Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Musiał byś? Do jesieni czekasz? Pole ma być pod rzepak? Chcesz rozsiać wapno? To już powinno być zrobione. Tak wiem. Problem ze żniwami. Ale to się robi tak. Zaraz po kombajnie wapno. Talerzówka. Czekasz aż wszystkie zielsko i wszystko inne nie potrzebne na polu powschodzi. Potem Roundup bądź podobne. Kolejne dwa tygodnie na działanie chemii razem miesiąc. To nie wiem czy rzepak zdążysz posiać. Zboże to tak. Pryskanie roudupem nie ruszanego ścierniska zaraz po kombajnie to głupiego robota. Bo wszystkie nasionka nie pożądane nic nie ucierpią i sobie potem powschodzą razem z posianą uprawą.

Jeśli chodzi o wapno i chemię. To jest problem raczej z mieszanką wapno plus obornik czy wapno plus nawóz. Z azotem jest chyba wtedy problem. Wapno go blokuje. Ale może się mylę to poprawcie.

Nie które rodzaje wapna są zbyt agresywne dla roślin. Więc siew zaraz po wapnowaniu też może nie być najlepszym pomysłem. Zwłaszcza gdy jak w tym roku przez późne żniwa wapnowanie trzeba przeprowadzać później bliżej terminu siewu.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

ja wapnuje 10-14 dni przed siewem pszenicy ,uprawa na 22 -24 cm bez odwracania skiby po rzepaku

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Jarek22B napisał:

Belkar + Kliper

Skuteczna ta mieszanka w tych dawkach co są w pakach? 

Do tej pory z powodzeniem stosowałem  Metazanex + Navigator

Skoro działa ta mieszanka u Ciebie to po co zmieniać. U nas tak średnio się spisuje dlatego chyba będzie doglebowka bo belkar+ kliper wychodzi koło 250 zł za hektar bez adiuwantu żadnego

Ja tak zapytam przy okazji, czy jesli słoma jest słabo przykryta pługiem i po siewie będzie jej troszkę na wierzchu to nie przeszkadza przy doglebowym oprysku ? Czy czekać na wschody i pryskać powschodowo?

Edytowane przez disel16v
Opublikowano

Hubertuss trochę masz rację a trochę nie bo samosiewy zyta, pszenżyta w pszenicy i na odwrót są niepotrzebne ale np. zboże w rzepaku to nie problem a robienie talerzowka pola z perzem nawet przed pryskaniem to kiepski pomysł, zawsze trzeba być elastycznym a nie na sztywno tylko tak albo tak a inaczej to źle.

Opublikowano (edytowane)

Byc może kiepski gdy zpaowiadają deszczowe żniwa. Ale gdy jest słońće i upał to idealny. Tnąc na kawałki osłabiasz pędy perzu. Dodatkowo wyciągasz je na powierzchnię. Gdzie ślóńce je niszczy. Poczytaj o mechanicznej metodzie zwalczania przu. Zamiast talerzówki moze być inna maszyna.

Pewnie, że zboże w rzepaku to nie problem. Ale zboże w znborzu to już tak.

Ogólnie z moich obserwacji wynika, że np na ugorach które kupowąłem szybciej wyzbywałem się zielska robiąc jak piszę. NIż ci co pryskali ściernisko po kombajnie. Z pczyyczyn , które wymieniłem wcześniej - nasionka.

Dzisiaj dla mnie roundup i pochodne mogą z rynku zniknąć. Od lat nie używam.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Po pierwsze primo talerzowka nidy nie służyła i nie będzie służyć do zwalczania perzu a po drugie primo glifosat nie jest do ograniczania banku chwastów w glebie bo po talerzowce nie wschodzą wszystkie chwasty kolego większość jak komosa czy chwastnica wschodzą wiosna i wtedy się je pryska a nie glifosatem po talerzowce.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Andpol napisał:

Ja pryskam na wiosnę jesienią tylko samosiewy ale to może sie zmienić zależy jaka b.pogoda.

rób tak dalej tylko na wiosnę  nie płacz że masz zielnik na polu nie wiesz kiedy z galerą czy innymi herbicydami ruszyć , ps każdy kto ma odrobinę pojęcia o  uprawie rzepaku wie że chwasty w rzepaku mają być zniszczone na jesieni jeśli chcesz zebrać przyzwoity plon

• Thanks 1
Opublikowano

W zbożach chwasty można zwalczać dosyć długo i to kilka środków jest. W rzepaku to jest lipa totalna ale najlepiej skupić się na jesiennym odchwaszczaniu. Ostatnie dwa lata poprawiam korvetto na wiosnę ale w tym roku leci doglebowka i spokój, mam nadzieje 😄

Opublikowano
13 minut temu, disel16v napisał:

W zbożach chwasty można zwalczać dosyć długo i to kilka środków jest. W rzepaku to jest lipa totalna ale najlepiej skupić się na jesiennym odchwaszczaniu. Ostatnie dwa lata poprawiam korvetto na wiosnę ale w tym roku leci doglebowka i spokój, mam nadzieje 😄

Dając doglebowke nie byłbym taki pewny tego odchwaszczanie powschodowe jest pewniejsze i bezpieczniejsze 

• Root Admin
Opublikowano

nie, liścień to liśc zarodkowy, taki malutki niemal okrągły, bez żadnych wyrazistych ostrych kształtów. Liscien przeobraza się w liść po kilku dniach

Opublikowano (edytowane)

Wpisz bbch rzepak ściągnij tabele. Patrzysz głównie na ilość tzw. liści właściwych tak jak buraku cukrowym bo później to przeważnie zwarty pąk i opadanie pierwszych płatków. Nawet coś w pdf znalazłem i załączyłem.Opis-faz-BBCH rzepak.pdf

Edytowane przez Norman
  • Root Admin
Opublikowano

w tym roku wracam do oprysku posiewnego. Bede tak robił, żeby posiać w ciągu dnia, a późnym wieczorem / w nocy opryskać to co zasiałem. Wtedy 100l RSM32 +100 albo nawet 150l wody i oprysk doglebowy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v