Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
galan99 napisał:

Mowa była o 200 zł za samą pracę za 1 metr . Materiał swoją drogą .

Ceny w marketach za produkty mamy te same co zagranicą a nie kiedy nawet wyrze ale płace 3 krotnie nisze wiec tu jest problem tylko i nie trzeba euro by godnie płacić .

Ja dokładnie to samo opisałem. Budowlanka nie idzie w parze z GUSowską inflacją.

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Mowa była o 200 zł za samą pracę

To weź ogłoś się w Polsce jako firma szwecka i z ceną za Szwecji. Nazbieraj zamówień po stawkach ze Szwecji i zapłać tak pracownikom. To tak w ramach eksperymentu.😂

Potem wyniki przedstaw rządowi RP z adnotacją iż jest to jedyna kopia dokumentów. Zaręczam Ci że je spalą.😂

• Haha 1
Opublikowano

Film Układ zamknięty rzeczowo przestawia jak nasza władza działa wedle przedsiębiorcy jak prokuratura niszczy firmę i ludzi kto oglądał to wie gra tam Gając prokuratora Generalnego .

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, galan99 napisał:

Powiedzmy że Unia chciała pensję gwarantowaną, minimalną jednakową dla wszystkich kierowców wprowadzić - naszym rządzącym się to nie podobało ( zła unia chce nas za***ać). Ale kiedy nasi rządzący sterują w Polsce takimi pensjami, to wszystko jest cacy i dla dobra Narodu. 

Przecie podnoszą płacę minimalną ale pracodawcom się to nie podoba bo Polak ma za***rdalać za grosze w Kraju tak .

Mamy być wciąż tanią siłą roboczą po Chińczykach .

Unia kochana Unia dobrze wiedziała że Polski transport nie wytrzyma zachodnich płac i upadnie i o to chodziło .

Nie ma problemu że nie posiadamy waluty Euro podnieść płace w Polsce jakie są w Niemczech i niech przedsiębiorstwa się dostosują i nie będzie problemu za zrywanie truskawek za godzinę 40 zł i tak każda godzina przepracowana w rolnictwie czy gastronomi i ludzie nie będą jechać już za granicę bo po co .

Zielona wyspa Tuska to było bagno muł .

No tak taki dziad trans by się zapłakał. Te tiry na drogach to jakieś nieporozumienie podobnie jak i zachowanie kierowców tychże na drodze,jedziesz sobie przepisowo a to leci za tobą TIR i jeszcze cię obtrąbi bo on musi jechać bo termin ma. 

Edytowane przez akooo
Opublikowano
21 minut temu, galan99 napisał:

Mowa była o 200 zł za samą pracę za 1 metr . Materiał swoją drogą .

Ceny w marketach za produkty mamy te same co zagranicą a nie kiedy nawet wyrze ale płace 3 krotnie nisze wiec tu jest problem tylko i nie trzeba euro by godnie płacić .

Mi się marzą, aby np. nerkowce kosztowały w Polsce również 50 centów jak na zachodzie. 

3 minuty temu, akooo napisał:

No tak taki dziad trans by się zapłakał. Te tiry na drogach to jakieś nieporozumienie podobnie jak i zachowanie kierowców tychże na drodze,jedziesz sobie przepisowo a to leci za tobą TIR i jeszcze cię obtrąbi bo on musi jechać bo termin ma. 

Najgorzej w Norwegii jak Cię z górki otrąbią i najlepiej z klifu zrzucą siedząc na zderzaku, a i jeszcze oślepią wieczorem.

Opublikowano
4 minuty temu, akooo napisał:

Te tiry na drogach to jakieś nieporozumienie podobnie jak i zachowanie kierowców tychże na drodze,jedziesz sobie przepisowo a to leci za tobą TIR i jeszcze cię obtrąbi bo on musi jechać bo termin ma. 

Nie wiem czy wiesz, ale furmanką na drogę szybkiego ruchu nie można wyjeżdżać 😁.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, agromatik napisał:

Nie wiem czy wiesz, ale furmanką na drogę szybkiego ruchu nie można wyjeżdżać 😁.

Jechałem 70h na godzinę i do takiej było dopuszczalne,noc,słaba widoczność to co będę szybciej jechał,zjeżdżać też nie będę na pobocze bo nie można tak robić szczególnie w nocy.  No ale facetowi się śpieszyło tym kolosem to obtrąbił i ze trzy auta na podwójnej ciągłej wyprzedził. Ja wszystko rozumiem ale bezpieczeństwo na pierwszym miejscu powinno być. Transport powinien koleją iść.

Edytowane przez akooo
Opublikowano
Przed chwilą, agromatik napisał:

Kiedyś z koleżanką dostałyśmy służbowe auto, ona w maju zdała prawko w Polsce a w styczniu pierwszy raz wsiadła za kierownicę i wjechałyśmy  na autostradę za naszym pilotem -menagerem, 60km/h biegi się myliły a z tyłu tir trąbił, ciemno i straciłyśmy Holendra. Jednakże po 2 tygodniach błądzenia jazda opanowana perfecta.

Opublikowano
43 minuty temu, galan99 napisał:

Sprawa jest prosta nigdy w Polsce nie będzie tak jak na zachodzie nie dopuszczą do tego .

Z takimi jak ty to nie ma na to najmniejszych szans i bardzo dobrze bo to byłoby wysoce niesprawiedliwe wobec zachodu.

39 minut temu, galan99 napisał:

Film Układ zamknięty rzeczowo przestawia jak nasza władza działa wedle przedsiębiorcy jak prokuratura niszczy firmę i ludzi kto oglądał to wie gra tam Gając prokuratora Generalnego .

Twój problem polega na tym że nie masz pojecia o rzeczywistości tylko naogladasz sie filmów , propagandy TVPis, artykułów o smiertelnych szczepionkach i traktujesz to jako jedyna prawdę. Muppet show sobie poogladaj to ci cisnienie zejdzie. 

Opublikowano

to możę niech zachód dostosuje sie do Polski zamiast my do nich ? wszedzie dobrze gdzie nas nie ma zwykły pracownik budowlany czy to w polsce czy w niemczech na najwyższym poziomie żył nie bedzie , nawet na srednim  . Polak w niemczech to tak samo jak ukrainiec na polskiej budowie porobić zarobić i powrót do kraju macierzystego niech sobie ten ukrainiec pujdzie w Polsce do kina , na basen niech sobie wyjedzie na wekend w tatry czy nad bałtyk nie da rady bo kasy braknie .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Narzekają na liberałów a nawet nie kumają że są od nich gorsi.😂

liberał ma wypisane na czole ; nie dać zarobić , szukać taniej siły roboczej , doprowadzić do upadku i zamknąć interes . Tusk to liberał ,zaorał kraj i spieprzył do Brukseli , weź nie wymieniaj tego słowa bo mi się rzygać chce . Ich rządy doprowadziły do największego  kryzysu gospodarczego na świecie tzw. czarny piątek . 

• Like 1
Opublikowano

Kto ci takich głupot naopowiadał? 

Rozwiń jak to było z tym czarnym piątkiem. Jakie były przyczyny i co takiego liberałowie zrobili. 

Jak kraj był w tak strasznej ruinie to skąd PIS w ciągu kilku miesięcy wziął na pincet+

Czemu za Kopaczowej wzrost PKB był taki jak za Szydło i czemu teraz mamy o bodajże 400 mld większe zadłużenie jak w 2015tym?

Opublikowano
47 minut temu, Ulman napisał:

Kto ci takich głupot naopowiadał? 

Rozwiń jak to było z tym czarnym piątkiem. Jakie były przyczyny i co takiego liberałowie zrobili. 

Jak kraj był w tak strasznej ruinie to skąd PIS w ciągu kilku miesięcy wziął na pincet+

Czemu za Kopaczowej wzrost PKB był taki jak za Szydło i czemu teraz mamy o bodajże 400 mld większe zadłużenie jak w 2015tym?

Liberałowie w USA wyprowadzili pieniądze z giełdy a krach poszedł na cały świat dotarł do Polski międzywojennej za Piłsudzkiego ludzie na wsi nie mieli na kromkę chleba za worek zboża można było kupić pół lemiesza do pługa a powinno się kupić 3 .

500 + jest z większych wpływów z podatku vat.

Krystyna Pawłowicz

Mieszanie potopu szwedzkiego z meczem piłki nożnej  POLSKA -SZWECJA delikatnie mówiąc jej nie wyszło .

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Liberałowie w USA wyprowadzili pieniądze z giełdy a krach poszedł na cały świat dotarł do Polski międzywojennej za Piłsudzkiego ludzie na wsi nie mieli na kromkę chleba za worek zboża można było kupić pół lemiesza do pługa a powinno się kupić 3 .

Tak właśnie rządziła sanacja i Pan Marszałek. 😂 Może jeszcze jakiś pomniczek?

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

liberał ma wypisane na czole ; nie dać zarobić , szukać taniej siły roboczej , doprowadzić do upadku i zamknąć interes

Bo widzisz najważniejsze w biznesie to wiedzieć kiedy go sprzedać, albo zamknąć. To bardzo trudne do wyczajenia.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

a czy tak wiele sie zmieniło?

ceny lemieszy

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=lemiesz+cena

a ile teraz "worek pszenicy"?

a "kromka chleba" dlatego tania bo dopłacana z unii i czego tam jeszcze

może byście zaczęli postrzegać wspólczesną rzeczywistość bo od czasów sanacji wiele się i w świecie i w Polsce zmieniło.
Polska polityka zaczyna przypominać nekrofilię a to jest uznawane za zboczenie, dewiację.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

Polska polityka zaczyna przypominać nekrofilię a to jest uznawane za zboczenie, dewiację.

I jest obrzydliwe fuj.

4 minuty temu, dysydent napisał:

może byście zaczęli postrzegać wspólczesną rzeczywistość bo od czasów sanacji wiele się i w świecie i w Polsce zmieniło.

Sam kiedyś stwierdziłeś że nie potrafią zbudować niczego nowego, więc pocieszają się wspomnieniami i chwilami chwały minionej choć ta czasem bywa wątpliwą.😂

Opublikowano
24 minuty temu, mirro napisał:

Tak właśnie rządziła sanacja i Pan Marszałek. 😂 Może jeszcze jakiś pomniczek?

Bo widzisz najważniejsze w biznesie to wiedzieć kiedy go sprzedać, albo zamknąć. To bardzo trudne do wyczajenia.😂

To wiem , na wsi za Piłsudzkiego nędza i analfabetyzm ale pogonił bolszewię i jest bohaterem , od czasów przed zaborami mało było sukcesów militarnych armii polskiej może dlatego go tak honorują 

Opublikowano (edytowane)

a tak @mirro - powiedziałem i od tamtej pory nic, ale to nic się nie zmieniło.
rzeczywiście odruch wymiotny to zaczyna wywoływać i powoli opozycja odzyskuje trafność poczynań i wyczucia nastrojów bo nagonka na Czarnka już tak jednoznacznie li tylko politycznie nie da sie zinterpretować. Tu już chodzi o aspekty kulturowe i cywilizacyjne. Budowa czarnej junty wyznaniowej od dziecka nie przejdzie w kraju w środku Europy nawet jeśli pojeby wyznaniowe doszły do władzy i to wyznania na którym zbudowano Średniowiecze a nie wspólczesność.

powoli zaczyna się i tutaj budzić coś nowego al;e co to jest i czy będzie lepsze od tych .... pomińmy wyzwiska
tego nie wiadomo ale już zaczynamy mieć dość i czymkolwiek by to nowe nie było to przynajmniej świeżość zmiany już jest atrakcyjna

nie przepadam za Timmermansem ale z "uczniami czarnoksiężnika" utrafił w sedno choć w kontekście zupełnie innym niż zamierzał. dla tego za Nim nie przepadam ale to już inny i mniej "mroczny" temat

a kult pogromców bolszewii?

tak, jeśli samemu niczego się nie potrafi to szuka się byle symbolu choćby i Piłsudskiego który był kulturowo i światopoglądowo bardziej w czasach współczesnych niż ci obecni wiek później Jego czciciele. tylko On... Jemu udało się osiągnąć cel czyli dyktaturę no ci obecni zgodnie z definicją niczego nie potrafią ponad modły czyli i z dyktatury im g..no wyjdzie

nie te czasy.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v