te ostatnie filmy i Pana Zbyszka to są to ziemniaki frytkowe więc inaczej pewnie wygląda ich sprzedaż w "pandemii"

pewnie ,że tak:) producenci ziemniaka frytkowego są bardzo poszkodowaniu przez pandemie bo bardzo słabo schodzą frytki i firmy mają  bardzo duże zapasy.

Opublikowano

Wy sie nie dogadujecie z tym ziemniakami co do roku ,wszyscy macie racje tylko każdy inaczej rozumie ,do czerwca 2020 były bardzo drogie, 

Opublikowano
52 minuty temu, Valt144 napisał:

no Ty może zyjesz w innym świecie bo skoto kupowalas/es w marcu 2020 to znaczy ze byly kupowane ziemniaki z 2019 roku wiec tak jak napisal yacenty. w akutalnym sezonie czyli jakos od czerwca 2020 ziemniaki są bardzo tanie. U mnie jako producenta hurtowo sprzedawalem po 4 zl a pojedyncze worki po 7-10 zł... chyba,że ktoś bierze ceny z supermarketu...

Wyrażnie napisałem że rok temu w marcu , to chyba normalne że kopane były nie w tym sezonie tylko w poprzednim , chyba że nie możesz tego ogarnąć . Z tego roku to kupuję po 2 -3 zł za worek , bo taka jest cena na rynku , co nie zmienia faktu że cena jest poniżej dna .

Opublikowano

Nie posiałem jeszcze 1 dawki w rzepaku.(Zamość) Planuje to zrobic jutro. Dać jednorazowo odrazu 600kg saletry czy lepiej to podzielić i powiedzmy jutro 300 i za około tydzień kolejne 300?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v