Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wole susze jak deszcze. Zawsze pryskam chlomazon i metazachlor i w tym sezonie przyszły mega deszcze po 2 dni po siewie. Męczył sie strasznie, nie rósł długo jesienią było widać ze cierpi. A w suche lata jak opryskalem to nie było tego zjawiska. Wieczorem orka,  zaraz siew i oprysk koło 5-6 rano

• Like 1
Opublikowano

Wszystko się zgadza ja miałem kilka godzinach po zabiegu duży deszcz i rzepaczek był bialutki ale doszedł do siebie jedynie na zakładach go przytrzymało dość długo.

Opublikowano

Z firmowej kasy jest finansowane, więc co im tam dwa zabiegi w te czy we wte.. 😉

Opublikowano

Z tego co wiem to to co napisane to niema pewności czy dane 😂

1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

A wizualnie chociaż ładny?

Bo na tym małym zdjeciu widać pryszczarka ze działał

Powiem ci ze bez szału pszenicę i rzepaki, a kukurydza to nendza. 

3 minuty temu, Kamil8719 napisał:

To z wczorajszych dni pola w Gołymin

Tak

Opublikowano

W przedstawionej "agrotechnice" jedynie Pictor i Caramc coś sobą reprezentują.. Te całe Impacty, Mavriki, Trebony, to conajwyżej średnia liga... No ale jest cała masa "prolajfów", więc wszystko nadrobi 😋 Wogóle to ten ProCam "ciekawa" firma 🤔

Opublikowano (edytowane)

Sąsiad regulacje tribenuronem mu zrobił od miedzy :) Jak by go nie skrócił to uprawę by mu nakrył. Z drugiej strony u drugiego sąsiada  rządek kukurydzy  800metrów  rzepak nakrył :)

Edytowane przez Xion
Opublikowano
4 godziny temu, mraukot napisał:

W przedstawionej "agrotechnice" jedynie Pictor i Caramc coś sobą reprezentują.. Te całe Impacty, Mavriki, Trebony, to conajwyżej średnia liga... No ale jest cała masa "prolajfów", więc wszystko nadrobi 😋 Wogóle to ten ProCam "ciekawa" firma 🤔

Dawno tu pisałem ze to firma cud . Wziąłem pakiety na pszenice od nich , 3 zabiegi na grzyba . W każdym po 2-3 środki dawki ścięte o polowe i mączniak szaleje i flagowy w dtr. Po prostej ochronie z Agrii wszędzie czysto 

Opublikowano

U znajomego obszarowca zakontraktowali 40 ha plantację nasienną pszenicy ozimej w 2018 roku, to do dzisiaj bagi w magazynie stoją 😁

Opublikowano
9 godzin temu, masa24 napisał:

Dawno tu pisałem ze to firma cud . Wziąłem pakiety na pszenice od nich , 3 zabiegi na grzyba . W każdym po 2-3 środki dawki ścięte o polowe i mączniak szaleje i flagowy w dtr. Po prostej ochronie z Agrii wszędzie czysto 

Widzisz bo do wszystkiego trzeba z dystansem, a nie brać gotowe paki. Znowu ja jestem klientem gościa co sam prowadzi gospodarstwo i przeważnie środki takie co on u siebie stosuje. 

A najważniejsze w tym wszystkim ze kasa się zgadza bo mają akurat tanio dobra chemię. 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Widzisz bo do wszystkiego trzeba z dystansem, a nie brać gotowe paki. Znowu ja jestem klientem gościa co sam prowadzi gospodarstwo i przeważnie środki takie co on u siebie stosuje. 

A najważniejsze w tym wszystkim ze kasa się zgadza bo mają akurat tanio dobra chemię. 

Racja , wziąłem na próbę cześć z czystej ciekawosci ale te paki to tak bez głowy robione

Nigdy więcej 🙂

Opublikowano

Mimo identycznej ochrony mam na jednej działce rzepak porażony zgnilizna. Myślę że wina jest plodozmian ponieważ był tylko rok przerwy od rzepaku na tym polu a jest to nowa dzierżawa gdzie poprzedni rzepak też był bardzo mocno porażony. Czy ilość roślin która jest zainfekowaną będzie się powiększać jeszcze ?

Opublikowano
Dnia 17.06.2021 o 23:10, Kubawww napisał:

I posłucha czegoś z farmera i ma po rzepaku.. na pierwszy raz populacja i tyle.. regulacją jesień (wiosna opcjonalnie ) bor robal I płatek i gitara

To jakimi odmianami warto się zainteresować? 

Jakie zabiegi na jesieni? Chwasty to mogę zrobić jesienią, regulacja też jesienią?

Opublikowano
6 minut temu, pep14 napisał:

Mimo identycznej ochrony mam na jednej działce rzepak porażony zgnilizna. Myślę że wina jest plodozmian ponieważ był tylko rok przerwy od rzepaku na tym polu a jest to nowa dzierżawa gdzie poprzedni rzepak też był bardzo mocno porażony. Czy ilość roślin która jest zainfekowaną będzie się powiększać jeszcze ?

A jak śmierdzieć będzie ach ta zgnilizna .

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Papkin napisał:

To jakimi odmianami warto się zainteresować? 

Jakie zabiegi na jesieni? Chwasty to mogę zrobić jesienią, regulacja też jesienią?

Weź sobie populację albo hybryde w moim terenie centrum fajnie wypada  derrick ,kwazar, florida i w tym roku mam aganosa i jest petarda póki co. Z tym, że ostatnie 2 to hybrydy i koszt nasion droższy.

Chwasty i samosiewsy pryskasz jesienią przedwschodowo lub powschodowo, Ja wolę ten drugi wariant bo jest bezpieczniejszy w razie nie przyjemnej jesieni 

Jesienią jeszcze jeden zabieg regulacyjny np caryx + tebu + obowiązkowo bor i mikro.

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

W tym roku tez przestawiam się na oprysk powschodowo . Pryskalem na Czesci przed i powschodowo . Czysto tu i tu. Przedwschodowki trochę hamują rzepak a mi zależy na solidnej rozecie jesienią .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v