Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jeden z tych 9 w diecezji krakowskiej to syn znajomej. ile lat nie bylo w parafii nowego ksiedza ?? ze 30 ? chyba wiecej a za rok bedzie nastepny...gdy kolega ze szkoly poszedl do seminarium to nikt nie mogl uwierzyc- na szczescie dla kosciola wywalili go na 3 roku, nigdy nie zapomne jak ukradl prosiaka z chlewni i chodzil po wsi zeby go sprzedac 😂.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/kanada-seria-atakow-na-koscioly-pomalowany-pomnik-jana-pawla-ii/mq9pws6,79cfc278

Opublikowano

Hmmm skoro kapłaństwo to powołanie to wytłumacz mnie głupcowi jacuś - jakież to przygotowanie ma być w rodzinie?

akooo napisał:

jacus napisał:

Kościół ma rację, to co poniżej to bzdura za bzdurą.

po części przynajmniej.

Jeszcze zatęsknimy za kapłanami bo faktycznie ich nie będzie przez te nagonki na nich. Paru zrobi występek a reszta cierpi niesprawiedliwie.

Albo Ty kukuł wytłumacz mnie prostemu - czemuż to ktoś ma czuć się winnym tropiąc skurwesyństwo? W imię czego? No i z tym przygotowaniem w rodzinie jak jest? Kapłaństwo to już zawód a nie powołanie?

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Hmmm skoro kapłaństwo to powołanie to wytłumacz mnie głupcowi jacuś - jakież to przygotowanie ma być w rodzinie?

No chyba normalne że jeżeli ktoś wychowuje się w prawdziwie katolickiej rodzinie i widzi owoce tego czyli że np taka rodzina żyje w zgodzie,miłości itp to tym łatwiej odkryje powołanie.

5 minut temu, DTaras napisał:

Albo Ty kukuł wytłumacz mnie prostemu - czemuż to ktoś ma czuć się winnym tropiąc skurwesyństwo? W imię czego? No i z tym przygotowaniem w rodzinie jak jest? Kapłaństwo to już zawód a nie powołanie?

Ale z tym tropieniem tego na "s" to co masz na myśli bo nie bardzo rozumiem. Chodzi ci o ściganie pedofili i różnych innych nadużyć czy bezmyślna nagonka na duchownych i wrzucanie ich do jednego worka?

Opublikowano
9 godzin temu, mirro napisał:

Właśnie na takich 10ha zebrałem groszek a za dwa tygodnie będzie sadzony brokuł. To co? Może dwa razy gościowi dzierżawę zapłacić?😂

Oczywiście,kto dwa razy zbiera dwa razy płaci, brokuły za darmo będziesz rozdawał?😋

Opublikowano
15 minut temu, witejus napisał:

Oczywiście,kto dwa razy zbiera dwa razy płaci, brokuły za darmo będziesz rozdawał?😋

Patrz, a mi Unia dwa razy dopłat nie daje jak po truskawce brokuł zasadzę, i gdzie tu sprawiedliwość? 

Opublikowano
akooo napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał:

No chyba normalne że jeżeli ktoś wychowuje się w prawdziwie katolickiej rodzinie i widzi owoce tego czyli że np taka rodzina żyje w zgodzie,miłości itp to tym łatwiej odkryje powołanie.

5 minut temu, DTaras napisał:

Ale z tym tropieniem tego na "s" to co masz na myśli bo nie bardzo rozumiem. Chodzi ci o ściganie pedofili i różnych innych nadużyć czy bezmyślna nagonka na duchownych i wrzucanie ich do jednego worka?

Powołanie niema nic wspólnego z wychowaniem. Inaczej nie miałbyś kapłanów z prawdziwą katolicką rodziną na zapleczu - plebanii. Poza tym z księżmi można wódkę pić i nie są to często święte życiorysy. Zostaje jeszcze ta cała gejowizna. Temat długi... Napisałem o tropieniu skurwesyństwa ogólnie. Interesuje mnie zarzut ze strony purpuracji i określenie: "grzechy kapłańskie". Wrzucanie do wora odbywa się niezależnie od grupy a zaprzaństwo wszak proceder pogłębia...

Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

Często jak jest onw to i ewentualne plony niższe niż na innych gruntach, choć są wyjątki bo i tacy co za mady wiślane onw dosają/dostawali.

Wysokobiałkowe to już wybór dzierżawcy bo on decyduje co posiać.

Czystym skurwysyństwem byłoby regulowanie czynszu dzierżawnego w zależności od tego co rośnie na polu. Co jakbym pomidora przemysłowego posadził?

Mam pomidora na dzierżawie. Place 3tys/ha, wszystkie dopłaty moje. Zależało mi na działce, bo 200m odemnie, a jak trzeba zrobić 20 oprysków, to wolę trochę więcej zapłacić, a mieć blisko pole.

Opublikowano
12 minut temu, damian303 napisał:

Mam pomidora na dzierżawie. Place 3tys/ha, wszystkie dopłaty moje. Zależało mi na działce, bo 200m odemnie, a jak trzeba zrobić 20 oprysków, to wolę trochę więcej zapłacić, a mieć blisko pole.

To i ja chętnie bym cos blisko domu wziął w dzierżawę pod truskawke, wtedy to i 5 tys za dzierżawę mogę dać, ale pod zboże to już max 1000 na ha, pod warunkiem że dopłaty moje. 

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Robota jak każda inna tylko kobity na legalu nie można ale z chłopem już można.

Opublikowano
25 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To i ja chętnie bym cos blisko domu wziął w dzierżawę pod truskawke, wtedy to i 5 tys za dzierżawę mogę dać, ale pod zboże to już max 1000 na ha, pod warunkiem że dopłaty moje. 

Popytaj pseudorolnikow(mają niedużo ziemi i pracują) napewno za piuntke ktoś się zgodzi. Pod zboże dzierżawa powyżej 1000 nie ma sensu. 

Opublikowano
5 minut temu, damian303 napisał:

Popytaj pseudorolnikow(mają niedużo ziemi i pracują) napewno za piuntke ktoś się zgodzi. Pod zboże dzierżawa powyżej 1000 nie ma sensu. 

Jak im mówię że umowa na 10lat i 20-krotnosc pensji minimalnej odstępnego to nie są tacy chętni. 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jak im mówię że umowa na 10lat i 20-krotnosc pensji minimalnej odstępnego to nie są tacy chętni. 

Nie rozumiem tej 20 krotności. Ale jak pod truskawki, to pewnie byś chciał nawodnienie. Fakt, że na krótko to ci się nie opłaca.

Ja mam krótkie, ok. 3 lat.

Opublikowano
2 minuty temu, damian303 napisał:

Nie rozumiem tej 20 krotności. Ale jak pod truskawki, to pewnie byś chciał nawodnienie. Fakt, że na krótko to ci się nie opłaca.

Ja mam krótkie, ok. 3 lat.

Sadzonka na ha kosztuje około 18tys, więc muszę mieć jakieś zabezpieczenie. 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

jest spore ryzyko z 1 ha.  to ok . ale przy 10 ha ,  no ale to Twój biznes i sie na nim znasz .                            Centum adama smitha opublikowało dzień wolnosci podatkowej jest 12 dni puzniej jak w ubiegłym roku 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, jarecki napisał:

Centum adama smitha opublikowało dzień wolnosci podatkowej jest 12 dni puzniej jak w ubiegłym roku 

Jeżeli w to wliczana jest także budżetówka, to różowo nie jest, bo w takim wypadku realny płatnik jest obskubywany niemiłosiernie

@galan99 obejrzyj jak i za co płaci się na terenie starej uni , bo żeś się dziwił że budowlańcowi po przekroczeniu granicy płacone jest  3-4 razy tyle

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)

https://www.money.pl/gospodarka/rosna-ceny-opakowan-w-gore-pojdzie-tez-i-zywnosc-6655522878061088a.html

Plastik , celuloza  stal zdrożała owszem ale z tymi paletami to jakiś przekręt i nieporozumienie mam las sosnowy ceny drewna takie jak były czyli za stos 1,2 x1 można dostać od 80 do 100 zł pisze o sosnowym drewnie , to skąd te podwyżki na palety ?

Na OLX masa ogłoszeń palety za darmo a w artykule że zdrożały i są po 80 zł .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)

cena opakowań musi rosnąć .        rząd rozważa przeniesienie opłaty za utylizacje foli rolniczych na producentów i ok . już teraz koszt utylizacji opakowań po ŚOR są przeniesione na producentów czy sprzedawce , jak przywożą nam rtv-agd to też mają obowiązek odebrać zużyty sprzęt ,

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v