Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, monstrer napisał:

Proszę o potwierdzenie czy się nie mylę. Bo prowadzę na prywatnym "polu" dyskusję.

Wg mnie szkoda INAZUMY na pchełkę bo w tym środku tylko lambda-cyhalotryna (związek z grupy pyretroidów) zwalcza pchełkę a to nic innego jak KARATE ZONE.

Ja osobiście zastosowałem deltametrynę.

Ciekawa dyskusja, dziękuję za sugestię

Opublikowano
4 minuty temu, Hubert10624 napisał:

Ciekawa dyskusja, dziękuję za sugestię

Nic złośliwego!!! Po prostu wymiana zdań.

Proszę o wypowiedz guru tego forum.... bez złośliwości Tomek90 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Ludzie naiwni myślą że saletra podgoni w październiku, można dać jak mocny rzepak głoduje, ale nie taka nędza. RZEPAK to nie pszenica że z szpilki zrobisz dywanik na wiosnę. Niektórzy muszą dobrze się przejechać żeby zrozumieć jak i kiedy siać żeby nie narażać się na takie koszta jak przesiewanie. Sam sialem po 20 sierpnia i nie jest to rzepak taki co zawsze mam jak sieje w swoim terminie czyli 12-18 sierpień. Niby niewiele dni a jednak taka różnica. 

Strasznie generalizujesz. Jeśli do mnie pijesz to w moim regionie po 15 sierpnia cały czas lało przez co część siewów przesunęła się na początek września, a te wcześniej zasiane zaklepało. Później znowu padało i było zimno. Przez to wszystko rzepak bardzo wolno rośnie, kapujesz? Więc jeśli jeszcze mogę zrobić coś oprócz kasacji to chyba tylko gonić odżywkami i saletrą, dlatego zapytałem. Dobrze, że u Ciebie wszystko jest zawsze pięknie i idealnie. I mam porównanie z ubiegłego roku, rzepak z początku września zdążył się wystarczająco rozwinąć przed zimą i sypał nie gorzej niż sierpniowe. Ten rok jest mokry i zimny

Opublikowano
4 minuty temu, monstrer napisał:

No dokładnie tak to zrozumiałem :D

Są jakieś skutki uboczne łączenia zabiegu na jednoliścienne i zabiegu na robaczka?

Opublikowano

Pytanie troszke z innej beczki, wam też nie odrywa się plomba z zakrętki Na produktach firmy Basf? U Mnie mszystkie plomby zostały przy zakrętkach zamiast na szyjce butelki czy to w caryxsie czy butisanie. Pytanie czy to jakiś ,,przekręt" czy wada Produkcyjna

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

panowie jakimi środkami zrobić regulacje i jaka dawka ?

Daj 1 l caryx bo ty masz duży rzepak.

40 minut temu, monstrer napisał:

Guru! O ku..a nie wiedziałem!

Opublikowano
55 minut temu, monstrer napisał:

Proszę o potwierdzenie czy się nie mylę. Bo prowadzę na prywatnym "polu" dyskusję.

Wg mnie szkoda INAZUMY na pchełkę bo w tym środku tylko lambda-cyhalotryna (związek z grupy pyretroidów) zwalcza pchełkę a to nic innego jak KARATE ZONE.

Ja osobiście zastosowałem deltametrynę.

Inazuma tyle lepsza że działa coś tam w środku, ale jeśli chodzi o samą muchówkę to bez różnicy.

Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał:

a caryx + tebu moze być ? tebukonazol mi został z wiosny.

Może być też tak robiłem, ale dużego rzepaku nie zatrzyma.

Opublikowano

2 minuty temu, Zapracowany napisał:

Inazuma tyle lepsza że działa coś tam w środku, ale jeśli chodzi o samą muchówkę to bez różnicy.

no właśnie 'coś tam'  daj jakieś potwierdzenie

Opublikowano

u mnie nie wiem kiedy uda się wyjechać, wczoraj skończyłem jednoliscienne wieczorem bo w dzien wiało trochę, dziś juz cały dzien daje, teraz też wieje mocno, ciepło jest ale ten wiatr, ma tak wiać jeszcze jutro i czwartek , a weekend mocniejsze ochłodzenie, rankami przymrozki moga być, także wyjazd raczej po niedzieli....

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

wczoraj leciałem klasycznie 0.8+0.8

Bez urazy ale masz mniejszego niż Uziu. 

1 minutę temu, monstrer napisał:

no właśnie 'coś tam'  daj jakieś potwierdzenie

Czego oczekujesz?

Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

u mnie nie wiem kiedy uda się wyjechać, wczoraj skończyłem jednoliscienne wieczorem bo w dzien wiało trochę, dziś juz cały dzien daje, teraz też wieje mocno, ciepło jest ale ten wiatr, ma tak wiać jeszcze jutro i czwartek , a weekend mocniejsze ochłodzenie, rankami przymrozki moga być, także wyjazd raczej po niedzieli....

Jak nie będzie 12 stopni to tym bardziej sam caryx i czym szybciej tym lepiej

Opublikowano
2 minuty temu, Zapracowany napisał:

Jak nie będzie 12 stopni to tym bardziej sam caryx i czym szybciej tym lepiej

noo tylko że jak tak wieje to  ten caryx będzie wszędzie tylko nie na moim rzepaku :D

2 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Uziu nigdy nie miał rzepaku + oporowo podkładu pieczarkowego, to rzepak będzie we wrześniu kosił. Yacenty nie podskoczy. ;)  

no nie wiem co to wyjdzie, puki co rośnie, robale i ślimaki go oszczędziły narazie

Opublikowano

U mnie gdzie rzepak na kompoście to 0,6 caryx i 0,6 tebu nie zrobiło na nim wielkiego wrażenia przy 4 liściu. Wczoraj przy karmieniu robaczków i  Mikro dałem mu pół litra difekonazolu i niech sobie rośnie. Od jutra załamanie pogody to może przychamuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v