Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Współczuje wam u nas na południu to lało jak trzeba lipiec sierpień 160l. W sierpniu z 60-70l albo lepiej nawet z tego co pamiętam ;)  Tak a pro po czym lecicie na samosiewy w tym roku ?

Opublikowano
1 minutę temu, Rzepakowiec napisał:

no i po zasiewach... 

aganos 2,8 kg/ha 

Gemini 3,2 kg/ha 

co polecacie na doglebówkę ? 

Zawsze pryskalem po siewie metazachlor plus chlomazon do tego adiuwant doglebowy i było czysto do

zniw, ale po zeszłorocznych ulewach rzepak bardzo cierpiał, a teraz zapowiadają na przyszły tydzień znow opady i sie boje na moich 4 klasach. W tym roku myśle o Navigator+metazanex ale nie nigdy nie praktykowalem. Ktoś coś doradzi?

• Root Admin
Opublikowano
Rzepakowiec napisał:

no i po zasiewach... 

aganos 2,8 kg/ha 

Gemini 3,2 kg/ha 

co polecacie na doglebówkę ? 

jak po zasiewach to już powinieneś pryskać ;)

Opublikowano

ile można zwlekać z commamdem ?

przemek28_28 napisał:

Ja jutro ruszam z orka. Pług dziś przypięty, natankowany, nasmarowane. Ja orze, ojczulek wałem   Trochę przyciśnie, a kuzyn sieje. Wszystko w ciagu paru godzin.

Kurka a ja głupi sam wsztstko orze nawoz uprawa siew oprysk

• Root Admin
Opublikowano
robi57362 napisał:

przemek28_28 napisał:

Ja jutro ruszam z orka. Pług dziś przypięty, natankowany, nasmarowane. Ja orze, ojczulek wałem   Trochę przyciśnie, a kuzyn sieje. Wszystko w ciagu paru godzin.

mówi się o 3 dobach, ale na 3 dobe często jest na wierzchu. u nas sąsiedzi pryskaja od razu, na małych kawałkach zaraz po siewie, na dużych nawet w trakcie siewu

Opublikowano
16 minut temu, margoo78 napisał:

Czy ma znaczenie rozsianie npk przed orką a po orce? Zawsze rozsiewałem po orce a tym razem robię odwrotnie.

Jazda po ścieżkach daje już taki plus że nie ma sensu po orce. 

Opublikowano
48 minut temu, robi57362 napisał:

Mieszkamy na jednej wsi to sobie pomagamy. ściągnąć przyczepy w żniwa z pola, wyciągnąć traktor jak ktoś sie utopił, czy inne tematy.

Opublikowano

orka nie odwroci skiby tak, żeby 100% nawozu znalazło się na dnie

druga sprawa - rzepak korzeni się o wiele głębiej niż zboża i pobiera wiosną składniki z głębokości 15-30cm, jeśli nie będzie klęski powodzi, to nawozy przez zimę nie przemieszczą się poniżej tego poziomu, azot zostanie pewnie spożytkowany już jesienią

Opublikowano

Jeżeli rzepak już skiełkuje cały na co potrzeba dobrych kilku dni a będzie robiona doglebowka i wtedy lunie deszcz to czy wtedy mu to zaszkodzi? Czy strach jest tylko do wschodów a później lajcik?

No i pytanie do ludzi którzy robią doglebowke na butisanie , który wybrać bo jest kilka rodzajów?  Ten na chinomeraku?

Opublikowano
jahooo napisał:

orka nie odwroci skiby tak, żeby 100% nawozu znalazło się na dnie

druga sprawa - rzepak korzeni się o wiele głębiej niż zboża i pobiera wiosną składniki z głębokości 15-30cm, jeśli nie będzie klęski powodzi, to nawozy przez zimę nie przemieszczą się poniżej tego poziomu, azot zostanie pewnie spożytkowany już jesienią

juz pisałem że u mnie na ciezkiej redzinie gdzie zawsze orze sie płatami czy to sucho czy mokro nawoz zsypuje sie na dno bruzdy

Opublikowano

masz tylko takie wrażenie, przecież nie orzesz klepiska, tylko po podorywce lub talerzówce

ja też mam rędzinę i staram się nie orać na mokro, nawet w tym roku jest raczej wilgotno

Opublikowano
36 minut temu, disel16v napisał:

Jeżeli rzepak już skiełkuje cały na co potrzeba dobrych kilku dni a będzie robiona doglebowka i wtedy lunie deszcz to czy wtedy mu to zaszkodzi? Czy strach jest tylko do wschodów a później lajcik?

No i pytanie do ludzi którzy robią doglebowke na butisanie , który wybrać bo jest kilka rodzajów?  Ten na chinomeraku?

Rzepak jak ma warunki to potrafi skiełkować w ciągu doby. 

Opublikowano

U mnie Pomorze zachodnie zima i wiosna było bardzo sucho w lipcu i sierpniu napadało około 100l. Ale jest tak sucho że po orce jak robiłem odrazu agregatem to się kurzyło ale nie było grud. Mam nadzieję że jak skosze łubin to dam rady sam zaorać pod rzepak. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v