Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, witejus napisał:

Cóż to jest prawda? to co ty wygłosisz?

Gdzie ja nie prawdę napisałem? Nie bredzę tu jak ty. Więc pokaż mi gdzie nie prawdę piszę.

7 minut temu, Denwer napisał:

Od pisanie  głupot  jesteś  ty  i  twoi  inteligentni  inaczej  znajomi  :D  :D .

To jest  prawda  na umowie  zlecenie  minimalna  stawka  godzinowa  to  18,60  brutto.  Nie  wiesz  chyba  co to  umowa  zlecenie  bo  znajdź  życie  nigdy  nikogo  nie  zatrudniałeś  legalnie  i  nie  masz  o  tym  pojęcia  że  w  dzisiejszej Polsce   obowiązuje  rynek  pracownika.  Wyjdź  z swojego  pierdziszewa   to  zobaczysz  że   ludzie  w  Polsce  zarabiają  coraz  lepiej.

życie  jest  inne  niż  ty  piszesz  i  ludzie  to  rozumieją  i  widzą  że  mają  więcej  kasy  jak  za PO  na więcej  ich  stać.  Dlatego  PiS  ma blisko  40%  poparcia  mimo  tak   niesprzyjającej sytuacji  jak  obecnie  panuje  dla  władzy 

Człowieku ty mi piszesz o teorii ja ci pisze ożyciu. Każdy logicznie myślący wie, że papier wszystko przyjmie a życie życiem.  Akurat w tych pierdziszewach żyją te z ludzie i to cała masa i to głosujących na pis. I oni wiedza jak jest. W wielu zawodach gdzie nie potrzeba kwalifikacji zwłaszcza dla kobiet wciąż płaca minimalna ustanawiana przez pis jest nie realna. I to każdy w takim pierdziszewie ci powie. W dużych miastach też zdarza się zatrudnienie poniżej płacy minimalnej. 

Tak jest rynek pracownika ale nie w każdym zawodzie. Na budowie czy wielu innych za tę pisowską minimalną to nawet w pierdziszewie cię wyśmieją. Jak zwykle tworzysz propagandę idiotów dla idiotów próbując manipulować i przedstawiać tylko część zagadnienia. Piszesz o teorii a ja ci piszę ożyciu.

Tak tak pis ma 40 % poparcia chyba tylko w tvp. To taka sam prawda jak i te wszystkie inne twoje śmieci co tu wklejasz. Po rozdaniu tylu pieniędzy na tarcze, na emerytury, podniesienie tych płac, obniżenie wieku emerytalnego, 500 plus inne zasiłki to powinni mieć 60 a tu 35 ledwo łapią.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Ulman napisał:

Chiny są bardzo mądrze poukładanym gospodarczo krajem . Są szacunki ze za kilka lat będą najwiekszą gospodarką świata bo myślą rynkowo i długofalowo. W przeciwieństwie do patolstwa socjalistycznego gonią naród do roboty a w sferze politycznej trzymają krótko. Partia komunistyczna jest tylko z nazwy ale lud tego nie wie. Lud wierzy że PIS jest prawicą a komunistyczne z nazwy Chiny  są komunistyczne. 😄  

czy są poukładane to trudno powiedzieć , no ale kraj który ma 1,5 mld ludzi musi być najwiekszą gospodarką swiata tym bardziej że usa która jest obecnie nr . 1 ma 280 mln .     tak samo jak polska kraj co ma ze 38 mln . ludzi wyprzedzilismy portugalie co ma 10 mln .  to swiadczy tylko żę produkujemy tanie produkty tak samo jak chiny   sory za bład to chyba hiszpannie dogoniliśmy ?                  a chiny wyprzedziły już usa 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

oczywiscie ze maja wiecej kasy- kasy pozyczonej od niemcow i wyplaconej z bankow bo inflacja jest 50 razy wieksza niz oprocentowanie ....

te setki miliardow sztucznego pieniadza ida na rynek.  500 milardow to ile na kazdego obywatela wyjdzie..

chyba nawet pis-owski glupek powinien zrozumiec ze to dobrobyt na kredyt.

dojna zmiana zadluzyla polske za 2 lata wiecej niz komuna za 45....

41 minut temu, witejus napisał:

Staram się zniżyć do twojego poziomu.

ja do twoje niestety nie moge sie znizyc-kregoslup mnie boli.. wiesz juz jak jest roznica miedzy aresztem a wiezieniem- jedz do ruszczy podejdz do plota i tam ci wytlumacza..

Opublikowano (edytowane)

poparcie dla PiS-u w Polsce wynika ze zwykłego odruchu pełnej miski dziś tu i teraz bez wyobraźni jakim kosztem
Dylewski nie jest moim autorytetem ani w wielu rzeczach się z Nim nie zgadzam ale doceniając pracę jaką wkłada w swoje materiały zasługuje na link i tutaj

nawet ja (co lubi przydługawe posty pisywać) ograniczę się do obrazowego komentarza owych sukcesów PiS-u (warto cały materiał obejrzeć bo jest tam sporo i trafnych spostrzeżeń ale większość wiele tylko pozornie trafnych).
Sukcesy PiSu (bo niewątpliwie takie są) w sferze gospodarczej wynikają z krótkofalowej eksploatacji zastanych zasobów w tym ludzkich bez kreowania zasobów nowych na przyszłość i to że Polska jawi się jako ten lider statystyk wzrostów gospodarki na tle nawet zachodu jest zasługa i niskiego pułapu startu ale i zasobów zastanych.
Tak najbardziej obrazowo - i komuna sowiecka do czasów lotów Gagarina i następnych w kosmos zdawała się lepiej rozwijać od zachodu ale to tylko tłuszcza przejadała zasoby jakieś tam jednak wypracowane przez wymordowanych wcześniej ... w końcu to nie sowieci zbudowali trzon rosyjskiego imperium. To jest metoda najskuteczniejsza na upadek bo nie dająca szybko efektów swej śmiertelności. Błędy w gospodarowaniu ujawniają się  w dalszej przyszłości i nie dają szans na ich naprawę.
Kolejny upadek Polski zdaje się być nieunikniony bo... PiS ma duże szanse na utrzymanie poparcia nadal a rzeczywiście niczego nie nauczyła się ta partia z Historii.
"za króla Sasa..." a później co było?

Czy większość z Was nie widzi żadnych analogii?

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano

Denwer napisał:

9 Tu nie  chodzi  oto  czy  tanio  czy  drogo  tylko   ile  możesz  kupić  towaru  za  swoją  pracę.  Prawda  taka  że  w 2021 roku  kupisz  znacznie  więcej   niż  w 2014  roku  tabelka  pokazuje  dokładnie.

Tabelka pokazuje np spodnie jeans i wynika z tego, że to spodnie kupione od nastoletniego hurtownika w Indonezji albowiem są po wielokroć tańsze od moich roboczych Dassy. Proszę Cię Denwer - zerwij ropę z oczu wreszcie.

Opublikowano (edytowane)

@dysydent Dokładnie w punkt. Wielu za michę zrobi wszystko i zagłosuje na każdego. Przecież podczas jednej z debat na temat naruszenia przez pis funduszu rezerwy demograficznej Cymański powiedział wprost  Liczy się tu i teraz.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Człowieku ty mi piszesz o teorii ja ci pisze ożyciu. Każdy logicznie myślący wie, że papier wszystko przyjmie a życie życiem.  Akurat w tych pierdziszewach żyją te z ludzie i to cała masa i to głosujących na pis. I oni wiedza jak jest. W wielu zawodach gdzie nie potrzeba kwalifikacji zwłaszcza dla kobiet wciąż płaca minimalna ustanawiana przez pis jest nie realna. I to każdy w takim pierdziszewie ci powie. W dużych miastach też zdarza się zatrudnienie poniżej płacy minimalnej. 

Nie  o  teorii  a  o  życiu.  Legalnie  zatrudnieni   muszą  dostać  minimalną  takie  jest  prawo i takie są fakty.   A na lewo  jak ktoś  zatrudnia  to  co.  Jak ktoś  nic  nie  umie   to  niech  się  cieszy  że  chociaż  i  15zł/h  ma   bo  czego  by  oczekiwał  jak  nic  nie  potrafi.

Brak ci  wiedzy  dlatego  tak  się  błaźnisz  sprawdź  sobie  co  to umowa  zlecenie jakie ma plusy  jakie  minusy.    Umowa zlecenie  to  dobra forma  zatrudnienia  aby  ktoś  sobie   dorobił nawet   bardzo  dobra.

7 minut temu, hubertuss napisał:

Tak tak pis ma 40 % poparcia chyba tylko w tvp. To taka sam prawda jak i te wszystkie inne twoje śmieci co tu wklejasz.

Nie TVP  tylko  RMF  FM    :P   wiem  że  cie  boli  to  i to bardzo  bo  przecież  tyle " afer   PiS  miał  tyle  złodziejstwa"   a  ludzie  jednak  wolą  żyć  w  Państwie  PiS  jak  w biedzie  jaką  pamiętają  za  PO.  

I  to  przy    tak  niesprzyjającej  władzy  sytuacji  jaką  jest  Covid     gdzie   sondaże  powinny  pokazywać  spadek  poparcia  dla  władzy  która  ciągle  wprowadza  jakieś  zakazy  nakazy  itd.

Opublikowano

micha  ryżu zawsze była , jest i bedzie najważniejsza i nic tegi niezmieni  ,tak jest na całym swiecie i to jest podstawa wyboru czy zmiany polityków bo każdy umie liczyć ile mu zostaje do kolejnej wypłaty .

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Denwer napisał:

Nie  o  teorii  a  o  życiu.  Legalnie  zatrudnieni   muszą  dostać  minimalną  takie  jest  prawo i takie są fakty.   A na lewo  jak ktoś  zatrudnia  to  co.  Jak ktoś  nic  nie  umie   to  niech  się  cieszy  że  chociaż  i  15zł/h  ma   bo  czego  by  oczekiwał  jak  nic  nie  potrafi.

Brak ci  wiedzy  dlatego  tak  się  błaźnisz  sprawdź  sobie  co  to umowa  zlecenie jakie ma plusy  jakie  minusy.    Umowa zlecenie  to  dobra forma  zatrudnienia  aby  ktoś  sobie   dorobił nawet   bardzo  dobra.

Nie TVP  tylko  RMF  FM    :P   wiem  że  cie  boli  to  i to bardzo  bo  przecież  tyle " afer   PiS  miał  tyle  złodziejstwa"   a  ludzie  jednak  wolą  żyć  w  Państwie  PiS  jak  w biedzie  jaką  pamiętają  za  PO.  

I  to  przy    tak  niesprzyjającej  władzy  sytuacji  jaką  jest  Covid     gdzie   sondaże  powinny  pokazywać  spadek  poparcia  dla  władzy  która  ciągle  wprowadza  jakieś  zakazy  nakazy  itd.

Czyli jednak przyznałeś mi w końcu rację. Piękne samozaoranie wykonałeś. Teraz tylko czekam by politycy pisu powiedzieli wprost to co pogrubiłem. W końcu z takich warstw społecznych wywodzi się duża część ich elektoratu. Ale dodam ci, że nie wynika to zawsze z niskich kwalifikacji. Znam osoby kobiety co nie mogą iść do biedry czy lidla na legalne. Bo mają małe dzieci ,które rano trzeba oporządzić a tam się pracuje od 5 czy 6. Idą więc do prywatnych sklepów gdzie ta pisowska minimalna to marzenie ściętej głowy. Niech im pis powie, że nic nie umieją.

Widzisz tym się różnimy ty bredzisz, ze ja nic nie wiem. A ja ci pokazuję operując faktami, że ty nic nie wiesz. Ale przynajmniej przyznałeś, że płaca minimalna to tylko teoria i fikcja. Brawo ty.

A co do sondaży daruj sobie. RMF mógł podać np że jakiś pisowski szmatławiec jak od rzeczy czy inny zrobił sondaż że tyle wyszło. A ty to jak zwykle zmanipulowałeś. By wyszło, że to rmf zamówił.

Jeszcze raz gratuluję smaozaorania.

Opublikowano

Dla ludzi liczy się to co mogą pozyskać w danej chwili dla siebie czego wcześniej nie mogli mieć .

Tak to robi PiS i ma wielkie poparcie mianowicie jak dla zwykłego emeryta że będzie miał więcej kasy do 150 zł przez Składka zdrowotna może zostać obniżona z 9 do 3 proc.

Plus podwyżka Marcowa o 50 zł daje 200 zł miesięcznie wcześniej tego nie było ale krytyka PO jest .

Opublikowano
jarecki napisał:

micha  ryżu zawsze była , jest i bedzie najważniejsza i nic tegi niezmieni  ,tak jest na całym swiecie i to jest podstawa wyboru czy zmiany polityków bo każdy umie liczyć ile mu zostaje do kolejnej wypłaty .

Gorzej, jak micha przestanie wystarczać a wątpliwej jakości obrót pieniądza zdegraduje jego wartość...

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Dla ludzi liczy się to co mogą pozyskać w danej chwili dla siebie czego wcześniej nie mogli mieć .

Tak to robi PiS i ma wielkie poparcie mianowicie jak dla zwykłego emeryta że będzie miał więcej kasy do 150 zł przez Składka zdrowotna może zostać obniżona z 9 do 3 proc.

Plus podwyżka Marcowa o 50 zł daje 200 zł miesięcznie wcześniej tego nie było ale krytyka PO jest .

Tak będzie miał wiecie kasy o 150 zł. A w sklepie i na opłaty wyda więcej o 200. Ot Pisowska matematyka.

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Nie ma znaczenia aby był przypływ gotówki .

No tak ważne, że by był przypływ gotówki. A to, że finalnie zostanie mniej to już nie ważne. A potem się dziwią jak pokazują badania, że głosujący na pis są najsłabiej wykształceni.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Inflacja może być i 20 % aby kasa była i będzie dobrze co za różnica czy masło będzie kosztować 2 zł bez inflacji i zarobi mało  czy 20 zł i zarobi dużo .

Wiesz, wolę mały portfel od dużego, bo potem mi się kieszenie w spodniach za bardzo rozciągają xD Wolę masło po 2zł i pensję 2000 niż masło po 20 i pensję 20000 xD Takie duże cyfry ciężko się liczy xD 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał:

czy są poukładane to trudno powiedzieć , no ale kraj który ma 1,5 mld ludzi musi być najwiekszą gospodarką swiata tym bardziej że usa która jest obecnie nr . 1 ma 280 mln .     tak samo jak polska kraj co ma ze 38 mln . ludzi wyprzedzilismy portugalie co ma 10 mln .  to swiadczy tylko żę produkujemy tanie produkty tak samo jak chiny   sory za bład to chyba hiszpannie dogoniliśmy ?

Gdyby nie były poukładane to nie aspirowali by do największej gospodarki świata. Czy rozmiar populacji ma znaczenie ? Nie do końca Niemiecka gospodarka jest 6-7 razy większa od nas  a populacja x2. Indie kilkakrotnie mniejsza gospodarka niż Chiny mimo praktycznie takiej samej populacji. W krajach afrykańskich masz duże populacje a gospodarki marniutkie więc reguły nie ma.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Wiesz, wolę mały portfel od dużego, bo potem mi się kieszenie w spodniach za bardzo rozciągają xD Wolę masło po 2zł i pensję 2000 niż masło po 20 i pensję 20000 xD Takie duże cyfry ciężko się liczy xD 

Ha było to już przerabiane ale do tego co było jeszcze daleko pomimo tego ludzie maja kasę  a to się liczy .

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, galan99 napisał:

Ha było to już przerabiane ale do tego co było jeszcze daleko pomimo tego ludzie maja kasę  a to się liczy .

Wtedy też niewinnie, powoli się zaczynało ... Już coraz częściej korzystam z plastiku, bo kupić 2 tony polifoski to już pełna kieszeń xD Kiedyś się 100zł na zakupy wzięło i pełny bagażnik w samochodzie był, a teraz za 100 to problem reklamówkę zapełnić.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

tak , a co do chin to mają coraz wiecej nowych technologi swoich i coraz lepszej jakosci produkty ,to już nie te same chiny co 10 lat temu .

4 minuty temu, Ulman napisał:

Gdyby nie były poukładane to nie aspirowali by do największej gospodarki świata. Czy rozmiar populacji ma znaczenie ? Nie do końca Niemiecka gospodarka jest 6-7 razy większa od nas  a populacja x2. Indie kilkakrotnie mniejsza gospodarka niż Chiny mimo praktycznie takiej samej populacji. W krajach afrykańskich masz duże populacje a gospodarki marniutkie więc reguły nie ma.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał:

tak , a co do chin to mają coraz wiecej nowych technologi swoich i coraz lepszej jakosci produkty ,to już nie te same chiny co 10 lat temu .

Bo chińczyk głupi nie jest, widzi, że lepiej mieć swoją technologię i ją produkować, niż być tylko zwykłą fabryką robiącą elementy wg schematów z Europy lub USA. Sam mam od 2 lat chiński telefon(pewnie mnie chińczyki szpiegują xD) , i uważam że to był najbardziej trwały z tzw. smartfonów jakie do tej pory miałem.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v