Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

I pózniej się mówi że uprawa rzepaku jest kosztowna - 3500 , 4000 , 4500 zł  trzeba dać na hektar. Ale nie dziwota jak się daje po 4 czy 5 razy grzybówki i mase innych niepotrzebnych środków . 

Opublikowano
4 godziny temu, Daro20 napisał:

Jakie dawki prochlorazu i tebu?

Ty na serio chcesz 60 wjeżdżać teraz w rzepak? 

1 minutę temu, mysza103 napisał:

I pózniej się mówi że uprawa rzepaku jest kosztowna - 3500 , 4000 , 4500 zł  trzeba dać na hektar. Ale nie dziwota jak się daje po 4 czy 5 razy grzybówki i mase innych niepotrzebnych środków . 

Dokładnie. T3 w rzepaku... jak poszedl dobry srodek na t2 to i tak powinno wystarczyć. Chyba że niektórzy robią t2 na "zielony pak" nie wiadomo czego to może tak być.  

Opublikowano
11 minut temu, mysza103 napisał:

Nie wiem jak Ty prowadzisz rzepak, że masz mniejsze koszty niż 3,5 tys zł. Radzę wziąć kalkulator i podliczyć WSZYSTKIE koszty uprawy rzepaku

Opublikowano

Nie chcę nic mówić bo miałem 1.5ha rzepaku ziemia 4-5 klasa jedyna Grzybowka to był caryx na jesieni.  130N wiosną i ochrona insektycydowa kilka razy  plon 3.7t z ha. Pola dziewicze rzepaku nigdy nie było. Koszty hmm z 2tys ha. Rok 2020. Sam byłem w szoku.

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, sw_kamil napisał:

Nie wiem jak Ty prowadzisz rzepak, że masz mniejsze koszty niż 3,5 tys zł. Radzę wziąć kalkulator i podliczyć WSZYSTKIE koszty uprawy rzepaku

Właśnie radzę wziąść kalkulator i zacząć liczyć jakie ładujesz koszta skoro nabijasz takie naklady. 

Też mam mniej niz 3.5k. Nie liczę amortyzacji i kosztów rozbicia kredytów. 

Opublikowano

ja okolo 3000 netto, nie wiecej. 300 kg npk, 200 kg soli , 2 x 300 saletry  ,   2  x toprex    i pictor , bor mikro . Siany mieszaniec

Nie zamierzam nawozić niczym po rzepaku

• Like 1
Opublikowano
Tomek90 napisał:

42 minuty temu, ZELKOW napisał:

z jakiej powierzchni ? i jakiej klasy ziem?

Chodzi ci o średnią?? 

tak na jakiej ziemi i powierzchni zrobiłeś taką średnią

XTRO napisał:

4 godziny temu, Daro20 napisał:

Jakie dawki prochlorazu i tebu?

Ty na serio chcesz 60 wjeżdżać teraz w rzepak? 

1 minutę temu, mysza103 napisał:

Dokładnie. T3 w rzepaku... jak poszedl dobry srodek na t2 to i tak powinno wystarczyć. Chyba że niektórzy robią t2 na "zielony pak" nie wiadomo czego to może tak być.  

Racja, tak jak mówisz, robiłem kiedyś na próbe T3 i zero efektu

Opublikowano
8 minut temu, Uziu92 napisał:

nasiona kiedy kupujecie ? po żniwach rzepaczanych ?

Już pomału trzeba się rozglądać. 

Policzyłem koszty z tego roku to 3 tys niema nawet 🤷‍♂️

Wjazd 6 razy, raz rozsiewaczem. 

Opublikowano

Mówią że może być problem z nasionami przez pogodę u żabojadów

Opublikowano
1 godzinę temu, sw_kamil napisał:

Mógłbyś wrzucić zestawienie tych kosztów , bo dla mnie koszty w granicach 4 tysięcy na ha , to jest coś niepojęte ? Zrobiłbym sobie porównanie i napisał na co wydaje mniej , bądź czego nie stosuje . Bo na pewno jesteśmy o 1000 zł od siebie jak nic . Przecież przy takich kosztach , jak zbieżesz poniżej 3 ton , to ledwo odzyskujesz koszty .

Opublikowano

Liczę 100l paliwa. Amortyzacja można próbować liczyć tak jak Ty jako usługę to wtedy paliwa nie liczysz czy jak?? 

2 minuty temu, miwigos napisał:

A najmujesz  że tak liczysz

Dobrze powiedziane 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v