Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 17.08.2021 o 11:07, yacenty napisał:

już pryskalem rsm z herbicydem, zero problemów, ale ja staram się myć opryskiwacz po każdym zabiegu. rsm pięknie czyści opryskiwacz i jak zostało ci coś starego to później rsm to wyplucze razem z herbicydem ;)

Ile RSM 32 zeby spełnić funkcje adiuwantu przy doglebowce ? 

Opublikowano

Po co ten Navigator, albo przedwschdowo albo po a tu koszt jak tego i tego 

Opublikowano
16 minut temu, MarcinNH napisał:

To mogles poczekać bo ci go zabetonuje

jeszcze w środę kiedy siałem w prognozie były znikome ilości opadów więc siałem, no a teraz jest to co jest. Narazie nie panikuje i poczekam co się stanie na polu załóżmy za tydzień 

Opublikowano
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Wczoraj działka zasiana a dziś wyglada tak.

B31E5AA2-CB29-48DC-8E91-899CC81596CA.jpeg

Będą problemy ze wzejściem

Opublikowano (edytowane)

Jak tydzień będzie padać to coś będzie ile siane na metr i jak głęboko

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Panowie w tym roku na próbę  planuje zasiać 4ha rzepaku w strip tillu i moje pytanie jakie substancje zastosować do odchwaszczania? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Turok napisał:

takie rozwiązanie na doglebowe: metazachlor 500sc 1.5l + 0.16l chlomazon 480ec + Atpolan Soil Maxx 0.3l na ha ?

ja planuję 2l metazachlor i 0,2 chlomazon + 0,4 atpolanu ale akurat tak mi wychodzi z pełnych butelek

myślę, że będzie ok

Opublikowano
12 godzin temu, simonn napisał:

Co lepiej zastosować ?

mieszanina I

1) chlomazon 480 0,15l/ha

2) metazachlor 1,5-1,8l/ha

3) napropamid 1,5l/ha

mieszanina II

1) chlomazon 480 0,12l/ha

2) metazachlor 1,5l/ha

3) pendimetalina 1,0l/ha 

chlomazon 0,15 l (ale na własne ryzyko- mam nadzieję że wiesz o co chodzi)

metazachlor 1,2 l

napropamid 1,0 l

pendimetalina 0,8 l

może być?

Navigatorem nie pryskasz (sama doglebówka)? Nie ma problemu z chabrem i fiołkiem?

Opublikowano

A ja miałem siać dziś rzepak 7ha i lipa dolało wieczorem że nie dokończyłem z pół ha doorać taka ulewa z 5min ale robotę popsuło na przyszły tydz niby deszcze zapowiadają to siew zapowiada się we wrześniu ale zobaczymy co pogoda pokaże

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Musialem zwapnowac dzialke pod rzepak. Wczoraj poszlo wapno weglanowe w ilosci 3t nastepnie nie zagleboka orka okolo 18-20cm. Po niedzieli planuje siew, dawac polifoske pod agregat czy sobie opuscic? I wysiac dopiero wiosna?

metrax12 

O jakim ryzyko mowisz z tym chlomazonem?

Edytowane przez mds212
Opublikowano
3 godziny temu, VonVegans napisał:

Jak patrzę po okolicy to kurła sam rzepak!!!wszyscy sieją.chociaż ja nie lepszy bo nigdy nie siałem a dziś sieję 😅

Sieją bo cena poszybowała. Tylko nie każdy wie, że i włożyć trzeba w to dużo. Notabene inne zboża też drożeją lub podrożały. Rzepak wyprze je w większym procencie z uprawy to ich ceny też jeszcze wzrosną. 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v