Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie ochrona jakimiś zamiennikami ale daje jeszcze radę. pole obok prawie do zbioru. Będę w terenie zrobię foto.

Opublikowano

Rzepak dochodzi, a nie grzyb wchodzi za miesiąc żniwa więc najwyższa pora. Jak dolne liście w pszenicy robią się żółte jak pszenica ma już kłosy to tez grzyb je? 

1 godzinę temu, miwigos napisał:

W zeszłym roku część była cruiser , część buteo ,nie było większej różnicy, a pryskać czymkolwiek na jesieni to ciężko trafić żeby ja załatwić, przez wrzesień co 2-3 dni by trzeba

Być może ale płacić 170 za buteo to wolę sam zaprawić za 1/5 tej ceny. 

Opublikowano

Mało które odmiany idzie kupić bez zaprawy, zwykłą każdy jest zaprawiony ,a doprawianie to już nie to samo ,buteo do 2-3 liścia działa nie gorzej jak cruiser, odmiany dekalbu idzie kupić na promocji za 930-980 

Opublikowano

Ja też cześć sije swoimi nasionami, ale przeważnie  jak mi braknie. W tamtym  roku przesiewałem 12 ha i swoimi posiałem. Co ciekawe 1 ha posiałem z 20 kg/ha, nie popatrzyłem sie że siewnik był przestawiony  w połowie pod pszenicę. Nawet fajnie teraz wygląda. 

Sam zaprawiam wszystkie nasiona  dodatkowo  stymulatorem do nasiennym Plontar  i  zaprawą, mam jeszcze ze starych zapasów. 

Rzepak jest bardzo mokry, nie wysypuję go z betoniarki, stoi w  niej z  30 minut , jeszcze raz przemieszam i wtedy wysypuję. 

Jak nasiona są niebieskie to po moim zaprawieniu są czarne. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, bialy2005 napisał:

Ja dawalem pente + scenika jakos to przeliczałem tak żeby substancji było podobnie jak w cruiserze. był mokry po zaprawieniu ale jak postał to ładnie wciągnął wilgoci.

4 minuty temu, tomek73 napisał:

Ja też cześć sije swoimi nasionami, ale przeważnie  jak mi braknie. W tamtym  roku przesiewałem 12 ha i swoimi posiałem. Co ciekawe 1 ha posiałem z 20 kg/ha, nie popatrzyłem sie że siewnik był przestawiony  w połowie pod pszenicę. Nawet fajnie teraz wygląda. 

Sam zaprawiam wszystkie nasiona  dodatkowo  stymulatorem do nasiennym Plontar  i  zaprawą, mam jeszcze ze starych zapasów. 

Rzepak jest bardzo mokry, nie wysypuję go z betoniarki, stoi w  niej z  30 minut , jeszcze raz przemieszam i wtedy wysypuję. 

Jak nasiona są niebieskie to po moim zaprawieniu są czarne. 

Jak swoimi siejecie to populacja czy mieszańce?

Edytowane przez Andpol
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, miwigos napisał:

Mało które odmiany idzie kupić bez zaprawy, zwykłą każdy jest zaprawiony ,a doprawianie to już nie to samo ,buteo do 2-3 liścia działa nie gorzej jak cruiser, odmiany dekalbu idzie kupić na promocji za 930-980 

Wszystkie są dostępne bez zaprawy dodatkowej, zobaczysz w tym roku ile będzie śmietki ta pseudo zaprawa insektycydowa nic nie zdziała, nawet niema startu do cruisera, bo wtedy rzepak mógł być nie pryskany a jakoś by sobie poradził. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Rzepak dochodzi, a nie grzyb wchodzi za miesiąc żniwa więc najwyższa pora. Jak dolne liście w pszenicy robią się żółte jak pszenica ma już kłosy to tez grzyb je? 

Być może ale płacić 170 za buteo to wolę sam zaprawić za 1/5 tej ceny. 

dziwne że u niego rzepak już gotowy a u mnie 2 pola dalej zielony...  na pewno dał dobrą ochronę...

Opublikowano

Pcha się bo widać na uprawach, o dojrzewaniu nic nie pisałem. Patrząc na różne uprawy widać że presja chorób jest duża ze  względu na ciągłe opady.

Opublikowano
VonVegans napisał:

Jak siejecie swoim to ile kg /ha?

najlepiej troche sie pobawic i policzyć MTN i kiełkowanie. Rzepak szybko kiełkuje wiec długo nie trzeba czekac i pare procent doliczyć na jakieś połowki i juz. W tym roku bede siał dobrą populacje Gemini albo Kepler i za rok siew swoimi nasionami bo ceny coraz wieksze na jednostki siewne.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Z rzepakiem będzie podobnie jak z burakiem. Nie liczcie na to, że bedziecie ot tak sobie siać przypadkowe nasiona i potem wyprodukowany plon ktoś od Was kupi..

Opublikowano
29 minut temu, andrzej1988 napisał:

najlepiej troche sie pobawic i policzyć MTN i kiełkowanie. Rzepak szybko kiełkuje wiec długo nie trzeba czekac i pare procent doliczyć na jakieś połowki i juz. W tym roku bede siał dobrą populacje Gemini albo Kepler i za rok siew swoimi nasionami bo ceny coraz wieksze na jednostki siewne.

To po ile teraz jednostka populacji jest że chcesz siać swoimi nasionami? 750zł za jednostkę na 3ha to masz 250zł/ha więc trzeba się zastanowić czy jest sens siać swoimi nasionami. Jak to jest z przenoszeniem chorób?  Nigdy nie miałem do czynienia ani nie widziałem rzepaku wysianego ze swoich nasion więc nie wiem jak wygląda ani jak plonuje. Ktoś ma może tak w tym roku i chciałby się pochwalić? Sam z chęcią przypatrzył bym się tematowi bliżej. :)

Opublikowano
4 godziny temu, Bartek933 napisał:

U mnie suszy i to mocno, rzepak szybko dojrzewa. Ja robiłem zabieg na płatka a sąsiad nie, patrząc na łan nie widać różnicy

Zobaczysz co będzie w zbiorniku kombajnu i na wadze i wtedy opisz jak wyszło. Jak to mówią wygląda prawie jak milion dolarów...Prawie. 

Opublikowano

ZA 2-3 tygodnie się wyjaśni. I tyle razy będziesz/będziemy zastanawiać że zrobiłeś/zrobiliśmy inaczej.... niż ktoś kto osiągnął oszałamiający wynik.

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Wszystkie są dostępne bez zaprawy dodatkowej, zobaczysz w tym roku ile będzie śmietki ta pseudo zaprawa insektycydowa nic nie zdziała, nawet niema startu do cruisera, bo wtedy rzepak mógł być nie pryskany a jakoś by sobie poradził. 

W zeszłym roku nie było różnicy czy buteo czy cruiser ,śmietka była na większości rzepaku, posiać w terminie żeby był mocny korzeń ,jedyna recepta ,ewentualnie doprawić 

Opublikowano

Bo u siebie wiesz dokładna wagę i powierzchnię a sąsiad tu dołoży ,powierzchnię ujmie i wynik robi się ładny a po żniwach szuka nowej odmiany bo ta niby sypała 5t ale inną może da więcej. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v