Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też rzepak skończyłem dzisiaj, łódzkie trochę pokropiło dziś do południa a później nic. Jak zaczynałem rośliny suche jedynie co nisko był mokry, a teraz już rosy jest. 

Opublikowano
29 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja opryskalem. Pictor 0,5l, Mavrik Vita 0,2, RSM32 20l. Tylko że od południa nie padało, słońce z wiatrem było i rośliny były obeschniete. Że parę kropli na roślinie było to raczej nie problem. Za tydzień nie ma szans bo już mi belki brakowało bo tylko 20cm zapasu było a pryskam c-360. 

Dawałes rsm na kwitnący rzepak ? Nie boisz się że przypalisz kwiatki ? U nie w tamtym roku jeden  dał bor tak przynajmniej mówił na opadania razem z proteusem i była masakra luszczyny niezwiązane jakby przyplone ciężko określić ale plonu nie bylo

Opublikowano
karol19920 napisał:

Ale wy macie problemy. Praktycznie na każdym środku jest zapis nie stosować na mokre rośliny(mokre to nie to samo co rośliny wilgone od rosy) więc nie rozumiem tego gderania. Niedługo wejdę tu na forum i będzie chodziła opinia że w deszcz można jechać bo środek ma to czy tamto. Ludzie zejdźcie na ziemię... 

Akurat po deszczu krople wody szybciej spływają z liści niż wilgoć od rosy 😉

Opublikowano
6 minut temu, karola134 napisał:

Dawałes rsm na kwitnący rzepak ? Nie boisz się że przypalisz kwiatki ? U nie w tamtym roku jeden  dał bor tak przynajmniej mówił na opadania razem z proteusem i była masakra luszczyny niezwiązane jakby przyplone ciężko określić ale plonu nie bylo

Bor z Proteusem nie mogły zrobić żadnej szkody , słyszałem tylko o sklejaniu pyłku, pewnie nie umył opryskiwacza

Opublikowano
9 minut temu, karola134 napisał:

Nie no 20l to jest nic. Zeszły rok też dawałem tylko że dodawałem jeszcze siarczan magnezu i zamiast Mavrik szedł Proteus. Skutków ubocznych nie zauważyłem. 

Opublikowano
34 minuty temu, karola134 napisał:

A opryskiwacz miał dokładnie umyty? Bo takie mikro ilości nawozu nie mają prawa zaszkodzić, co innego jakiś sulfonomocznik wymyty przez ten bor

Opublikowano

Do mnie mówił że dał bor znajomy mówił że podobno jakiś rsm mogłem zdjęcia zrobić to bym pokazał. Raczej nie opryskiwacz bo załatwił tak 20 parę ha w jednym kawałku a opryskiwacze robi 7 więc coś namieszać dlatego ja na platek tylko fungi i robak nic więcej. Ale 20 litrów rsm na ha dawałem?  Czy na beczka  pytam z ciekawości 

Opublikowano

Ja jak zwykle przed wjazdem w rzepak mam ogromnego stresa o czystość opryskiwacza. 
Prawdopodobnie przyjdzie mi pryskać rzepak po herbicydzie ziemniaczanym Arcade:

(prosulfokarb (związek z grupy karbaminianów) – 800 g/l (76,8%), metrybuzyna (związek z grupy triazynonów) – 80 g/l (7,68%).)

Nie są to pochodne sulfynomoczników i zastanawiam się z jaką starannością mam myć opryskiwacz.
Dawkuje się tego 4l/ha wiec nawet jakiś niedomyty fragment beczki nie powinien zrobić szkód w rzepaku. Inaczej jak sulfynomoczniki stosuje się po kilkanaście gramów na hektar. Wtedy najmniejsza ilość pozostałości może narobić szkód. 
Czy dla pewności użyć preparatu do mycia opryskiwaczy?  

Opublikowano
3 godziny temu, ZELKOW napisał:

a kiedy nie masz mokrych ? każdej nocy masz rosę

dokładnie tak :)

4 godziny temu, mraukot napisał:

Jak masz środki, to łogień w pole po zachodzie słońca. U mnie popadało do południa 10 mm. ale od ok. 16 tej wypogodziło się.

poszedł zabieg, całości nie zdążyłem z uwagi na brak dobrych świateł, dobra decyzja, rzepak już pierwsze łuszczyny ma zawiązane, jak chodziłem oglądać przed 19stą to tylko troche kropel w dolnych częściach łanu zostało po dzisiejszym 1mm opadzie, a podczas zabiegu rosa sie robiła momentalnie i to bardzo duża

2 godziny temu, matek89121 napisał:

ale po co sobie robić dodatkowe koszty i ryzykować że nie będzie działał w 100 % , zbawi Cię te kilka dni do weekendu ?

w rzepaku na płatek bardzo ważny jest termin wykonania zabiegu, najbardziej z uwagi na chowacza podobnika i pryszczarka choć jeśli chodzi o choroby okresu kwitnienia też

Opublikowano

Niestety nie miałem środków i nie pryskałem, a szkoda...

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, tobago napisał:

Ja jak zwykle przed wjazdem w rzepak mam ogromnego stresa o czystość opryskiwacza. 
Prawdopodobnie przyjdzie mi pryskać rzepak po herbicydzie ziemniaczanym Arcade:

(prosulfokarb (związek z grupy karbaminianów) – 800 g/l (76,8%), metrybuzyna (związek z grupy triazynonów) – 80 g/l (7,68%).)

Nie są to pochodne sulfynomoczników i zastanawiam się z jaką starannością mam myć opryskiwacz.
Dawkuje się tego 4l/ha wiec nawet jakiś niedomyty fragment beczki nie powinien zrobić szkód w rzepaku. Inaczej jak sulfynomoczniki stosuje się po kilkanaście gramów na hektar. Wtedy najmniejsza ilość pozostałości może narobić szkód. 
Czy dla pewności użyć preparatu do mycia opryskiwaczy?  

Dla pewności kup drugi opryskiwacz 

Jak przeplukasz woda i później woda z cleanerem jakims to opryskiwacz powienienes miec juz czysciutki.  Ja po sulfonylomcznikach biorę w kalfas wrzacej wody z cleanerem i wrzucam wszystkie filtry

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
11 minut temu, mraukot napisał:

Niestety nie miałem środków i nie pryskałem, a szkoda...

nauczyłem się już tego że to środki mają czekać na zabieg a nie odwrotnie, mimo tego jakby miały czekać rok jakby nie dało rady wykonać zabiegu

• Like 1
Opublikowano
ZELKOW napisał:

Fugeo napisał:

Topsin 0,5 l/ha + Tazer 0,5 l/ha co myślicie o takim rozwiązaniu ba płatek?

bardzo dobre rozwiązanie tylko możesz trchę wyższe dawki dać

Do jakiej dawki sugerujesz zwiększyć?

Opublikowano

Prochloraz czy difenkonazol dołożyć przy drugim zabiegu? Pierwszy to tebu i azoksy po 200gr poszło w sobotę

Prochloraz czy difenkonazol dołożyć przy drugim zabiegu? Pierwszy to tebu i azoksy po 200gr poszło w sobotę

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Andpol napisał:

Czy @yacenty Twoje popękane rzepaki zabliźniły rany? Ja wczoraj taki widok znalazłem na skraju pola więcej nie szukałem żeby się nie denerwować.

IMG_20210516_160821.jpg

To jest po chowaczu, na skraju pola 😉

Edytowane przez Mich9
Opublikowano
10 godzin temu, Kubawww napisał:

Dla pewności kup drugi opryskiwacz 

Jak przeplukasz woda i później woda z cleanerem jakims to opryskiwacz powienienes miec juz czysciutki.  Ja po sulfonylomcznikach biorę w kalfas wrzacej wody z cleanerem i wrzucam wszystkie filtry

Opryskiwacz koniecznie od dealera bo używany tez może być po jakimś herbicydzie xD 

Zastanawiam się czy nie pojadę w rzepak przed odchwaszczaniem ziemniaków. 

Ostatnio robiłem głuchy owies Axialem. Będzie bezpieczniej?  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v