Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Nowy81 napisał:

Proszę  o poradę rzepak siany 18stego sierpnia.

Rozumiem, że mogę już jechać Navigatorem 0,3 i Metazanexem 1,4 (1,3l)  rzepak pierwszy raz.

pryskaj jak beda 4 liscie bo teraz zawczesnie i zanim rzepak pole zasloni to jeszcze chwasty wyjda a navigator typowo nalistny i na razie nie ma co tu robic. pryskam ta sama mieszanka tyle ze navigator 0.3 a metazanex 1litr i zawsze czysto

Opublikowano

U mnie rzepak 3-4 liście pryskam na chwasty ,za tydzień regulacja

Opublikowano

Pytanie do szczęśliwców którym udało się przed deszczami zasiać i mają już piękne wschody. Jak stan waszych plantacji ?(inni też mogą się wypowiedzieć) Mój rzepak jak na zdjęciach na coś choruje. Podejrzewam szkodniki bo widziałem na plantacji drobne muchówki jakby mszyce , większe szkodniki(podobne do śmietki) i kilka chowaczy. Zrobiło się ciepło i odrazu jest ruch na polu.

Obszar to Lubelszczyzna. Siew 19.08.

Rzepak część zaprawiony scenic + nuprid a druga część Kinto plus + nuprid. Jakieś pomysły? Czy dobremu insektycydowi systemicznemu przeszkadza poranna rosa czy mogę jutro od rana z rosą jechać w rzepak? Pytanie można dodać DR green rzepak czy to za mała faza. 50 procent ma 1 parę liści właściwych ale roślina roślinie nie równa..

IMG_20210908_152340.jpg

IMG_20210908_153116.jpg

Opublikowano
22 minuty temu, disel16v napisał:

Pytanie do szczęśliwców którym udało się przed deszczami zasiać i mają już piękne wschody. Jak stan waszych plantacji ?(inni też mogą się wypowiedzieć) Mój rzepak jak na zdjęciach na coś choruje. Podejrzewam szkodniki bo widziałem na plantacji drobne muchówki jakby mszyce , większe szkodniki(podobne do śmietki) i kilka chowaczy. Zrobiło się ciepło i odrazu jest ruch na polu.

Rzepak część zaprawiony scenic + nuprid a druga część Kinto plus + nuprid. Jakieś pomysły? Czy dobremu insektycydowi systemicznemu przeszkadza poranna rosa czy mogę jutro od rana z rosą jechać w rzepak? Pytanie można dodać DR green rzepak czy to za mała faza. 50 procent ma 1 parę liści właściwych ale roślina roślinie nie równa..

IMG_20210908_152340.jpg

IMG_20210908_153116.jpg

Po siewie był pryskany doglebowka? 

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Jaki region polski? Pokaz foto plantacji

Rejon masz w awatarze

rzepak.jpg

Opublikowano (edytowane)

@androproteam kolego nie było doglebowki, żadnego zabiegu jeszcze nie było na tej plantacji. Z mojego krótkiego researchu wynika że to pchełki ziemne zrobiły te uszkodzenia. Tylko czym to pryskać, pasowało by jakimś lepszym środkiem ale acetamipryd tego nie chwyta. Zostaje perytroid.

Edytowane przez disel16v
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, disel16v napisał:

IMG_20210908_152340.jpg

IMG_20210908_153116.jpg

A może coś zaprawa zrobiłeś? Za duze dawki? Tu green nic nie da może jakieś pozstalosci herbicydów w glebie?

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano (edytowane)

Te kropki to pogryzienia chyba przez robactwo, te żółte listki.. - najmłodsze zdrowe, więc poczekałbym kilka dni i spróbował odżywką.. zaprawialem tymi substancjami co Ty, ktoś tu poradził spore dawki nuprida i na 35kg dalem 300ml, jutro dwa tygodnie od siewu - dzisiaj super obsada już jest, a posialem 4,2kg, myślałem na dniach, że będzie rzadko ale jest git. Dalem jeszcze ciut prime do zaprawiania, narazie ladnie zielono, nic się się dzieje. Jakbys miał całe pole takie żółte listki to bym się przejmował, czasami widzi się takie rzepaki, chybaze jakieś fito się udziela po przedplonie.. a weź wyrwij/wykop taką roślinkę zobacz co w korzeniu sie dzieje ??

Edytowane przez skywalker89
  • Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

To wychodzi, że i po tym i po tym deszcz padał. Widać inna ziemia i skorupa się nie zrobiła.

tam jest różnica w siewie data 2020 i 2021 :P

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Może być ulewa, jak jest gleba mokra parę dni nawet na glinach gdzie może zrobić beton rzepak zdąży wyjść. Problem jest taki że było zimno, u mnie np 2 dni na minusie w nocy, rzepak wtedy nawet w normalnej strukturze gleby nie wyjdzie. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
12 minut temu, skywalker89 napisał:

Te kropki to pogryzienia chyba przez robactwo, te żółte listki.. - najmłodsze zdrowe, więc poczekałbym kilka dni i spróbował odżywką.. zaprawialem tymi substancjami co Ty, ktoś tu poradził spore dawki nuprida i na 35kg dalem 300ml, jutro dwa tygodnie od siewu - dzisiaj super obsada już jest, a posialem 4,2kg, myślałem na dniach, że będzie rzadko ale jest git. Dalem jeszcze ciut prime do zaprawiania, narazie ladnie zielono, nic się się dzieje. Jakbys miał całe pole takie żółte listki to bym się przejmował, czasami widzi się takie rzepaki, chybaze jakieś fito się udziela po przedplonie.. a weź wyrwij/wykop taką roślinkę zobacz co w korzeniu sie dzieje ??

Obserwować żeby nie było gorzej? Polecieć jakaś deltametryną na tę pchełki?

21 minut temu, Kubawww napisał:

A może coś zaprawa zrobiłeś? Za duze dawki? Tu green nic nie da może jakieś pozstalosci herbicydów w glebie?

Scenicem było zaprawione bo część to kwalifikat + 2g  nupridu na 1 kg nasion . Przebarwienia liści nie martwią mnie tak jak te kropki.. bo to ewidentnie uszkodzenia przez szkodniki.

Opublikowano

Yacenty udało Ci się posiać między tymi deszczami? Ja mieszkam od was jakieś 40km ale ja mogłem dopiero wjechać na naszych glinach tydz temu w piątek.Bo też byłem nad morzem w tym czasie jak Ty.

• Root Admin
Opublikowano
Przed chwilą, sybiuszek24 napisał:

Yacenty udało Ci się posiać między tymi deszczami? Ja mieszkam od was jakieś 40km ale ja mogłem dopiero wjechać na naszych glinach tydz temu w piątek.Bo też byłem nad morzem w tym czasie jak Ty.

siałem 24.08 i 05.09

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v