Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

jest spory wzrost płac zauważalny , może nie tak na stałych etatach ale dla nowych pracowników .  W okolicy biedronka względem ubiegłego roku oferuje na początek wiecej o 350 zł  i pracowników brak możę biedronka czy markety to nie jest wyznacznik płac ale sporo ludzi zatrudnia .

Tu masz rację dla nowych podnoszą bo ich nie ma. To nie jest zasługa pisu, że pensje rosną a raczej braku siły roboczej.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

To nie jest zasługa pisu, że pensje rosną

no to rosną, czy nie?

Opublikowano (edytowane)

i koło się zamyka , brak  pracowników bo zbyt wielu wyjechało w latach 2000 z powodu biedy , bezrobocia i braku perspektyw , dzisiaj to już dzieci tych emigrantów wchodziły by w rynek pracy . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Daj spokój z tą propagandą. Napisz lepiej jaka inflacja jest. Zapytaj kobiety w sklepie czy jej podnieśli pensję o tyle co twoja propaganda podaje.

nie napisałem ani słowa o polityce, podałem tylko dane statystyczne więc słowo "propaganda" możesz sobie wsadzić 

co to jest za podła mentalność, zamiast cieszyć się, że produkcja rośnie i wynagrodzenia rosną - to takiego człowieka żółć zalewa, lepiej żeby było gorzej, żeby była zapaść gospodarcza, żeby ludziom żyło się gorzej; niech polska zdechnie żeby tylko "moi" rządzili

Opublikowano
nie napisał:

3 godziny temu, hubertuss napisał:

Daj spokój z tą propagandą. Napisz lepiej jaka inflacja jest. Zapytaj kobiety w sklepie czy jej podnieśli pensję o tyle co twoja propaganda podaje.

nie napisałem ani słowa o polityce, podałem tylko dane statystyczne więc słowo "propaganda" możesz sobie wsadzić 

co to jest za podła mentalność, zamiast cieszyć się, że produkcja rośnie i wynagrodzenia rosną - to takiego człowieka żółć zalewa, lepiej żeby było gorzej, żeby była zapaść gospodarcza, żeby ludziom żyło się gorzej; niech polska zdechnie żeby tylko "moi" rządzili

Czyli wystarczy jak jest produkcja - zbyt to sprawa drugorzędna? Rachunek ekonomiczny także?

Opublikowano (edytowane)

jak ktośchce pracować i ma przynajmiej roczne doswiadczenie to za 4 tys netto prace sobie w polsce znajdzie , tylko znowu ceny najmu mieszkań wzrosły w stolicy 2 pokojowe 2,5 tys na miesiąc + media a wydać   połowe pensji na mieszkanie to troche lipa 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

TSUE niech nie wpierdala się do spraw Polski bo ta cała Unia robi się gorsza od SIERPA I MŁOTA .

Unia powstała w celu Gospodarczym a nie politycznym i coraz to bardziej wymyśla się bzdety by tylko zniewolić kraje .

Oby ta Unia jak najszybciej się rozpadła .

Unia będzie w Polsce wyznaczać obszar ASF  na cały kraj niech się odpier**lą od Polski .

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

polska rosnie w sile a ludziom zyje sie dostatniej ,rosnie,produkcja i pensje-na razie powoli ale rosna ,za pare lat beda rosly co miesiac a ceny co tydzien.....

ja juz to przerabialem -tylko pierwszy sekretarz mial wtedy edward na imie.wtedy zaden minister nie bedie sie zastanawial czy wojsko wyslac na ulice.

Opublikowano

Unii się marzy by powstała jedna Armia do tłumienia nie przychylnych rządów z Państw członkowskich .

Był już układ Warszawski tłumili rozruchy w Czechosłowacji Ruskie w Polskich mundurach .

Opublikowano
9 godzin temu, nie napisał:

Podałeś wybrane dane statystyczne, dziwnym trafem pasujące do pisowskiej propagandy.

Podłą mentalność to może sam masz bo posuwasz się tu do jakichś insynuacji. Nigdzie nie napisałem, że mi to nie pasuje, że płace rosną. Więc o jakiej żółci bredzisz? Ale jeśli już wstawiasz tu pogankę jak to się żyje lepiej to dodaj jak to ceny w sklepach rosną z tymi płacami. Bo wielu się żyje gorzej a nie lepiej w wyniku tych podwyżek wszystkiego dookoła. A płące rosną ale nie wszystkim w takim samym tempie.

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Unii się marzy by powstała jedna Armia do tłumienia nie przychylnych rządów z Państw członkowskich .

A Ty jednak (z całym szacunkiem) paranoik jesteś.😂

• Thanks 1
Opublikowano

O tej jednej armi to już od dawna pogłoski chodzą tylko czy takie niemcy i np . francja mają wpsolne interesy na swiecie ?  Misje zagraniczne są i tak pod nadzorem Nato czy OBWE a taka np francja ma dodatkowo swoje cele nie po to istnieje legia . W polsce ale nie tylko stacjonują inne wojska , pewnie by szybko się ,, oddaliły '' w razie czego ale to nic nie zmienia .

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Podałeś wybrane dane statystyczne, dziwnym trafem pasujące do pisowskiej propagandy.

nie wybrane tylko wczoraj ogłoszone :D ; ale skąd ty to możesz wiedzieć

inflacja za czerwiec 4,4% r/r

Inflacja w maju wyniosła 4,7 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem. Jak jednak wynika z badania przeprowadzonego przez ASM Sales Force Agency, w sieciach handlowych tego nie widać. Wręcz odwrotnie - ceny zamiast rosnąć, to spadają. Zarówno w porównaniu z kwietniem 2021, jak i z majem 2020 r. Ceny w supermarketach spadają. I to o prawie 5 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem - wynika z raportu "Koszyk zakupowy".

Opublikowano

byles ostatnio na zakupach w sklepie ???? kupowales cokolwiek z zywnosci czy towarow pierwszej potrzeby ?? 

chyba jestes jak prezes- wszystko robia za ciebie bo inaczje bys pis-owskich glupot nie pisal-wylacz kurwizje a otworz lodowke, nie wiem czy masz jakas rodzine,moze oni sa normalni i ci recznie wytlumacza czy ceny rosna czy maleja.

Opublikowano
14 minut temu, nie napisał:

nie wybrane tylko wczoraj ogłoszone :D ; ale skąd ty to możesz wiedzieć

inflacja za czerwiec 4,4% r/r

Inflacja w maju wyniosła 4,7 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem. Jak jednak wynika z badania przeprowadzonego przez ASM Sales Force Agency, w sieciach handlowych tego nie widać. Wręcz odwrotnie - ceny zamiast rosnąć, to spadają. Zarówno w porównaniu z kwietniem 2021, jak i z majem 2020 r. Ceny w supermarketach spadają. I to o prawie 5 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem - wynika z raportu "Koszyk zakupowy".

te dane , to z jakiego kraju?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v