Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja chyba jutro spróbuje zasiać jedną działkę chociaż, akurat 2,9ha, o ile będzie się dobrze uprawiać. Szybka uprawa, siew i oprysk. Po siewie raczej bez wałowania, glina.

Opublikowano
9 godzin temu, hardkor113 napisał:

Kiedys najpóźniej sialiscie rzepak? W prognozach nie bardzo pokazują okno pogodowe na siew w najbliższym czasie

5 września w tamtym roku. Na drugi dzień dość dużo padało i strasznie się męczył że wschodami. Ok 20 szt/m².  Miejscami były niemal gołe placyki i ogólnie było chudo. Wg tego jakie tu zdjęcia wstawiali na wiosnę to ja się wstydziłem i się zastanawiałem czy zostawić a oddał 3,6 t/ha populacji. Jutro może dopiero nawóz rozsieje po ściernisku i pomyśle o jakiejś orce także nie masz co przeżywać. 

Wiem, że jeden siał jeszcze później. 

Opublikowano

Dziś rano o 9 przestało padać  , o 19 start ze siewem ,zasiane 6 ha jutro rano kolejne 6  jesli nie będzie padać. i koniec  , zobaczymy co będzie ,  u mnie opóźnione siew rzepaku sie nie sprawdzają  , fakt mokro. ,  miejscami błoto  , zobaczymy co z tego będzie 

Opublikowano

Populację planuje jutro zasiać, wapno na ściernisko, talerzówka, kompost i nawóz potem głębosz ale tak na 25 - 30 cm. poszedł. W między czasie 50 l deszczu. Jak da się wjechać to znowu talerzówka i siew. A hybrydy niech czekają. Z oprysku pierwszy raz w życiu rezygnuję ze względu na prognozy. 

Opublikowano
6 godzin temu, znawcawszystkiego napisał:

w piątek zasiany, sobota chlomazon + metazachlor, dzisiaj już na wierzchu liścienie, spadło 40 l wody dzisiaj. jest ok

Ja w sobotę po południu siałem,  wczoraj zajechałem na wieczór to jeszcze w ziemi siedzi, ale but włazi w pole, papka z ziemi.

received_4341111385946295.jpeg

Opublikowano

U mnie w tym roku później siane o 1,5tyg sypnęły więcej o dobrą tonę bo z jesieni siane były już po deszczach a nie w susze i w maju później zaczęły kwitnąć i dzięki temu lepiej przetrzymały suszę

• Like 1
Opublikowano

Czy macie jakieś doświadczenia związane z opóźnionym siewem, załóżmy ok 1 września. Czy rzucenia dodatkowego azotu w postaci 100kg saletry przedsiewnie lub na ok 4 liść wspomoże w rozwoju jesiennym, czy i tak nic to nie da?

Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

sial z was ktoś rzepak ubiegloroczny ? bo kupiłem jednostkę z tamtego roku za pół ceny , będzie cos z tego ?

Siałem koledze 3 letni, bo taki mu sprzedali za normalna cenę wschody 100 procentowe

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, sybiuszek24 napisał:

Ja jutro rezygnuje z siewu. Opady przez 6 dni zapowiadają jutro można by było ale te deszcze przez tyle dni kolega posiał wczoraj na upartego zobaczę jak że z schodami będzie w tej wilgoci i ulewach  po 5 września jakąś pogodę zapowiadają ale to ostatni dzwonek będzie. Tylko szkoda nasion zakupionych na 10ha odmiana expiro .

Ja bym siał u nas w tamtym roku ulewy po siewach były i miismy ładne rzepaki, byme za bardzo nie uprawiać gleby w pył i będzie oki, albo na próbę chociaż jakas część zasiej 

Edytowane przez Mari82
Opublikowano
Kubawww napisał:

2 minuty temu, Uziu92 napisał:

sial z was ktoś rzepak ubiegloroczny ? bo kupiłem jednostkę z tamtego roku za pół ceny , będzie cos z tego ?

Siałem koledze 3 letni, bo taki mu sprzedali za normalna cenę wschody 100 procentowe

fajnie, czyli powinno być ok.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v