Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
12 minut temu, proxy8441 napisał:

no możesz juz zgłaszać objawy masz a nie chcesz zaczekać na dalsze przymrozki? ja w ub.r. zgłaszałem chyba 3x przymrozki i 3x szacowaliśmy i sumowało mi sie to więc w sumie możesz zgłaszać ile chcesz razy

dokładnie, byli 5x. 4x uznali szkodę 1x nie. Sumarycznie tu 2% tu 20, i sumarycznie wyszło 1400zł na hektar

Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał:

dokładnie, byli 5x. 4x uznali szkodę 1x nie. Sumarycznie tu 2% tu 20, i sumarycznie wyszło 1400zł na hektar

Nie ubezpieczam upraw stąd pytanie jak się ma zgłoszenie szkody do wysokości następnych ubezpieczeń? Tzn czy wzrastają i o ile?

Opublikowano

No to akurat pozytyw.

Jako przykład głupoty podam konieczność ubezpieczenia domu od powodzi w Sandomierzu. Mój poziom względem Wisły to około 75-100m. Może po roztopach lodowców ale nie po rozlaniu Wisły.

Opublikowano

Czytałem przed chwilą dokładnie umowę i k**wa brak zapisu o przymrozkach wiosennych dzwonie a pani mi mówi że takie pakiety były i tak ubezpieczali. Wkurwiłem się ale co zrobić choć z drugiej strony patrzeć to może i lepiej bo w zeszłym sezonie miałem przymrozki ubezpieczone ale nic nie dali a straty były wielkie i tylko nerwów dużo było.

• Root Admin
Opublikowano

Większość tych środków działa dłużej niż jeden dzień, więc jak jutro masz 10 i dobrą pogodę do pryskania, a w środę deszczowe 18 stopni to ja bym pryskał.
Sam się czaję kiedy pryskać rzepak, bo z jednej strony dziś w nocy ma być mróz, a jutro ładnie. A na środę niby 15 stopni, ale jakieś 30% szans na opad.
Decyzja jutro w południe.

Opublikowano
23 godziny temu, metrax12 napisał:

Pictor może i jest trochę przereklamowany, ale ten powyższy wariant to taki sobie. Pryskanie pod koniec kwitnienia tebukonazolem (na łuszczynę?) jest bez sensu. Na początku kwitnienia tylko 150 g strobi nie zapewni ochrony do zbioru. Sam mam w planach zrobić zabieg (przed kwitnieniem) pomiędzy regulacją a Propulse. I prawdopodobnie będzie to 100 g strobi.

A w pictorze ile jest strobi? Na koniec kwietneina zastanawiam się nad mieszanina tebu np 0.6 i znow prochloraz 0.6. Strobi nie podam na koniec bo będzie za długo zielony a nie przewiduje desykacji. Ile gram czystej substancji a i tak taniej nie pictor 

Opublikowano
1 godzinę temu, loquito napisał:

Co dyktuje taką ilość zabiegów? 

W zeszłym roku rzepak popękał od mrozu, poskrecalo go. T1 poszedł tiofanat 4.08 był bardzo piękny rzepak powyżej kolana. A początek maja pictor. Rżysko widać było że rzepak miał porażone łodygi a łuszczynę atakowała twardzikowa

Opublikowano

Jeszcze niewiadomą jest jak będzie wyglądał przebieg pogody a tu takie dalekosiężne plany. A sporo osób nawet pierwszego zabiegu fungi nie zrobiła 😜

Haha bayer i syngenta poklepują po plecach 😀

Opublikowano
Mecha napisał:

W zeszłym roku rzepak popękał od mrozu, poskrecalo go. T1 poszedł tiofanat 4.08 był bardzo piękny rzepak powyżej kolana. A początek maja pictor. Rżysko widać było że rzepak miał porażone łodygi a łuszczynę atakowała twardzikowa

Twardzikowa na łuszczynach ? 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v