Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, mysza103 napisał:

@Radek88 Ile % ci przyznali , i czy wizualnie wyglądał na mocno poturbowany ?

@SAUTER Prestige

@AndpolNasiona od kolegi , on się nie odważył zasiać , a teraz również obserwuje ten rzepak jak rośnie , i coraz bardziej nabiera przekonania , że jednak chyba nie warto przepłacać . Plonu nie znam , bo miał kilka odmian i sypał wszystko na kupę , A mi się właśnie ta odmiana spodobała wizualnie jak wyglądała na polu , i jeszcze ze względu że ta odmiana praktycznie nie otwiera łuszczyn przed zbiorem , jak by była dobrym sklejaczem pryśnięta .

@d4rekwcześniej już siałem czasami swój , tylko że jednostkę kupowałem oryginał i drugie tyle dosypywałem swoich nasion . a teraz 100% swój , wiadomo odczyszczony ile się dało . Także będzie test .

Dostałem 10 procent. 

8 procent uszkodzone łuszczyny 

2 procent ocentkowanie. 

Niestety nie mam zdjęć rzepaku po gracie, wyrywali rośliny i liczyli łuszczyny.

Aż tak strasznie nie wyglądał najmocniej główny pęd dostał.

IMG_20210531_112310.jpg

Opublikowano
Sems napisał:

Czy jeszcze prysnac ten rzepak  na chowacza i pryszczarka. Ostatni zabieg wykonany 20 Maja w zabiegu na płatek. Czy większe beda szkody we wjazdu w ten rzepak. Belka 20m 

widzę że i tak juz go konkretnie uszkodziłeś w ścieżkach

Opublikowano
5 godzin temu, Tomek90 napisał:

Prestige zaprawa juz niedostępna. 

I co z żyta wyszło bo sam planuje f2 posiać czy to ma sens? 

6ton, za gęsto posiałem w tym roku posieje 60-70kg na ha

Opublikowano

Niby tak będzie czas ogarnę temat bo 1 raz posiałem F2 100kg to masakra heh miało być mniej ale taki tam kumpel brał u mnie i zrobił siłę kiełkowania i wyszła mu 80% z moich ziaren mówię że coś mało bo zawsze pod 95% on nie że sprawdzał to olałem czasu mało to posłuchałem zasiałem 100kg on 120 kg bo zawsze populację grzał na siew 200kg, spotkałem go po 2 tyg on mówi że wszystko mu z próby skielkowalo także tyle w temacie. 

@mysza103 o ile możliwe zważenie plonu bo w rzepaku 500kg robi robotę dlatego hybryda lepiej jak populacja

Opublikowano
XTRO napisał:

@ZELKOW padało?  Gdzies koło Ciebie komórka burzowa  powstała

😂😂😂 właśnie gdzieś koło mnie 😂😂😂 tyle spadło kropel że nawet w prasowaniu siana nie przeszkodziło, licze bardziej albo na piątrk a jak zawiedzie to pozostaje niby pewniak sobota bo ma lać w całym kraju, to może nie ominie, a wody brakuje że szok

Opublikowano
XTRO napisał:

U mnie rzepak na 5 klasie od dołu już suchy. Ostatnie górne liście już kręci i zasycha 

jak nie będzie deszczu to będzie powyórka z przed dwóch lat i brązowe nasiona ( brak zaolejenia)

Opublikowano
XTRO napisał:

U mnie rzepak na 5 klasie od dołu już suchy. Ostatnie górne liście już kręci i zasycha 

niestety mam to samo wczoraj byłem na polu to miejscami wyższy ode mnie czyli przynajmniej 1.8m i gesty ze ręki nie wsadzisz a miejscami rzadki i słabo rozwinięty ze ziemie widać i w tych miejscach dolne liście już żółte i schną, w najgorszych miejscach został max jeden - dwa liście zielone ale wiotkie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v