Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Nie mniej, Ulman, poczuli krew i napierdzielają lasy niemiłosiernie. Ja jestem z lasu - takie to nasze województwo jest - i widzę jak tną. Kopalnie mają zamykać a nspierdzielają właśnie średnicę kopalniaka.

jak jest spory popyt to niech wycinają  ,. zresztą ten popyt chyba zostanie na dłużej społeczeństwo się bogaci to coraz wiecej domów powstaje z drewna i nie pisze tu o domkach letniskowych bu tu zaczynaja wchodzić kontenery czy gotowe domki przywożone lawetą , dodtkowo coraz wiecej mebli z drewna sie w polsce produkuje , jedynie co można zrobić to lasy prywatne prowadzić w kierunku pozyskiwania drewna budowlanego bo z tym jest cięzko przynajmiej w mojej okolicy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

pierwsze primo-roman kopie wegiel koksujacy on idzie na huty calej europy a nie sklady opalowe.   do tego jak zwykle pomylil przychod jsw z dochodem.............

u nas lasow jest 5% powierzchni gminy-to tak srednio 6 razy mniej niz w calym kraju. wiec gdy tna na potege -jak teraz -to ludzie protestuja, pisza listy , wojt z pis-u niby interweniuje i nic z tego nie wynika. 

inaczej sie patrzy z perspektywy wsi w ktorej nie ma ani ha panstwowego lasu a inaczej jak las w wszedzie rosnie. do tego harwestery niszcza wszystko w kolo.

chcialbym to zobaczyc jak pinokio bedzie sie czolgal przed ambasada usa 🤣. oni sie urodzili idiotami czy dopiero prezes analnie ich zaczepil glupota ???

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/pluralizm-mediow-nie-powinien-byc-ograniczany-fala-komentarzy-po-projekcie-ustawy-w/h33hhly,79cfc278

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

jak jest spory popyt to niech wycinają  ,. zresztą ten popyt chyba zostanie na dłużej społeczeństwo się bogaci to coraz wiecej domów powstaje z drewna

Jak się bogaci, skoro podobno jest kryzys ?

Będzie znowu wojna ?

https://wydarzenia.interia.pl/polska/news-wplynal-projekt-nowelizacji-ustawy-o-radiofonii-i-telewizji,nId,5346228

Na marginesie TVN został po raz kolejny sprzedany, także coś nie ma szczęścia do właściciela.

Opublikowano (edytowane)

@jacusno ale czy ktoś ma jakieś wątpliwości że PiS na prawdę boi się wolnych mediów? (powtarzając za Onetem)
Ty masz? bo ja nie i Oni żeczywiście wiele by dali aby i TVN i Onet i internet był dla Polaków niedostępny bez filtrowania treści.

a lasy?>
skąd pochodzi... jakim kosztem Polska ma znaczącą pozycję w meblarstwie?
Jedyne co potrafimy to eksploatacja zastanego tylko coraz mniej jest do eksploatowania.
Niby jakiś przemysł coś tam kleci ale główne filary polskiej gospodarki to KGHM, meble no i to rolnictwo
jeśli co pominąłem uzupełnijcie (o ile komu sie chce :) ) ale na pewno nie jest to zaradność biznesowa jak np. u "Pepików" żeby za daleko nie szukać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tak piszecie jakby to drewno było na kraj pozyskiwane... Szkieletówki teraz wejdą w postaci kanapki osb-pur-osb a te obecne są kręcone z listewek kvh. Solidny dom szkieletowy jest obecnie nie do zapłacenia bo stawiany na płycie a tam od uja stali i betonu no i m3 kvh poszło z ceną w kosmos

Opublikowano

Czepił bym się, że dzięki Balcerowiczowi mamy przemysł jaki mamy, czyli żaden ale co tam. Rolnictwo indywidualne też już ledwo dyszy.

Warner kupił TVN razem z Discovery a głównie chodziło mu o tego drugiego. Cięcie kosztów w TVN pewnie było pod sprzedaż firmy. Problem w tym że Warner to HBO a TVN ma udziały w Canal + a to się z sobą gryzie.  Co by nie mówić to Warner czy Discovery to globalne marki a TVN lokalna. Nie zdziwię się jak za chwilę TVN znów pójdzie pod młotek.

Opublikowano (edytowane)

no jak by poszło to ja z kolei bym się nie zdziwił gdyby to była kolejna "repolonizacja" za nasze podatki i bez pytania o zgodę.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dsbh napisał:

zięki Balcerowiczowi mamy przemysł jaki mamy, czyli żaden ale co tam. Rolnictwo indywidualne też już ledwo dyszy.

no każdy "coś od siebie do destrukcji siły gospodarczej regionu
Balcerowicz do przemysłu a rolnictwo Puda
Jeden sprywatyzował a drugi zekologizuje

co jeden "gospodarz to "lepszy"

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Drewno już sobie wyceniłeś? Bo może być szok i niedowierzanie. Las jest po to aby nim gospodarować wycinka w czasie suszy hydrologicznej a może i u nas nawet hydrogeologicznej nie wróży dobrze nasadzeniu. Zatem gospodarowanie to szerszy temat. Ale masz rację - drzewo należy spożytkować czego ni uja nie wytłumaczysz konserwatorowi zabytków bo on ma swoje widzimisię. A jak gałąź spadnie i kogoś potrąci to odpowiada właściciel drzewa a urzędnik ma rączki czyste.

Ale tam pod Niemiecką granicą macie myślenie🤦‍♂️ , drzewo wycinasz sądzisz drugie i heja , chyba na tym to polega , truskawki wsadzisz to na co czekasz aż zgnije czy rwiesz kiedy cena pasuje . 

Tak deska calowa  dwa lata do tyłu 550 -600 dziś 800-820 , a wiesz ile procent zdrożała stal ?

Opublikowano

nic nie drożeje a tylko pieniądz traci wartość
relacje cen między towarami mniej więcej podobne od lat tylko WSZYSTKO drożeje
mnie to nie dziwi bo pisałem kilka lat temu że tak będzie a to dopiero początek

Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

Ale tam pod Niemiecką granicą macie myślenie🤦‍♂️ , drzewo wycinasz sądzisz drugie i heja , chyba na tym to polega , truskawki wsadzisz to na co czekasz aż zgnije czy rwiesz kiedy cena pasuje . 

Tak deska calowa  dwa lata do tyłu 550 -600 dziś 800-820 , a wiesz ile procent zdrożała stal ?

drewno opałowe stoi w miejscu , można kupować i palić za fri.

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

rozpędu to nabierze?

jak bardzo Twoim zdaniem?

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

Nie żebym chwalił podwyżki bo ludzie tego co obecnie się dzieje nie wytrzymają ale trzeba też przeliczyć ile za pensje 5 czy 8 lat temu można było kupić np. chleba czy paliwa a ile dziś .

Opublikowano

przelicz na ceny żywca, albo zbóż i porównaj z ceną ON i nawozów np.

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

Jak zwał tak zwał , ja nazywam że  wszystko zdrożało bo wytwarzane przez mnie produkty sprzedaje w takiej samej co kilka lat do tyłu , a kupuje w UJ drożej 

Opublikowano
39 minut temu, DTaras napisał:

Tak piszecie jakby to drewno było na kraj pozyskiwane... Szkieletówki teraz wejdą w postaci kanapki osb-pur-osb a te obecne są kręcone z listewek kvh. Solidny dom szkieletowy jest obecnie nie do zapłacenia bo stawiany na płycie a tam od uja stali i betonu no i m3 kvh poszło z ceną w kosmos

Interesujący jest system 3E na klik https://www.system3e.com/tak-powstaje-ekologiczne-dino-w-system-3e/

Krewny wylewa z kolei betonowe puzzle  60x60x180.

Opublikowano (edytowane)

Węglem zabronią palić to drzewo będzie kosztować 1 metr 3 . Z 500 zł to będzie nowy ład jak już jest płacz  że pszenicy w Polsce będzie mniej jak rok temu to nawozy o panie NPK przekroczy 3 tyś tona .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
17 minut temu, galan99 napisał:

Węglem zabronią palić to drzewo będzie kosztować 1 metr 3 . Z 500 zł to będzie nowy ład jak już jest płacz  że pszenicy w Polsce będzie mniej jak rok temu to nawozy o panie NPK przekroczy 3 tyś tona .

Już co nie którzy na samym azocie mają jechać a obornik będzie też w cenie , w kurnikach zapisy na jesień .

Opublikowano
50 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Nie żebym chwalił podwyżki bo ludzie tego co obecnie się dzieje nie wytrzymają ale trzeba też przeliczyć ile za pensje 5 czy 8 lat temu można było kupić np. chleba czy paliwa a ile dziś .

I kłania się pojęcie siły nabywczej. To że jest socjal i wyższa minimalną nie oznacza że cię na więcej stać tyle że lud liczyć nie umie i nie wie czy mu lepiej czy nie

Opublikowano
55 minut temu, pafnucy napisał:

rozpędu to nabierze?

jak bardzo Twoim zdaniem?

chiny już reagują narynku stali .                                      według mie koncesja TVN24  powina być dana , pójde dalej bo  pewno mało klto ogląda telewizje to jednakj państwowa taka jak tvp tez powinna być i co z tego żę rzad do niej dokłada obecnie jest kampannia reklamowa biedronki emitowana w telewizji TVN chyba biedra zrezygnowała z tvp za kara 60 mln . zł nałożoną na nią , mcdonalds głosno o tym nie mówi ale wspiera LGBT i też reklam w tvp chyba nie wykupuje a wiec jest to inny punkt widzenia nawet jak był ,, pucz '' to tvn wiadomo co mówiła , jedna ze stacji podległych polsat też przerwała nadawanie i prowadziła jednoiznaczny przekaz spod sejmu no a tvp wtedy się popsuła 

Opublikowano
Ywa napisał:

39 minut temu, DTaras napisał:

Interesujący jest system 3E na klik https://www.system3e.com/tak-powstaje-ekologiczne-dino-w-system-3e/

Krewny wylewa z kolei betonowe puzzle  60x60x180.

Jest to może i fajne. Dino budują w oparciu o betonowe rdzenie i niewiem czy ten klik wszędzie się nada. W każdym razie ytong czy inny h+h klejony tylko w poziomie często skutkuje wiatrem w gniazdkach to nie jestem pewien tego systemu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v