Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 12.08.2021 o 06:34, racyl napisał:

pewnie polifoskę start darmo rozdają w składach na hasło Roman  🤣

nie umiesz odp czemu zachodni jest droższy ?? 

Dnia 12.08.2021 o 06:34, racyl napisał:

uż romek się nie ośmieszaj bo nikt tutaj nie sądził że Ty taki tępy jesteś no chyba że jak pisogłupki jesteś i słuchasz to co chcesz usłyszysz

tak tak ile kosztowało w zeszłym roku ? ile ton pszenicy musiałeś dać na koszt tony poli ??   620 ??  dzisiaj ile ?? 

taktowałem kombajna v Powerem diesla na shelu od Orleana    

46 minut temu, witejus napisał:

🤣myślisz że jak rzucisz wyszukanym słownictwem to będziesz wydawał się inteligentnym?😆

myśli go zawodzą , siedzi sam na tej budce parkingowej gdyby wyszedł do ludzi to wylali by kubeł zimnej wody 

3 godziny temu, PRIMO napisał:

TVN powinno beknąć za te aferę leżakową ale zdrowo finansowo a nie żeby jacyś "szemrani patrioci " zdecydowali komu przyznać koncepcję a komu nie. 

KURWIZJA też powinna dostać biliardową karę za szczucie Polaków na Polaków !

Szanowni Redaktorzy Onetu,
Pani Burzyńska, Panie Stankiewicz...
Bardzo proszę o korektę artykułu (do którego link wklejam) oraz publiczne przeprosiny na łamach Onetu za twierdzenie "Kukiz kupiony" oraz sugestie, że w trakcie głosowań sejmowych w dniu 11.08.2021 roku prowadzone były negocjacje w sprawie stanowisk dla posłów Kukiz'15 w zamian za głosowania "po myśli" PiS.
Cytuję: "(...) Tak naprawdę o żadnej pomyłce kukizowców nie było mowy — musieliby się mylić hurtowo, bo razem z opozycją zagłosowali wielokrotnie, DOPÓKI NIE ZOSTALI KUPIENI przez PiS. Co leżało na stole? Stanowisko wicemarszałka Sejmu dla Stanisława Tyszki, posła Kukiz'15, który jest niechętny współpracy z PiS. Bardziej realne jest jednak stanowisko dla kukizowca Jarosława Sachajki, który marzy o tece ministra rolnictwa (...)"
Oświadczam, że żadne negocjacje w sprawie głosowań w zamian za stanowiska rządowe i w administracji państwowej, sejmowe funkcje, spółki skarbu państwa nie były prowadzone ani przed głosowaniami, ani w trakcie głosowań, ani po nich a "informacje" na ten temat są wyssane z palca.
Oświadczam również w imieniu własnym i posła Sachajko, że nie zamierzamy do końca obecnej kadencji obejmować jakichkolwiek stanowisk w rządzie, administracji państwowej, spółkach Skarbu Państwa i Prezydium Sejmu.
Raz jeszcze proszę o korektę artykułu i publiczne przeproszenie za perfidne oskarżanie posłów Kukiz'15 o głosowania w zamian za stanowiska. Jesli w ciagu 24 godzin nie napiszą Państwo stosownego sprostowania - sprawę kierujemy do sądu.
P.S.
Zawsze rozumiałem i rozumiem potrzebę istnienia "wolnych mediów". Ale nie w znaczeniu, że im wszystko wolno. Nawet publicznie kłamać i oczerniać.

wszyscy kłamią 
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Wiem żeś z sekty i tak PISać musisz ale TVPis jest poza konkurencją , szczególnie w kategorii  psychodeliczna abstrakcja 

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby, ludzie stoją i tekst „kiedyś dzieci potrafiły bawić się bez internetu”

7 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

O kim piszesz bo nie załapałem ?

Tusku 

3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

TVN jest stacją stronniczą , nie obiektywną , nie jest blisko ludzkich spraw , mógł bym wymieniać w nie skończoność ale każdy wie czym się zajmują , atak na PIS , atak na księży i obrona LGBT . 

tenor.gif

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Wiem żeś z sekty i tak PISać musisz ale TVPis jest poza konkurencją , szczególnie w kategorii  psychodeliczna abstrakcja 

Nie szarżuj, tyle trudnych zwrotów na raz, toż to może go poważnie okaleczyć.

5 godzin temu, Michalmeer napisał:

Reprezentujesz zbyt niski poziom żeby wchodzić z tobą w jakąkolwiek konwersację.   (błędy poprawiłem, nie dziękuj)

Michałku mógłbym napisać, że uczę się od bardziej doświadczonych, ale znów się obrazisz. Poco mi to😜

Opublikowano

Sprawnie odrabiamy pandemiczne straty – również na tle regionu. W 2q21 nasz PKB przebił poziom sprzed pandemii (z 4q19) podobnie jak PKB w USA. W Europie osiągnięcie poziomu z 4q19 potrwa nieco dłużej – strefie euro uda się to najprawdopodobniej na przełomie 2021 i 2022.

Zdjęcie

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Dariowola napisał:

Jakaś nowa mutacja wirusa się chyba pojawila. Takie głupoty pier**lić 🙆‍♂️

Żadne głupoty. Bardziej załganej stacji jak tvp obecnie nie znajdziesz. Jak nie wymyślą czegoś czego nie ma to przynajmniej nie pokażą nie wygodnych dla pisu faktów.

7 godzin temu, witejus napisał:

Znacznie bardziej nieudolny  był POPSLowski

Ty jesteś napompowany propagandą tefałenową i tylko to jest dla ciebie jedyna prawda objawiona.

🤪😂🤣😝

Ty masz takie problem, ze zostałeś zaprogramowany przez pisowską propagandę. Masz problem z zrozumieniem tego co jest prawdą. Bo w twoim przypadku pisowska propaganda przyniosła konkretne rezultaty. Wierzysz w to co oni ci powiedzą. A co innego chociaż jest 100 % realne dla ciebie będzie prawdą objawioną czy stronniczością.

Pis kompromitował Polskę na arenie między narodowej nie raz. 27 do 1. To fakt. Durna ustaw Jakiego po której Polska musiała klękać na kolana przed Izraelem i USA i się do nich łasić. To też fakt. Jaki próbował polską ustawą zmieniać prawo w innych krajach. Co już na WOS w szkołach uczyli, że nie może działać. Morawiecki  z Orbanem oszukali nad ranem, że wynegocjowali brak powiązania kasy z UE z praworządnością. Okazało się to lipą. To jest konkretny fakt tak było. Pod naciskiem UE Polska wycofuje się z tworu o nazwie Izba Dyscyplinarna choć bronili tego do końca. To kolejny fakt. No i ostatnia sprawa z tvn em z które pis też już się wycofuje. O szeregu drobnych wpadek jak choćby wcześniejsze ataki słowne na tvn pisowskich polityków po których zwykłą ambasador Mosbaker telefonicznie wyprostowała Pinokia nawet nie wspominam. To JEST PRAWDA TE FAKTY MIAŁY MIEJSCE. Każda niezależna stacja to pokaże i każdy umiejący samodzielnie myśleć to widzi i rozumie. Niestety ludzie tacy jak ty będąc zaprogramowanymi nie mogą pogodzić się z tą prawdą. Dlatego uważacie, że stacje pokazujące rzeczy realne są stronnicze. A stacja która kłamie tak by dopasować się do waszego propagandowo stworzonego świata jest uczciwa.

Ty czy tobie podobne sprane propagandowo umysły możecie sobie pisać, że tvn jest stronniczy. Ale to taka dyskusja jak zawracanie rzeki kijem. Możecie próbować ale efekt wszyscy znamy.

Opublikowano

Tak tylko napomknę, w związku z wolnością mediów, iż jakiś czas temu zdechło forum policyjne a teraz zdycha jedyne niezależne forum o wojsku. Oficjalnie z powodu niemożliwości obsługi starego skryptu przez serwery.😂 Nieoficjalnie z powodu poziomu dyskusji prowadzonej na nim, oraz obnażania głupizny decydentów. Chyba jednak dyskusja w tym naszym pięknym Kraju będzie surowo zakazana. 😂

Opublikowano
agromatik napisał:

Michałku mógłbym napisać, że uczę się od bardziej doświadczonych, ale znów się obrazisz. Poco mi to😜 Kulturę i wychowanie wynosi się z domu, mogę tylko współczuć 🙃

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

Szanowni Redaktorzy Onetu,

Pani Burzyńska, Panie Stankiewicz...
Bardzo proszę o korektę artykułu (do którego link wklejam) oraz publiczne przeprosiny na łamach Onetu za twierdzenie "Kukiz kupiony" oraz sugestie, że w trakcie głosowań sejmowych w dniu 11.08.2021 roku prowadzone były negocjacje w sprawie stanowisk dla posłów Kukiz'15 w zamian za głosowania "po myśli" PiS.
Cytuję: "(...) Tak naprawdę o żadnej pomyłce kukizowców nie było mowy — musieliby się mylić hurtowo, bo razem z opozycją zagłosowali wielokrotnie, DOPÓKI NIE ZOSTALI KUPIENI przez PiS. Co leżało na stole? Stanowisko wicemarszałka Sejmu dla Stanisława Tyszki, posła Kukiz'15, który jest niechętny współpracy z PiS. Bardziej realne jest jednak stanowisko dla kukizowca Jarosława Sachajki, który marzy o tece ministra rolnictwa (...)"
Oświadczam, że żadne negocjacje w sprawie głosowań w zamian za stanowiska rządowe i w administracji państwowej, sejmowe funkcje, spółki skarbu państwa nie były prowadzone ani przed głosowaniami, ani w trakcie głosowań, ani po nich a "informacje" na ten temat są wyssane z palca.
Oświadczam również w imieniu własnym i posła Sachajko, że nie zamierzamy do końca obecnej kadencji obejmować jakichkolwiek stanowisk w rządzie, administracji państwowej, spółkach Skarbu Państwa i Prezydium Sejmu.
Raz jeszcze proszę o korektę artykułu i publiczne przeproszenie za perfidne oskarżanie posłów Kukiz'15 o głosowania w zamian za stanowiska. Jesli w ciagu 24 godzin nie napiszą Państwo stosownego sprostowania - sprawę kierujemy do sądu.
P.S.
Zawsze rozumiałem i rozumiem potrzebę istnienia "wolnych mediów". Ale nie w znaczeniu, że im wszystko wolno. Nawet publicznie kłamać i oczerniać.

I po co te brednie wklejasz?🤨

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

nie umiesz odp czemu zachodni jest droższy ?? 

tak tak ile kosztowało w zeszłym roku ? ile ton pszenicy musiałeś dać na koszt tony poli ??   620 ??  dzisiaj ile ?? 

kto ci powiedział że jest znacząco droższy od polskiego ? zachodni i polski bezchlorkowy są niemalże w identycznej cenie. oba zdrożały od wiosny o 1tys na tonie

co tu jest nie do zrozumienia ? wielokrotnie pisałem jak krowie na rowie że wzrost jest kolosalny.

nawóz tak łatwo ci nie stanieje

nie bądź smieszny kolego że jak wzrosła cena nawozu to i wzrosła cena płodów rolnych bo to się ma nijak do rzeczywistości. w dwóch poprzednich latach za truskawkę płacili ponad 5zł/kg a w tym roku zaczynali od 2,7 i mniej. to że psenica jest droższa to nie ma nic wspólnego

Opublikowano

dokladnie to wyglada tak ze wzrosly ceny plodow rolnych- nie wszystkich, z tym zgoda, rolnicy maja wiecej pieniedzy moga kupic wiecej nawozow wiec ich cena rosnie,tym bardziej ze wzrosly ceny surowcow takze w zwiazku z wiekszym popytem..

ot wolny rynek.

ropa jest droga rzepak drozeje bo pojdzie na biopaliwa, to samo kukurydza w ameryce,tez podrozeje przy tej cenie barylki ropy.

najwiekszy  klopot maja ci co im sie nie urodzilo albo uprawiaja to co stanialo- ale w przyszyl roku sie odkuja.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Tak tylko napomknę, w związku z wolnością mediów, iż jakiś czas temu zdechło forum policyjne a teraz zdycha jedyne niezależne forum o wojsku. Oficjalnie z powodu niemożliwości obsługi starego skryptu przez serwery.😂 Nieoficjalnie z powodu poziomu dyskusji prowadzonej na nim, oraz obnażania głupizny decydentów. Chyba jednak dyskusja w tym naszym pięknym Kraju będzie surowo zakazana. 😂

Posłowie pisu nabrali dużej ochoty na rządy autorytarne jednej partii. W tym rozpędzie prac nad ustawą anty tvn już pojawiały się pomysły na wydawanie licencji na prowadzenie portali internetowych. Fora w sumie też by mogły być koncesjonowane przez rząd. Tylko Amerykanie jednym telefonem sprowadzili tych głąbów szybciutko na ziemię. A najlepsze jest to, że wczoraj w tv widziałem jak jakaś babka z pisu już próbowała tłumaczyć, że to wszystko wina Tuska.

• Haha 1
Opublikowano

na tle europy polska to jest jeszcze dziki kraj choć i ta europa powoli dziczeje , ustawy anty tvn jest bardzo zła być możę nalezało coś takiego wprowadzić ale 25 lat temu , teraz kraje unni blokują chińskie przejecia czy to jest zgodne z jakimkolwiek prawem , raczej nie .                             jak to na tej ,,polskiej '' interi bywa tytuł nie oddaje prawdy artykułu ale chodzi mi bardziej o to co nie zostało zapisane ino żę ta zielona energia na ukrainie to też podlega pod oligarchów   , jakoś w drugiej czesci europy zielona energia jest tansza od tej nie zielonej troche wpływ warunków siedliskowych ale nie tylko .

Opublikowano
jacus napisał:

zamiast gowna z kurwizji to juz lepiej obejrzec wiadomosci na trwam albo republice-w wolnej chwili zrobcie sobie porownanie  tvp,tvn, polsat , trwam i republika i sami sie zdziwicie jak wyglada przedstawienie tej samej rzeczywistosci.....

Trwam najbardziej rzetelna co prawda to prawda

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Żadne głupoty. Bardziej załganej stacji jak tvp obecnie nie znajdziesz. Jak nie wymyślą czegoś czego nie ma to przynajmniej nie pokażą nie wygodnych dla pisu faktów.

Ty masz takie problem, ze zostałeś zaprogramowany przez pisowską propagandę. Masz problem z zrozumieniem tego co jest prawdą. Bo w twoim przypadku pisowska propaganda przyniosła konkretne rezultaty. Wierzysz w to co oni ci powiedzą. A co innego chociaż jest 100 % realne dla ciebie będzie prawdą objawioną czy stronniczością.

Pis kompromitował Polskę na arenie między narodowej nie raz. 27 do 1. To fakt. Durna ustaw Jakiego po której Polska musiała klękać na kolana przed Izraelem i USA i się do nich łasić. To też fakt. Jaki próbował polską ustawą zmieniać prawo w innych krajach. Co już na WOS w szkołach uczyli, że nie może działać. Morawiecki  z Orbanem oszukali nad ranem, że wynegocjowali brak powiązania kasy z UE z praworządnością. Okazało się to lipą. To jest konkretny fakt tak było. Pod naciskiem UE Polska wycofuje się z tworu o nazwie Izba Dyscyplinarna choć bronili tego do końca. To kolejny fakt. No i ostatnia sprawa z tvn em z które pis też już się wycofuje. O szeregu drobnych wpadek jak choćby wcześniejsze ataki słowne na tvn pisowskich polityków po których zwykłą ambasador Mosbaker telefonicznie wyprostowała Pinokia nawet nie wspominam. To JEST PRAWDA TE FAKTY MIAŁY MIEJSCE. Każda niezależna stacja to pokaże i każdy umiejący samodzielnie myśleć to widzi i rozumie. Niestety ludzie tacy jak ty będąc zaprogramowanymi nie mogą pogodzić się z tą prawdą. Dlatego uważacie, że stacje pokazujące rzeczy realne są stronnicze. A stacja która kłamie tak by dopasować się do waszego propagandowo stworzonego świata jest uczciwa.

Ty czy tobie podobne sprane propagandowo umysły możecie sobie pisać, że tvn jest stronniczy. Ale to taka dyskusja jak zawracanie rzeki kijem. Możecie próbować ale efekt wszyscy znamy.

Syndrom oblężenia powoduje 100% wiarę w jedynie słuszny PIS i zdradziecką resztę. Sekty tak mają.

Czy PIS skompromitował Polskę? Ja bym tak nie powiedział. Przede wszystkim pokazali jakimi sa idiotami i jak niewiele znaczą mimo opowiesci o wstawaniu z kolan odzyskiwaniu godności i zajmowaniu należnego miejsca.  Sami nie mamy istotnej siły, sojuszników brak  i nasze machanie szabelką jest robione pod publikę przez kierownictwo PIS które ma manię wielkości. Spacyfikowali ich nie raz i teraz też wskażą miejsce w szeregu. 

Do przykrycia tego  obciachu potrzebna jest TVP . To ona tłumaczy baranom że 1:27 to wygrana, że kasacja Izby dyscyplinarnej to akurat przypadek po wyroku Brukseli albo że Jaki radził sie ambasador Izraela co ma w ustawie napisać bo tak sie robi.  Samodzielne myślenie jest w odwrocie bo właśnie TVPis uczy ciemny lud jak mysleć i dlatego 2 mld rocznie kasują. Człowiek sznujący swój intelekt i myslący samodzielnie poogląda TVPis 10 minut z zaciekawieniem, kolejne 5 minut z niedowierzaniem, nastepne 5 z przerażeniem a potem wyłączy tą audycję dla niedorozwojów. Jednak patrząc na wielkość widowni TVP,  można raz kolejny potwierdzić tezę że lud jest najzwyczajniej w świecie głupi.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

na tle europy polska to jest jeszcze dziki kraj choć i ta europa powoli dziczeje

O właśnie. I to jest argument za odkurzeniem starych słowiańskich bogów. Skoro korzenie judeo-chrześcijańskie doprowadzają do dziczenia.😂 Oczywiście można przytoczyć fragment o "ostrzu przystawionym do tych korzeni", ale co to da?🤣

1 minutę temu, Ulman napisał:

Człowiek sznujący swój intelekt i myslący samodzielnie poogląda TVPis 10 minut z zaciekawieniem, kolejne 5 minut z niedowierzaniem, nastepne 5 z przerażeniem a potem wyłączy tą audycję dla niedorozwojów

A ja czekam zawsze na moje ulubione momenty, czyli 😂wina Tuska' albo o zdradzie PO no i level master czyli oszalałe LGBT.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Ulman napisał:

Sami nie mamy istotnej siły, sojuszników brak 

a po co nam sojusznicy  ? w obecnej geopolityce ja zagrozenia  nie widze a kasa to kazdy kraj  i tak gra dla siebie .         Choć takie głupoty co wygaduje pis to mogły by się zemscić tylko co nam zrobią , zabiorą zabawki i uciekną tylko gdzie ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Widzisz @jarecki dla Was cywili ( z całym szacunkiem) sojusz ma troszkę inny wymiar niż dla żołnierza. Dla nas to zabezpieczanie tyłów, możliwość ograniczenia ilości potencjalnych przeciwników. Oczywiście o sojuszach należy mówić głośno zaś zbroić się po cichu. No i cele które sobie zakłądamy muszą być jasno określone. 

Opublikowano

tak tylko ja pisałem o sprawach wenetrznych kraju  Ty Mirro napisałeś raczej o misjach zagranicznych , raczej wątpliwe jest żeby USA czy Nato rozważało wycofanie częsci swoich wojsk z polski tym bardziej żę stacjonują również na litwie czy łotwie 

Opublikowano
16 minut temu, jarecki napisał:

Choć takie głupoty co wygaduje pis to mogły by się zemscić tylko co nam zrobią , zabiorą zabawki i uciekną tylko gdzie ?

Pis został ustawiony przez Trumpa w odpowiedniej postawie a Pani Mosbacher dopilnowała aby na stałe tak było. Liczyli że po zmianie US Prezydenta zmieni się to i wystartują z pozycji ulubionego sojusznika. A tu wała. Okazało się że to na czy jechali za Trumpa kumulowało się na antypolskie podejście nowych.

I teraz okazuje się że prawdą będą słowa Pani byłej Ambasador że będziemy mieli za***iste stosunki z Rosją. A i owszem bo z pozostałymi możemy mieć dużo gorsze niż z Moskwą.😂

2 minuty temu, jarecki napisał:

tak tylko ja pisałem o sprawach wenetrznych kraju  Ty Mirro napisałeś raczej o misjach zagranicznych

Ja też piszę o sprawach wewnętrznych Polski. Misje zagraniczne to inna bajka. Tylko trzeba odróżniać te organizowane siłąmi NATO pod egidą ONZ od tych związanych z wprowadzaniem demokracji na życzenie USA. Choć te drugie przynajmniej nie pozostawiają miejsca na złudzenia co do ich charakteru. No i wiadomo że wojna, to wojna. 

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

a po co nam sojusznicy  ? w obecnej geopolityce ja zagrozenia  nie widze a kasa to kazdy kraj  i tak gra dla siebie .         Choć takie głupoty co wygaduje pis to mogły by się zemscić tylko co nam zrobią , zabiorą zabawki i uciekną tylko gdzie ?

Przed wojna też tak mysleli i uprawiali politykę dwóch wrogów. Jak sie to skończyło chyba wiesz.

Myslisz ze  USA bardzo zbiednieje gdy nie będzie nam sprzedawać uzbrojenia i gazu? Gazu i  tak nam wielkie g dostarczają bo o ile pamietam jest to ok 3% zapotrzebowania krajowego. PIS nie obrazi sie na nich w obawie o zrobienie z siebie głupków bo przeciez kontrakty z USA były wiekopomnym sukcesem. Nie kupią uzbrojenia od USA , więc od kogo?  Źli francuzi chcieli nas oszukac na Caracalach, od Niemców nie wypada, więc może od ruskich? Nadal uwazam ze zadyma z TVN ma na celu popsucie stosunków z USA na tyle  by nie sprzedali nam uzbrojenia. Budzet na gigantycznym  deficycie, lud żąda coraz więcej socjalu za głosowanie na PIS wiec zerwanie lub zamrozenie kontraktów byłoby im za rękę. Oficjalna wersja byłaby taka że kasa jest,  kupować chcemy a ci źli amerykanie się czepiają o jakiś TVN.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v