Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

A będzie dziś coś o Tusku?

Ano Tusk stwierdził, że przed PO ciężka praca aby za 2 lata odsunąć Pis od władzy. Czyli w sumie nic nowego. No ale w sondażach wyprzedził Hołownię, który prosi o tacę bo mu wpłaty zmalały w wakacje.

15 minut temu, hubertuss napisał:

Nie ruszą tvn u. Już próbowali. Wystarczy, że Morawiecki coś tam powiedział i Mosbaher była ambasador USA natychmiast go wyprostowała. Amerykanie nie pozwolą by ich firma traciła. A czy tvn zostanie sprzedany nie wiadomo kiedyś może tak. Ale pis nic im nie zrobi.

Tylko po co im TVN ? Rozenkową będą pokazywać we Francji czy USA ? Mają CNN, która jest globalną marką, także utrzymywanie TVN 24 też mija się z celem, chyba że sam na siebie zarobi, tylko czy opłaty gniazdkowe na to wystarczą ?

Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

Niedługo będziesz pracował  głównie po to żeby płacić podatki i dalej będziesz głosował na tych samych ludzi

Chłopie nikt Ci bytu nie poprawi , Polak nie nadaje się do rządzenia tak było jest i będzie . To już lepsze sprawdzone to co jest 

Opublikowano

TVN ma problem z koncesją, która się kończy we wrześniu, także tu jest już szum bo papiery dawno złożył i cisza w temacie. Z drugiej strony pomijając TVN 24 to reszta kanałów mając giganta za właściciela szału nie robi. Dawniej było lepiej. Polsat lepszą ramówkę ogarnia, pomijając paradokumenty. Także wcale się nie zdziwię jak pójdzie pod młotek, tylko kwestia tego kto go kupi, bo jednak tanio nie będzie.

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Chłopie nikt Ci bytu nie poprawi , Polak nie nadaje się do rządzenia tak było jest i będzie . To już lepsze sprawdzone to co jest 

Czyli jesteś pogodzony z losem i zadowolony z wegetowania?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Ano Tusk stwierdził, że przed PO ciężka praca aby za 2 lata odsunąć Pis od władzy. Czyli w sumie nic nowego. No ale w sondażach wyprzedził Hołownię, który prosi o tacę bo mu wpłaty zmalały w wakacje.

Tylko po co im TVN ? Rozenkową będą pokazywać we Francji czy USA ? Mają CNN, która jest globalną marką, także utrzymywanie TVN 24 też mija się z celem, chyba że sam na siebie zarobi, tylko czy opłaty gniazdkowe na to wystarczą ?

Rozenkową będą pokazywać w Polsce. Może i mają CNN ale CNN ludzie w Polsce nie koniecznie chcą oglądać. Bo bardziej obchodzi ich Polska a nie świat. A tvn 24 chyba na siebie zarabia. Fakty zawsze są w czołówce oglądalności. Inne programy tez ludzie oglądają. Wątpię by amerykanie kupowali udziały w tv, która przynosi straty.

58 minut temu, Ulman napisał:

Sprawa z TVN to wymysł naczelnego głupka Suskiego. Gdyby to przeszło strzeliliby sobie spektakularnego samobója.

Ja myślę, że mu ktoś to kazał robić. Pytanie tylko co za tym stoi? Czy chęć postraszenia amerykanów za to, że poparli Izrael z tymi roszczeniami wobec Polski? Czy potrzeba przykrycia w mediach powrotu Tuska? Bo o ile Suskiemu mogą kazać przedłożyć każdy projekt. O tyle Aż trudno mi uwierzyć by Morawiecki był tak głupi i myślał, że się uda nie dać tvn owi koncesji. Przecież mieli by wojnę z USA i UE na całego.

50 minut temu, dsbh napisał:

TVN ma problem z koncesją, która się kończy we wrześniu, także tu jest już szum bo papiery dawno złożył i cisza w temacie. Z drugiej strony pomijając TVN 24 to reszta kanałów mając giganta za właściciela szału nie robi. Dawniej było lepiej. Polsat lepszą ramówkę ogarnia, pomijając paradokumenty. Także wcale się nie zdziwię jak pójdzie pod młotek, tylko kwestia tego kto go kupi, bo jednak tanio nie będzie.

Sęk w tym, że szum zrobił pis jakąś durną ustawą. Pis kombinuje jak zrobić podstawę prawną by tej koncesji nie dać. Ale aż nie chce mi się w to wierzyć, że nie rozumieją czym grozi dla nich przeprowadzenie takiej ustawy. Może coś kombinują i próbują. Ale ja podejżewam,ze to ma być zasłona dymna by przykryć w mediach powrót Tuska czy postraszyć USA za poparcie Izraela. Że niby my się nie boimy bo wstajemy z kolan. Aczkolwiek jest też taka opcja. ze jednak boją się utraty władzy. I będą próbowali przejąć tvn.

A co do ramówki każdej stacji każdy ma swój gust. Co do sprzedaży tvn. To też trudno powiedzieć. Póki co Discovery jest już właścicielem jakiś czas.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
15 godzin temu, hubertuss napisał:

Giełda nie leci bo ludzie póki co szukają gdzieś miejsca dla swoich pieniędzy. Ten dodruk o którym pisałem powoduje, że mamy jedną z największych w UE inflacji. Kasa na koncie traci na wartości. Ludzie póki co szukają dla niej innego miejsca. No i same spółki póki co mają stabilną sytuację. Gorzej jest z finansami państwa. Dla tego tak zwany nowy ład proponuje między innymi powszechną podwyżkę podatków.

twierdzisz ze drożyzna to wina pisu ? ze stali brakuje na rynku  też u nas niektóre firmy przeszły na postojowe z braku stali i ciągłości dostaw 

https://www.money.pl/gospodarka/polski-volkswagen-staje-brakuje-czesci-6652588788980704a.html

wiec jeszcze raz pisze wasze wiadomości sobie w d*pę wsadźcie  

dlaczego tak jako jedyni nie mamy żadnej huty a teraz płać i płacz głupi polaku a dojcze fele bd ci pisało ze wina pisu 

https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-to-koniec-hutnictwa-w-polsce-produkujemy-coraz-mniej-stali,nId,3030243#crp_state=1

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Roman Uczepiłeś się tej stali jak pijany plota. Oczywiście pandemia wpłynęła na niedobory surowców czy towarów. Ale to nie jest jeden czynnik podwyżki cen wszystkiego i inflacji. Chyba, że chcesz dowieść, że od niedoborów stali podrożeje chleb.

Podwyżki cen paliwa, prądu, zusu. To wszystko sprawił pis. Zus za pisu od 2017 roku podrożał już prawie o 50 % w ciągu 3 lat. Każdy pracodawca lub prowadzący działalność te koszty przerzucił na klienta. Po nowym roku zus podrożeje znowu. Będzie z 1600 - 1700 a w 2017 był 1070.

Pis wprowadził różne nowe podatki. Które też zostały przerzucone na klienta. Podatek bankowy sprawił, że podrożały kredyty. Jeśli taki kredyt bierze przedsiębiorca to na kogo przerzuci wyższe raty. Na klienta. Podrożały polisy oc i tym podobne.

Kolejna zasługa pisu dla podwyżek. To nie udolnie rozdane pieniądze w tarczach. Wielu przedsiębiorców wydało je na firmę. Ale wielu wydało na konsumpcję kupowali samochody w tym te niemieckie. Tak więc nasza forsa pomogła Niemcom. Wielu kupowało mieszkania a to już nakręcało ceny mieszkań.

No i socjalizm. Inflacja około 4 % była jeszcze przed pandemią. Rozdano pieniądze ludziom a ci zaczęli i kupować. To spowodowało wzrost cen wszystkiego.

Tak na szybko ci wytłumaczyłem, że podwyżki i inflacja to wina w dużej mierze pisu.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Jaki ty musisz być durny że nawet tak prostego artykułu nie zrozumiałeś.🥴

dałem ci przykład tylko ...   sam mam kupioną przyczepę otrzymam ją dopiero za rok na następne żniwa 

Opublikowano (edytowane)

no ja nie twierdzę ze wina PiSu choćby i ta inflcja jak rozchwianie rynku bo to zjawisko międzynarodowe i co najwyżej mogę rozszerzyć że to wina rządów podobnych do PiSu czy wręcz PO-PiSu bo to jedna swołocz.

Wiecznie nie można stymulować gospodarek nadpodażą pieniądza  i w końcu coś walnie a owe "przejściowe" braki tego i owego tu i ówdzie to pokłosie takiej polityki która na siłę sztucznym popytem próbuje stymulować wzrost gospodarczy rozdając dobra tym którzy nic od siebie nie wnoszą.

Tym razem "przejściowe braki" moga mieć globalniejszy charakter jak to pamiętamy z czasów upadku bloku wschodniego/

@pafnucy to Ty - zdaje sie - pytałes mnie o prognozy na przyszłość w kwestii inflacji
Oczywiście nikt nie jest w stanie perecyzyjnie przewidzieć scenariusza ale w najbliższych 24 mies jest realna szansa na dwucyfrówkę w Polsce w jakichś okresach
jedynie mam nadzieje że te moje bardziej przeczucia to efekt upału od którego mi łeb pęka bo się w dzień przeforsowałem z  sianem i oby to tylko to

na chłodniej porozmawiamy gdy będzie chłodniej bo teraz rzeczywiście mam takie wrażenie ze zaczyna się coś dziac bardziej niż dotychczas w gosposdarce światowej a Polska jako nie tak znowu silne jej ogniwo relatywnie gwałtowniej może reagować niż silniejsze
Techniczne dowody gdy więcej bedziemy mieli czasu no i gdy niechybnie kolejne bedą sie pojawiac bo pocovidowe reperkusje jeszcze tak na prawde sie nie rozpoczęły.

A PiS? niewątpliwą zasługa ich jest niedotrzymanie obietnic wyborczych jako to przewróca wszystko do góry nogami, jakieś podpięcie zusu do podatków czy coś podobnego, i jedyne co rozpoczęli to reforme sądownictwa a skutki jeszcze bardziej opłakane jak przed nia tak że lepiej że jest tak jak zastali a tylko skrupulatniej gospodaruja w/g regół nie przez nich wywróconych do góry nogami bo jeszcze by tego brakowało.
a co im wyszło z tego co planowali w ich autorskim wykonaniu? media państwowe? przecież to posmiewisko regionu
Orlen? no zobaczymy za kilka lat bo na razie to tylko skonsolidowali nieco i może kierunek dobry ale dlaczego jakoś w to nie wierze?

no może melioracja Zalewu Wislanego ale to tyle ma znacvzenia gospodarczego dla kraju co procentowy udział w reszcie rowów melioracyjnych...

Wielkiej rewolucji za PiSu nie widac a jedynie kontynuacja trendów jakie zaistniały jeszcze daleko wcześniej.
To że nie popsuli nazbyt wiele to już jest wystarczajaca pochwała i oby tego się trzymali/

karygodną jest postawa wobec Nord Stream bo mias go torpedować trzeba było sie doń przyłączyc a to jet już chyba nieodwracalny błąd który zemści się w dalszej Historii.
kto rozumie ten w już wie dlaczego a kto nie rozumie to i próby wyjasnienia nic nie pomogą bo to nie względy pragmatyzmu a emocjonalne zadecydowały a emocji argumenty sie nie imaja

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

dałem ci przykład tylko ...   sam mam kupioną przyczepę otrzymam ją dopiero za rok na następne żniwa 

Ale w tym artykule nie chodzi o stal a elektronikę a tobie się komunistyczne huty od razu przypomniały i dorobiłeś historię.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Pis wprowadził różne nowe podatki. Które też zostały przerzucone na klienta. Podatek bankowy sprawił, że podrożały kredyty. Jeśli taki kredyt bierze przedsiębiorca to na kogo przerzuci wyższe raty. Na klienta. Podrożały polisy oc i tym podobne.

kredyty staniały / ale i również oprocentowanie na kocie 

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Tak na szybko ci wytłumaczyłem, że podwyżki i inflacja to wina w dużej mierze pisu.

nie zaprzeczam tego , teraz wyobraź sobie wygrywa Tusk liczysz ze obniży podatki ? 

1 minutę temu, Ulman napisał:

Ale w tym artykule nie chodzi o stal a elektronikę a tobie się komunistyczne huty od razu przypomniały i dorobiłeś historię.

poczytaj idioto ostanie zdania tam nie pisze ze brakuje tylko miedzi 

Opublikowano (edytowane)

Tam w ogóle nie ma nic o miedzi a o półprzewodnikach Widać nawet nie wiesz o czym czytasz. Nie rób z siebie gamonia większego niż jesteś

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Przemysł motoryzacyjny staje teraz przed kolejnym problemem, jakim mogą być ograniczenia w dostępności stali. Komisja Europejska chce bowiem przedłużyć o kolejne trzy lata mechanizm ochrony unijnego rynku stali, co zmusiłoby producentów do importowania części surowca spoza UE obciążonego 25-procentowym cłem.

Opublikowano

mówio że elektronika to pokłosie pożaru w Japoni i zimy i fotowoltaiki w texasie co spowodowało wyłączenie fabryk by zaspokoić prondem gospodtarstwa w pierwszej kolejności, kiedys sie wyrówna, mało nowych to i używki podskoczyły pozyjemy zobaczymy co dalej

Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

No i gdzie jest napisane cokolwiek o miedzi albo o tym ze VW wstrzymał produkcje bo nie ma stali?

11 minut temu, Ulman napisał:

Tam w ogóle nie ma nic o miedzi a o półprzewodnikach Widać nawet nie wiesz o czym czytasz. Nie rób z siebie gamonia większego niż jesteś

😆

Opublikowano
16 minut temu, Roman176 napisał:

nie zaprzeczam tego , teraz wyobraź sobie wygrywa Tusk liczysz ze obniży podatki ? 

Ktoś będzie musiał ten burdel po pisie posprzątać. Pis rozdaje tyle w postaci socjalu, że skądś trzeba na to brać. Nowy rząd na pewno będzie miał trudne zadanie by powstrzymać drożyznę i inflacje. Nie podnosić podatków a za razem w miarę nie zabierać zdobyczy socjalizmu, które tak rozdaje pis. Zobacz, że sporą częścią nowego ładu są podwyżki podatków. Podwyżki składek zdrowotnych. Rząd tak do końca nie umie powiedzieć kto straci i ile. A wielu szacuje, ze stracą ci co zarabiają powyżej 6 tys brutto. Emerytów też ogolą. Bo będzie emerytura bez podatku ale 14 nie będzie. Stracą ci co mają najmniejsze emerytury bo ich podatek był symboliczny. Jednym słowem czekają nas podwyżki różnego rodzaju danin i zaciskanie pasa w budżecie oraz drożyzna. Bo chciało się kilka lat dostatnio pożyć. Bo były wybory i trzeba było głosy kupowac.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Ktoś będzie musiał ten burdel po pisie posprzątać. Pis rozdaje tyle w postaci socjalu,

Tusk socjal zlikwiduje a podatki zostawi to dopiero bd ciemna d*pa jak 2012  na ubrania do cieci pieluszki ulgi / ulgi internetowe itp i wat w górę wierzysz ze coś ci obniży 

5 minut temu, Ulman napisał:

Poznasz głupiego po śmiechu jego

https://motofocus.pl/informacje/nowosci/93395/stalowy-problem-branzy-motoryzacyjnej-jest-pismo-do-ministra

Opublikowano

Że stal drożeje bo jest jej mało to wie każdy normalny nastolatek więc nie wiem o co ci  chodzi. Nigdzie nie napisano że jakakolwiek fabryka aut stanęła z powodu braku stali a półprzewodniki nie maja nic wspólnego z miedzią jak ci się wydawało.

Na dziś koniec lekcji.

Opublikowano

naprawdę gdzie ja napisałem ze brakuje miedzi ? jak sam zauważyłeś ze brakuje wszystkiego 🤓

28 minut temu, Roman4321 napisał:

mówio że elektronika to pokłosie pożaru

regulacji unijnych nałożenie cła 20 procentowego i co2 

Przyczyn aktualnej sytuacji na rynku stali można szukać jeszcze w czasach przedpandemicznych. W 2019 r., Unia Europejska zdecydowała się na wprowadzenie ceł ograniczających import stali. W czasie pandemii doszło do kolejnego zaburzenia dotychczasowego porządku, w związku z kryzysem na rynku produkcji pojazdów i części motoryzacyjnych, ale także w innych branżach wykorzystujących stal. W wielu hutach wielkopiecowych na całym świecie wygaszono produkcję. Tego typu huty wytwarzają znaczną część stali na potrzeby branży motoryzacyjnej. Ich ponowne uruchomienie to proces długotrwały, mogący zająć nawet ok. 9 miesięcy. W związku z ożywieniem gospodarki (w tym wzrostem popytu na rynku motoryzacyjnym), pojawiło się gwałtowne zapotrzebowanie na stal. Obecnie zaspokajanie popytu na stal jest znacznie utrudnione. Receptą na problemy z dostępnością surowca w Europie oraz galopujący wzrost cen, mogłoby być nieprzedłużenie ceł ograniczających import z krajów trzecich. Finalna data ich obowiązywania przypada na 1 lipca 2021 r., wiele wskazuje jednak na to, że zostaną przedłużone…

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v