Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 minut temu, SAUTER napisał:

Kto ma rzepak Duke,jak wam to sypie i ile oleju macie?

Miałem rok temu, mimo przymrozków w fazie pąka, później kwitnienia, suchej wczesnej wiosny(praktycznie do maja) i lekkiego gradu w fazie zielonej łuszczyny to sypał od 3 (pole na którym powój dosłownie zjadł plon) do nawet 4.3. Zaolejenia nie znam bo u nas na skupie nawet nie sprawdzali. Ziemie 1-3 klasa

Opublikowano

SY Ilona rzepak dla wytrzymałych dochodzi długo tnie sie go bo zbożach jak nie dosuszany ale za to bardzo dobrze plonuje w tamtym  roku 4.750 mi oddał ale go nie sieje bo długo dojrzewa a nie mam swojego kombajnu 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Ja bym zobaczył czy to nie chowacz,,bo większość rzepaków w tym roku jest uszkodzona i lezy przez niego 

a no może być i to. Proteus wycofany i trzeba jakimiś innymi pryskać chociaż żaden nie będzie już tak skuteczny. 

Opublikowano

U mnie była duża presja na przykład w fazie kwitnienia i po i ja zrobiłem dwuzabiegowo, wszystko zielone jeden w jeden, a są tacy którzy robili tylko płatek i co drugi badyl suchy. Nie mierz wszystkich swoją miarą.

Opublikowano

U mnie była taka presja (opady, wilgoc) że ciągnik i opryskiwacz cały ochlapany od wody w ścieżkach. Badyl w badyl zielone mogę zdjęcie. Widocznie robisz nie w czas zabieg 🙋‍♂️

Opublikowano

wyrwalem dwie rosliny sherlocka mała i duża wymłucilem w reklamowce wilgotność 10.9 i z ciekawosci zwarzylem i wyszlo 23 g z rosliny przyjmując siew 500 tys /ha wychodzi 11 t 😅 . dobrze to licze ? cos mi sie pokrecilo chyba?

• Root Admin
Opublikowano
8 minut temu, czesio200 napisał:

Z tego co u mnie widzę o w kolejce na skupie mówili to rzepaku nie sypią a wyglądają. Także nie nakręcajcie się zbytnio

jak ostatnie 3 lata, brakuje wody to rzepak piękny a w łuszczynie maczek :(

Opublikowano
54 minuty temu, Audi213 napisał:

Znam osobiście jeden przypadek gdzie było przy opadaniu pierwszych płatków, czyli książkowo, sam byłem w trakcie wykonywania zabiegu. Protio+azoksy

Opadanie pierwszych płatków czyli ile dni od początku kwitnienia?? 

Opublikowano

Pierwszy raz spotykam się z tym żeby ktoś liczył dni od początku kwitnienia, zobaczyłem że pierwsze płatki leżą, to wjechałem. Ile to niby dni ma się pryskać na płatka od początku kwitnienia? Człowiek się całe życie uczy.

• Root Admin
Opublikowano
21 minut temu, Tomek90 napisał:

Opadanie pierwszych płatków czyli ile dni od początku kwitnienia?? 

Pierwszych płatków? Pierwszych płatków na przeciętnych roślinach?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, czesio200 napisał:

Z tego co u mnie widzę o w kolejce na skupie mówili to rzepaku nie sypią a wyglądają. Także nie nakręcajcie się zbytnio

Wyglądają dopóki nie wjedzie się kombajnem w łan... Z góry widać, że za dużo rozgałęzień  to się nie uchowało...

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano

Właśnie wymłócony i odstawiony jeden kawałek gemini, pole o wielkości 1.9ha, plon 6.880 wilkogtosc 8.7% nie deskowany, łodygi mocno zielone,chyba efekt dodatkowych zabiegów fungi przed deszczami  olej 43.4,jestem zadowolony u nas w okolicy sypią  marnie szczególni wcześnie dwsykowane ,myślę że byłby może ciut większy plon bo by mógł być max 45 roślin w Gemini za siany a śiałem 55

IMG_20210722_124103.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v