Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w pis przekaz jest jeden podstawowy  że wszyscy są źli a tylko oni są dobrzy i tylko oni są prawdziwymi patriotami 😂

Opublikowano

ten las co chca wyciac to pod fabryke samochodow elektrycznych w jaworznie.

las wytna samochodow nie bedzie, solarisa sprzedali, ursus upadl, sanok tez, husarii nie bedzie...gdyby naprawde chcieli zbudowac i produkowac takie samochody to mogli kupic gotowe fabryki i szybko zaczac produkcje a nie budowac fabryke jak elektrownie w ostrolece- tyle ze chca toyote zachecic do inwestycji. co z tego wyjdzie ?? ile samochodow elektrycznych kupili polacy ?? 3 tysiace, ja wokolicy widze 2-maja zielone tablice

8 godzin temu, agromatik napisał:

Zamiast 600h  kibluje w gracie 300 godzin. Wiem co to jest przepuklina dyskowa i jak to kur esko potrafi boleć. 

Ten pracujący 600h  na tym samym areale już nie generuje tych kosztów?

nie wiem czy slyszales o rozkladzie kosztow na godzine pracy, czy on pracuje 30 czy 300 ,3000 mtg sa koszty stale.

czytam fachowa prase i tam dokladnie licza czemu sie nie oplaci miec kazdej maszyny w gospodarstwie czy nadmiaru ciagnikow. 

Opublikowano
54 minuty temu, witejus napisał:

Już zapomniałeś jak Tfusk chciał sprzedać lasy państwowe by żydom płacić odszkodowania?

Chciał ale nie sprzedał. Teraz pis też chce sprzedać tylko w postaci gotowego drewna.

52 minuty temu, jarecki napisał:

O tym własnie mówiłęm. Rząd szuka pieniedzy gdzi emoże. Jest koniunktura trzeba ciąć.

51 minut temu, witejus napisał:

Misiu Kamiński już to pisał chyba w 2005 roku

Może i pisał teraz to już widać. Problemy z większoscią, spadające sondaże, kolejne afery szalejąca drożyzna. W tym ładzi etyle obiecali rozdać i co? Tyle forsy rozdali ludziom w tarczach. Rozdali praktycznie za nic i co? Sondaże w dół.. Poza tym MIsiu Kamiński w 2005 nie był czasami przy prezydencie Kaczyśńkim? Rcazej chyba wtedy nie pisął o walącym się pise bo był jego częścią. Moze ci z 2015 albo późniejszym rokiem się pomyliło. A moze to był 2020?

38 minut temu, jacus napisał:

ten las co chca wyciac to pod fabryke samochodow elektrycznych w jaworznie.

las wytna samochodow nie bedzie, solarisa sprzedali, ursus upadl, sanok tez, husarii nie bedzie...gdyby naprawde chcieli zbudowac i produkowac takie samochody to mogli kupic gotowe fabryki i szybko zaczac produkcje a nie budowac fabryke jak elektrownie w ostrolece- tyle ze chca toyote zachecic do inwestycji. co z tego wyjdzie ?? ile samochodow elektrycznych kupili polacy ?? 3 tysiace, ja wokolicy widze 2-maja zielone tablice

nie wiem czy slyszales o rozkladzie kosztow na godzine pracy, czy on pracuje 30 czy 300 ,3000 mtg sa koszty stale.

czytam fachowa prase i tam dokladnie licza czemu sie nie oplaci miec kazdej maszyny w gospodarstwie czy nadmiaru ciagnikow. 

Ale przy zakupie gotowej fabyryki nie da się tyle kasy przewalić na lewo. Trzeba kupić i produkować. A tu chodzi o to by nie złapać króliczka ale by go gonić. Zobacz Horała lotnisko buduje. 283 osoby bierze forse za nic a jeszcze nawet hektara ziemi nie kupili. Tak smao będzie z ta fabryką. Powołają spółki spółeczki obsadzą swoimi i będa doić latami. CHoć nie wiadomo czy zdążą przed wyborami.

Opublikowano

z drzewem to może być problem , pomijając już PIS i media rządowe  to drzewo zaczyna coraz bardziej zdychać a to chyba ekolodzy sa winni troche zaprzestano robić opryski w lasach i robale się panoszą usycha w okolicy olcha , brzoza , i topola osika to już kilka lat temu prawie wygineła lasy iglaste takżę lecą , sasiad ma lasek srod polny to 20 % drzewostanu zaatakował jakiś szkodnik najpierw odpada kora potem igły , zresztą ten sam prpblem jest i w niemczech 

Opublikowano
mirro napisał:

4 godziny temu, jarecki napisał:

a napisze bo w sobote piłem z warszawiakami i oni mi tłomaczyli żę dopłaty są potrzebne żęby żywność była tania

Ja sądzę że (i tu chciałbym być dobrze zrozumiany) żarcie z powodu dopłat nie stanieje, ponieważ ceny winduje handel a nie producent. Dopłaty nic tu nie zmieniają a dają tylko pole manewru handlowcom.

ooo to to Handel. I dobrze aby rolnicy albo się nauczyli liczyć i handlować albo przestali jojczyć na ceny półproduktów. Albowiem jeszcze, kuźwa, nie widziałem tak zatwardziałego ekooszołoma co sobie pszenicę do zmielenia kupuje zamiast chleba...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

Ty czytasz, a ja dodatkowo jeszcze od przeszło 2 dekad prowadzę gospodarstwo o powierzchni zdecydowanie większej niż śr krajowa. O posiadaniu każdej maszyny i nadmiarze ciągników toś sam napisał, ja piszę o zasadności wymiany (słowo klucz) posiadanego parku maszyn na większy. Nigdy nie napisałem że ma być to podyktowane zakupami u sąsiada, tylko chłodną kalkulacją i specyfiką prowadzonej produkcji.

2 godziny temu, jacus napisał:

nie wiem czy słyszałeś o rozkładzie kosztów na godzinę pracy, czy on pracuje 30 czy 300 ,3000 mtg sa koszty stale.

Tak rata amortyzacji jest przykładem kosztu  stałego, co nie znaczy że ilość godzin pracy nie ma znaczenia, ma kolosalne, maszyna musi zarobić na siebie. Nie w każdym przypadku można polegać na usługach a opóźnienie może skutkować dodatkowym kosztem np zakupu drogich mieszanek uzupełniających

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

na usługach polegać 😂 już ja polegam zawsze na usługach np.prasowania słomy na truskawki, miałem obiecane na sobotę i do tej pory leży słoma a w dodatku trzeba ją teraz przewrócić. praktycznie teraz nikt nie prasuje słomy bo i nie trzyma zwierząt to tym bardziej trudniej o taką usługę

tak jest ze wszystkimi usługami, masz swoje to jedziesz i robisz w dogodnym okienku pogodowym i nie tracisz czasu i kasy. nie mówię żeby zaraz wszystkie sprzęty kupować ale te co są w zasięgu możliwości jak najbardziej i nikogo się nie prosić.

są wsie gdzie usługodawcy najpierw chodzą po zarobkach a potem u siebie robią bo wiedzą że klient nie będzie czekał ale są też takie że ktoś chcę przyjść na usługi ale dopiero jak u siebie porobi

Opublikowano

ja prasuje gdzies 1000 kostek slomy ,ponad 2000 siana a nie chce mi sie sie kupowac prasy,pare dni w roku porobi a potem kwitnie.. do tego jestem sam na gospodarstwie a tak to zbieram na biezaco,chco niewykluczone ze kupie,teraz stanialy ogromnie..

ja robie uslugi koszenia nieuzytkow-odkad siadlo mi zdrowie to juz polowe klientow stracilem, nie moge juz od rana do wieczora charowac..

Opublikowano
4 godziny temu, DTaras napisał:
21 godzin temu, mirro napisał:

Dnia 17.08.2021 o 13:16, jarecki napisał:

a napisze bo w sobote piłem z warszawiakami i oni mi tłomaczyli żę dopłaty są potrzebne żęby żywność była tania

Ja sądzę że (i tu chciałbym być dobrze zrozumiany) żarcie z powodu dopłat nie stanieje, ponieważ ceny winduje handel a nie producent. Dopłaty nic tu nie zmieniają a dają tylko pole manewru handlowcom.

ooo to to Handel. I dobrze aby rolnicy albo się nauczyli liczyć i handlować albo przestali jojczyć na ceny półproduktów. Albowiem jeszcze, kuźwa, nie widziałem tak zatwardziałego ekooszołoma co sobie pszenicę do zmielenia kupuje zamiast chleba..

to co Panowie zaczynamy chwailić pis i jego projekt sprzedaży bezpośredniej 😁

Opublikowano
42 minuty temu, jarecki napisał:

to co Panowie zaczynamy chwailić pis i jego projekt sprzedaży bezpośredniej 😁

co Ty pier**lisz ?,  gdzie masz jakąś nową sprzedaż bezpośrednią po 2015 ? 😂😂

Opublikowano (edytowane)

jakie to masz wielkie ceny zbóż ?😂 każdy kto trzymał do nowego roku to spokojnie sprzedawał po tych cenach 😂 gdzie tu jest ta drożyzna na skupach ? 😂

jak ktoś tylko robi zakupy w spożywczaku to pewnie że nie widzi jak ceny materiałów budowlanych co nowa dostawa to i nowa cena 😂

zobacz sobie ile zwykła blacha trapezowa, suporex kosztuje. ponoć 100zł/m2 ułożenia płytek już wołają

to jest ta normalność ?

15 minut temu, jarecki napisał:

czytaj ze zrozumieniem .

jakiś jesteś oderwany od realiów 😂

powtarzam jeszcze raz do sprzedaży bezpośredniej potrzebne jest miejsce do handlowania w mieście a te się wykupuje podpisując umowy na rok i i opłaca co miesiąc. wtedy można zrobić konkretne nasadzenia i nazwać to handlem a nie sprzedaż kilkadziesiąt jaj co miesiąc i parę butelek mleka  😂

żaden mieszczuch nie będzie ci jechał na wieś po drobne zakupy, od pewnego czasu to nawet im się nie chcę zachodzić na targowiska, tylko kupują w marketach jak ich mają po co najmniej jednym danej sieci.

jak ktoś chciał to i tak sobie już dawno mógł sprzedawać, zgłaszał się do sanepidu, ziemniaki do PIORIN

już pisuary obiecywały odkupywanie przetwórni, stawianie sieci warzywniaków i co z tego wyszło 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

trzeba mieć dobry towar to ludzie wrócą i na targowiska , sprzedaż bezposrednia  pod siedlacami rolnicy sprzedają jabłka i gruszki w bramach sadu tylko co z tego jak liczą jak za lux towar a jabłka tylko na przemysł się nadają wiec powtórze kolejny raz nich chłopki naucza się szanować klienta to ten wruci ., mało tego jak jest na targowisku nowy klient jakiś przyjezdny to potrafią najgorszy towar mu zapakować a lepszy dla stałych klientów 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

A ja powiem tak, chłopu nie potrzebny jest handel bezpośredni, jak się robi lux towar, lepiej się skupić na swojej robocie, sprzedawać towar w ilościach hurtowych, bo jak to mówią nie da się złapać kilku srok za ogon. Jak się produkuje dobry jakościowo towar to i klient cie nie skroi i dobrze za niego zapłaci, a i następnym razem wróci. Z domu sprzedawalem truskawke po tyle ile na giełdzie hurtowej pod Warszawą wynosiła cena wywoławcza, i klienci sami dzwonili i prosili o towar, tylko powtórzę, liczy się jakość wyprodukowanego towaru a nie ilość. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A ja powiem tak, chłopu nie potrzebny jest handel bezpośredni,

cięzko powiedzieć nieraz lepiej sprzedać o połowe miej a zysk będzie wiekszy ale to już indywidualnie trzeba wyliczyć ale jak w przypadku Twojego gospodarstwa tak jest to ok .

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jarecki napisał:

cięzko powiedzieć nieraz lepiej sprzedać o połowe miej a zysk będzie wiekszy ale to już indywidualnie trzeba wyliczyć ale jak w przypadku Twojego gospodarstwa tak jest to ok .

Tylko tak jak @racyl powiedział, handel też generuje jakieś koszty, trzeba pracownika na stragan, to już pensja dla niego, jakiś najem terenu na ten stragan itd itd, to wszystko są koszty, i kolejny problem, jak sobie wyobrażasz sprzedać 1000 lubianek truskawki na jednym stoisku, to potrzeba co najmniej kilka miejscowek, a to znowu koszty, a i jak musisz zająć się handlem to mniej dogladasz upraw, jakosc spada a za tym i cena, jak to mówią wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Ja handluje z tzw straganiarzami, przez to odchodzi mi posrednik, oni są zadowoleni bo kupią taniej niż od pośrednika, a ja sprzedam sobie trochę drożej niż posrednikowi, każdy zadowolony ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

napisałem to trzeba inywidualnie wyliczyć bo każe gospodarstwo jest inne , inaczej wyglądał by Twój handel bo to tylko truskawka i chyba bób ainaczej Racyla , w miasteczku obok ludzie sprzedawali truskawki stojac na chodniku i straz miejska nie interweniowała gdzie indziej dali by np . mandat i kazali opuscic teren jest wiele zalenych 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, jarecki napisał:

trzeba mieć dobry towar to ludzie wrócą i na targowiska , sprzedaż bezposrednia  pod siedlacami rolnicy sprzedają jabłka i gruszki w bramach sadu tylko co z tego jak liczą jak za lux towar a jabłka tylko na przemysł się nadają wiec powtórze kolejny raz nich chłopki naucza się szanować klienta to ten wruci ., mało tego jak jest na targowisku nowy klient jakiś przyjezdny to potrafią najgorszy towar mu zapakować a lepszy dla stałych klientów 

to jest takie myślenie jak twoje nie pójdę tam bo mnie skroją a to że mają lepszy towar jak w markecie to już nie ma znaczenia 😂

sprzedają ci sadownicy zapewne po tyle ile dostaną w hurcie a doskonale wiem że niektórym ciężko zrozumieć że ktoś może drogo sprzedawać na giełdzie czy targu

jak nie ma to i gówno kupią 😂 wystarczy popatrzeć jakie zmęczone  warzywa kupują w marketach.

tak samo robię z truskawką jak widzę że nie ma dużo na rynku a mam okazałą truskawkę to 1-2 więcej zdzieram i mam w d*pie czy on mi wróci czy nie 😂

gorszy towar ktoś przydziela 😂 to co się ma to się każdemu sprzedaje

tak ci się wydaje że oni stali na chodniku 😂 trzeba wiedzieć jak i gdzie stanąć na chodniku, gdzie kończy się a gdzie zaczyna czyi teren.

jak sie umiesz dogadać to i w pobliżu stokrotki, biedronki czy innego molocha staniesz

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v