Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Też  się czaje by w  tym tygodniu rozlać  drugą dawkę  azotu  , w pszenicy nie wiem czy na 1 kolanko czy tuż przed  i czy dzielić na  3  czy  2 dawki  .

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

ja dalej czekam - na sobote nadają -7, więc byłaby szansa znów popalić rzepak rsmem

Co masz dokładnie na myśli o tym mrozie i popaleniu ?

Opublikowano

Znam ten ból w tym roku mialem tak samo ale nie bylo mrozu ani w ten sam dzien ani później, cala dawka dana na raz byla 170N, wydaje mi sie ze to miało wplyw tez na takie popalenia lisci, dlatego coraz mniej mi sie podoba stosowanie rsm

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

To, zabieg niby idealny. A w nocy -2.5

20210313_123812.jpg

20210313_124000.jpg

20210313_124036.jpg

Jak wy się przejmujecie takimi przypaleniami , to rzeczywiście rsm jest nie dla was . Czas wrócić do granuli , przynajmniej nie będzie wylewania łez na forum .

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
20 minut temu, przemek28_28 napisał:

A twierdziłeś ze to nie od rsm

I dalej nie wiem, zwróć uwagę na film on już podczas lania rsm był biały 

Opublikowano

Co wy się boicie tego przypalenia po rsm, normalne zjawisko a wcale źle nie wpływa na rośliny.W ub roku kolega przewódkę pszenicę przypalił że cała ruda była, wszyscy się śmieli dookoła ale w plonie nie wiem czy większośc miała więcej z ozimej.

Opublikowano

No to spal wszystkie liście w rzepaku i powiedz że nic nie szkodzi

Opublikowano

U nas pojedyncze przypadki żeby ktoś lał , ale rzepaki mają spalone , tylko środki zielone ,wyglądają jak po glifosacie ,nigdy tak nie było , po prostu RSM poparzył w nocy mróz dobił

Opublikowano
5 minut temu, miwigos napisał:

U nas pojedyncze przypadki żeby ktoś lał , ale rzepaki mają spalone , tylko środki zielone ,wyglądają jak po glifosacie ,nigdy tak nie było , po prostu RSM poparzył w nocy mróz dobił

Tylko zwróć uwagę na te pojedyncze przypadki w żniwa , zapewne mimo wszystko plon będą mieli lepszy , a na pewno nie gorszy od tych co sypią granule

Opublikowano

A to niby dlaczego plony mają być wyższe po rsm ? 🤔

Opublikowano
20 minut temu, mysza103 napisał:

Tylko zwróć uwagę na te pojedyncze przypadki w żniwa , zapewne mimo wszystko plon będą mieli lepszy , a na pewno nie gorszy od tych co sypią granule

Nie No, teraz dowaliłeś, hit roku, kilka lat temu rsm nie było a plony mam wrażenie ze były lepsze niż teraz, rsm to nie jest jakiś nadzwyczajny cud azotowy, ze nagle daje 15-20% do plonu.

Ma swoje plusy ale ma tez minusy. Napewno największy to precyzja stosowania na nierównych działkach, gdzie sie wyłączy sekcje co 3 m a nie co np 12.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, mraukot napisał:

A to niby dlaczego plony mają być wyższe po rsm ? 🤔

A dlaczego mają być niższe ? 

@przemek28_28 Uważasz że teraz plony są niższe ponieważ stosuję się rsm .  Moim skromnym zdaniem azot z rsm jest efektywniej wykorzystywany , jeśli da się go w odpowiednim czasie .

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, Kubawww napisał:

A moze przypaliles sposobem lania, a nie przymrozkami.. 

to powiedz mi co zrobiłem źle, żebym teraz już tak nie zrobił?

Opublikowano (edytowane)

A czy napisałem ze są niższe przez rsm? Rsm nie było i plony były super, lepsze środki, więcej substancji dostępnych w śor. To Ty napisałeś ze po rsm są wyższe więc ciekaw jestem dlaczego? A dlaczego efektywniej? Bo rozpuszczony? Saletry tez po kilku h nie ma na powierzchni, a jak nie bedzie opadu to ani rsm, ani saletra do korzenia nie dotrze jak sucho.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
Przed chwilą, yacenty napisał:

to powiedz mi co zrobiłem źle, żebym teraz już tak nie zrobił?

Ja nie rozlewam..tylko tak sugeruje, że moze nie koniecznie to wina przymroku sasiad lal i zero poparzen przy -5 

Opublikowano

W odpowiednim czasie granula też działa ,PO RSM większy ,nie widzę tego  wizualnie wszystko ciemniejsze ,ale plon mam lepszy 

Opublikowano

Nic mu nie będzie ,przyjdzie ciepło i zregeneruje się

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v