Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

jeśli własny produkt rozdajesz za półdarmo to ... szkoda gadać
tak się siły i zasobów dla następnych pokoleń nie zbuduje. Każde co nazbyt łatwe i wyzsiłku intelektualnego niwe wymaga z czasem popada w nadprodukcję i z towaru staje się śmieciem. Ja w tym roku ani krzaka kartofli u siebie nie sadziłem ani krzaka fasoli na towarowy zbyt a jedynie na utrzymanie odmiany bo owczy pęd w kartoflach njeszcze nie wygasł a w fasoli się zaczął na całego. dla siebie za bezcen ... a że chcę wiedzieć co jem to prowadzę u innych plantacje co sami po to do mnie przyszli i jeszcz\e chcą płacić. Taką świnią nie jestem i w plonie sobie odbiorę a i to nie nazbyt wiele bo swoi a wiem że i tak interesu nie zrobią ni na jednym ni na drugim, nie w tym roku.

Sztuką mieć produkt pożądany a nie nadprodukcyjne śmieci poniżej kosztów rozdawać.
no może na kartoflach ten sezon będzie nieco lepszy niż poprzedni ale u mnie poniżej 60gr/kg nie ma kartofli nawet w dużym hurcie a żaden ... nie będzie mi po polach łaził nawet gdybym miał to na zimę zostawić.
Co do zasady - nie ma darmo czy półdarmo a jeśli nawet to wybranym których za swoich uznaję. Obcy jak ma niedobór i z głodu ginie to niech odda co ma w zamian albo się przyłączy i pomoże a nie za półgratis. brak szacunku do swej własnej pracy

Wiem wiem @DTaras ale drożeją i pamięci i procesory i podstawowe elementy jak np mosfety czy czipy peryferyjne. drożeje technologia i energia a my specjalisty w rozdawaniu kartofli. Ciekawe czy nam technologię tak dadzą za półfriko ale taką niezawodną a nie badziew made in Kabodża, Wietnam czy w sporej części jeszcze China.

co jest pożądanego made in Poland czego by inni nie mieli?
cytaty z Jana Pawła Drugiego?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

elektronika drożeje bo rosnie zapotrzebowanie na procesory , coraz wiecej technologi od zwykłych bez obsługowych kosiarek ogrodowych przez odkurzacze domowe tez bezobsługowe po coraz bardziej rozbudowane samochody i to nie  Ty Dysydent  napisałeś  o czarnych skrzynkach w samochodach co by predkość zapisywały tu też pewnie dodatkowy procesor się przyda ?       A co do rozdawinctwa to z tymi kartoflami to smiech ale można np . na plantacje truskawki wejść za odpowiednią sume i się najęść do syta a nawet łubianke sobie jeszcze nazbierać do domu czy do sadu też , jest klient to trzeba korzystać za odpowiednią opłatą .   Nawet maszyny rolnicze mają coraz bardzie rozbudowane sterowanie z systemów sterowniczych .                  Zakonczenie lokdawnu  troche kasy z  rynku z ciągnie , wiec powinno się unormować i ceny zaczną spadać powoli .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
35 minut temu, jarecki napisał:

Zakonczenie lokdawnu  troche kasy z  rynku z ciągnie , wiec powinno się unormować i ceny zaczną spadać powoli .

Glifosat podrożał ostatnio tak ze 30% to tylko czekać końca lockdownu i pewnie znowu stanieje.😂

Opublikowano

Niewiem jak jest ale kupiłem sobie zapasik jak widziałem niepewność. Cztery banieczki po dychu... Dysydent - parę rzeczy się znajdzie i o ile polskie motoszybowce były dobre a dronów jakby nie umieli zlepić o tyle mam wrażenie, jako to są sprawy gdzie Państwo łap nie wsadziło. Ot choćby MagRail czy cała dziedzina turbin parowych oraz HTGR gdzie nasi mają jednak coś do powiedzenia i w kącie nie stoją...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

Zakonczenie lokdawnu  troche kasy z  rynku z ciągnie , wiec powinno się unormować i ceny zaczną spadać powoli .

a daj nam wszystkim Boże obyś miał rację tylko jakoś nie za bardzo w to wierzę. Ceny zawsze były jak harpun, do przodu to łatwo i szybko no spowrotem to tylko za pojedyncze asortymenty których akurat albo klęska urodzaju albo przestarzałe i mało użyteczne. Zwykle jeśli tanieje to to co większość... na czym większość plany na przyszłość oparła czyli to na co wszyscy liczą że nie potanieje.
podobnie teraz wszyscy liczą na efekt polockdownowy a że zwykle tylko mniejszość się dorabia na "fuksach" to musi ktoś stracić na błędnych prognozach czyli... raczej nie będzie tak jak się filoz... "ekspertom" śni.
A czy covid to jedyne nieprzewidziane co się mogło wydarzyć? plany planami a życie na pewno szykuje kolejne niespodzianki i kto nie ma rezerw a przecież patrz stan finansów państwa i stale rosnący deficyt. Jest jedna szansa że będzie lepiej a dziesięć że gorzej a przynajmniej nie lepiej w tym połowa nieznanych.

a elektronika drożeje bo podobnym naszym pacanom zamarzyła się informatyzacja, jak to było jeszcze? modernizacja? nie to pokomuniastyczny termin... jak oni to nazywali? ach "innowacyjność" no i chcą zbudować tę innowacyjność w oparciu o produkty innych nie budując własnego produkcyjnego zaplecza. Popyt wzrósł to i ceny bo takich "innowatorów" na całej planecie się namnożyło i dla nich miarą innowacji jest ilość utopionych w tym pieniędzy a nie własnej pracy i inwencji.
Innowatory wioskowo kościelne od siedmiu boleści co surowcami głównie rolnymi chcą dogonić świat. na węglu już się przewrócili.
co najwyżej tylko temu światu jeszcze szybszą ucieczkę ułatwią degradując własny kraj na urolnienie i dewastację i to dopłacaną tylko niebawem  nie będzie z czego bo subwencje na rolnictwo są po to aby sobie żarcia nie brakowało a nie po to aby potęgę eksportową z tego budować,
Ukraina niech sobie buduje a chcąc nieco więcej znaczyć trzeba być o krok do przodu.

z resztą nie ma sensu tłumaczyć bo i tak nic to nie da. Nawet sztandarowy KGHM. Kto więcej kraj popchnął do przodu? czy my surową miedź sprzedając czy Azjaci z tej miedzi klepiąc produkty coraz bardziej wobec i tej miedzi i naszej żywności przewartościowane.
Pisałem że tak będzie i to kilka lat temu pisałem i kto traktował to poważnie? no może kilkoro ale reszta .... nadal szczyci się jaki to my eksporter żywności i pracy najemnej i to coraz z zewnątrz tańszych bo zeszmacamy własną walutę
Rzeczywiście trochę szkoda że nie ma tu € to by mniej cwaniakowali populiści od "kontrolowanej" inflacji.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

a jakiż to "orzeł intelektu" dał się jednak nabrać na tę niby psychozę i jednak te wybory przesuną/odwołał?
no same "orły" wokół bo ptasie móżdżki to by się nawet zgadzało.

i tak wszelkie koszty durnych działań jak i utrzymanie Banasia czy kto by tam nie był nie i Ich kieszeni i pracy a...

no to qwa klnę na takich "zarządców" co tylko straty i koszty nam generują nie ważne spod której "budki" wyleźli.

a listonosz i tak wszystkie do nas listy zostawił... dwa sąsiady dalej :P dobrze że wiosek nie pomylił :D 

tu chodziło o korespondencyjność wyborów a nie jakieś epidemie czy ich imaginacje. tak by były rzetelne jak ten dziś listonosz

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, galan99 napisał:

Wszystkie wróble ćwierkają  ze wszystkimi sąsiadami mamy konflikt oj nie ciekawie się dzieje .

Bo wstaliśmy z kolan i jestemy najmondrzejsze w rejonie a inne to majom nam siem kłaniać bo myśmy walczyli za wolność waszom i naszom a one takie som tera niewdzienczne.

1 godzinę temu, Denwer napisał:

190355978_2919047585005318_3910199185692

Dodaj jeszcze że wina Tuska, Niemców , postkomuny a na dodatek to jeden wielki układ😅😂🤣

Pewnie też rządowi kazali zamknąć fabryki, stadiony galerie a ludziom kazali siedzieć w domach 🤣

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Glifosat podrożał ostatnio tak ze 30% to tylko czekać końca lockdownu i pewnie znowu stanieje.😂

no bo trzeba ze 3 razy do roku pole opryskać , przed samymi wschodami rosliny uprawnej  no i dobrze jest zdesykować łan , a i po skoszeniu w uprawie uproszczonej też jest zalecany oprysk glifosatem 😁

Opublikowano
2 godziny temu, Denwer napisał:

NIK , RPO , RPD nie mają żadnego wpływu na politykę a tym bardziej na polityków . Banaś człowiek z PISu  a kopią się z nim dziwi mnie to . 

To co ostatnio dzieje się w polityce , to jest takie śmieszne i przewidywalne , normalnie jak dzieci w piaskownicy . Głosowania nad  wyborem RPO czy planem odbudowy to jak zabawa a można by było siąść i się dogadać i coś wybrać , okopali się na pozycjach i nikt nie chce ustąpić nie rozumie z tej wojenki nic .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Denwer napisał:

@Denwer to że autor tego wpisu jest pojebany, to ja jeszcze mogę zrozumieć. Ale że Ty powielasz takie kretyństwo to mnie już dziwi. Pytanie jest proste. Ile na dobę miało być tych zachorowań kiedy praktycznie nie robiono testów? No kilka, bo nikt tego nawet nie próbował ogarnąć.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Denwer napisał:

191475041_2921607501500204_6966682193281

Przy przelewach dla Rydzyka to groszowa sprawa.

Jak ty osiągasz stan takiego zakrzywienia rzeczywistości?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
28 minut temu, jarecki napisał:

no bo trzeba ze 3 razy do roku pole opryskać , przed samymi wschodami rosliny uprawnej  no i dobrze jest zdesykować łan , a i po skoszeniu w uprawie uproszczonej też jest zalecany oprysk glifosatem 😁

Nooooo jak ktoś swoją uprawę opiera na glifosacie i wali go trzy razy do roku to ja mu powodzenia życzę.

Opublikowano
17 minut temu, Denwer napisał:

191475041_2921607501500204_6966682193281

Kto ci w te bzdury uwierzy. Przecież NIK pod szefostwem wg Kaczyńskiego kryształowo uczciwego człowieka jak mówił o Banasiu. Powiedział jasno kto jest winien tej stracie. Morawiecki, Sasin i Kamiński.

Opublikowano

Jest taka retoryka ze strony mordeczek PIS jako to skala epidemii wynika ze statystyk a nie odwrotnie. Tak jak w jednej z Korei - epidemii niema. Obserwując to Państwo z dala można wysunąć wniosek, że lekarz jest tam wojskowy, doszedł do wniosku, że witamina C i trampki nie działają i przepisuje pluton egzekucyjny. Co można po zmianie perspektywy o Polsce?

Denwer - masz jakieś lepsze zdjęcie? Dziwnie ta Pani kartkę trzyma...

Pomijając technikalia - z postu wynika, że mieszkańcy Turowa to kretyni i niewiem kto tam Ci szefuje ale będziecie mieli kłopoty...

Opublikowano

Nawet politycy pisu z pinokiem na czele mówią, że polski. To po co się czepiają do Hołowni czy innych?

27 minut temu, Denwer napisał:

192734748_561940318525022_40498938585232

Znając zakłamanie twoje propagandy i to jak manipulują to nie zdziwił bym się nawet gdyby ta pani nawet tamtych stron nigdy na oczy nie widziała. A zdjęcie zmontowano lub zrobiono gdzieś w Warszawie. Bo jak już to w mediach pokazywali ludzi na ulicy z tamtych stron co  na pis narzekali.

Opublikowano (edytowane)

największa sekta to ludzie PO PSL oraz środowisko gazety wyborczej  , nazywasz PIS sektą czy wiąże się to że większość PISU to katolicy

Edytowane przez Mariusz2903
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v