Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

W tym roku planuję zacząć przygodę z rzepakiem i widzę że popełniłem już kluczowy błąd:/ 

Mam nawoz PK  który chciałem rozsiać pod rzepak ale to by było najlepiej teraz ale zwapnowalem  właśnie pola bo było nie do końca dobrze, więc pytanie teraz ściernisko ruszyć gruberem i PK bliżej siewu czy macie jakieś inne pomysły? 

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Dnia 3.08.2021 o 13:11, FarmerDyzio napisał:

a jak to jest że sprzedaza ilości ok 10 t ? nie macie z tym problemu ?

Mialem w tym roku posiane 2ha dało 6600kg, a na 4000 kg miałem kontrakt, także żadnych problemów. Moge nawet i 100 kg zawieźć  na skup.

Gdzie taką ilosć kontraktowałeś?

Opublikowano
9 godzin temu, casefarmer napisał:

U mnie Ilona wyszła 4.5 tony z pierwszego kawałka, a reszta czeka na polu. Póżno się dojrzewa i tyle.

Przy tej pogodzie to może uda się ją "ukraść" w ciągu tego a raczej następnego tygodnia!!! 

Opublikowano
8 godzin temu, BartekMachnio napisał:

Witam, 

W tym roku planuję zacząć przygodę z rzepakiem i widzę że popełniłem już kluczowy błąd:/ 

Mam nawoz PK  który chciałem rozsiać pod rzepak ale to by było najlepiej teraz ale zwapnowalem  właśnie pola bo było nie do końca dobrze, więc pytanie teraz ściernisko ruszyć gruberem i PK bliżej siewu czy macie jakieś inne pomysły? 

Gruber orka i PK

• Thanks 1
Opublikowano
monstrer napisał:

9 godzin temu, casefarmer napisał:

U mnie Ilona wyszła 4.5 tony z pierwszego kawałka, a reszta czeka na polu. Póżno się dojrzewa i tyle.

Przy tej pogodzie to może uda się ją "ukraść" w ciągu tego a raczej następnego tygodnia!!! 

Jest to bardzo denerwująca odmiana bo wszytko schodzi z pola a ona zielona, ale za to wynagradza w plonie, drugi rok praktycznie wyszła najlepiej, wydaje mi się że hybrydy sieje za gęsto i przez to się wszystko partoli a w liniówce to nie przeszkadza

Opublikowano
13 godzin temu, casefarmer napisał:

Jaki siew /obsada na m2

Opublikowano

Co Wy macie z tą Ajloną ?  U nas w okolicy na doświadczeniu PDO, w tym roku słabizna.

inbound8113242302926525908.png

Opublikowano

W tym roku sieje po raz pierwszy rzepak. Zastanawiam się nad zabiegiem herbicydowym. Co będzie lepsze, a może ktoś doradzi co się sprawdza u niego. Gleba gliniasta IIIa-IVb. Chlomazon 0,2l + metazachlor 1,5l po siewie czy lepiej np. 0,3 navigatora + 1,5l metazachlor na 3-4 liść? Co będzie najlepsze? Boje się chlomazonu i wolałbym go nie stosować. A co sądzicie na dodaniu do doglebówki substancji napropamid. W zbożach dominują chwasty rumian, chaber, przytulia. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, rafal3939 napisał:

Moja  Ilona słabo, 2.5t tylko ale jak na moje koszty wyszło ok

U mnie 250 polifoski 6, 170 N, 130 soli potasowe na wiosnę ,150 kizerytu, trzy razy robak I w tym roku trzy razy od grzyba zrobiłem.  

Edytowane przez 80marcin
Dopisanie
Opublikowano
1 godzinę temu, mraukot napisał:

Co Wy macie z tą Ajloną ?  U nas w okolicy na doświadczeniu PDO, w tym roku słabizna.

z jakiej powierzchni to jest ? z każda odmiana na 5 czy 10 arach? 

Opublikowano
27 minut temu, 80marcin napisał:

U mnie 250 polifoski 6, 170 N, 130 soli potasowe na wiosnę ,150 kizerytu, trzy razy robak I w tym roku trzy razy od grzyba zrobiłem.  

Moja 250 polifoska 6, 140n, tebu i robak jesienią raz i wiosna raz robak i płatek Grzybowka więc nie ma co się dziwić jeśli chodzi o plon

Opublikowano
marluk napisał:

Co sądzicie o buteo start? Warto dodawać 160zl do jednostki żeby tym zaprawić?

sądzić to sobie można a tak naprawde nikt nie wie jak to bedzie naprawdę . napewno jest słabsza od crusiera a i po nim u mnie było od holery śmietki. to tylko 50 zl do hektara wiec koszt żaden

Opublikowano
3 godziny temu, mraukot napisał:

U mnie rekordzistka, ale trezor też bardzo dobrze

IMG_20210805_144314.jpg

Opublikowano

stosując Labrador w pełnej dawce 2L/ha wyeliminuje perz? niby w etykiecie jest napisane ze tak Ale wolę sie upewnić... I czy taka dawka nie uszkodze rzepaku? A czy można zrobić raz 1L/ha i np za tydzień drugi raz taka dawka po miedzach?

Opublikowano

Mniejsza rozbieżność pomiędzy odmianami, ale też mniej odmian było ocenianych..

• Root Admin
Opublikowano

Pryskałem nowym opryskiwaczem, coś jeszcze nie do końca było dobrze ustawione i zostało mi 200l srodka. Skończyło się tym ze jedno pole 1.15ha opryskałem tego samego dnia 2x dawką 1l.

Nic nie było rzepakowi, a jednoliścienne bardzo ładnie wyczyściło. Tak więc dawka jest bezpieczna dla rzepaku, ale gdyby mi zależało na porządnym wyczyszczeniu pola to zrobiłbym oprysk dzielony. Tak własnie zrobiłem teraz, w poniedziałek poleciałem połową dawki i zależnie od pogody po 7 albo 10 dniach polecę drugi raz połową dawki. Z tym że w tym roku walcze z samosiewami jęczmienia ozimego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v