Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na temat budżętu kilka słów wypowiedział wczoraj Gowin choć tu nie powinno być aż tak zle z tym budżętem jak nie bedzie kolejnego locdownu .  No a z tym TVN  to faktycznie dziwna sprawa .

Opublikowano
36 minut temu, Ulman napisał:

Przed wojna też tak mysleli i uprawiali politykę dwóch wrogów. Jak sie to skończyło chyba wiesz.

Myslisz ze  USA bardzo zbiednieje gdy nie będzie nam sprzedawać uzbrojenia i gazu? Gazu i  tak nam wielkie g dostarczają bo o ile pamietam jest to ok 3% zapotrzebowania krajowego. PIS nie obrazi sie na nich w obawie o zrobienie z siebie głupków bo przeciez kontrakty z USA były wiekopomnym sukcesem. Nie kupią uzbrojenia od USA , więc od kogo?  Źli francuzi chcieli nas oszukac na Caracalach, od Niemców nie wypada, więc może od ruskich? Nadal uwazam ze zadyma z TVN ma na celu popsucie stosunków z USA na tyle  by nie sprzedali nam uzbrojenia. Budzet na gigantycznym  deficycie, lud żąda coraz więcej socjalu za głosowanie na PIS wiec zerwanie lub zamrozenie kontraktów byłoby im za rękę. Oficjalna wersja byłaby taka że kasa jest,  kupować chcemy a ci źli amerykanie się czepiają o jakiś TVN.  

Sądzisz ze nasi rządzący byliby zdolni, do wymyślenia takiego czegoś? 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jarecki napisał:

No a z tym TVN  to faktycznie dziwna sprawa .

Jaka tam dziwna. Całe kierownictwo pisu pamięta gorzej lub lepiej złote czasy, gdzie siłą przewodnią narodu była jedynie słuszna partia, a prawdę oczywistą głosiła Trybuna Ludu, pozostałe publikatory ją powielały łącznie z TV. Było pięknie i jednomyślnie, pod dyktando komitetu centralnego i pierwszego prezesa wszyscy merdali ogonami jednakowo i w równym tempie. Teraz byłoby prawie idealnie, gdyby nie to zdradzieckie tvn które nie dość że ogonem nie chce machać to ośmiela się jeszcze warczeć.

Edytowane przez agromatik
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Sądzisz ze nasi rządzący byliby zdolni, do wymyślenia takiego czegoś? 

Co do knucia intryg to zdecydowanie mają talent. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Przed wojna też tak mysleli i uprawiali politykę dwóch wrogów. Jak sie to skończyło chyba wiesz.

Myslisz ze  USA bardzo zbiednieje gdy nie będzie nam sprzedawać uzbrojenia i gazu? Gazu i  tak nam wielkie g dostarczają bo o ile pamietam jest to ok 3% zapotrzebowania krajowego. PIS nie obrazi sie na nich w obawie o zrobienie z siebie głupków bo przeciez kontrakty z USA były wiekopomnym sukcesem. Nie kupią uzbrojenia od USA , więc od kogo?  Źli francuzi chcieli nas oszukac na Caracalach, od Niemców nie wypada, więc może od ruskich? Nadal uwazam ze zadyma z TVN ma na celu popsucie stosunków z USA na tyle  by nie sprzedali nam uzbrojenia. Budzet na gigantycznym  deficycie, lud żąda coraz więcej socjalu za głosowanie na PIS wiec zerwanie lub zamrozenie kontraktów byłoby im za rękę. Oficjalna wersja byłaby taka że kasa jest,  kupować chcemy a ci źli amerykanie się czepiają o jakiś TVN.  

To może być prawda co napisałeś o TVN i kontraktach z USA.

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Budzet na gigantycznym  deficycie, lud żąda coraz więcej socjalu za głosowanie na PIS wiec zerwanie lub zamrozenie kontraktów byłoby im za rękę. Oficjalna wersja byłaby taka że kasa jest,  kupować chcemy a ci źli amerykanie się czepiają o jakiś TVN.  

O kupnie Abramsów nikt z ludzi którzy sie zajmują programem modernizacji armii nie myślał. To autorski projekt Błaszczaka i jeszcze jednego Pana oraz gościa podobnego do Berczyńskiego czyli agenta wpływu zwanego lobbystą. Po rozjebaniu 11 BkPanc okazało się że nasi ani nie zmodernizuję leopardów ani nie wystrugają sami nowego czołgu. Sny o potędze poszły się walić. Modernizacja T72 to też pomyłka i pieniądze wywalone w błoto.

Opublikowano
22 godziny temu, Ulman napisał:

TVP jest stacją stronniczą , nie obiektywną , nie jest blisko ludzkich spraw , mógł bym wymieniać w nie skończoność ale każdy wie czym się zajmują , atak na PO ,  atak na  LGBT i obrona księży.🤣

Jak mógłbyś wymieniac w nieskończoność to może choć z 10 kolejnych argumentów i wyjaśnij czym sie zajmują bo ja nie wiem

Powiem ci w jednym zdaniu , TVN jest lewoskrętny a czym się zajmuje lewica i zieloni to każdy wie ;  utopia i ekościema 

Opublikowano

Ty nie masz pojęcia dlaczego ci TVN nie pasuje i w czym przeszkadza i dlatego od wczoraj bredzisz. Najpierw piszesz ze możesz pisać w nieskończoność a teraz odpowiadasz w jednym zdaniu które na dodatek nie ma żadnej treści.  Pięknie pokazujesz na swoim przykładzie  kim jest wyborca PIS - brak jakichkolwiek własnych przemyśleń, brak szerszego ogladu i własnego zdania które potrafi uzasadnić i jedynie hasełka przyjęte z propagandy  Nie ma w tym nic dziwnego bo zwolennicy PIS to lewicowi gamonie uważający się za prawicę😆

Co do jednego się zgadzam - PISowska lewica ma utopijny pomysł zostania światowym mocarstwem  i ściemnia ze cokolwiek znaczymy.

Opublikowano
33 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Powiem ci w jednym zdaniu , TVN jest lewoskrętny a czym się zajmuje lewica i zieloni to każdy wie ;  utopia i ekościema 

... a ziemia jest placek...

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

tak sobie mysle gdyby nie to eko to europa by upadła , produkcja w znacznym stoponiu wyprowadzona z europy a 50 % pkb w niektórych krajach to rynek usług .

Bez eko europa by upadła? Pokrętna i odważna teoria. Możesz to jakoś rozwinąć i wytłumaczyć bo nie mam pojecia co miałeś na mysli

Opublikowano

mld euro w całej europie są przeznaczane na nowe technologie w polsace tak samo , w wiekszosci są to technologie generujace wysokie zyski firmom co je wytwarzają a mysl technolodiczna pochodzi z europy .   Takim przykładem są panele fotowoltaniczne w sumie caly montarz to podzespoły z azji w wiekszosci  ale dotacje nawet w polsce spowodowały konkretny zarobok firmom montującym ale to tylko  ułamek cała reszta to systemy pozwalajace ograniczyć zużycie energi itd . ostatnio wklejałem link to w angli wartość rynku zielonego przewyższyła wartosc produkcji

Opublikowano

2 godziny temu, piotreku1 napisał:

Ło matko! Jakem zobaczył tego Ploegera za Panem Premierem tom sie przestraszył że to u nas był karawaną. Ale ten John Deere obok  mnie uspokoił. Na szczęście jeszcze nie tym razem.:lol:

https://www.gdansk.uw.gov.pl/5461-premier-z-wizyta-u-pomorskich-rolnikow

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

mld euro w całej europie są przeznaczane na nowe technologie w polsace tak samo , w wiekszosci są to technologie generujace wysokie zyski firmom co je wytwarzają a mysl technolodiczna pochodzi z europy .   Takim przykładem są panele fotowoltaniczne w sumie caly montarz to podzespoły z azji w wiekszosci  ale dotacje nawet w polsce spowodowały konkretny zarobok firmom montującym ale to tylko  ułamek cała reszta to systemy pozwalajace ograniczyć zużycie energi itd . ostatnio wklejałem link to w angli wartość rynku zielonego przewyższyła wartosc produkcji

Te mld euro musieli zabrać w podatkach , część ukradną, część zmarnują a resztę rozdadzą na wątpliwe pomysły. Uważasz ze gdyby tej kasy biznesowi nie zabrali to oni mając wiecej by zbankrutowali?

Opublikowano
53 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Oglądasz w ogóle? Mi się nie wydaje by był lewoskrętny. Przynajmniej nie łżą jak tvp.

Opublikowano (edytowane)

Ulman ogólnie tak , troche ukradną ale te mld . zostana rozdzielone na wiekszą liczbe ludzi wczoraj wklejałem link jak to zrobiono na ukrainie  w energetyce to jeszcze gorzej cos na styl polskich farm wiatrowych sprzed 10 lat gdzie zagwarantowano szybki zwrot inwestycji fuduszom inwestycyjnym . a po za tym wątpie żęby poważni inwestorzy rzucili się na fotowoltanike a zwykły konsument nie umie liczyć dać dotacje i jest już wciągniety w program jakikolwiek

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jakby kasy nie zabierali w podatkach to wszyscy mieli by jej wiecej i nie trzeba byłoby rozdzielać. Na siłę próbujesz znaleźć argumenty za patologiczną socjalistyczną  redystrybycją dóbr. 

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał:

ogólnie tak , troche ukradną ale te mld . zostana rozdzielone na wiekszą liczbe ludzi

złodziejstwa nie można tłumaczyć w żaden sposób. złodziej to złodziej. nie ważne ile za***ie.

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał:

a po za tym wątpie żęby poważni inwestorzy rzucili się na fotowoltanike a zwykły konsument nie umie liczyć dać dotacje i jest już wciągniety w program jakikolwiek

A jak możesz coś takiego robić, kiedy nie wiadomo czy za rok nie pogrążysz sie taką inwestycją.:lol:

10 minut temu, jarecki napisał:

ogólnie tak , troche ukradną ale te mld . zostana rozdzielone na wiekszą liczbe ludzi

Najpierw pieniążki dodrukują a potem je ukradną. :lol:Juz lepszego scenariusza wydumać nie można. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v