Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nigdy nie uprawiałem jarego, ale jeśli już bym zaryzykował?! NPK, azot startowy ( być może większe ilości jak w kukurydzy), siew, zabieg na jedno i dwuliścienne, pierwsza regulacja np. toprex, druga dawka azotu. Nie wiem jak szybko rośnie, czy potrzebna jest druga dawka fungicydowa, chociażby tebuconazol, czy wystarczyłaby już jedynie ochrona płatka. Trzy razy robak by chyba wystarczył. Wydaje się mniej zabiegów. Wydajność mniejsza, ale jeśli ktoś ma monokulturę kukurydzianą, to zamiast łubinów czy innych strączkowych, można zasiać rzepak jary. Nie ma kłopotu ze sprzedażą, a pole przygotowane pod zasiew kukurydzy, z możliwością zasiania jeszcze poplonu np. z łubinu.

Opublikowano

Nie przepuściło, tylko ta mieszanina po prostu na niego nie działa. Z moich obserwacji to Navigator-później jako poprawka też średnio sobie z nim radził. Chociaż tyle dobrego że fiołek niski i jak nie ma wielkiego nasilenia to nie jest mocną konkurencją dla rzepaku

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

Nigdy nie uprawiałem jarego, ale jeśli już bym zaryzykował?! NPK, azot startowy ( być może większe ilości jak w kukurydzy), siew, zabieg na jedno i dwuliścienne, pierwsza regulacja np. toprex, druga dawka azotu. Nie wiem jak szybko rośnie, czy potrzebna jest druga dawka fungicydowa, chociażby tebuconazol, czy wystarczyłaby już jedynie ochrona płatka. Trzy razy robak by chyba wystarczył. Wydaje się mniej zabiegów. Wydajność mniejsza, ale jeśli ktoś ma monokulturę kukurydzianą, to zamiast łubinów czy innych strączkowych, można zasiać rzepak jary. Nie ma kłopotu ze sprzedażą, a pole przygotowane pod zasiew kukurydzy, z możliwością zasiania jeszcze poplonu np. z łubinu.

Ja bym dał azot na raz ( od razu na start ) a później tylko wspomagał dolistnie, tylko odpowiednia forma aby na długo starczyło. Wg info z neta jary ma mniejsze wymagania pokarmowe, pewnie chodzi o to że odpada to co ozimy skonsumuje jesienią. 

Opublikowano
12 minut temu, Roxer napisał:

Nie przepuściło, tylko ta mieszanina po prostu na niego nie działa. Z moich obserwacji to Navigator-później jako poprawka też średnio sobie z nim radził. Chociaż tyle dobrego że fiołek niski i jak nie ma wielkiego nasilenia to nie jest mocną konkurencją dla rzepaku

To czym go teraz załatwić? jest go dużo. w zeszłym roku pryskałem tą samą mieszaniną i nie było problemu, a pola podobne.

Opublikowano

Nie siejcie rzepaku jarego, nie ważne czy gleba lepsza czy gorsza plonu nie daje. Może wyglądać potężnie, a nie sypie. Lepiej słonecznik o wiele. 

Co do navigatora 2-4 liść bo jeszcze nie zakryje chwastow, później słabiej bo po regulacji się rozkłada i brak dostępu, chodz osobiście pryskalem działkę 8 liść 0.3 navigatora i chabra nie było. 

Opublikowano
30 minut temu, Tomek90 napisał:

Nie siejcie rzepaku jarego, nie ważne czy gleba lepsza czy gorsza plonu nie daje. Może wyglądać potężnie, a nie sypie. Lepiej słonecznik o wiele. 

Co do navigatora 2-4 liść bo jeszcze nie zakryje chwastow, później słabiej bo po regulacji się rozkłada i brak dostępu, chodz osobiście pryskalem działkę 8 liść 0.3 navigatora i chabra nie było. 

Czy navigator jest bezpieczny dla wychodzącego rzepaku bo miejscami ma 5-6 liści właściwych a na glinie wschodzi ?

Opublikowano
1 godzinę temu, akmaly napisał:

W tamtym roku nic mu nie było. Znajomy mówił że on pryska już przy pierwszych właściwych liściach i jest dobrze a wiadome że równo raczej nigdy nie rośnie.

Ale przy jakiej dawce jechał nie wiesz? 

Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

Porównywaliście skuteczność tej mieszaniny z tym nowym zestawem: belkar + kliper? Analizując substancje czynne, ich zakres działania, co będzie skuteczniejsze?

Ciekawe porównanie. My w tym roku pierwszy raz Belkar z kliperem. Problem z przytulia , chwastnicą głównie, makiem. Widzę po zabiegu że chwastnicą już się powyginała gdzie po navigatorze dobrze się miała. Zobaczymy. Wierzę że po coś zapłaciłem te kilka zł więcej. Ale jak mam poprawiać korvetto na wiosnę to wolałem dołożyć. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, disel16v napisał:

Ciekawe porównanie. My w tym roku pierwszy raz Belkar z kliperem. Problem z przytulia , chwastnicą głównie, makiem. Widzę po zabiegu że chwastnicą już się powyginała gdzie po navigatorze dobrze się miała. Zobaczymy. Wierzę że po coś zapłaciłem te kilka zł więcej. Ale jak mam poprawiać korvetto na wiosnę to wolałem dołożyć. 

Belkar Kliper ze zwrotem wychodzi taniej od mieszanki Navigator Metazanex

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano

Pobrałem apke e-coder, zeskanowalem kody QR, zrobiłem też zdjęcie faktury i wysłałem im ale czy zwrot będzie to nie wiem..

53 minuty temu, Jarek22B napisał:

Belkar Kliper ze zwrotem wychodzi taniej od mieszanki Navigator Metazanex

Opublikowano

siałem wczoraj azot na rzepak patrzę i już większość roślin 5-6 i przydała by się regulacja właśnie teraz ale oczywiście pogody nie ma zabieg najwcześniej za tydzień. Czy w takiej można powiedzieć opóźnionej regulacji lepiej poradzi sobie toprex którego planowałem czy caryx ?

Opublikowano
31 minut temu, Rzepakowiec napisał:

siałem wczoraj azot na rzepak patrzę i już większość roślin 5-6 i przydała by się regulacja właśnie teraz ale oczywiście pogody nie ma zabieg najwcześniej za tydzień. Czy w takiej można powiedzieć opóźnionej regulacji lepiej poradzi sobie toprex którego planowałem czy caryx ?

5-6 liści to po co ten azot 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v