Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kiedys promem przez wisle moglem przejechac z dwoma wozami ,kosiarka czy przyczepa- od wielu lat tak by sie dalo pare razy w roku.....poziom wody obniza sie co roku, zjazd z drogi na prom co kilka lat wydluzaja i doplyw poglebiaja..

na innnych rzekach jest inaczej ??? poziom opadow jest z roku na rok coraz mniejszy wiec skad woda sie wezmie ??

z drugiej strony na stopniu wodnym sa dwie czeskie elektrownie wodne - gdy pracuja to glownym jazem to woda ledwo cieknie, czasami jedna zastawa jest otwarta.

dzisiaj susze siano w starym korycie wisly,gdy bylem dzieckiem to mielismy tam lodowisko w zimie, ostatnio woda tam byla w 2010 r .

Opublikowano
43 minuty temu, galan99 napisał:

Zmiany w minimalnym wynagrodzeniu. Rząd zaproponuje nowe stawki .

Rada Ministrów ma zająć się we wtorek projektem propozycji wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz minimalnej stawki godzinowej w 2022 roku - wynika z porządku obrad rządu.

Projekt propozycji przygotował wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii.

Minimalne wynagrodzenie za pracę wynosi od 1 stycznia tego roku 2800 zł brutto, o 200 zł więcej niż w minionym roku. Minimalna stawka godzinowa dla określonych umów cywilnoprawnych wzrosła z 17 do 18,30 zł brutto.

Czyli dalej jest furtka by w nie których zawodach nie wymagających kwalifikacji jak sprzątanie płacić grosze.  Lub płacić pod stołem. Natomiast znowu wzrośnie zus. Jak zwykle dojenie podatnika trwa w najlepsze. Bo nikomu nie trzeba tłumaczyć, że w branżach czy zawodach w których brakuje pracowników jak np budowlanka te 2800 to jest nic.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A potem Pinokio dziwi się, że lenia w Rzeszowie nie wybrali. Oni wciąż nie rozumieją, że coraz mniej ludzi łyka tę ciemnotę. Zus to już z 1600 miesięcznie będzie.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak pis dba o przedsiębiorców. Weźmy takiego fryzjera czy taksówkarza. 1600 zus u do tego drożejący prąd czy paliwo. Cała masa drożejących opłat i tym podobnych. Drożyzna w sklepach. Za chwilę będziemy za chleb 10 zł płacić. Tak się buduje socjalizm. Nierób ma żyć wygodnie a pracowity na niego zapieprzać jak za komuny.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano

https://www.dw.com/pl/bruksela-broni-tsue-przed-morawieckim/a-57841933

Bruksela chce, by premier Morawiecki wycofał wniosek o uznanie decyzji TSUE co do sądownictwa za niekonstytucyjną. Didier Reynders, komisarz UE ds. sprawiedliwości, skierował wczoraj (09.06.2021) do władz Polski pismo wzywające do wycofania z Trybunału Konstytucyjnego wniosku premiera Mateusza Morawieckiego dotyczącego „kolizji prawa unijnego i konstytucyjnego”. Morawiecki argumentuje w swym wniosku z końca marca, że interpretacje traktatów UE dokonywanych przez TSUE w sprawach sądownictwa są przekroczeniem kompetencji („ultra vires”) unijnego Trybunału w Luksemburgu...

Za swoiste „przygotowanie” do dzisiejszego otwarcia nowego praworządnościowego frontu między Brukselą i Warszawą można potraktować wczorajszą decyzja Komisji Europejskiej o wszczęciu postępowania przeciwnaruszeniowego wobec Niemiec za wyrok niemieckiego TK podważający rolę TSUE (chodziło o ocenę działań Europejskiego Banku Centralnego).

https://www.dw.com/pl/die-welt-europa-zauważy-ignorowanie-tsue-przez-polskę/a-57813853 ...władze w Warszawie od lat toczą spory z Komisją Europejską w sprawie zmian w wymiarze sprawiedliwości, a Polska, obok Węgier, uchodzi w Unii Europejskiej za notorycznego „grzesznika” 

11 godzin temu, galan99 napisał:

Tu się kończy wolność człowieka a zaczyna PiS .

PiS mocno ogranicza jawność rozpraw cywilnych. "Ucierpią najsłabsi"

Pod koniec maja Sejm, głosami PiS, przyjął projekt zmian w kodeksie postępowania cywilnego, które w znaczny sposób ograniczają jawność rozpraw cywilnych. Ograniczeniu temu nie będą mogły nawet sprzeciwić się strony sporu, do czego dotąd miały prawo. - To złamanie konstytucji oraz Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. Uderza w każdego, ale głównie w tych, którzy wejdą w spór z władzą lub z człowiekiem czy instytucją zamożną i potężną - mówi Onetowi prezes Fundacji Court Watch Polska Bartosz Pilitowski.

Zmiany w kpc zakładają m.in., że to sąd arbitralnie - bez względu na opinie stron i bez możliwości złożenia sprzeciwu - będzie mógł zdecydować, że dana rozprawa cywilna odbędzie się niejawnie. Teoretycznie miałyby obowiązywać podczas stanu epidemii oraz przez rok po jego zakończeniu. W praktyce jednak wiele wdrażanych w kryzysowych czasach rozwiązań zostaje z nami na zawsze .

Stonoga szukał poza krajem azylu, twierdząc, że nie może liczyć na uczciwy proces w Polsce. Kiedy holenderski sąd nakazał jego ekstradycję, Stonoga stwierdził, że „jedzie do Polski na pewną śmierć".https://www.rp.pl/Spoleczenstwo/306039944-Stonoga-trafil-z-Holandii-do-aresztu-na-Bialolece.html

Opublikowano
47 minut temu, galan99 napisał:

O to chodzi doić ile się da bo ceny zrobili się w sklepach z kosmosu bez uzasadnienia taka drożyzna .

Nie bez uzasadnienia tylko koszty , opłaty ,podatki wzrosły.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

O to chodzi doić ile się da bo ceny zrobili się w sklepach z kosmosu bez uzasadnienia taka drożyzna .

Zaraz Ci powiedzą że pszenica po 1000 PLN za tonę jest bez uzasadnienia.😂

Opublikowano
11 godzin temu, pafnucy napisał:

tylko że tam jeszcze gorszych wybrali...

no ktoś zawsze musi. nie ich wina.

W  pierwszym składzie nie może grać Szczęsny ,  Bednarek , Zieliński , Linetti , Milik i Lewandowski inaczej szkoda nerwów kibiców, muszą przyjść nowi 

Opublikowano

Aby zapłacić człowiekowi czwóraka tak na szybko licząc trzeba przewalić gdzieś ze 35 tyś. pieniędzy klienta. Raczej niefoszacowałem ale niech będzie. Taki obrazek dla sekty kultywującej pracę ręcami do emerytury.

Opublikowano

Wczoraj w RMF podali propagandę że to rok astronomicznych cen owoców.

Maliny nawet po 88zł za kg.

Noż k.rwa malina z tunelu jest wyznacznikiem tak samo jak czereśnie w grudniu.

Agrest u mnie 4 rok niesprzedawalny. Jeden może weźmie po 0,3zł w kisten, ale już ma ilość zaklepaną🤦‍♂️

Jpdl rok drogich cen

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Wczoraj w RMF podali propagandę że to rok astronomicznych cen owoców.

Maliny nawet po 88zł za kg.

Noż k.rwa malina z tunelu jest wyznacznikiem tak samo jak czereśnie w grudniu.

Agrest u mnie 4 rok niesprzedawalny. Jeden może weźmie po 0,3zł w kisten, ale już ma ilość zaklepaną🤦‍♂️

Jpdl rok drogich cen

Teraz wyznacznik cen jest na bazarkach i ryneczkach bo tam ludzie kupują a ceny są drastyczne dla portfela i tak samo w Marketach .

Opublikowano (edytowane)

ja powoli rezygnuje z bazarku coraz bardziej , jabłek już nie kupuje tam , truskawki w ubiegłą srode  wywaliłem z targu , pomidory nie dobre wole z biedry malinowego polskiego ,   co do cen i rolnictwa to kolejny raz przypmnę żę ubyło w ciągu roku 100 tys d*p do wykarmienia w Polsce  to takie miasteczko sporawe  w przybliżeniu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

na rynku jabłka po 1,5 zł a w biedronce 3,5 zł tylko co z tego jak tych z rynku nie zjem bo smierdzą ?  w mokobodach pod siedlacami sadownicy sprzedają jabłka przy sadach , kilka razy kupiłem tylko co z tego jak byle co tak samo i gruszki u nich , wiec niech się rolnicy nauczą szanować konsumenta najpierw w sprzedazy bezpośreniej 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Głupi przykład fasola w markecie 30zl.kg. a forumowy plantator sprzedaje po 15zl.kg.

Fajna marża.

U nas zagłębie fasolowe po 15zł.kg. to nawet Jasiek tyczny nie chodzi. Sprzedawałem zwykłego Jaśka to do 5zł. za kg. drobna w podobnej cenie.

Opublikowano

A to na targu zmysł powonienia tracisz?

Przecież dziś jak się uprzerz to i sprzedającą byś pomacał, a nie tylko jabłko😁

Jak wyjęte z KA lub ULO I potraktowane smartfreshem to ponoć na kompost się nadaje. 

Ale jeśli jabłko na straganie aromatu nie ma to już mieć nie będzie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Andpol napisał:

U nas zagłębie fasolowe po 15zł.kg. to nawet Jasiek tyczny nie chodzi. Sprzedawałem zwykłego Jaśka to do 5zł. za kg. drobna w podobnej cenie.

Ja piszę o szparagowej.

Opublikowano (edytowane)

możę w waszych rejonach są rolnicy na targowisku co mają uprawy u mie na 20-30 sprzedających jest tylko 1 co uprawia sam warzywa i to nie wszystkie a reszta to handlarze , co do marży to co rok oprzątam kompostownik u sklepikarza to ze 2 rozrzutniki czarnej białostockiej  wywożę na rok wiec sporo wywalają też

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v