Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Oj Marecku Marecku, niby dwa kierunku studiów a głupis jakbyś po zawodówce był. Cen rynkowych nie zmienię.

Zobacz   jak sam  sobie  przeczysz   i kto  tu  jest  "głupi" :D  :D  :D  :D  

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Oddając towar za darmo popsuję tylko rynek kolegom, którzy by mogli jeszcze zarobić.

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

5 tonami niszczyć cenę na rynku, j

Opublikowano
22 minuty temu, Denwer napisał:

Mało  realne  aby  ktoś  w PiS  bał  się tuska  który  w ostatnich  sondażach  miał kilka %  poparcia  :P  :P  

Ale przywódca PO był najlepszym... 

Raczej to jest nie realny aby powrucil.... Zobaczymy przyszłość pokażę...... 

Opublikowano
7 minut temu, Denwer napisał:

Zobacz   jak sam  sobie  przeczysz   i kto  tu  jest  "głupi" :D  :D  :D  :D  

Nie przeczę sam sobie, ktoś mądry zrozumie o co mi chodzi, a ktoś głupi, czyli na przykład ty będzie wyłapywal zdania z kontekstu, tak jak to robią w tej waszej telewizji :)

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Ja nie mówię że nie ma tylko co jest co za choroba że nazwano ją Covidem ale czy tym jest ? .

A gdyby nazwali ją xyz 526 to byłbyś szczęśliwszy? 

Opublikowano
Denwer napisał:

Widać  że  nie  należysz  do  zbyt  rozgarniętych  ludzi  i  nie  zrozumiałeś  przekazu   nie  chodzi  tu  o kwotę    w tym przekazie  ale   czego  od  ciebie oczekiwać

Byćmoże tak a byćmoże te pięć dych pokazało, że przypowieść jest wymyślona albo tak jak opisałem później - mówi nie wprost. Bo co te dolary zmieniły w życiu obdarowanego? Nic. Po wydaniu ostatniego centa pójdzie prosić o jeszcze a do tego nie mniej niż 50 papiera.

A czy pięcioma tonami zniszczy rynek? Zapewne nie. Zjawisko natomiast napewno tak. A to tak jak z psim kopro na ulicach - ktoś musi baranom to przetłumaczyć.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Zasada jest taka jak w tym roku tanio i to bardzo tanio to sadzić na następny rok .

Ale nigdy jak coś ma cenę danego roku .

Myślenie w skali wioski. Rynek jest globalny i takie kalkulacje są po prostu śmieszne. 

Opublikowano

Oddać można Denwer ale nie za darmo ani psi uj w pieniądzu. Trzeba to wymienić w innej gałęzi i będzie w porządku. Inaczej z czasem zabraknie oddającego i co wtedy?

Opublikowano

Tu chodzi bardziej o zasadę i szersze widzenie. Wyrzycenie kilku ton na rynek nie ma wpływu ale gdy wszyscy tak zrobią to efekt będzie. Podstawa jest wpojenie ludowipoprzez praktykę że za darmo nic nie dostanie. Lewacy tacy jak Marecek wierzą w darmochę, dzielenie sie dobrami i inne bzdury. Niczego za darmo nie dawać pod żadnym pozorem! Proletariat się szybko przyzwyczaja i będzie wręcz wymagał by dostawać więcej i więcej za darmo. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Myślenie w skali wioski. Rynek jest globalny i takie kalkulacje są po prostu śmieszne. 

Rynek jest globalny ale  wedle swego regionu jest najważniejszy bo co mnie obchodzi co jest w Krakowie .

A co Covida to jest podejrzana  sprawa ale obecnej sytuacji dyskusja nie wskazana jest .

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Widać  żyjesz  w oderwanym  od  realiów  świecie   twoje 5 ton  niema  żadnego  wpływu  na rynek 

Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak tacy strzałowcy jednorazowi z kilkoma albo kilkudziesięcioma tonami potrafią w ciągu kilku godzin rozwalić cenę. Od razu podaje się to jako tendencję spadkową i lecą obniżki.

• Thanks 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Nie  oddasz  bo  jesteś  zły  człowiek    lepiej  zmarnować  niż  dać komuś  kto by  się  z tego  ucieszył.   A  te  kilkadziesiąt  czy nawet kilkaset kg   nie popsuje  rynku   musisz  być niezły  jak to  napisałeś "Baran"  jeśli  myślisz  że   twoje    poletko  wpływa  na rynek  :D  :D  :D.  Chyba  że  mieszkasz w jakiś  pierdziszewie  z  dala  od  cywilizacji to  wtedy  faktycznie  jakiś  ta wpływ  na  wasz lokalny  mini  ryneczek  masz  ;)

Widać  żyjesz  w oderwanym  od  realiów  świecie   twoje 5 ton  niema  żadnego  wpływu  na rynek   chyba  że  na targu  stoisz  i handlujesz  ale  to  też  jak jeden wypadnie  tragedii  z podnoszeniem cen nie  ma. W moim rejonie  swego czasu były  setki  ha  truskawki    gdy  ci  plantatorzy  zlikwidowali   większość   upraw   nie  było  żadnego  wpływu  na rynek a pod pług  poszło  setki  ha   nie jakieś tam  śmieszne  5t czy 10. 

Jeśli myślisz  że  jak komuś  dasz  trochę  owocu   to  popsujesz  rynek  to  na prawdę  jesteś  "baran"  antypisowski  :D  :D  :D  :D  

Pamiętasz  sprawę  piekarza   co  za czasów  PO-PSL  został nękany  przez  skarbówkę  za  to  że  chleb  za darmo  biednym  dawał  i  co  rynek  popsuł????   nagle  chleb   taniał  :D  :D.   Ale  wtedy  dobrego  człowieka  ścigali  a tych  co  wyłudzali  setki  milionów   nienależnego im podatku  VAT   nie   ścigali.  

Widać  że  nie  należysz  do  zbyt  rozgarniętych  ludzi  i  nie  zrozumiałeś  przekazu   nie  chodzi  tu  o kwotę    w tym przekazie  ale   czego  od  ciebie oczekiwać ...

Ale  szczur   się  wody  nie  boi.   Mało  realne  aby  ktoś  w PiS  bał  się tuska  który  w ostatnich  sondażach  miał kilka %  poparcia  :P  :P  

Weź załóż sklep warzywniak. Towar nie sprzedany do 14 przeceń. Towar nie sprzedany do końca dnia następnego rozdaj o 7 rano. 

Prowadź statystykę ilości klientów  w przedziałach czasowych . No i zobaczymy czy po miesiącu wystarczy ci na opłaty.

Nie mam sklepu ale największy ruch będziesz miał o 7 i po 14. Plajta ekspresowa.

Już Niemiec nauczył pierwszych Polaków jeżdżących na saksy, że towar na którego nie ma kupca się niszczy. W innym przypadku sam się niszczy.

Opublikowano

Galan - Ulman ma rację. Są w Afryce takie hektary jakich nigdy nie widziałeś, z ziemią wydającą pszenicę i inne zboża. W Afryce środkowej rolnictwo leży choć gleby mają dużo. Skupiają się na minerałach. Patrząc globalnie w ciągu trzech lat może się to zmienić i wówczas nagle Twoja kalkulacja walnie na pysk...

Denwer tego nie wie bo stawiam, że nie prowadzi magazynu i nie handluje kontraktami.

Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

Proletariat się szybko przyzwyczaja i będzie wręcz wymagał by dostawać więcej i więcej za darmo. 

Prosty przykład z natury.

Podkładasz koledze nocą kawałki chleba na parapet w akademiku. Wystarczy dwa dni pod rząd a codziennie potem ma zbiórkę gołębi o 5 rano i pobudkę. 

Zachowanie jest identyczne u ludzi.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, DTaras napisał:

Galan - Ulman ma rację. Są w Afryce takie hektary jakich nigdy nie widziałeś, z ziemią wydającą pszenicę i inne zboża. W Afryce środkowej rolnictwo leży choć gleby mają dużo. Skupiają się na minerałach. Patrząc globalnie w ciągu trzech lat może się to zmienić i wówczas nagle Twoja kalkulacja walnie na pysk...

Denwer tego nie wie bo stawiam, że nie prowadzi magazynu i nie handluje kontraktami.

Patrząc globalnie w ciągu trzech lat może się to zmienić i wówczas nagle Twoja kalkulacja walnie na pysk...

Nie tylko moje ale cały kraj jak Polska jebnie wystarczy by pszenica była od 500 zł do 600 zł nikt tego z dużych nie przetrzyma dłużej jak  2 lata i plajta .

Dodam za jakiś czas to na stopi to co w Polsce wypadnie zostanie zastąpione zagranicznym .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Polega to na tym że .

Imperium Ameryki rozwalili Chiny .

- Wiecie na czym polega problem? Ja wam opowiem o tym jako były obywatel byłego Związku Sowieckiego. Problem imperiów polega na tym, że im się wydaje, iż są takie potężne, że mogą pozwolić sobie na niewielkie błędy i niedociągnięcia. Tych kupimy, tych nastraszymy, z tymi się dogadamy, tym damy błyskotki, tym pogrozimy okrętami wojennymi. I to rozwiąże problemy - powiedział Putin.

Imperium podbija się sojuszami .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak tacy strzałowcy jednorazowi z kilkoma albo kilkudziesięcioma tonami potrafią w ciągu kilku godzin rozwalić cenę. Od razu podaje się to jako tendencję spadkową i lecą obniżki.

Oj dokładnie, z truskawą tak teraz jest, nasadzili ludzie hektarami, pojęcia o uprawie nie mają, przywożą na giełdy dziadostwo i psują ceny ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Rynek jest globalny ale  wedle swego regionu jest najważniejszy bo co mnie obchodzi co jest w Krakowie .

A co Covida to jest podejrzana  sprawa ale obecnej sytuacji dyskusja nie wskazana jest .

To ci przywiozą z tego Krakowa co tylko chcesz. Gdzie ty mieszkasz że masz takie przemyślenia? Na Syberii czy na mongolskich stepach? 

Covid podejrzany? Dla ciebie to chyba wszystko jest podejrzane🤣

3 godziny temu, mirro napisał:

Mali nie potrafią liczyć i dlatego wciąż są Mali i klepią biedę. 

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Polega to na tym że .

Imperium Ameryki rozwalili Chiny .

- Wiecie na czym polega problem? Ja wam opowiem o tym jako były obywatel byłego Związku Sowieckiego. Problem imperiów polega na tym, że im się wydaje, iż są takie potężne, że mogą pozwolić sobie na niewielkie błędy i niedociągnięcia. 

My nie jesteśmy Imperium a wydaje się nam że jesteśmy nie wiem jak potężni i stąd wynika cały tragizm i śmieszność całej sytuacji😂

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

Weź załóż sklep warzywniak. Towar nie sprzedany do 14 przeceń. Towar nie sprzedany do końca dnia następnego rozdaj o 7 rano. 

Prowadź statystykę ilości klientów  w przedziałach czasowych . No i zobaczymy czy po miesiącu wystarczy ci na opłaty.

Nie mam sklepu ale największy ruch będziesz miał o 7 i po 14. Plajta ekspresowa.

Już Niemiec nauczył pierwszych Polaków jeżdżących na saksy, że towar na którego nie ma kupca się niszczy. W innym przypadku sam się niszczy.

Dokładnie. Jak kilka lat temu, było za dużo jabłek i był jakiś program polegających na ich rozdawnictwie. To te jabłka dalej wracały na rynek, bo jak ktoś dostawał je za darmo, to sprytnie próbowałem je sprzedać dalej. 

Trzeba niszczyć towar, a najlepiej przez biogazownie.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ooo, to to była zaplanowana na wyższym szczeblu akcja ratujaca polskie rolnictwo.

Rzucono nam tratwę ratunkową nabitą gwoździami i oklejoną tluczonym szkłem 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

@galan99 te PGR-y powstaną tak jak prom w Szczecinie i jak zawsze będzie to wina opozycji. Za duże przedsięwzięcie i nie ma kto tego zorganizować.

@Denwer nie nazywał bym głupimi osób, które mają tak zorganizowaną produkcję i dystrybucje, że nie musza, za frajer oddawać przemysłu. Trzeba podziwiać. Głupi by był jak by je za darmo rozdawał.

Ale tacy ludzie dla ciebie i pisopodobnych są ble, bo za dużo zarabiają i nie chcą oddać nic innym za darmo.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Marek głupotę podziwia i popiera  więc cie nie zrozumie. Lewak uważa za dobra są wspólne i bogaci mają dawać dziadom. 

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, damian303 napisał:

Dokładnie. Jak kilka lat temu, było za dużo jabłek i był jakiś program polegających na ich rozdawnictwie. To te jabłka dalej wracały na rynek, bo jak ktoś dostawał je za darmo, to sprytnie próbowałem je sprzedać dalej. 

Trzeba niszczyć towar, a najlepiej przez biogazownie.

taa 😂 rodzice uczniów z danej klasy organizowali się i sprzedawali tych kilkanaście skrzynek   na giełdzie 😂

Opublikowano

jak się jest dziadem, to jak nie popierać??

1 minutę temu, Ulman napisał:

Marek głupotę podziwia i popiera i popiera więc cie nie zrozumie. Lewak uwaza za dobrą są wspólne i ma bogaci mają dawać dziadom. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v