Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jest chłodno to wolniej rośnie już widze tych optymistów co chcą siać we wrześniu

Opublikowano
5 minut temu, miwigos napisał:

Jest chłodno to wolniej rośnie już widze tych optymistów co chcą siać we wrześniu

Teraz pogoda na jesieni zasadniczo jest dużo lepsza niż jeszcze 10 lat temu, więc i terminy się przeciągają. Świętokrzyskie do 5 września ludzie rok temu siali i wyszły ładne rzepaki, kiedyś to było nie do pomyślenia.

Opublikowano

ba ale co robic trzeba siac zaorane nawozy rozsiane przemieszane agregatem i co tam zasiac jak np bylo 2 razy pszenica czy pszenzyto rzepak wypada zasiac nawet we wrzesniu , moze jutro pogoda wytrzyma i uda mi sie zasiac 

Opublikowano
6 minut temu, Piffpaff napisał:

zniwa deszczowe, zasięgu rzepaku deszczowe aż strach pomyśleć o żniwach kukurydzianych i siewie ozimin

W listopadzie mają być już epizody zimowe, to chyba dobrze na kuku jakby jaki mrozik był czy nawet snieg lekki ? Pierwszy raz mam zasianą, ale takem słyszał.. 

Opublikowano

jeszcze we wrześniu będziecie narzekali że się kurzy i jest susza. Średnio co dzień dopaduje 10l. Łącznie od niedzieli spadło 65 l. Ciekawe czy rzepak będzie biały po chlomazonie. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, yacenty napisał:

u mnie jeszcze słoma leży :P

Nie było, lepiej ją pociąć , masz inwentarz ?

Siew wrześniowy się sprawdza raz na kilka lat, może południowy -zach. jest wyjatkiem

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
23 minuty temu, skywalker89 napisał:

W listopadzie mają być już epizody zimowe, to chyba dobrze na kuku jakby jaki mrozik był czy nawet snieg lekki ? Pierwszy raz mam zasianą, ale takem słyszał.. 

Pamiętam jak 4ego października nawaliło śniegu,qq połamana była wszędzie

Opublikowano
25 minut temu, miwigos napisał:

Siew wrześniowy się sprawdza raz na kilka lat, może południowy -zach. jest wyjatkiem

oj przestań straszyć ludzi tym siewem wrześniowym , sieję  końcówka sierpnia do 5 września od kilku lat  i w moim przypadku się sprawdza lepiej

Opublikowano
34 minuty temu, miwigos napisał:

Ludzie nie rozumieją, że PEWNIEJSZY jest siew wczesny niż późny. Ja siałem 23-24 i już wiem że za jakieś plony pod rekordy nawet niema co się zabierać 🙋‍♂️

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

nie mam,

sprzedałem a firma zapomniała o jednym kawałku :P

Opublikowano
8 godzin temu, marulekk napisał:

a w worku ile kg /mln i czy populacja czy mieszaniec ?

Populacja. 2mln 10.5kg. się tyle dlatego że dalej jest piach i tam na pewno coś się utopiło i mniej wzejdzie. Po drugie myszy sarny też muszą coś jeść.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v