Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, mirro napisał:

A po kija rozważać?

Miruś napisz co o Abramsach ,dobre ,złe ,mogą być czy nie?Może T-34 lepsze🤣

Edytowane przez witejus
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Na czołgi bierzemy kredyt u bociana

I tu prawdopodobnie, trafiłeś w sedno. Oczywiście pozostaje pytanie który PACK Abramsa dostaniemy. Wczoraj w Wiadomościach mówili że dostaniemy najnowocześniejszą wersję. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Nie wierzę w to co mówili z kilku względów. Choćby doposażenie pancerza. Nikt nam nie da tego co mają najnowszego. 

2 minuty temu, witejus napisał:

dobre ,złe ,mogą być czy nie?Może T-34 lepsze🤣

Gdybyśmy mieli PGZ z prawdziwego zdarzenia nie widziałbym problemów z przyjęciem nawet Abramsów. Niestety nie zbudujemy kompetencji w obsłudze tych maszyn. Będą za***iste problemy. Począwszy od silników turbinowych a skończywszy na systemach aktywnej obrony ( o ile taki dadzą) . Wszelkie bajery ostatnich wersji wymusiły zamontowanie dodatkowego generatora prądu. Problem jest szerszy bo naszym zaraz skończą się rdzenie do amunicji czołgowej, a do tej pory nie nauczyli się ich produkować. 

Opublikowano

witejus - pytanie, że się wtrącę. Po uja pchać kasę w siedemdwójki skoro ma się plan kupić Abramsy? To taki pomijany problem. Drugi jest taki: na kij przy tym zawracać gitarę Włochom, Niemcom i Francuzom? Sam czołg jest dobry choć Amerykany idą w kierunku takim jak Rosja i Europa czyli zmiany konstrukcji do nowych wymagań. Sam czołg to pikuś. Po zakupie F35 jest Abrams czyli możemy zrobić papa polskim systemom zatem domontowanie pioruna do opl to chyba tylko na przechodzonym BWP w osłonie... No i kluczy calowych sobie muszą nakupić...

mirro napisał:

Nikt nam nie da tego co mają najnowszego.

Dlatego dostajemy przejściówkę czyli Abramsa. Pakiet będzie okrojony bankowo albowiem Jelcze towarzyszące są od jakiegoś czasu produkowane pod Leoparda i Abramsa a i wojsko zaczęło wpierniczać się do budów lokalnych dróg. Tak, że jak jesteście na trasie strategicznej lub prowadzącej do lotniska jest duża szansa, ze przez wioskę pójdzie piękna nowa droga zwana obwodnicą. Apu Abramsa jest po to aby turbina nie ziała śladem cieplnym przy stojącej maszynie no i mniej paliwa wciąga. Niewiem co oni się czepili spalania bo jakoś ogromnie więcej nie pali. O wadze nikt nie wspomina - niemal 70 ton.

Opublikowano

Zostawcie czołgi w spokoju bo Unia wytacza ciężkie dział .

Bruksela chce gruntownie odmienić nasze życie, żeby zatrzymać katastrofę klimatyczną

Komisja Europejska przedstawiła pakiet polityki klimatycznej, który głębiej niż kiedykolwiek dotąd wkracza w życie obywateli. Frans Timmermans, wiceprzewodniczący Komisji przygotował najambitniejszy znany zestaw regulacji klimatycznych i wie, że czekają go poważne problemy. Dziennikarze POLITICO pytają, czy Timmermans jest odważny czy szalony .

Koniec samochodów starych w raz z silnikiem spalinowym , koniec tanich lotów czyli redukcja połączeń .

Ogrzewania domów i ocieplenie ich , wiele firm upadnie bo nie spełni wymogów klimatycznych .

A rolnictwo tal samo ucierpi redukcja hodowli bydła , bo świń już prawie nie ma .

Tak Unia zniszczy wszystko będzie ciekawie .

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Roman176 napisał:

a ty teraz bd eko pryskał niewiem jak warzywach unia wycofuje insektycyd gazowe czyli ile razy więcej bd musiał pryskać ? 

a propo nie musi być babcia na straganie wystarczy swój ogród 

no te gazowe to tak wycofują i nie wycofuja bo bardzo byłem zaskoczony że powrócił do oferty handlowej pirymikarb w Pirymor-ze choć jeszcze przed fosforoorganicznymi wycofano całą grupę karbaminianów jako "bardziej niebezpieczne dla środowiska" bo dla ludzi to fosforoorganiczne bardziej toksyczne i o bardziej nieodwracalnych skutkach działania.
Wycofywanie środków to niekoniecznie wypadkowa polityki a wielu czynników bo i utrata skuteczności przez uodparnianie się patogenów no i mniej toksyczne alternatywy no może z jednym "ale" - szybciej wycofują niż te alternatywy się pojawiają a jeśli już to horrendalnie drogie. To skomplikowany temat i nie można go li tylko pod politykę podciągać.

ale ja cytowałem bardziej pod to ostatnie zdanie i po to aby mniej poważnie wszak ogórkowy sezon i dopytam - to kopyto szewskie też trzeba mieć swoje? jeszcze by się jaka dymarka przydała (taki "przydomowy" piecyk hutniczy bo byle młoptek ani z drewna ani z kamienia do klepania butów nie da rady no i żarna (mogą być z desek) też by pasowało bodaj żelaznymi gwoździami pozbijać no i te deski ... piła żelazna potrzebna
Gorzej z chałupniczo produkowanym komputerem bo jeśli już sobie sklece machinę do pichcenia procesorów to naklepie mi tego tony i po co mi tyle? ;)

co jest miarą postępu technologicznego i dostepności powszechnej towarów po relatywnie niskich cenach? Specjalizacja i efektywność gospodarowania czasem; zbyt krótkim jaki na jedno życie dany aby wszystko na własne potrzeby chałupniczo

Tu już piszę ogólnie do wszystkich z poprzednich dwu dni bo dostrzegłem niezrozumienie podstaw postępu cywilizacyjnego
Pooglądajcie bodaj yt jakie technologie i jak wydajne bodaj w samym rolnictwie i czyżbym niedocenił drenażu mózgów tego kraju bo jest jeszcze gorzej niż się obawiam?

nawet te Abramsy czołgi
co się stało z pancernikami i podobnymi monstrami w morskiej strategii wojny? a no poszły na złom (albo wcześniej na dno) bo ile kosztuje taki Abrams a il;e samosterujący pocisk rakietowy z którym ta kupa złomu nie ma żadnych szans?

Smoleń kiedyś zalecał - Zróbmy ściepę narodowa i se kupmy... " no i niedosłyszeli reszty i kupują .... technologie z lamusa sztuki wojennej.

to jest jednak zacofany kraj bez nadziei na rychłe...

aaa, to już wiem dlaczego złom podrożał, Polska czołgi zamówiła i sie hutom "zaplecze surowcowe "urwało" ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Postępowanie naszych rządzących i popierających ich mas jest niezmiennie tak samo debilne od wieków - machanie szabelką i  wrzaski zamiast współpracy. To sie kończyło wojnami lub rozbiorami

do wojen i rozbiorów doprowadzały nie "ciemne masy" tylko "jaśnie oświeceni"; uważali się oni za panów, którym wszystko się należy a "ciemny" lud ma na nich pracować i ich wielbić; gdy odbierano im przywileje to jechali do szwecji lub rosji z prośbą o najechanie polski i przywrócenie im przywilejów, tak bardzo nie potrafili pogodzić się ze swoją przegraną; albo oni będą rządzić polską albo polskę zniszczą

antypis również nie potrafi pogodzić się z porażką (jak to się stało, że ta "ciemna hołota", której pogardę okazują na każdym kroku, odważyła się podnieść głowę i dać im kopa w d*pę?), jest na tyle miałki intelektualnie, że nie potrafi opracować planu rozwoju polski, który będzie lepszy od pisowego i który przekona ludzi żeby na nich głosowali (jaki plan rozwoju polski przedstawił tusk? ***** pis -taki, to cały jego intelekt; judzić, skłócać, wywoływać wojny); tylko próbują wywoływać w polsce chaos (ulica i zagranica to ich hasło)  i jadą do brukseli z prośbą o najechanie polski, w tym przypadku ekonomiczne (błaganie o wstrzymanie funduszy)

„My senatorowie (…)dygnitarze widząc, że już dla nas nie masz Rzczpltej, iż sejm (…)połamał prawa kardynale, zmiótł wszystkie wolności

(…) nic jej innego nie zostaje, tylko uciec się z ufnością do Wielkiej Katarzyny (…) na traktatach, które ją z Rzczpltą wiążą”

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

no bo właśnie ten "ciemny lud" był na tyle ciemny ze pozwolił tym cwaniaczkom , niewątpliwie niewiele mniejszym ciemniakom robić to co robili

i tak ten "lud" na tym lepiej wyszedł bo po tych magnatach nawet pamięć zanikła gdzie ich kości się walają

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

no tych idiotów którzy protekcji u obcych szukali wierząc że bezinteresownie jeśli nawet ją otrzymają to będą na równi traktowani np przez Rosjan, Niemców Szwedów czy tam jeszcze u kogo tej protekcji szukano.
Lista była by tak długa że bana bym dostał za posta na kilka stron ;) a jeszcze stale się owa lista rozwija.

Każdy kto wzywa pomocy z zewnątrz przeciwko miejscowym miast tych miejscowych nauczyć„, zagonić, przekonać że tylko samodoskonaleniem i to bez zbytniego zwracania na się uwagi maja szanse kiedyś innym "pomocy" udzielić ale tylko z pozycji siły
tylko ... jakiej siły? w polskim przypadku na stan obecny?
co tam @Roman4321? bo mi zajawka post nowy...

otóż właśnie owa "pomoc" obcych polega na wszczynaniu wojen na terytorium "protegowanego" aby zbytnio w siłę nie urósł i się "pomocą" nie "odwzajemnił" ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
19 minut temu, dysydent napisał:

ile kosztuje taki Abrams a il;e samosterujący pocisk rakietowy z którym ta kupa złomu nie ma żadnych szans?

Chyba żartujesz z tą kupą złomu,podobno jeszcze żadnego czołgu nie zniszczono,przynajmniej nie słyszałem o taki przypadku.

Opublikowano (edytowane)

no Titanic też miał być niezniszczalny
przecież aż sie prosi skonstruować specjalistyczne ustrojstwo do rozwalenia tego "cudu techniki" i to na tym warto sie skoncentrowac a nie przepłacaniu za ...
Wojny wygrywa ten kto zmienia strategie na nowocześniejsze pierwszy.

Poleganie na "betonie dowódczym" weteranów zawsze kończy się porażką z pozornie nieistotnym przeciwnikiem którego nie było stac na spełnienie zasad obowiązujących i owe zasady złamał pierwszy najtańszymi z możliwych metodami.
Drugą wojnę wygrał Sherman czwórka który był prymitywem w porównaniu ze szwabskimi tygrysami, panterami ale był tani i niewiele mniej skuteczny o ile wogóle
wtedy nie było informatyki ani automatyki na takim poziomie jak dzi ... i długo mógłbym jeszcze

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

przecież aż sie prosi skonstruować specjalistyczne ustrojstwo do rozwalenia tego "cudu techniki" i to na tym warto sie skoncentrowac a nie przepłacaniu za .

Jakoś nikt nie skonstruował

Opublikowano
26 minut temu, dysydent napisał:

no bo właśnie ten "ciemny lud" był na tyle ciemny ze pozwolił tym cwaniaczkom , niewątpliwie niewiele mniejszym ciemniakom robić to co robili

i tak ten "lud" na tym lepiej wyszedł bo po tych magnatach nawet pamięć zanikła gdzie ich kości się walają

Uważaj co mówisz bo potomki żyją i obrabiasz ich ziemię by nie dali ci kopa w d*pę i wylądujesz w chlewie gdzie miejsce parobka jest a czasy mogą się zmienić .

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman4321 napisał:

wojny w oparciu o doświadczenia byłe nic nie da bo są nowe strategie których czołgiem nie wygramy, czas życia żołnierza na takim polu niewielki, dziś pola bitew są gdzie indziej

na razie polem bitwy jest platforma propagandowa aby np przekonać jakieś stado że jest im potrzebna broń za sporą część dochodu narodowego ...itd

@galan99 przegapiłeś dwieście lat Historii i tylko tyle Ci powiem bo właśnie wynaleziono sposoby na takich magnatów i oni już nigdy się nie podniosą czego p[rzykładem np Angklia i podobne monarchie gdzie ichnie "króliki hodowlane" to co najwyżej temat dla plotkarskich portali, gazet al;e nie ...
co miała Królowa Brytyjska do gadania w kwestii akcesji GB do unii jak i w drugą stronę?

P.S.
dużo piszę skrótami ale rozpoznaję audytorium które w lot łapie o co  mi chodzi za co szacun i dzięki jednocześnie bo ułatwia tow wiele :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

przecież tego nie ogłosi na publicznym forum bo po co?

Jakby skonstruował to nie musiałby ogłaszać,te czołgi fruwałyby w powietrzu jak te Irackie na pustyni 

Opublikowano

a przeciwko komu wysyłano owe czołgi? czy aby nie przeciwko tylko tym którym wcześniej wcisnieto jedynie prymitywniejsze rodzaje broni po to tylko aby ich gospodarczo cofnąć aby miast w rozwój swego wydali ostanie na rzekomo "najnowocześniejsze"..
dalej chyba nie muszę bo patrz postscriptum wyżej

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

czy aby nie przeciwko tylko tym którym wcześniej wcisnieto jedynie prymitywniejsze rodzaje broni po to tylko aby ich gospodarczo cofnąć

Ktoś coś wciskał Irakijczykom?Amerykanie wciskali ruskie czołgi  Irakowi?

Opublikowano

konfederacja bierze udział w pracach komisji i juz nie raz wyszło jakie krótkowzroczne sa poczynania i na kogo tak naprawde jest to bat

resort wewnętrzny tez się zbroji, kupują policji rużne zabawki i na kogo tak się zbroją? na pewno nie na złodzieji i przestepców😅

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

a no właśnie
wszelkie tzw bronie konwencjonalne co najwyżej skuteczne przeciwko cywilom czy to obcego czy... własnego kraju.

dobra
Wy mi lepiej powiedzcie czym ogórki od mączniaka  bo w tym roku jakoś wcześniej... a opryski jakoś nie za bardzo działają i jak schły tak i te pryskane i niepryskane praktycznie bez róznicy
jest na af jaki temat o ogórkach?
poszukam.... a no i znalazłem cóś takiego
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/169-uprawa-ogorkow-ogolnie-jarzyn/?do=findComment&comment=3326411chyba bardziej adekwatnego nie ma na tym portalu i na ten temat (?)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
witejus napisał:

Chyba żartujesz z tą kupą złomu,podobno jeszcze żadnego czołgu nie zniszczono,przynajmniej nie słyszałem o taki przypadku.

konkurs go weźmie a kornet napewno. Czy zniszczy? Zależy od operatora czyli gdzie trafi. RPG 27 potrafi mu mocno dokuczyć... Pieprzenie z niezniszczalnością...

K woli wyjaśnienia - pisałem o wcześniejszych wersjach. Ten jeszcze nie walczył jak mniemam ale... czy my go dostaniemy?

Opublikowano
19 godzin temu, pafnucy napisał:

ślą każdemu.

Każdemu  kto  płaci  KRUS

19 godzin temu, pafnucy napisał:

jedynie śmiać mi sie chce z ciebie jak cię wydymał kurdupel z pinokiem.

niby  w jaki  sposób ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v