Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Nie wiń @galan99. On w wiekszości przypadków nie ma pojęcia o czym pisze.

Ale czasem warto go uświadomić i naprowadzić na właściwy tor. 

Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

Mi się marzy Polska jak była za Józefa Piłsudskiego .

No cóż, jaka była taka była. Może spuśćmy zasłonę milczenia, bo znowu przypadkowo przypomnę kilka niewygodnych faktów a niektórzy zarzucą mi obsrywanie świętości.

Opublikowano

to przed komuną chłop nie miał ziemi?

2 minuty temu, PRIMO napisał:

Ale czasem warto go uświadomić i naprowadzić na właściwy tor. 

Tyle że on uparcie się nie daje 

Opublikowano (edytowane)

Przed wojną ziemie miał Pan a powojnie komuchy zabrali .

Kułak – pejoratywne określenie stosowane w ZSRR, a następnie w państwach bloku wschodniego wobec bogatego chłopa uznanego za zdziercę, wroga klasowego .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

u nas panow nie bylo-co prawda dwor byl ale panstwowy i dziadkowie nieraz od karbowego dostali kijem po plecach jak usiekli sadzonke wikliny-takie byly czasy ze za trawe sie plewilo wikline..

u nas wszedzie gdzie popatrzysz to sa slady rzadow sanacji-po 26 r w czasach kryzysu rozkrecili na wielka skale budownictwo wodno-drogowe -kazdy most,sluza,wiekszy przepust ma do dzisiaj widoczna date budowy.  ciekawe ktory most zbudowany obecnie wytrzyma 90 lat bez remontu i jeszcze [mam nadzieje] i jeszcze drugie tyle wytrzyma 

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Tyle że on uparcie się nie daje 

Oj 😯 nie jednemu rura zmiękła i wrócił do pionu. 

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Przed wojną ziemie miał Pan a powojnie komuchy zabrali .

Znowu nie masz pojęcia o czym piszesz . Chłopów uwłaszczono duuużo wczesniej . Za tych złych i niszczycielskich zaborów😄

3 minuty temu, galan99 napisał:

Niech od dadzą to co zabrała komuna .

Żydom też mają oddać?

Opublikowano

no i ukraincom - wschodnia polske az pod zamosc 🤣🤣🤣.

parcelacja dworow  takze po wojnie nastepowala,  prababka byla z czworakow ktore stoja do dzisiaj a we dworze jest przedszkole.

w 1868 r moj pra-pra dziadek wykupil razem z cala wsia folwark i tak sie skonczyla panska polska u nas.

Opublikowano

Taka jest konsekwencja pogladu galana który mu się jakos tak samo wymyśliło. Wczoraj wklejał że Eur powinno kosztować 2 pln ale jakie to skutki przyniesie juz nie umiał wytłumaczyc.

Opublikowano
jacus napisał:

u nas panow nie bylo-co prawda dwor byl ale panstwowy i dziadkowie nieraz od karbowego dostali kijem po plecach jak usiekli sadzonke wikliny-takie byly czasy ze za trawe sie plewilo wikline..

u nas wszedzie gdzie popatrzysz to sa slady rzadow sanacji-po 26 r w czasach kryzysu rozkrecili na wielka skale budownictwo wodno-drogowe -kazdy most,sluza,wiekszy przepust ma do dzisiaj widoczna date budowy.  ciekawe ktory most zbudowany obecnie wytrzyma 90 lat bez remontu i jeszcze [mam nadzieje] i jeszcze drugie tyle wytrzyma 

I widzisz. Uzdrawiali przez inwestycje. Tamci budowali rowy i nad nimi mostki a obecni napierdzielają lotnisko, tunel i eksperyment na mierzei. Tamci walili lukstorpedą do zakopca a obecni budują auto na baterię. Tamci ciągneli Państwo w kryzys to i obecni gorsi być nie mogą...

Opublikowano

tyle ze wtedy to inaczej wygladalo- budowano silami setek , tysiecy ludzi i koni.. taczkami ziemie na wal wozono, zwir na budowy z wisly kolejka waskotorowa konie ciagnely lory. beton w foliach mieszano lopatami.

no i najwazniejsze -te wszystkie budowle mialy sens ekonomiczny,spoleczny i gospodarczy-te obecne nie maja zadnego.. port w elblagu moze 5 metrowe statki przyjmowac i to po poglebianiu non stop.....tunel zeby niemcy mieli wygode , lotnisko- wszelkie prognozy ruchu lotniczego zabil jeden maly wirusik-jeszcze niejeden bedzie nas atakowal.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.07.2021 o 17:45, mirro napisał:

Jakoś Lisa Olejnik czy Kraśki nie stwierdziłem w Trybunale Konstytucyjnym. Za to prokuratora Piotrowicza i owszem.:lol:

Andrzej Pawluszek on Twitter: "Pani prezes Gersdorf tym razem bez świeczki,  ale za to z Gierkiem #bardzowolnesady… "

poczekaj skończą  60 to bd 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
jacus napisał:

tyle ze wtedy to inaczej wygladalo- budowano silami setek , tysiecy ludzi i koni.. taczkami ziemie na wal wozono, zwir na budowy z wisly kolejka waskotorowa konie ciagnely lory. beton w foliach mieszano lopatami.

no i najwazniejsze -te wszystkie budowle mialy sens ekonomiczny,spoleczny i gospodarczy-te obecne nie maja zadnego.. port w elblagu moze 5 metrowe statki przyjmowac i to po poglebianiu non stop.....tunel zeby niemcy mieli wygode , lotnisko- wszelkie prognozy ruchu lotniczego zabil jeden maly wirusik-jeszcze niejeden bedzie nas atakowal.

A to, Jacus, nie było widać, że dobie łacha drę?

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Tak tak Pan miał ziemię a nie każdy a komuchy dali każdemu .

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Niech od dadzą to co zabrała komuna .

To w końcu jak?

• Like 1
Opublikowano

Przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw w czerwca br. wzrosło o 9,8% r/r, zaś zatrudnienie w przedsiębiorstwach wzrosło o 2,8% r/r, podał Główny Urząd Statystyczny.

trzeba skarpet dokupić :)

Opublikowano

Daj spokój z tą propagandą. Napisz lepiej jaka inflacja jest. Zapytaj kobiety w sklepie czy jej podnieśli pensję o tyle co twoja propaganda podaje.

9 godzin temu, galan99 napisał:

Mi się marzy Polska jak była za Józefa Piłsudskiego .

Piłsudski pozamykał by pisowców za kraty. Bo to komuniści. 

Opublikowano

jest spory wzrost płac zauważalny , może nie tak na stałych etatach ale dla nowych pracowników .  W okolicy biedronka względem ubiegłego roku oferuje na początek wiecej o 350 zł  i pracowników brak możę biedronka czy markety to nie jest wyznacznik płac ale sporo ludzi zatrudnia .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v