Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, loquito napisał:

Jeśli RSM pali liście i każdy to akceptuje, to jak saletra spali liście to będzie już źle??

Tak, nie chce sobie palic na wlasne życzenie dlatego pytam

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, caseihc napisał:

No 300 polifoski 6 dostał 

jak wiesz że pole ma potencjał kilka lat nie było kapustynych to najwyzej  dorzuć (twoja wola) z 100 saletry i juz :)

Mam doświadczenie z tamtego roku na rzepak poszło 150kg N i sypał(3.7t) lepiej tam gdzie poszło 190kg N (ponad 3t) ale rok rokowi nie równy poprostu tu gdzie poszło 150kg N rzepaku nie było z 10 lat a tam gdzie 190kg co 3 lata

Edytowane przez mf25
Opublikowano

ja ogólnie 3 wjazdy w rzepak z wiosny Sól,1,2 dawka doły poryte mam i to sporo dużo wilgoci wysoki poziom wód gruntowych i ryło mróz nie pomógł tam gdzie woda ,doły

Opublikowano

Stosował ktoś Empartis (100 g/l krezoksym metylowy, 200 g/l boskalid) na płatek?

jeżeli tak to w jakiej dawce i czy szedł solo czy w mieszaninie? no i jakie były efekty?

Opublikowano

Jak to jest z tym azotem na śnieg, sypać? Spadło 3cm śniegu, zaczyna mrozić a ma jeszcze w nocy dopadać. Chciałem jutro rozsiać saletrę. Ja myślę tak, że jak będzie widać ścieżki to jadę. Na niedziele niby w dzień temp na +

Opublikowano
Przed chwilą, azzadek napisał:

Jak to jest z tym azotem na śnieg, sypać? Spadło 3cm śniegu, zaczyna mrozić a ma jeszcze w nocy dopadać. Chciałem jutro rozsiać saletrę. Ja myślę tak, że jak będzie widać ścieżki to jadę. Na niedziele niby w dzień temp na +

Ja tez mialem jechac ale sie wstrzymuje nie ma co narobi sie jeszcze przypalen

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mysza103 napisał:

To ile ty tych dawek chcesz dać , i kiedy to sianie skończysz jak jeszcze 2 dawki nie dałeś , a marzysz jeszcze o 3 . Do końca kwietnia się wyrobisz z tą 3 dawką ? A , i 400 kg saletry to jest ok. 135 kg N , czyli na niecałe 3 tony rzepaku , coś tam dojdzie jeszcze z ziemi , ale na więcej niż rok temu to raczej nie licz

na pierwszą poszło 96 kg azotu w saletrosanie,jeśli nie zauważyłeś poprzedniego zdania. Na razie nie mam warunków do rsmu.Mieszkam na pn-wsch kraju,więc dopiero wegetacja rusza.Trzecią dawkę zdążę podać na koniec marca. Widzę,że wiedzę to może i masz ,ale kultury to już nie bardzo Panie Mądraliński.

Edytowane przez rocknrollnik1
Opublikowano

Ale nie lepiej tą 2 i 3 dawkę podać na raz ?  Bo nie rozumie co ty chcesz tym osiągnąć .? Skoro na 1 dawkę dało się podać na raz prawie 100 kgN , to w czym problem podać następne 100 kgN  na raz ,a nie dzielić tego na 2 razy 

Opublikowano (edytowane)

Jak tylko ten nawóz będzie miał możliwość przemieszczenia się w głąb gleby , czyli siew na mokrą ziemię , lub deszcz po siewie , to zimno nie ma tu znaczenia , bo nigdzie ten azot nie ucieknie , a jak za parę dni zrobi się ciepło , to rzepak będzie mógł pobierać azot w takich ilościach jakie da radę przerobić . Bez ograniczeń , budując jak najwyższy plon

Edytowane przez mysza103
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, azzadek napisał:

Jak spadł śnieg to nie zmrozi. 

Opublikowano

Musi być jakas sprawiedliwość. Wczesniej miales super pogode jak na mazurach lezala kupa sniegu, teraz ja jade z azotem a ty czekasz:)

Wczoraj podana 2 dawka w rzepaku 300 kg saletry i koniec nawozenia w rzepaku na ten sezon

Ktos tu wyzej o tym pisal, moj znajomy tak samo robi. Ale to raczej juz kombinowanie na sile. Mianowicie chodzi o podawanie 3 dawek w rzepaku. Jedna podal 2 tyg temu, wczoraj drugą, a pod koniec marca zamierza 3.  Dziwne rzeczy sie dzieja. jedni daja wszystko na raz, jedni dzielą na 3

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Musi być jakas sprawiedliwość. Wczesniej miales super pogode jak na mazurach lezala kupa sniegu, teraz ja jade z azotem a ty czekasz:)

Wczoraj podana 2 dawka w rzepaku 300 kg saletry i koniec nawozenia w rzepaku na ten sezon

Ktos tu wyzej o tym pisal, moj znajomy tak samo robi. Ale to raczej juz kombinowanie na sile. Mianowicie chodzi o podawanie 3 dawek w rzepaku. Jedna podal 2 tyg temu, wczoraj drugą, a pod koniec marca zamierza 3.  Dziwne rzeczy sie dzieja. jedni daja wszystko na raz, jedni dzielą na 3

Saletry nie dasz na raz, dlatego dzielą. 

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

już ćwiczyłem 4* w pszenicy i 3* w rzepaku. teraz robię 2* pszenicę i korci 1* w rzepaku

Dając azot w samej saletrze na pszenicę pasuje dać 3 dawkę żeby złapała parametry , przy rsm danie 2 dawek spokojnie wystarczy i na plon i na parametry

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v