Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
yacenty napisał:

Miejscowy napisał:

na jednoliścienne dałem 1l Labradora, mimo to gdzieniegdzie jeszcze zostało trochę stokłosy i jednoliściennych. Co zastosować na poprawkę?

po jakim czasie? u mnie dość wolno, długo działał ale robotę zrobił. nie ma tego efektu jak po chwastoksach że zaraz chwast bieleje

15 września, zdjęcie rzepaku w mojej galerii, a może lepiej poprawkę zrobić w marcu?

Opublikowano

Uziu lepiej na dwa razy bo stokłosa wszystka jeszcze nie poschodziła. Drugi raz może być na wiosnę.

Opublikowano

Bzdury piszesz, uprawa rzepaku to idealna okazja do wyczyszczenia pola z chwastów jednoliściennych

Opublikowano (edytowane)

Ale rzepak ją zagłuszy skoro na wiosnę dopiero wychodzi. A więc jak wyżej napisane nie wyda nasionek i się nie rozsieje na następny sezon. Jeśli zaś chodzi o jednoliścienne to na niektórych środkach informują, że efekty po 3 tygodniach. U mnie co prawda zaczęły samosiewy żółknąc po kilku dniach ale nie całe.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Zrób jak uważasz, ja bym podzielił. Dał litra i czekał na ewentualne wschody.

Opublikowano

Młodą stokłose zniszczysz i 0,7 tak jak samosiewy zbóż. Powtórkę robisz tylko na to co później wykiełkuje.

Opublikowano

Co do stokłosy to wzialem w dzierżawę rok odłogowanie pole z kowr. Tyle stokłosy się rozsiało ze aż łąka była po talerzówke. Glifosat, pszenzyto i poszlo z plonu ok 2 tony tyle tego było. Żeby ratować pole zasiany rzepak samosiewów było mało (brak zabiegu na jesien) więc dla bezpieczeństwa 3litry labradora na wiosnę i ładnie wyczyściło ale na omijaku wyszła ponad rzepak i wydała nasiona. 

Opublikowano

stosował ktoś dawkę perzową graminicydu, mam zamiar dac Labrador + Navigator (bo został mi fiołek) + Orius + pyretroid? w ub.r. stosowałem dawke perzową + orius + pyretroid i nic się nie stało teraz doszedłby jeszcze Navigator...

Opublikowano

panowie chciałbym zrobić dziś wieczorem zabieg , graminicyd + los ovados + amonowy octan cynku +bor +siarczan magnezu , nie będzie fitotoksyczności po tym  po tym ?

• Root Admin
Opublikowano

Wczoraj udało się w końcu zrobić chwasty na tym rzepaku z 5.09.
Szału nie ma, ale poki co jest ciepło to w ostatnim tygodniu mega poszedł do przodu - chyba już ciągnie z RSMu

20210930_180515.jpg

20210930_180054.jpg

20210930_180103.jpg

20210930_180441.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, proxy8441 napisał:

stosował ktoś dawkę perzową graminicydu, mam zamiar dac Labrador + Navigator (bo został mi fiołek) + Orius + pyretroid? w ub.r. stosowałem dawke perzową + orius + pyretroid i nic się nie stało teraz doszedłby jeszcze Navigator...

Stosowałem w tamtym roku na 3ha bo nie chciało mi się jeździć 2 razy, 6-8 liść ładnie wciągnęło rzepak, ale na całości areału bym nie zrobił takiego zabiegu, Navigator 2 dni przerwy. 

Czemu stosujecie ten labrador, drogo wychodzi hmm

Opublikowano
12 minut temu, Tomek90 napisał:

Stosowałem w tamtym roku na 3ha bo nie chciało mi się jeździć 2 razy, 6-8 liść ładnie wciągnęło rzepak, ale na całości areału bym nie zrobił takiego zabiegu, Navigator 2 dni przerwy. 

Czemu stosujecie ten labrador, drogo wychodzi hmm

Labrador spoko cenowo wychodzi, kurcze no mam dylemat, Jacek co o tej mieszaninie mojej powiesz, mogę? w ub.r. Orius + Labrador perzowa + pyretroid i było okey teraz by doszedł Navigator jeszcze

Opublikowano

Ja dalem zwykła dawkę, nie perzowa, navi, proleaf, ccc, Caramba, szkodnik, bor ale mówię tu odpowiedzialność na siebie trzeba brać bo nie zalecane łączenie navi z tym. 

16 minut temu, yacenty napisał:

A co wychodzi lepiej?

Chodzby grasser. Po ile ten labrador? 

Opublikowano (edytowane)

navigator fiołka ma w średniowrazliwych w ogóle i to dlatego kiedys ledwo mi go tylko przyhamował, zna ktos lepszy środek na korektę na fiołka? ile dawałes Navigatora 0,2?

labrador ok. 28zł litr

Edytowane przez proxy8441
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v