Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kolego nie proponowałbym takiej zamiany, z tego co gdzieś czytałem odwrotnie można przechodzić z lepszych olejów na gorsze czyli z półsyntetyku na mineralny.

Ps. ale turdus według mnie to dobry olej do tego typu ciągników :rolleyes:

Opublikowano

Każdy olej mineralny 15W40 jest gęsty.

Pytanie jaki olej zaleca producent silnika.

Przejście z oleju mineralnego na półsyntetyk w nowym silniku nie przeszkadza, tak samo jak z półsyntetyku na syntetyk.

Głowna zasada robić zmianę o jedną klasę w dół bądź w górę.

Przy zmianie oleju o klasę w górę można zastosować płyn do płukania silników, ale nie jest to wymagane.

A co do gęstości oleju do lekkości odpalania silnika(lekkość przy kręceniu rozrusznikiem) jest kolosalna, jak i szybkość penetracji oleju w silniku po odpalaniu.

Opublikowano

Tak wiem że każdy olej mineralny jest gęsty dlatego zastanawiam się nad przejściem na półsyntetyk. Zmiany jednak bym dokonał na wiosnę w granicach 470 - 480 mth góra 500.

Opublikowano

Witam.

Jaki olej możecie doradzić do silnika 3512 tylko taki na poziomie żeby był i ile mniej więcej wejdzie???

pozdrawiam i dzięki za odp.

Ja w swoim 4515 mam Falco i wymieniam co sezon ;P

Opublikowano

Mój chodzi na mobil delvac 15w40 i raz na rok wymiana i silnik git, a na klawiaturze zaworów lustro. Jak będziecie lać superol to potem wszystko trzeba skrobać. Jak miałem superol w rusaku to filtr wytrącał kupę szajsu, a jak chodzi na mobilu to co 3 wymiana rozbieram filtr i nie ma co czyścić.

Opublikowano

Witam wszystkich moje pytanie wiąże sie z małym pytaniem posiadam ursusa 5714 ma zaledwie 300mth i chce mu wymienić olej silnikowy a nie mam pojęcia na jaki

po pierwszysch 60mth miał zalany mobil ale nie wiem jaki (5W40, 10W40 czy 15W40)

czyli pytania

1.jaki olej (syntetyk, półsyntetyk czy mineralny)???

2. jak z wymianą oleju w mostach i skrzyni co ile??? ( AGROL przekładniowo hudraulczny)

z góry dziekuje i prosze o odpowiedzi

Opublikowano

w aplikacji ORLEN do dobierania olejów niestety nie ma tego modelu- najbardziej zbliżony to 5314,

ORLEN OIL AGRO STOU 10W-40 a ORLEN OIL AGRO UTTO 10W-30 jest także odpowiedni dla silników bez turbodoładowania, wszystkich przekładni, piast i osi b. ORLEN OIL AGRO STOU 10W-30 / ORLEN OIL AGRO STOU 10W-40 jest także odpowiedni dla tylnich piast i przednich os

w aplikacji ORLEN do dobierania olejów niestety nie ma tego modelu- najbardziej zbliżony to 5314,

ORLEN OIL AGRO STOU 10W-40 - do silnika. a ORLEN OIL AGRO UTTO 10W-30 jest także odpowiedni dla silników bez turbodoładowania, wszystkich przekładni, piast i osi b. ORLEN OIL AGRO STOU 10W-30 / ORLEN OIL AGRO STOU 10W-40 jest także odpowiedni dla tylnich piast i przednich os