Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam znajomych myśliwych, mam wujka myśliwego. Co w tych waszych ambonach robicie? Puste flaszki stoją, pewnie mięso nacieracie bo przecież nie gardła 🙄 Jeden moralny się znalazł i za wszystkich myśli stoi, gdzie te karminiki dla saren się pytam?? Bez kukurydzy pszenicę miałem zdeptaną, 3t zebrałem. 

Podaj swój plodozmian panie mądra głowo. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mateusz16466 napisał:

Tak tak rolnicy tacy jak Wy to elita!! Dziwić się ze mieszczuchy na was pomyje wylewają.. Strasznie rozszczebiowi się zrobiliście, nagle wszystko się wam należy. Róbcie tak dalej

Wy ku..a elita. Wszyscy płaczą a co jeden to sztucer za 5-10-25 tysięcy, terenówka która pali więcej niż mój John deere, ale bida paliwo drogie, naboje, No i ubiór za minumum 5 koła bo jak na hubertusie pojawić sie w jakimś moro.

Edytowane przez przemek28_28
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, mateusz16466 napisał:

Tak tak rolnicy tacy jak Wy to elita!! Dziwić się ze mieszczuchy na was pomyje wylewają.. Strasznie rozszczebiowi się zrobiliście, nagle wszystko się wam należy. Róbcie tak dalej

Nie bulwersuj się tak, bo myśliwi nie mają lepszej opinii wśród miastowych niż rolnicy. Kłusujecie na wilki i inne drapieżniki(również ptaki) które mogą ograniczyć pogłowie zwierzyny. Mam myśliwych w rodzinie i każdy mówi, że lisy to pasożyty. Ja kur nie mam, więc dla mnie nie. Zaś one polują np. na myszy i inne gryzonie które są plagą. Struktura kół myśliwskich jest skostniała, tak samo jak prawo i obyczaje. Trzeba by to było jakoś zreformować, ale nie widzę merytorycznej siły która mogłaby to zrobić dobrze. Bo z jednej strony mamy zwolenników całkowitego zakazu polowań, a z drugiej lobby skostniałego betonu który nic nie chce zmieniać.  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, XTRO napisał:

najlepiej to byłoby ogrodzić wszystkie lasy i niech tam siedzi zwierzyna. Dla koła w rok max dwa by się ogrodzenie zwróciło

A to nie wybudowali ostatnio jakiegoś GIGA płotu pod walkę z ASF zamiast wybić to cholerstwo :D Fantastyczny pomysł na stratę kasy

27 minut temu, mateusz16466 napisał:

Chłopie. Idź napij się i nie wracaj. Ewentualnie zjedz snickersa bo gwiazdorzysz. Jak kolega wyżej napisał - siał rzepak po rzepaku pszenżyto które dziki zryły. Zły płodozmian co Ci się tutaj nie podoba? Może pszenżyto za zielone było? Denerwują mnie takie płytkie ameby jak Ty. Nie od dzisiaj wiadomo że myślistwo to drogie hobby. Sama szafka na spluwy kosztuje swoje nie licząc całej reszty. Skoro Cię to kręci to nie płacz o koszta. Rolnikom też grad potrafi tak zbić rzepak że nie ma po co wjeżdżać kombajnem i nikt o to pretensji do myśliwego nie ma. Nie opłaca Ci się? To sobie kup wędkę i na rybki.

Edytowane przez isentor
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, XTRO napisał:

najlepiej to byłoby ogrodzić wszystkie lasy i niech tam siedzi zwierzyna. Dla koła w rok max dwa by się ogrodzenie zwróciło

jakby ogrodzili lasy jak to po części było dawniej, to fakt kasa by im została ale zwierzyna by ich dosłownie zeżarła żywcem, paśniki zgnite, siano w paśnikach paroletnie, jak widzę dokarmianie zwierzyny w lesie to mi sie nóż w kapsie otwiera

co do zaśmiecenia pól to owszem i u nas pełno szkła i śmieci obok ambon a nie wspomnę już o praktykach zwabiania zwierzyny na uprawy, podsypywania owsem itp w redliny ziemniaków i inne gatunki

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, proxy8441 napisał:

jakby ogrodzili lasy jak to po części było dawniej, to fakt kasa by im została ale zwierzyna by ich dosłownie zeżarła żywcem, paśniki zgnite, siano w paśnikach paroletnie, jak widzę dokarmianie zwierzyny w lesie to mi sie nóż w kapsie otwiera

Zamykanie zwierząt w lasach nie ma żadnego sensu. W Olsztynie dziki gromadami biegają po osiedlach. Wystrzelać to, zredukować populację i się problem skończy. Jeszcze parę lat i ludzie będą płakać bo wilki im zaczną wchodzić w szkodę a myśliwi i tak nie będą do nich strzelać. Już zaczyna się problem z wilkami

Edytowane przez isentor
Opublikowano

Wików jest jeszcze stosunkowo mało, a mogą nieźle opanować liczebność zwierzyny szkodującej. Problem dla ludzi trzymających bydło czy inne zwierzęta na pastwiskach, ale na pewno dla mniejszej liczby rolników niż dziki czy te sarny. 

Opublikowano

Powiem Ci że u nas na Warmii jak jeżdżę po rolnikach to wielu mówi że mają problemy z wilkami. Kontrola populacji jak napisał @proxy8441. Gdyby dziki były kontrolowane jak należy to imo nie byłoby dzisiaj takich problemów. Niestety ekolodzy. Pseudoekolodzy. Żabka na drodze i autostrada stop.

Opublikowano

dokładnie tak, wszystko co w nadmiarze powoduje szkodę, w przyrodzie musi być równowaga a naturalni wrogowie przy pomocy ludzkiej ją powinni zapewniać

a jak jest z lisami? podobno szkody wyrządzone przez te zwierzęta nie podlegają odszkodowaniu? mam na myśli szkodę w drobiu gospodarskim

Opublikowano

Koledzy, wypierzcie przeszło 20 tys zł w sprzęt i spędźcie setki godzin wymarzniętych i niewyspanych po nocach , a później bądźcie tacy twardzi w gębach... szkła ?  złapałeś ich za rękę ? bo spotykam dużo cywili co chleją na ambonach- więc nie oceniaj , bo ja ani jednej kropli na polowaniu nie wypiłem . Co do wilków to wprowadzić odstrzał zanim się to rozprzestrzeni niekontrolowanie. P. Przemek  kup pan tańszego sztucera i tańsze naboje i tańszy ubiór i życzę powodzenia...

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Proktor napisał:

Koledzy, wypierzcie przeszło 20 tys zł w sprzęt i spędźcie setki godzin wymarzniętych i niewyspanych po nocach , a później bądźcie tacy twardzi w gębach... szkła ?  złapałeś ich za rękę ? bo spotykam dużo cywili co chleją na ambonach- więc nie oceniaj , bo ja ani jednej kropli na polowaniu nie wypiłem . Co do wilków to wprowadzić odstrzał zanim się to rozprzestrzeni niekontrolowanie. P. Przemek  kup pan tańszego sztucera i tańsze naboje i tańszy ubiór i życzę powodzenia...

Nie muszę łapać za rękę uwierz mi, pies też stoi z suszarka na - 20 i kontroluje prędkość, co źle mu też?? Skoro takie kosztowne to i biadolicie to po co tam iść?? Skoro nic z tego nie macie czyli to jest wasze hobby, a na hobby się ma kasę albo niema, jesten rolnikiem, biadolę ze mi ciężko czasami, ale ja ładuje gruba kasę i to nie jest moje hobby tak jak u was tylko z tego żyje i utrzymuje rodzinę. 

• Like 1
Opublikowano

zacznijmy od tego że w kolach łowieckich biednego nie uświadczysz , u mnie w regionie  w kolach śmietanka towarzyska od prokuratorów po właścicieli pgr , policjantów

wiec narzekanie na drogie hobby trochę nie na miejscu 

to tak jakbyś kupił drogi samochód  z dużym silnikiem i nie miał na benzynę 

• Like 3
Opublikowano

U nas w wilkach jedyna nadzieja, liczyłem że asf trochę dzika ograniczy ale jest wręcz odwrotnie. Świni dla siebie trzymać nie wolno A watacha pod dom podchodzi.

Opublikowano

Witam co polecacie na raps na t1? Rzepak w dobrej kondycjib, bez przebarwień. A co powiecie rzeby na płatek dać np 0,15 l strolorubiny + 0,2 prochloraz i odżywki na samym początku kwitnienia a potem pod koniec kwitnienia dać Skymaster z Adamy lub propulse??? 

Opublikowano
13 godzin temu, jahooo napisał:

Pogadasz inaczej, jak większość rolników wyłączy grunty z obszaru łowieckiego, bo łatwiej dostać odszkodowanie ze skarbu państwa niż z koła łowieckiego a nastawienie rolników jest negatywne właśnie z powodu takich pyszalkow i przemadrzalkow jak ty. 

dobra a to jak sie wyłaczy z obszaru łowieckiego to wtedy kto strzela do tej zwierzyny ? samemu nie mozna , czy zaprasza sie jakiegos mysliwego zeby wystrzelał ? 

Opublikowano

u mnie w sąsiedniej wiosce są wilki ale i zwierzyny trochę mniej przez nich bo jakby nie było to część zjedzą albo przegonią. U mnie we wsi jeszcze nie ma wilków a szkoda bo może chociaż 1/3 tych saren by zlikwidowali a i tak by ich sporo zostalo 

Opublikowano

zwierzyna nie jest przypisana do twojego pola, mogą strzelać - gdzie indziej,a  na twoje pole nie mogą wjeżdżać, zakarmiać ani polować, jak też stawiać z pobliżu ambony

jak się kilku większych gospodarzy zorganizuje i wyłączy pola spod koła, to może w końcu ta organizacja pójdzie po rozum do głowy i zacznie wspólpracować, bo na razie innej opcji nie widzę

Opublikowano
mateusz16466 napisał:

No i co z tego że monokultura jest dozwolona? To jest argument aby tak prowadzić swojej pole?! Chłopie żebyś Ty się znał tak na wielu sprawach jak ja to właśnie nie miałbyś problemu z tą zwierzyna. A na resztę spraw nie będę się wypowiadal bo są na tyle głupie ze szkoda strzępić języka. Pozdrawiam

Słuchaj... wyp...dalaj na jakieś swoje fora myśliwskie, a nie zasyfiaj konkretnego tematu rolniczego, pupkaczu zas..ny 👿

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, mateusz16466 napisał:

Jak tak narzekacie na myśliwych to po prostu wyłącz jeden z drugim swoje pole z obwodu Łowieckiego i nie będą Ci d*py zawracać i po odszkodowania pójdziesz do wojewody i tyle, w czym problem? Mam pole i jestem Myśliwym więc znam problem od podszewki.. Poluje ile mogę, tzn kiedy mam czas, strzelam 20 dzikow w sezonie nie mówiąc o reszcie. Robię to za darmo tracąc na to swoje paliwo, naboje i cenny czas a za to co upoluje muszę i tak zapłacić. Nie Liczę już auta, ubrań i całej reszty która trzeba nabyć, aby polować. Także następnym razem zastanów się jeden z drugim co za głupoty opowiadacie. Mało tego wzrost liczebności zwierzyny leży tylko i wyłącznie po stronie rolników. Podając przykład u mnie w obwodzie sieją co roku 600h kukurydzy 5 rok z rzędu to jaka to jest agrotechnika i zmianowanie i jak ta zwierzyna ma tam nie przebywać jak ona przychodzi jak na stołówkę

Myślałam że tylko u nas myśliwi głoszą te herezję, ze winny rolnik bo sieje kukurydze, bo brak zmianowania itp itd. Po pierwsze co niektórzy  myśliwi powinni pobierać zdalną naukę jak nasze dzieci w czasie pandemii , by dowiedzieli się na czym polega ŁOWIECTWO!!!! Po drugie, jeśli w moim obwodzie byłoby tyle zwierzyny, co zinwentaryzowane w marcu co roku, to myśliwy nie jest mi prawie do niczego potrzebny, i jedynie co mógłbyś strzelić, to focha do żony, jeśli posiadasz😊. Nadmie tylko że w moim kole naliczono tylko 30 dzikow na obszarze ponad 93 km2!!!!!! Roczny plan odstrzału ok 90-100szt rocznie, bez sanitarnego,  i nikomu kto ogląda plan i go zatwierdza nie zapali się czerwona lampka, że coś jest nie tak, a biega ok 500 szt. Po trzecie , żeby nie nasze pola i kolegów po fachu, mógłbyś strzelać jak pisałem wyżej. Sam chciałbym, żeby ktoś upasl mi teraz świnie za darmo, a ja zrobiłbym, badanie zapakował, poświęcił swój czas, i sprzedając po 3zl za kg nie narzekałbym, zapłaciłbym nawet za ich transport do rzeźni . Po czwarte PZŁ  to beton większy niż w PZPN. Reasumując dzięki takim ludziom jak wy + niekompetencja  weterynarii jestem w niebieskiej strefie, bo we wrześniu wyobraź sobie myśliwy trzymający świnie sklusowal dzika i wlecialo ognisko i sprzedaje świnie o 0,65 zł taniej jak w strefie czerwonej i dokładam jeszcze więcej..... 

Na pierwszy zabieg pewnie pójdzie mieszanka caryxa, tebukonazolu jak pezezimuje😉

Edytowane przez pabloooo
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v