Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, sybiuszek24 napisał:

Zwiększacie normę wysiewu przy siewie na początku września miałem zejść poniżej 3 kg przy normalnym terminie ale pogoda rządzi teraz pogoda od dziś więc w piątek planuje siew worek 10,5 kg na 3 ha do expiro schodzić z kg czy siać jak worek podaje 

Rzepak sieje sie na sztuki na metr kwadratowy, a nie kilogramy, zresztą zboża tak samo

Opublikowano

Teraz to już loteria. Niby wraz z opóźnieniem wysiewu powinno się gęstość zwiększać. Jak bardzo zwiększyć to już loteria. Jak będzie długa i ciepła jesień to nadmierne zwiększenie się nie opłaci.

Opublikowano
rex15 napisał:

2 godziny temu, sybiuszek24 napisał:

Zwiększacie normę wysiewu przy siewie na początku września miałem zejść poniżej 3 kg przy normalnym terminie ale pogoda rządzi teraz pogoda od dziś więc w piątek planuje siew worek 10,5 kg na 3 ha do expiro schodzić z kg czy siać jak worek podaje 

Rzepak sieje sie na sztuki na metr kwadratowy, a nie kilogramy, zresztą zboża tak samo

Niby tak, ale jedynie wysiew punktowy spełnia ten warunek. Prawie 90 l. deszczu spadło od niedzielnego wieczoru, prędko w pole sie nie wjedzie...

Opublikowano

Dlaczego tylko siewnik punktowy? Siejąc siewnikiem zbożowym jak zmniejszasz wysiew to i automatycznie na 1 m2 spada mniej ziarenek co daje mniej roślin na 1 m2.

Chodzi o to, że podawanie ile kg na ha chce się wysiac nic nikomu nie mówi. Ja np miałem 1,5 mln nasion o wadze równe 7,5 kg. Dlatego mówiąc jak gęsto chcemy posiać trzeba przeliczać na sztuki na m2. Wtedy to już coś mówi. MI wyszło 37 sztuk na m2 co dało 1,83 kg na ha.

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz3231 napisał:

Panowie w przypadku dodawania RSMu do doglebówki jaka kolejnośc mieszania? RSM na końcu? 

Najpierw rsm.potem.woda i chemią na końcu

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Chodzi o to, że podawanie ile kg na ha chce się wysiac nic nikomu nie mówi. Ja np miałem 1,5 mln nasion o wadze równe 7,5 kg. Dlatego mówiąc jak gęsto chcemy posiać trzeba przeliczać na sztuki na m2. Wtedy to już coś mówi. MI wyszło 37 sztuk na m2 co dało 1,83 kg na ha.

Jak to wysiew na kg nic nikomu nie mówi ? Jeśli jeden mówi że sieje jednostką mającą 12 kg , 4kg/ha , Drugi zasieje 3,5kg/ha jednostką mającą 10,5 , a jeszcze 3 zasieje 3kg/ha mając jednostkę nasienną ważącą 9kg , to nie trzeba być jakimś bystrym żeby dojść do tego że wszyscy posieją tyle samo sztuk/ha . Oczywiście jest słowo klucz w tym wszystkim , Trzeba podać przy kg rzepaku wysianego , wagę całej jednostki siewnej .

• Like 1
Opublikowano

Każda jednostka ma 1.5mln nasion . każdy zasieje tyle samo nasion na ha jeśli podzieli jednostkę na 3 ha. Waga jednostki pokazuje jedynie wagę fizyczną ziarna. Jak będzie ziarno drobne to jednostka będzie ważyć 6kg jak grube ziarno to 13kg.  Ja już nie przelicza obsady, robiłem to kilka lat z rzędu i uważam  że to takie bardzo laboratoryjne gdzie w idealnych warunkach ma wejść wszystko. Od dwóch lat dzielę jednostkę na 3 ha , proba krecona  i ogień.

Opublikowano

Pewnie, że wysieją tyle samo. Tylko kluczową kwestią jest ile to będzie. I skoro ktoś sieje rzepak to raczej wylicza sztuki na m2 niż gramy czy kilogramy. Bo jak powtarzam jeszcze raz waga ziaren użytych do obsiania m2 nikomu nic nie mówi. Bo nikt nie biedzie siedział i wyliczał ile to może by gram na m2 i czy to będzie za gęsto czy za rzadko. Ale np 37 sztuk a 50 to już wszystkim zainteresowanym wszystko mówi.

Opublikowano

Tak liczą sztuki a później chodzą po polu bo sialem 35 sztuk a mam 20 i co teraz zrobić przesiewac czy orać czy co.. ja sieje jedenastkę na 3ha i też nie wszędzie jest ta sama obsada mozaika robi swoje.

Opublikowano (edytowane)

Nie chodzi o to, że masz liczyć. Chodziło o opis gęstości obsady. Prosty przykład. Ktoś pyta jak gęsto posiałeś. Jeden mówi dajmy na to 37 czy tam 50 roślin na m2. Od razu wiadomo co i jak. A drugi mówi posiałem 3 kg z jednostki mającej np 9,5 czy 10.5 kg. W domyśle weź sobie policz. Ale ok dalej nie ciągnę tematu bo to i tak sensu nie ma.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Dlaczego tylko siewnik punktowy? Siejąc siewnikiem zbożowym jak zmniejszasz wysiew to i automatycznie na 1 m2 spada mniej ziarenek co daje mniej roślin na 1 m2.

Siałem z LG jakaś odmianę, 6.1kg jednostka 1.5mln

24 minuty temu, gustaww napisał:

Każda jednostka ma 1.5mln nasion . każdy zasieje tyle samo nasion na ha jeśli podzieli jednostkę na 3 ha. Waga jednostki pokazuje jedynie wagę fizyczną ziarna. Jak będzie ziarno drobne to jednostka będzie ważyć 6kg jak grube ziarno to 13kg.  Ja już nie przelicza obsady, robiłem to kilka lat z rzędu i uważam  że to takie bardzo laboratoryjne gdzie w idealnych warunkach ma wejść wszystko. Od dwóch lat dzielę jednostkę na 3 ha , proba krecona  i ogień.

Nie każda, 2mln też są

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, hubertuss napisał:

Pewnie, że wysieją tyle samo. Tylko kluczową kwestią jest ile to będzie. I skoro ktoś sieje rzepak to raczej wylicza sztuki na m2 niż gramy czy kilogramy. Bo jak powtarzam jeszcze raz waga ziaren użytych do obsiania m2 nikomu nic nie mówi. Bo nikt nie biedzie siedział i wyliczał ile to może by gram na m2 i czy to będzie za gęsto czy za rzadko. Ale np 37 sztuk a 50 to już wszystkim zainteresowanym wszystko mówi.

Przecież z każdej jednostki ile by nie miała wagi siejąc 3 ha wyjdzie ci 50 sztuk/m2  . 1500000nasion podzielić na 10000 m2 =150 , podzielić na 3ha = 50 sztuk na m2 

Ps. oczywiście mówimy o rzepaku mieszańcowym . Populacyjny oczywiście ma 2 mln nasion i te 2 mln dzielimy na 10000m2

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano

Z innej beczki, inv 1165 siany 24 sierpień wysiew jednostka na 3 ha wschody kiepskie około 25 roślin na metrze, siany w świeża orkę i chyba poszedł zbyt głęboko do tego dość silne opady, przyszły niezapowiadającym,  mam chęć przesiać ale czy nie zrobię głupoty? Może jeszcze coś wyjdzie choć tracę nadzieje bo już 11 dni od siewu… 

Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz3231 napisał:

Panowie w przypadku dodawania RSMu do doglebówki jaka kolejnośc mieszania? RSM na końcu? 

Jeden czort. Robiłem i tak i tak, różnicy brak.  Raz woda, chemia i RSM. Drugi raz- RSM, woda, chemia.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubertuss napisał:

Oczywiście, że podzielenie 1,5 mln na 3 jest prostym rachunkiem. Schody zaczynają się gdy ktoś przykładowo powie, że wysiał 3 kg z jednostki mającej 10,5 kg.

Jakie schody ? Siejąc 3 kg/ha jednostką mającą 10,5 kg obsiejesz 3,5ha . Teraz obliczasz 1500000 podzielić przez 15000 =100 , czyli na m2 wychodzi ci 33,3 sztuk

U siebie 1 jednostkę miałem właśnie 10.5kg i właśnie ustawiałem żeby obsiać 3.5ha , ostatecznie myślę że obsada koło 25-30 będzie

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
5 minut temu, SawekIlecki napisał:

Z innej beczki, inv 1165 siany 24 sierpień wysiew jednostka na 3 ha wschody kiepskie około 25 roślin na metrze, siany w świeża orkę i chyba poszedł zbyt głęboko do tego dość silne opady, przyszły niezapowiadającym,  mam chęć przesiać ale czy nie zrobię głupoty? Może jeszcze coś wyjdzie choć tracę nadzieje bo już 11 dni od siewu… 

od 24 raczej 11 dni nie minęło, dopiero dobry tydzień.

Opublikowano
6 minut temu, SawekIlecki napisał:

Poczytaj 2 strony do tyłu tj 365. Tam ktoś ma podobnie i radzą zostawić ja tez bym zostawił.

• Thanks 1
Opublikowano
mysza103 napisał:

Jakie schody ? Siejąc 3 kg/ha jednostką mającą 10,5 kg obsiejesz 3,5ha . Teraz obliczasz 1500000 podzielić przez 15000 =100 , czyli na m2 wychodzi ci 33,3 sztuk U siebie 1 jednostkę miałem właśnie 10.5kg i właśnie ustawiałem żeby obsiać 3.5ha , ostatecznie myślę że obsada koło 25-30 będzie

jednostka 1.5mln na 3.5ha to 43 szt/m

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v