Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, kubamako66 napisał:

i w takim rozstawie na ile co starcz jednostka 1.5mln ? też w tym roku tam gdzie miałem punktowo posiane o wille lepiej sypał o 600 kg więcej z ha tylko na tym polu Jeszce było zmieszane dwie odmiany ale one wysokość dojrzewanie było takie same charakterystyka odmiany taka sama niczym sienie różniły tylko nazwą bo było to exception i tempation i tam wyszło 4/5t/ha ziemia 2-3 klasa ;) 

starym siewnikiem pneumatycznym  Nodett wyszło z paczki 9,5 kg całe 5 ha

Opublikowano (edytowane)

jak chcesz na poplon to od 2,5 do 3kg na ha będzie moim zdaniem wystarczająco, 4 jak słaba ziemia, więcej - jak chcesz mieć mega gęsty

piszę o siewie siewnikiem, rozsiewaczem to nie wiem

Edytowane przez jahooo
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Hubert10624 napisał:

Panowie klasa ziemi 4a/4b jaką odmianę liniowa byście polecili Derrick, Zakari, Copernicus? Miałem w tym roku Gemini ale niezbyt mi się podoba :/

Copernicus to f1 mieszaniec o ile pamiętam, derrick całkiem spoko ale długo trzyma wilgotność, a co nie tak z gemini, miałeś w tym samym roku inne odmiany czy tylko gemini, bi znam ludzi co za sieją tylko jedną, choćby dominatora kuga czy architekt, coś zrobią nie tak coś nie przypasuje rok akurat na jego polu i od razu skreślają odmianę, ale czy miałeś porównanie w tym samym roku u siebie,? Ja jestem miło zaskoczony gemini choć troskę denerwuje bo wysoki ale plon zdrowotność, dosyć Hanie bez desykacji mega fajny u mnie, wg 2 innych odmian 

Edytowane przez Mari82
Opublikowano
Dnia 29.07.2021 o 13:37, Tomek90 napisał:

Problem z swoimi nasionami jest taki że nikomu nie chce się liczyć mtz i siły kiełkowania a bez tego nie będzie obsady, zwiększysz wysiew to możesz posiać 50szt mieszanca i zapomnij o plonie. 

20szt na wiosnę. 

Widziałem badania dla mieszańca i te 45-50 szt plonowało lepiej niż np 30-35, więc jak to jest?

Opublikowano
26 minut temu, metrax12 napisał:

Widziałem badania dla mieszańca i te 45-50 szt plonowało lepiej niż np 30-35, więc jak to jest?

Może zależy od odmiany. Nigdy 50szt u siebie nie siałem. 

Opublikowano
10 godzin temu, GABBER85 napisał:

Ile zasiac rzepaku na poplon pod ziemniaki, dajcie widełki  rzadko-gęsto  /ha, nigdy nie siałem rzepaku

Nie wiem czy rzepak jest dobry na poplon, mega wysusza jak go duzo, i nie rośnie jakiś duży w krótkim czasie. Zasiej facelie.

Dziś skończony rzepak. Na ostatnich dwóch działkach. Ta sama odmiana na działce 0,8ha dał 3,8t i o dziwo na działce najlepszej wizualnie i pod względem gleby 3, 0.7ha dał całe 1.5 tony. A rzepak piękny ale w zbiornik nie leciało. 

Opublikowano

Bez przesady wywieziesz na końcu pażdziernika ,to nic nie wymyje na wiosnę

Opublikowano
12 godzin temu, Mari82 napisał:

Copernicus to f1 mieszaniec o ile pamiętam, derrick całkiem spoko ale długo trzyma wilgotność, a co nie tak z gemini, miałeś w tym samym roku inne odmiany czy tylko gemini, bi znam ludzi co za sieją tylko jedną, choćby dominatora kuga czy architekt, coś zrobią nie tak coś nie przypasuje rok akurat na jego polu i od razu skreślają odmianę, ale czy miałeś porównanie w tym samym roku u siebie,? Ja jestem miło zaskoczony gemini choć troskę denerwuje bo wysoki ale plon zdrowotność, dosyć Hanie bez desykacji mega fajny u mnie, wg 2 innych odmian

Mój błąd z tym Copernicusem. Miałem w tym roku Gemini i Sherlocka, i ten drugi będąc na słabszych stanowiskach wydał taki sam plon niż Gemini posiany na mocniejszych działkach :/

Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Mój polkarzel px 131 wydał 3.5 t.

Masz porównanie jego z D06? żniwa skończone średnia z 6ha półkarła D06 3370 trochę mało ale cena jest.

IMG_20210730_115913.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Hubert10624 napisał:

Mój błąd z tym Copernicusem. Miałem w tym roku Gemini i Sherlocka, i ten drugi będąc na słabszych stanowiskach wydał taki sam plon niż Gemini posiany na mocniejszych działkach :/

No wiesz wszystko zależy od roku, może być tak,że innego roku ten gemini oddaCi więcej jak sberlock albo odwrotnie, ja zostaje przy gemini, ale kupię też Kepler nowość. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v