Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie początek marca 400kg saletrosanu poszło koniec marca druga dawka saletra yara. Wszystko stoi w okolicy zboża żółte i fioletowe rzepaki też leniwie ruszają codziennie w dzień kilka na plusie w nocy przymrozek pokazują i tak najbliższe 10 dni... 

Opublikowano

Panowie mam pytanie, czy jak dorzucę do zabiegu t1 Plonvit opty w celu uzupełnienia fosforu i potasu + bor + siarczan magnezu to będzie git? czy lepiej aż tak nie mieszać ?

• Root Admin
Opublikowano

Na luzaku - to tylko 4-5 składników zupy :) moj rekord to 11-12 :P
dla swojego bezpieczeństwa przy takich zupach zrób próbę słoikową. Każdego składnika odpowiednio nalej do słoika, wymieszaj, poczekaj 30 min. Jak się nie zważyło to można lać duże ilości do beczki opryskiwacza.

Ja już kiedyś zakleiłem pełny opryskiwacz substancji na rzepak. Bolałoby gdybym miał spuścić to do utylizacji, więc co 300-400m płukaliśmy filtry. Teraz jak robie jakies nowe rozwiązanie to idzie test w wiaderku.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

jeżeli dajecie 0.5l toprexu na wiosnę dodajecie jakiś regulator do tego ? mam odmianę memori ona ostro idzie w górę i tak się zastanawiam czy Topex da radę?

Opublikowano
6 minut temu, Badwolf napisał:

Co myślicie o zabiegu na chwasty w rzepaku teraz? Nie będą nocne mrozy przeszkadzać? 

będą.

nie pryskać przed spodziewanymi przymrozkami

Opublikowano
4 godziny temu, hodowca napisał:

jeżeli dajecie 0.5l toprexu na wiosnę dodajecie jakiś regulator do tego ? mam odmianę memori ona ostro idzie w górę i tak się zastanawiam czy Topex da radę?

Daj toprex jak aby zaczniej iść w górę nie na 10cm bo to już za późno tylko jak zaczyna strzelać

Opublikowano
3 godziny temu, Badwolf napisał:

Co myślicie o zabiegu na chwasty w rzepaku teraz? Nie będą nocne mrozy przeszkadzać? 

Czekaj na okno pogodowe i wyższe temperatury. Musi być naprawdę ciepło i wilgotno żeby ten zabieg coś dał. Sam robię jeszcze raz odchwaszczanie.

Opublikowano
Dnia 12.03.2021 o 08:58, yacenty napisał:

I niby jak to działa, jakoś nie jestem w stanie sobie takiego czegoś wyobrazić

Odpowiedź co do ścieżek, bo nie mam czasu tu zaglądać. Jak ma się pole 27m a opryskiwacz 12, wcześniej pole 24m miało. No i okazja była sie przesiąść z termita 10m na krukowiaka nowego. Jak ktoś słusznie to pisał. Jedna strona na 12 i dawka tyle co na 12, a druga na 15 i więcej nawozu. Nie mam gps, zmieniam kąt lopatek, kwestia 2 śrubek. Będę musiał zrobić jakiś przyrząd żeby lepiej próby kręcone szły

Opublikowano
Dnia 11.03.2021 o 08:59, lukasz222 napisał:

Pytanie z kategorii odchwaszczanie - mam dość spory placek z fiołkiem, Foxa nie mogę nigdzie dostać, próbował ktoś z dobrym skutkiem zwalczać go Navigatorem? Czy fiołek to tylko ładny wpis na etykiecie i nic poza tym?

Oczywiście że zwalcza, tylko trzeba stosować na jesieni w fazie max 4-6 liści fiołka i trafić z temperaturą, dawka ok 0,25 l. Teraz co najwyżej możesz go przyhamować. Jeżeli nie ma go bardzo dużo, lepiej go zostawić (późne stosowanie chlopyralidu, gdy rzepak strzela w pęd może być fitotoksyczne).

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Na bogato i tilmor to nie idzie w parze... zamiast tilmora kupi protio i tebu dajac te same dawki wyjdzie taniej.

Plus  tilmor  według mnie sredni

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Ja pryskałem rzepak na jesieni doglebówka command i metazachlor, warunki książkowe + adiuwant. Zabieg wykonany książkowo no i potem labrador i znowu poprawka navigatorem... efekt taki że 1liścienne do poprawki. 2 liscienne występują placami ale to chyba chwast dolnego piętra.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v