Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
28 minut temu, Mecha napisał:

Ile ziemia jest w stanie przetrawić kompostu? Mam nieograniczone ilości kompostu i zastanawiam się ile dać pod raps? Jak kompost lepiej się przerobi? Na pryzmie czy wymieszany z ziemią?

Jak kompost jest dojrzały to można bez oporu, w przeciwnym razie bakterie pobiorą azot z gleby. Najszybciej przerabia regularnie napowietrzany

16 godzin temu, dzikiWschód napisał:

rzepak kończy kwitnąć i przydało by sie teraz czyms popryskac od szkodników, tylko czym? na "mądrych" stronach internetowych piszą ze teraz powinno sie zwalczać chowacz podobnik i pryszczarek kapustnik tak? Inazumą juz raz robiłem w tym roku i wiecej nie mozna według etykiety wiec wyczytałęm ze moze Los ovados albo mospilan (acetamipryd) a może Mavrik Vita  (perytroid) co polecacie i czym wy pryskacie?

Dał bym na łuszczynę bo chowacza dużo razem z dokarmianiem ale belka 12 m.

11 godzin temu, pabloooo napisał:

Panowie ile roślina przy normalnej obsadzie,(populacja50-60 roślin, mieszaniec 30-40 roślin /m2) powinna mieć zawiązanych luszczyn by osiągnąć te 4 t/ ha?? 

Średni przyjmuje się 250 Łuszczyn na roślinie. Ale ja mam po 500 łuszczyn a 8 ton nie sypie

Opublikowano

Stosowaliście w rzepaku Selekt Super i w jakich dawkach? Mam przy miedzach na dzierżawach trochę perzu i obawiam się że czasu nie będzie na jego zniszczenie glifo a tak można by go po wschodach rzepaku załatwić Selektem Syper 2l ha tylko jak rzepak na taka dawkę zareaguje?

Opublikowano
1 godzinę temu, Zigi94 napisał:

nie rozumiem. ustawiasz zgodnie z tabelą i się nie zgadza w próbie kręconej? czy na polu oszukuje

Nie zgadza się próba kręcona z tabelą. w polu tez inaczej. metoda prób i błedów ustawiłem. W populacyjnych odmianach jest ok, ale trudno jest ustawić dla rzepaku mieszańcowego/hybryd bo 2,2 czy 2.5 kg trzeba wysiać. A nasiona swoje kosztują, Dlatego pytam.

Dzięki @gustaww za zdjecie. U Ciebie jest już inna skrzynia przekładniowa. 

Opublikowano
58 minut temu, Zapracowany napisał:

Jak kompost jest dojrzały to można bez oporu, w przeciwnym razie bakterie pobiorą azot z gleby. Najszybciej przerabia regularnie napowietrzany

Dał bym na łuszczynę bo chowacza dużo razem z dokarmianiem ale belka 12 m.

Średni przyjmuje się 250 Łuszczyn na roślinie. Ale ja mam po 500 łuszczyn a 8 ton nie sypie

ja zazwyczaj miewałem średnio 130-150 łuszczyn i sypał lekko ponad 4 tony ale piękne długie łuszczyny, odmiana marathon której już nie ma, w tym roku mam arkansasa i wiele łuszczyn sie nie zawiązało (pół pędu głównego brakuje),  a z tych zawiązanych dużo takich po jedno dwa ziarna, licząc łuszczyny też wychoodzi coś w okolicy 130 ale w marathonie było po 30-36 ziaren a w tym lipka. Miałem już 2 razy rzepak LG i zawsze mnie mocno rozczarowywał i w tym roku zanosi sie na to samo. Jeszcze taka ciekawa sprawa że na najlepszej ziemi jest najgorszy- najsłabsze łuszczyny i pęd główny poprzestrzelany, a na skłonach do słońca gdzie zawsze nic nie wygląda zbyt rewelacyjnie teraz rzepak sie patrzy. Druga odmiana którą posiałem- umberto wygląda normalnie, łuszczyn od groma, nawet nie liczyłem ale napewno ponad 250 na roślinie ale przede wszystkim bardzo mało nie zawiązanych łuszczyn i praktycznie bez tych po jedno dwa ziarna.

Opublikowano

Co daje wam ilość łuszczy zależy jak obsada , do 500 mają niektóre rośliny , a 250-300 to norma

Opublikowano

nie da się policzyć ile powinno być łuszczyn, zobaczcie mała obsada bardziej rozkrzewiona roślina wiecej łuszczyn, większa obsada mniej łuszczyn na roślinie, jak mniej zawiąże łuszczyn bo coś wody zbrakło albo przymrozki albo coś tam to nadrabia długością łuszczyn ilością ziaren, aż w końcu masą ziaren, takie liczenie łuszcyn i na tej podstaeie plonu to wróżenie z fusów

Opublikowano

do siewu rzepaku jeszcze daleka droga, ale chciałbym się zapytać jakie odmiany polecacie na takie średnie stanowiska klasa IV. w tym roku mam Sherlocka i wygląda ładnie, aczkolwiek chciałbym coś jeszcze bardziej wydajnego. myślałem o jakimś mieszańcu np. DK extime co o nim sądzicie ? a no i mam starego poznaniaka więc niżej jak 3 kg trudno będzie zejść. 

Opublikowano
2 godziny temu, Rzepakowiec napisał:

do siewu rzepaku jeszcze daleka droga, ale chciałbym się zapytać jakie odmiany polecacie na takie średnie stanowiska klasa IV. w tym roku mam Sherlocka i wygląda ładnie, aczkolwiek chciałbym coś jeszcze bardziej wydajnego. myślałem o jakimś mieszańcu np. DK extime co o nim sądzicie ? a no i mam starego poznaniaka więc niżej jak 3 kg trudno będzie zejść. 

Bez problemu, wymień co druga rolkę na drobny wysiew, ja mam takie i mogę rozłączyć rolkę do wysiewu zboża lub załączyć na co 2 aparacie i bez problemu nawet 25szt powinieneś zasiać.

Opublikowano
7 godzin temu, sybiuszek24 napisał:

Ja ma Amazon d8 special i sobie chwale siew rzepaku. Sieje co każdy lejek około 3kg w tym roku spróbuję co drugi zobaczę różnice jaka będzie. A pytanie o gnój kurzęcy ile dajecie pod rzepak pod pług i czy npk rzucacie na wierzch. Będą wozić mi kurzaka niebawem i muszę to policzyć 

Daj dobra dawkę to bez npk się obejdzie. 

Opublikowano

Panowie pierwszy rok mam rzepak i pytanko o najbliższy okres. Rzepak prowadzony prawidłowo, tzn wiosna toprex, zabieg na płatka też zrobiony i szkodniki oczywiście. Na obecną chwilę kończy kwitnąć i teraz pytanie: 1. Dawać coś na łuszczynę tzn jakiś prochloraz plus tebu i do tego inazuma plus mocznik? 2. Czekać i w razie pojawienia się szkodników pryskać? 3. Jak wygląda temat sklejania łuszczyn, warto czy raczej się tego nie praktykuje w hybrydach? dodam że opryskiwacz ciągany belka 15m także trochę w ścieżkach się połamie niestety

Opublikowano

Obszarowiec przed zmierzchem zaczął pryskać rzepaki, ale wynajętym Agrifac'iem Condor, bo ciąganymi 24m. zabieg byłby ponoć nieopłacalny ze względu na straty powodowane przejazdami zestawu ciągnik + opryskiwacz. A tutaj niektórzy wizjonerzy 15 metrowymi chcą psikać teraz rapsy 🤔

ZELKOW napisał:

U mnie rzepak to ma łuszczyny jak kłosy w pszenicy

Przypomniał mi się pewien "as" z wioski, który twierdził że jego pszenica ma kłosy jak kukurydza kolby 🤣🤣🤣

Opublikowano
12 godzin temu, Andpol napisał:

Stosowaliście w rzepaku Selekt Super i w jakich dawkach? Mam przy miedzach na dzierżawach trochę perzu i obawiam się że czasu nie będzie na jego zniszczenie glifo a tak można by go po wschodach rzepaku załatwić Selektem Syper 2l ha tylko jak rzepak na taka dawkę zareaguje?

Co planujesz siać po tym rzepaku że nie zdążysz opryskać glifosatem ?

Opublikowano
9 godzin temu, mraukot napisał:

Przypomniał mi się pewien "as" z wioski, który twierdził że jego pszenica ma kłosy jak kukurydza kolby 🤣🤣🤣

Aż by wypadało zapytać . ,, TAK ŻADKO ,,?

• Sad 1
Opublikowano
7 minut temu, tommy66692 napisał:

Za drobne nic z tego nie urośnie 😁

Panowie ja widzę że co niektórzy to T3 w rzepaku chcą robić nawet 10m opryskiwaczem 

Wjechałem na próbę Proxima i 15m to dziękuję więcej z siekane na ścieżkach jak to warte. A rzepak mam nie za duży...

Opublikowano
7 godzin temu, robercikj100 napisał:

Co planujesz siać po tym rzepaku że nie zdążysz opryskać glifosatem ?

Teraz mam pszenicę a w niej od miedzy trochę perzu. Mój rzepak na górkach od północnej strony kwitnie jeszcze intensywnie reszta pól różnie tam gdzie mniej azotu tam szybciej przekwita. Ścieżki zrośnięte prawie niewidoczne żal wjeżdżać.

Opublikowano

Jak ktos ma wysoki ciagnik i opryskiwacz to przy niskim rzepaku w tym roku nie widze problemu z wjechaniem 15m opryskiwaczem, nie widze tez sensu t3 przy t2 pictorem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v