Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

To  o nim mówimy, tylko każdy inaczej DAP, MAP, czy ruski , to jedno i to samo

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
3 godziny temu, sybiuszek24 napisał:

A patelnia gnoju jeszcze po 1tys 25t

U mnie tego nie kupi ,mało kurników

Opublikowano

Chciałbym zasiać w tym roku trochę rzepaku, będę to robił pierwszy raz. Zaczynam od wyboru odmiany, czym warto się zainteresować dla osoby bez doświadczenia w uprawie? Pole po pszenicy, w zeszłym roku kukurydza, nigdy nie widziało rzepaku

Opublikowano

Jakie mogą być przyczyny niezapylenia niektórych łuszczyn/odrzucenia .mikro i makro w opór, zasobności wysokie i bardzo wysokie. Pierwszy raz rzepak na tym polu. Stanowisko że słoma po pszenicy, wapnowane, ochrona, wszystko, opady...

Opublikowano

czasem tak jest, nie szukaj przyczyny bo nie znajdziesz a jak już to tylko domysły. Raz lepszy raz gorszy  ....

Opublikowano
3 godziny temu, Papkin napisał:

Chciałbym zasiać w tym roku trochę rzepaku, będę to robił pierwszy raz. Zaczynam od wyboru odmiany, czym warto się zainteresować dla osoby bez doświadczenia w uprawie? Pole po pszenicy, w zeszłym roku kukurydza, nigdy nie widziało rzepaku

Dziewicze pole:) Jak nie masz doświadczenia to półkarła weś. Niskie nie wymagające skracania (przy odpowiedniej obsadzie) wygodne do zabiegów polecić mogę odmiany z Pioniera u mnie się sprawdziły.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Xion napisał:

Dziewicze pole:) Jak nie masz doświadczenia to półkarła weś. Niskie nie wymagające skracania (przy odpowiedniej obsadzie) wygodne do zabiegów polecić mogę odmiany z Pioniera u mnie się sprawdziły.

I posłucha czegoś z farmera i ma po rzepaku.. na pierwszy raz populacja i tyle.. regulacją jesień (wiosna opcjonalnie ) bor robal I płatek i gitara

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego ma po rzepaku ? Bo hybryda? a populacyjna sama urośnie sama się zabezpieczy i skosi. Te zdjęcia to 100% pryszczarek  u mnie gradu nie było u sąsiada bardzo dużo otwartych strąków u mnie przez miedzę po dwóch zabiegach na płatek +robak czysto.

Edytowane przez Xion
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Xion napisał:

Dlaczego ma po rzepaku ? Bo hybryda? a populacyjna sama urośnie sama się zabezpieczy i skosi. Te zdjęcia to 100% pryszczarek  u mnie gradu nie było u sąsiada bardzo dużo otwartych strąków u mnie przez miedzę po dwóch zabiegach na płatek +robak czysto.

Sprawdzałem u siebie i był też doradca z pewnej firmy i doszliśmy do tego samego  wniosku pryszczarka tam nie było tylko grad. A dlatego ma po, że zalecali caryxa na pół karla wiosna rok temu. Ktoś kto sieje pierwszy raz posłucha się tego i ładnie zalatwi rzepak..

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Po gradzie byś w pierwszym etapie miał  białe centki łuszczyna inaczej by się zachowywała w dalszym etapie niż na zdjęciach. A Caryx na półkarły żart zmień doradców.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, lolq1660 napisał:

Przeciez on pisze o doradcach z farmera, wystarczy czytać ze zrozumieniem a nie robić zamieszanie o nic

Dokładnie. 

8 godzin temu, Xion napisał:

Po gradzie byś w pierwszym etapie miał  białe centki łuszczyna inaczej by się zachowywała w dalszym etapie niż na zdjęciach. A Caryx na półkarły żart zmień doradców.

Umiesz czytać ze zrozumieniem? grad w trakcie kwitnienia nie na zawiązane luszczyny co przyczyniło się, że górne luszczyny dostały w kwiat i później wyszła dziwna luszczyna która później obumarla

Edytowane przez Kubawww
  • Haha 1
Opublikowano

Nie wymyślaj, pryszczarek z chowaczem robotę zrobiły i tyle w temacie. Pokłosie wycofywanych substancji, ale nie martw się tym za rok będzie gorzej

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Zapracowany napisał:

Nie wymyślaj, pryszczarek z chowaczem robotę zrobiły i tyle w temacie. Pokłosie wycofywanych substancji, ale nie martw się tym za rok będzie gorzej

Może.. nie będę się wykłócać, ale w niektórych luszczynach larw nie ma.. a żółte 

Edytowane przez Kubawww
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v