Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
44 minuty temu, Nuzig300 napisał:

Hej mój też siany 21. Na lekkiej ziemi kiepsko gorzej jak u Ciebie. Pewnie połowa wschodów jak na zdj. Na lepszej ziemi na tym samym polu już 3 liście i gęsto, a tam liścienie. Nawet nie pryskalem od samosiewów i perzu na piachu.tez nie wiem co robić . Powschodzi coś po deszczach czy już kaplica? Też już nie wiem czy ciągnąć to dalej. 

Dobrze się przypatrz na polu.moj też siany 21ego.wczoraj robiłem na dwuliścienne i w zielsku widać że wyłazi.a ten co podchodził normalnie ma 4liscie

Opublikowano
7 minut temu, Rzepakowiec napisał:

też muszę podjechać na pole zobaczyć jak to wygląda, w piątek jak się uda przed deszczem to pójdzie saletra, a potem jak się poprawi temperatura to regulacja 

można ten moj już od chwasta robić i jednoliscienne czy jeszcze nie ?

• Root Admin
Opublikowano

zależy. ja w sobotę robiłem ten siany 24.08 to miał od 2 do 4 liści. teraz będę jechał z regulacją bo już pod 5 liści podchodzi. czas też przyjrzeć się temu co był siany 5.09. na sobotę mam zamiar również rozlać rsm na rzepak i od razu pod jęczmień ozimy

Opublikowano
Uziu92 napisał:

Ja dziś zachodzie na pole i taka sytuacja , tydzień nie byłem i nie widziałem , w niedzielę troszkę popadało. Coś tam rośnie. 

IMG_20210915_100623.jpg

dziś planowałem zamówić pszenice żeby przesiać rzepak bo byłem ostatni raz rowno tydzień temu i wtedy pole gole max 5roslin na m2 ale coś mnie tknęło żeby jeszcze raz zajrzeć na pole a tam zielono, 90% roślin na wierzchu. zostaje jeszcze jedna działka gdzie w tej chwili jest max 10 roślin na m2 ale zapowiadają deszcz wiec może jeszcze trochę się przebije

• Like 1
Opublikowano

Ja siałem prawie 2 tyg temu na lekkie ziemi rzędy znać na ciężkiej glinie ziarno leży jak by dopiero zasiał czekam na deszcz który ma dzisiaj padać i zobaczymy co będzie nie pryskałem zielsko rośnie po deszczu powinien w ciągu tyg wyjść 

Opublikowano
11 godzin temu, Rafi1979 napisał:

Zlikwidować czy zostawić? Na moje oko kwalifikuje się do przesiania pszenicą ozimą. Rzepak zasiany 21 sierpnia. Po siewie w tydzień spadło 75 litrów wody. Rzepak nie pryskany. Proszę o poradę.

20210915_180811.jpg

każdego roku mam taką obsadę, nie ma nic lepszego na lekkich glebach co do likwidacji to dałbym wiele za taki rzepak :)  możesz go podsypać jakimś azotem, typu saletrosan, mocznik, saletra tez może być

10 godzin temu, rafal3939 napisał:

ludzie nawet połowy tego nie maja co ty na tym foto, u mnie dopiero ziarno zaczyna kiełkować więc nie rozumiem o czym ty piszesz że słaby rzepak

mój dopiero przesiany przedwczoraj i przedprzedwczoraj

10 godzin temu, yacenty napisał:

zależy. ja w sobotę robiłem ten siany 24.08 to miał od 2 do 4 liści. teraz będę jechał z regulacją bo już pod 5 liści podchodzi. czas też przyjrzeć się temu co był siany 5.09. na sobotę mam zamiar również rozlać rsm na rzepak i od razu pod jęczmień ozimy

masz foto w galerii sianego 5.09?

Opublikowano

ładnie to wygląda, kolega siał w ub. tyg. w czwartek i środę i powoli dopiero coś wychodzi, kurcze to będzie doświadczenie z tymi siewami, znajomy kiedyś przesiewał na piachu po 15stym to totalna klapa, mizerne rośliny na jesień, brak rozgałęzień na wiosnę, bardzo mało pąków, kwiatów i łuszczyn, znikomy plon... obserwuję że późne siewy maja sens na cięższych glebach i z tego co mi znajomi mówią, na piachu to nie wychodzi, zobaczymy

• Root Admin
Opublikowano

Ojciec mówi ze ładnie idzie, ja poki co nie mam czasu podjechac. 

Będę w sobote to go podleje rsmem, akurat ma deszcz padać to beda fajne warunki dla lania rsmu

Opublikowano
13 minut temu, Tomek90 napisał:

Heh, przesiew w połowie września śmiać się chce 😋

Screenshot_20210916_084409_com.facebook.katana.jpg

Swój pierwszy rzepak przesiewalem 15 wrzesnia- dał ponad 3 tony, zależy od regionu i pogody. Z tą prognozą to jak z lotto- w zeszłym roku miała być zima stulecia.

Opublikowano
15 minut temu, Minkes napisał:

Swój pierwszy rzepak przesiewalem 15 wrzesnia- dał ponad 3 tony, zależy od regionu i pogody. Z tą prognozą to jak z lotto- w zeszłym roku miała być zima stulecia.

No i była w tym roku obawiam się też, że będzie zima jak cholera to połączenie z późnym siewem i śmietka dobrze nie wróży rzepakom

Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Nadają kilka dni zimniejszych a później znowu po te 16-17 stopni

Co z tego, a ilu już ciepłych dni niemasz. Teraz siane to kiedy zrobią rozetę 🤦‍♂️

Opublikowano
yacenty napisał:

Ojciec mówi ze ładnie idzie, ja poki co nie mam czasu podjechac. 

Będę w sobote to go podleje rsmem, akurat ma deszcz padać to beda fajne warunki dla lania rsmu

w jakiej dawce będziesz rozlewał ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v