Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

1,65 mln ktoś był tańszy

przez ile/ no i z jakiej okazji ma ?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman176 napisał:

1,65 mln ktoś był tańszy ? 

tylko podróż Tuska do Peru kosztowała podatnika 1,5 mln zł

u mnie kosztuje 5 45 

Czyli pasożyty, tylke kasy w błoto, i to nie to z Plutycz A tam by się  przydało🤦‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, Ywa napisał:

Interesujące. Gdyby ciężarowy jechał z dozwoloną prędkością, to wówczas bezwzględnie wina jest osobówki. Jednakże w tym przypadku subiektywnie uważam, że nadrzędnym przepisem, który został złamany była prędkość; a w drugiej kolejności jest wymuszenie.

Ostatnio oglądałem kompilacje wypadków na przejazdach kolejowych. Z tego co piszesz i @mirro to już zauważył w takich przypadkach to wina pociągów bo za szybko jechały a nie kierowców , którym się spieszyło. Nie ma znaczenia czy kierowała kobieta czy mężczyzna, pytanie dlaczego nie zwolniła przed skrzyżowaniem ? Z tego co słychać, tam były już wypadki, dlaczego w takim razie nie ustawiono tam sygnalizacji świetlnej a najlepiej ronda ?

8 godzin temu, Roman176 napisał:

Opodatkowany, ale nie w Polsce - Donald Tusk zapłaci nawet 45% podatku -  Bankier.pl

nie no ulman posadę dostał za urodę i dobre szkoły 

I te 39 osób wróci razem z nim ? Schetyna miałby aż tak krótką pamięć ?

13 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Przecież chodzę do fryzjera męskiego , 10 minut mnie obcina , godzina ma 60 minut , fryzjer pracuje 10 godzin dziennie 6 dni w tygodniu , miesiąc ma 4 tygodnie . Bierze 20 zł od osoby , co pomyliłem w wyliczeniach ? oczywiście nie zamienił bym się z nim za żadne pieniądze , co nie zmienia faktu że na podwójnym krusie zarabia grube pieniądze .

U Ciebie w takim razie jest jeden fryzjer do którego ustawia się codziennie kolejka. U mnie jest konkurencja i głównie robota jest przed sobotą w sezonie, gdy kobiety chcą się zrobić na bóstwo :P.

11 godzin temu, hubertuss napisał:

W sondażach co prawda są na pierwszym miejscu. Ale rządzić by nie rządzili. Zwłaszcza, że w wielu liczeni są z przystawkami.

Zauważ tylko jedną rzecz, że cały czas utrzymuje stabilną pozycję. Żadne afery z Obajtkami mu nawet nie zaszkodziły. Opozycja cały czas balansuje i trzecia partia w sondażach chce rozdawać karty, tylko nie ma pomysłu jak to robić.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Roman176 napisał:

rok / takiej ze platformie wychodzi tylko obrażanie i szczucie 

Raczej takiej że trzeba robić przedstawienie by głupkom w sekcie ciągle wpajać jaki to Jarosław cenny i jaki wielce zagrożony

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

ile zarabial tusk-tyle co kazdy na jego stanowisku..........

ile zarabia brozka -tyle co kazdy euroosel ...

adrian pojechal do usa ryby lowic pod czikago -ile to kosztowalo ,roman sprawdz..

Opublikowano
Ywa napisał:

8 minut temu, DTaras napisał:

ywa - sąd uznał winę obojga ale to ten z ciężarówki idzie siedzieć, ma płacić i ma zakazy. To pewna niekonsekwencja. Nie bronię gnojka tylko kodeksu.

Interesujące. Gdyby ciężarowy jechał z dozwoloną prędkością, to wówczas bezwzględnie wina jest osobówki. Jednakże w tym przypadku subiektywnie uważam, że nadrzędnym przepisem, który został złamany była prędkość; a w drugiej kolejności jest wymuszenie.

Cały pic w tym GDYBY. Tak samo jak ja nie mam zeznań kierującej niema pewności stuprocentowej zgodności przebiegu zdarzeń z ekspertyzą biegłego. Zatem, jeżeli uznaje się winę obopólną pewne sankcje powinny zostać zatrzymane. Jest ogrom zmiennych włącznie z coraz popularniejszymi samobójstwami, w tym rozszerzonymi, na drogach. Sama kara pozbawienia wolności nie pozwala na zapłatę odszkodowań. Jestem cięty na ciężarówki jadące na podwyższeniach prędkości w miastach zgodnie ze znakami wbrew przepisom ale technicznie rzecz ujmując nawet gdyby ją zgarnął 50 km/h byłyby trupy. Jeżeli już gdybamy. Gdyby zamiast ciężarówki leciał bus bez tacho skutki byłyby podobne. Kierowca busa przeżywa i nie zostaje skazany jak ten z ciężarówki to Ci gwarantuje. A historia zna przypadki śmierci dwóch rodzin na lewoskręcie. Przyczyną zdarzenia było wymuszenie pierwszeństwa bo odwracając ekspertyzę - gdyby nie skręciła ciężarówka pocisnęłaby w swoją stronę.

Opublikowano
11 godzin temu, Ywa napisał:

Delikatnie podsumowując nie zgadzacie się z orzeczeniem sądu na podstawie opinii biegłego, bo najpewniej jako że jest kobietą uważała, iż jest na pierwszeństwie,  tak?

No właśnie nie. Taki sam błąd w ocenie swoich szans na wykonanie tego manewru może popełnić każdy z nas. Podjęła decyzję że skręci i to było jej świadome działanie. Gdyby poczekała to by żyła. Teraz to wiemy, ale Ona już się nie dowie. Wymuszenie, to wymuszenie. Jeżeli tak to zakwalifikowano to manewr był źle wykonany.

Opublikowano

W sumie z artykułu nie wiadomo w jakiej odległości od skrzyżowania była ciężarówka, której ofiara mogła nie zauważyć; widać jedynie ślady hamowania i  zeznania kierowcy o nagłym pojawieniu się osobówki. Prokurator żądał 8 lat, a ma symboliczny 1 rok, co wobec rodziny powiedzmy wypadało; oprócz tego możliwa jest apelacja.

Oczywiście zdaję sobie w pełni sprawę, np. wyjeżdżając ze stacji i widząc w niewielkiej odległości ciężarowy, że muszę odpowiednią decyzję podjąć /poczekać siedząc w aucie, które ma tylko ponad 60 koni, tak żeby nie doprowadzić do zdenerwowania ciężarowca, który ma jak najbardziej gorsze warunki hamowania i ponownego rozpędzenia. Jednakże siedząc na ponad 200 koniach już nie mam takich dylematów.

Jutro goszczę u siebie następnego biegłego..yhe

Opublikowano

Tylko co innego gdy kierowca tira spowoduje wypadek na trasie jazdy, zjeżdżając powiedzmy na przeciwległy pas ruchu, czy na pobocze a co innego gdy ktoś mu wyjedzie pod maskę. Jeszcze jeden aspekt jest całej sprawy, że psychicznie może go to wykończyć. Mógłby wcześniej wyjechać, mógłby później, mógłby wolniej jechać a mógłby w ogóle tam nie jechać, wziąć dzień wolny. Taka sytuacja. Prosty odcinek drogi, dzień, widoczność bardzo dobra. Jedzie sobie samochód osobowy, widzi na chodniku po prawej osobę. Podjeżdża bliżej a ta osoba wchodzi mu pod maskę. To są sekundy a nawet setne sekund na decyzje. Do tej pory nie wiem jak ale udało się go ominąć, chociaż "tańczył" przed maską. Potem mówił, że widział nadjeżdżający samochód ale spojrzał w drugą stronę, zamyślił się i wszedł na jezdnię. Ale po takim zdarzeniu to ciężko na nogach ustać.

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, dsbh napisał:

Zauważ tylko jedną rzecz, że cały czas utrzymuje stabilną pozycję. Żadne afery z Obajtkami mu nawet nie zaszkodziły. Opozycja cały czas balansuje i trzecia partia w sondażach chce rozdawać karty, tylko nie ma pomysłu jak to robić.

Afery może już nie szkodzą. Ale i nowy ład i kolejne obietnice nie pomagają. Mamy po prostu sytuację gdzie wyborcy i partie mniej więcej "okopali" się na swoich pozycjach. I trend jest taki, że pis bez przystawek a nawet z nimi ma tyle samo mniej więcej jak po i partia Hołowni. Tylko, że te dwie ostatnie partie mają większe możliwości koalicyjne. Pis co najwyżej z konfą. A Opozycja może jeszcze się posilić lewica i psl em.

Opublikowano

Poparcie się nie zmieni bo PIS to sekta. Przypomnijcie sobie jak tutejsi wyznawcy chwalili rosnące podatki bo to ich ubogaca, jak się cos spieprzy to wina Tuska, PIS to prawica mimo że socjalistyczny program realizuje. Nade wszystko sekta ma przekonanie ze wszyscy poza nimi to zdrajcy , złodzieje , postkomuniści, ateiści  pedały a może nawet faszyści i fetyszyści 🤣 Co by się nie wydarzyło  to i tak do upadłego beda popierać PIS bo tak maja poustawiane pod beretem.

• Like 1
Opublikowano

jadą dwa samochody jeden jedzie 50 km\h a drugi   60 km\h             obydwa zaczynają chamować ten co jechał 50 zatrzymał się a ten co miał 60 km\h w momencie gdy pierwszy stanął ma  na liczniku ma jeszcze 41 km \h   wiec predkosc ma zasadnicze znaczenie 

Opublikowano
19 minut temu, Ulman napisał:

Poparcie się nie zmieni bo PIS to sekta. Przypomnijcie sobie jak tutejsi wyznawcy chwalili rosnące podatki bo to ich ubogaca, jak się cos spieprzy to wina Tuska, PIS to prawica mimo że socjalistyczny program realizuje. Nade wszystko sekta ma przekonanie ze wszyscy poza nimi to zdrajcy , złodzieje , postkomuniści, ateiści  pedały a może nawet faszyści i fetyszyści 🤣 Co by się nie wydarzyło  to i tak do upadłego beda popierać PIS bo tak maja poustawiane pod beretem.

Tu masz racje te 30 % to stały elektorat. Tak zwany żelazny. Który nie mając innej alternatywy i będąc altami ogłupiany, że wszystko inne od konfy do lewicy to samo zło tkwi przy pise. I nie wiem co by musiało się stać by odszedł? Znam takich ludzi. Oni nawet widząc złodziejstwo pisu nawet czasami narzekając i tak poszli by i zagłosowali. Bo za chwilę dodają, że przecież inni robili by to samo. Sąsiadka na wsi, którą senator pisowski Romańczuk wydymał na co najmniej 78 tys w Bielmleku i tak mojej mamie, któregoś razu wypomniała, że tvn ogląda. Bo ona dalej tvp info.

Opublikowano
16 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

Siedzisz u tego fryzjera całe dnie ze masz takie dokładne dane....? 

Bywało przed pandemią że po 1,5 godz. czekałem w kolejce teraz ma na zapisy to kolejki nie ma , byłem dziś 22 zł  , niektórych robi 8 min. Ale i tak nie chcę tych pieniędzy i tego bym nie chciał robić , wysiada kręgosłup bo 10 h na nogach ,wyrobił sobie markę i klienta będzie miał cały czas .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v