Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, dżordż2 napisał:

Czyli nie ma sensu ani potrzeby klejenie i desykacja? 

Niektórzy to najpierw ładują póżno grzybówki , żeby jak najdłużej rośliny były zielone , pózniej dostają sraczki bo rzepak jest zielony i trzeba go desykować . Nie rozumie takiego podejścia . Palić to można w ostateczności jak ziela zielonego jest masa , a nie rzepak , bo jest zielony .

Opublikowano

A jak tam jest ze sprzedażą desykowanego rzepaku ? Co rok straszą że będą badać próbki ale wiadomo że ludzie tam randapują. Też mam w tym roku hektar z mijakami i sporo ziela ale i rzepak ładny i w jednym też od lasu i miedź bym przejechał.

Opublikowano (edytowane)

A ja dzisiaj przeglądzik robiłem i chyba jest dobrze pewnie z 95% badyli zielonych na zakrętach gdzie ominki były badyle suche. Czyli moje dwa budżetowe zabiegi na płatek podziałały :)

IMG_20210701_122333.jpg

IMG_20210625_114144.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Odwoływał się ktoś odnośnie szacowania strat w Concordi? 

Wg nich 2-3% wg mnie 10%. Skoro rzepak ma np 250 łuszczyn o wyleciały średnio po 4 na jednym rozgałęzieniu to jak się 8% nie złapie?

Jutro i tak przyjeżdżają bo po ostatniej wizycie pojawił się grad. Jak liczyć straty po gradzie jeżeli chodzi o ocentkowane łuszczyny? 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Niektórzy to najpierw ładują póżno grzybówki , żeby jak najdłużej rośliny były zielone , pózniej dostają sraczki bo rzepak jest zielony i trzeba go desykować . Nie rozumie takiego podejścia . Palić to można w ostateczności jak ziela zielonego jest masa , a nie rzepak , bo jest zielony .

Późno nie robiłem Płatka tylko normalnie gdy 50 % na głównym pędzie zakwitlo. O desykacje tylko pytam czy jest sens to robić czy nie ma. Albo inaczej czy się opłaci czy nie ten zabieg. 

Opublikowano

no właśnie za późno  , na płatek pryska się gdy zaczynają kwitnąć pierwsze kwiatki a nie gdy ich jest 50 % , bo większość środka trafi na płatki które i tak opadną i skuteczność zabiegu na minimalnym poziomie

Opublikowano
25 minut temu, Mecha napisał:

Odwoływał się ktoś odnośnie szacowania strat w Concordi? 

Wg nich 2-3% wg mnie 10%. Skoro rzepak ma np 250 łuszczyn o wyleciały średnio po 4 na jednym rozgałęzieniu to jak się 8% nie złapie?

Jutro i tak przyjeżdżają bo po ostatniej wizycie pojawił się grad. Jak liczyć straty po gradzie jeżeli chodzi o ocentkowane łuszczyny? 

Podpinam się pod pytanie w tamtym roku za ocentkowane łuszczyny nic nie dali, kilka lat w wstecz dawali i to sporo, a teraz u mnie praktycznie na każdej łuszczynie są centki ale i zdarzają się naderwane łuszczyny. 

Opublikowano

Trzeba sie odwoływać. Z innej bajki ale za uszkodzone auto kiedys chcieli dać mi 2tys złotych po odwołaniu i argumentacji dali 4.5 tys. Licza ze gowno dadzą i np 5/10 sie nie odwoła to juz są sporo do przodu.

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, ZELKOW napisał:

a co dajecie na koniec kwitnienia z grzybówek?

powiem Ci że nie wiem jak u Ciebie ale u mnie chociaż kombajn był biały od tych zarodników to plon zadowalający, w tym roku gdzie deszczy nie brakowało albo gleba mocna to rzepaki zieloniutki i ładnie się trzymają nawet w dwóch zabiegach fungami a tam gdzie brakowało wody to już zaczynają dochodzić pasami i nawet pictory nie pictory nie pomogły ( konkretna ochrona), dlatego już obcinam koszty na słabszych ziemiach a plon wcale w dół ne idzie przez to. teraz u nas pada o tydzień przynajmniej za późno bo gdyby popadało przed tymi opadami to bym miał piękne zielone rzepaki jeszcze

Według mnie Pictor nie jest dobrym środkiem. Różne środki stosowałem i mieszanki i jak do tej pory najlepszy był wycofany Alert 375. 

W tym roku Propuls i jak na razie bardzo dobrze mi się sprawdza.

Plon zadawalający  nie satysfakcjonuję mnie, zawsze w rzepaku miałem  najwyższe plony, ale od paru lat słabo mi wychodzi.

Winna też susze nawet w tym roku z 20% pszenicy teraz już tylko siano  mam. Rzepaki się dość dobrze trzymają, ale mam je na lepszych ziemiach. 

Opublikowano
9 godzin temu, Mlody311 napisał:

Podpinam się pod pytanie w tamtym roku za ocentkowane łuszczyny nic nie dali, kilka lat w wstecz dawali i to sporo, a teraz u mnie praktycznie na każdej łuszczynie są centki ale i zdarzają się naderwane łuszczyny. 

Za ocentkowanie łuszczyn to z urzędu 2 - 3% , ale piszesz że masz również naderwane łuszczyny , to u mnie wyliczyli w sumie 14%

• Root Admin
Opublikowano
45 minut temu, tomek73 napisał:

Według mnie Pictor nie jest dobrym środkiem. Różne środki stosowałem i mieszanki i jak do tej pory najlepszy był wycofany Alert 375. 

Plon zadawalający  nie satysfakcjonuję mnie, zawsze w rzepaku miałem  najwyższe plony, ale od paru lat słabo mi wychodzi.

Winna też susze nawet w tym roku z 20% pszenicy teraz już tylko siano  mam. Rzepaki się dość dobrze trzymają, ale mam je na lepszych ziemiach. 

Tomek, ale ile kiedyś mieliśmy wody a ile mamy dziś? Rzepak, zreszta jak i każda roślina musi mieć wode!!!

Rok temu niby było sucho ale 1.1 - 30.06 było 280l opadu, w tym roku jest 200!!! o 80l mniej - czyli o 40%!!!
Jak zbierałeś 4 tony to sobie odejmij 40% i ja relanie liczę na 2.5 tony rzepaku z hekatara. Ciekawe co beda robić koledzy co podpisali kontrakty zakładając ze zbiorą 4tony :P

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, matek89121 napisał:

no właśnie za późno  , na płatek pryska się gdy zaczynają kwitnąć pierwsze kwiatki a nie gdy ich jest 50 % , bo większość środka trafi na płatki które i tak opadną i skuteczność zabiegu na minimalnym poziomie

ale 50 % zakwitniętych kwiatów na pędzie głównym to jest optymalny termin na zabieg jednozabiegowy. akurat za kilka dni pierwsze płatki bedą opadać więc roślina powinna być zabezpieczona.

Edytowane przez robercikj100
Opublikowano
yacenty napisał:

45 minut temu, tomek73 napisał:

Tomek, ale ile kiedyś mieliśmy wody a ile mamy dziś? Rzepak, zreszta jak i każda roślina musi mieć wode!!!

Rok temu niby było sucho ale 1.1 - 30.06 było 280l opadu, w tym roku jest 200!!! o 80l mniej - czyli o 40%!!!
Jak zbierałeś 4 tony to sobie odejmij 40% i ja relanie liczę na 2.5 tony rzepaku z hekatara. Ciekawe co beda robić koledzy co podpisali kontrakty zakładając ze zbiorą 4tony :P

no to akurat chyba jest w umowie że nir odpowiadają w przypadku nie przewidzianych zjawisk jak susza

tomek73 napisał:

20 godzin temu, ZELKOW napisał:

a co dajecie na koniec kwitnienia z grzybówek?

powiem Ci że nie wiem jak u Ciebie ale u mnie chociaż kombajn był biały od tych zarodników to plon zadowalający, w tym roku gdzie deszczy nie brakowało albo gleba mocna to rzepaki zieloniutki i ładnie się trzymają nawet w dwóch zabiegach fungami a tam gdzie brakowało wody to już zaczynają dochodzić pasami i nawet pictory nie pictory nie pomogły ( konkretna ochrona), dlatego już obcinam koszty na słabszych ziemiach a plon wcale w dół ne idzie przez to. teraz u nas pada o tydzień przynajmniej za późno bo gdyby popadało przed tymi opadami to bym miał piękne zielone rzepaki jeszcze

Ja u Siebie też poszedłem w tym roku w pictora ze względu na stanowisko ( rzepak-pszenica) co roku i ze względu na cene rzepaku i powiem wam że po azoksy z tebu ładniejsze się wydają rzepaki ale czy tak samo będzie w zbiorniku to się okaże

Opublikowano
18 minut temu, yacenty napisał:

w mojej umowie kontrahenta obchodziło tyle że kupowałem plon od kolegi

To zmień kontrahenta, a jak jest taki wymagający to ciekawe czy dopłaca za % czy olej. Bo sporo jest takich cwaniaków ze dużo wymagają a z ich strony to już nie koniecznie 

Opublikowano

U nas dużo dużych podpisało kontrakty po 1700 na jesieni, jeden 2000 ton. Umowa tak napisana, że jak nie oddadzą to firma kupi na wolnym rynku na ich rachunek.

Opublikowano
1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

ale 50 % zakwitniętych kwiatów na pędzie głównym to jest optymalny termin na zabieg jednozabiegowy. akurat za kilka dni pierwsze płatki bedą opadać więc roślina powinna być zabezpieczona.

jesteś w błędzie bo pryskanie płatków kwiatów które opadną nie ma logicznego sensu , oprysk ma być na liście które rozprowadzą go po roślinie zabezpieczając kąciki między łodyga a bocznymi rozgałęzieniami gdzie  opadają płatki i zaczyna się infekcja 

Opublikowano (edytowane)

A może ktoś poleci jakąś populacyjną odmianę rzepaku ? Mam teraz Sherlocka i jak narazie wygląda fajnie, ale może zaproponował by ktoś co innego. Może Sy Rokas ? 

Edytowane przez Rzepakowiec
Opublikowano

W tym roku po pszenicy mam zamiar posiać rzepak. Będę chciał rozsiać wapno (krede) i wylać gnojowicę bydlęcą . Co byście podpowiedzieli , lepiej na sieczkę słomy dać wapno i zaorać i pod agregat gnojowicę czy na sieczkę wylać gnojowicę i pod agregat wapno , ziemia lekka.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v