Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

O by tylko nie opodatkowali tego prądu co się sprzedaje ? . Czy jest opodatkowany jak z tym jest ? .

Mając tylko jako prosument instalacje fotowoltaiczna to tej energi nie sprzedajesz, po prostu oddając do sieci 1kWh możesz odebrać 0.8/0.7 kWh. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
15 minut temu, nie napisał:

przez 4 lata rządów pis obniżał ceny energii e, dopiero rok pandemiczny spowodował wzrost cen

Nooooo pewnie że pandemiczny. za***iście że można to zwalić na rok pandemiczny. Oczywiście na Tuska też.😂

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

solar to pseudo ekologia, taka chwilowa moda dla uspokojenia sumienia i pokazania się sąsiadom; pozbawiona sensu ekonomicznego 

gdyby rządziła po to płacił byś dwa razy tyle 

Prawdę mówiąc, mamy trzy piece i wiele razy ja, siostra dzieciaki biegali do dziadków, którzy mają solary wykąpać się latem i te 3 kominy nie dymiły naprawdę; myślę, że opał również zaoszczędzony.

Skoro piszesz, że trzeba przy okazji eko pokazać się sąsiadom, to mam już plan zrobienia na płaskim dachu mini baseniku z podgrzewaną wodą ze słońca. Istny raj! Ach niech patrzą sąsiedzi!

Pozbawione sensu ekonomicznego jest jedzenie np. veganizm- strasznie drogi, dlatego 15lat temu powróciłam na wegetarianizm.

Opublikowano
19 minut temu, galan99 napisał:

A zimą ile prądu wytwarza jak brak słońca może być przez 4 miesiące ? .

Na ile lat jest gwarancja w razie  awarii i czy dana firma jeszcze będzie na rynku i jaki koszt napraw jest ? .

Ile kosztuje ubezpieczenie solarów  przed gradem jak w razie pobije ? .

Koszta koszta tego nikt nie liczy .

U mnie od stycznia do marca wyprodukowało połowę zużycia prądu. 

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Czyli dajesz 1 kwh a odbierasz 0,7 potracenia są .

A jak w razie grad pobije lub wichura zwali dach jak to jest ubezpieczone ? .

Ja akurat odbieram 0.8 bo mam do 10 kWh, ubezpieczone mam tam gdzie budynki, podałem wartosc paneli i na tej podstawie mi wyliczyli, 60 czy 70 złotych rocznie jest więcej, i mam ubezpieczone od gradu, wiatru i wyładowań elektrycznych(piorunów). 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał:

@Tomasz0611 zadowolony jesteś z tych solarów? Zastanawiam się czy nie założyć.

Ciężko powiedzieć, niecałe 2 miesiące dopiero mam :) musialbym mieć 12 miesięcy żeby dać jakąś opinie. Jeżeli to ma być na dachu to polecam poszukać dobrej firmy, bo jak weźmiesz partaczy to jeszce dach ci zniszczą. Bo graty to oni i tak wszyscy biorą z jednej z kilku hurtowni, tak naprawdę to wszystko się różni firmą monterską. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Jeszcze niech PiS troszkę porządzi i wszyscy będą płacić takie rachunki :)

Ja mam instalacje 10kW i po odliczeniu 25% w gminie zwróci mi się w 6 lat przy obecnych cenach prądu, ale znając życie to prąd zdrożeje i zwróci się jeszcze szybciej :)

,, nie chwal dnia przed zachodem słońca '' Ty nie jesteś normalny bo zużywasz prąd nie tylko w domu ale w dodatkowej działalnośći ja pisałem o normalnym domku rodzinnym tu  10 kw bez pompy ciepła nie wykorzystasz , no i jeszcze samochód elektryczny by się przydał do 10 kw .       Znaczy plany Masz na dodatkowe zużcie 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@jarecki dobiera się instalacje do potrzeb, aktualnie u mnie akurat by było około 8kW ale że planuję chlodnie robić to od razu zrobiłem 9.99kW, więcej się nie opłacało bo wszedł by mi ten przelicznik 0.7 zamiast 0.8 . W zwykłym domku to pewnie by było około od 3kW do 5kW wystarczające. 

Opublikowano

oglądałem kilka odcinków ,, zachara '' na you tube nawet konkretny gość odcinki o fotowoltanice oglądałem 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

@jarecki dobiera się instalacje do potrzeb, aktualnie u mnie akurat by było około 8kW ale że planuję chlodnie robić to od razu zrobiłem 9.99kW, więcej się nie opłacało bo wszedł by mi ten przelicznik 0.7 zamiast 0.8 . W zwykłym domku to pewnie by było około od 3kW do 5kW wystarczające. 

to ile Płacisz co miesiąc za prąd ? ja mam 350 zł ale z oborą dojarką i schładzalnikiem mleka 

Opublikowano (edytowane)

Zależało od miesiaca, zima to było około 300 zł, ale latem to i 600zl miesięcznie potrafią być rachunki. Zależy ile jest podlewania, jedna noc deszczowni to 50kWh, czyli około 25zl. A bywały miesiące, że i po 20 takich podlewania było. Średnio około 400-450 miesięcznie mi wychodzi, i to przy G12w, 2/3 prądu zuzywam na tej tańszej taryfie. 

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał:

ok . i tu jest zasadna inwestycja , ja powoli wygaszam produkcje mleka to i zużycie pradu miejsze będzie .

Chyba o to chodzi, żeby inwestować żeby się zwracalo później ;) a nie wydawać na cokolwiek. 

Opublikowano

Są inne zalety. Można zejść z gazu zupełnie i oszczędzić na stałych kosztach za niego. Ekogroszek pójdzie w górę to ludzie przeskoczą na pellet i ten także pójdzie w górę. Kocioł elektryczny jest wygodny i łatwosterowalny i doczekamy się a jak kto ma miejsce i warunki to sobie może zrobić poziomy wymiennik gruntowy samodzielnie to i pompę ciepła ogarnie w miarę optymalnie... Było coś takiego jak fundusze Norweskie.

tomasz - jak założysz 5 kW to łańcuch będzie miał ze 13 paneli w szeregu i raz falownik nie odpali się przy grubszym zachmurzeniu bo zabraknie napięcia, dwa system będzie miał bardzo stromą charakterystykę co pogorszy toczne uzyski. Przy pracy z mocą 200 W będzie przyjmował więcej energii biernej niż oddawał czynnej do sieci. A te trzy kW to już na trzy fazy całkiem bez sensu.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Popraw dane bo w 2013 prąd kosztował 0.51 w taryfie G11, ładnie manipulujesz danymi. Aż spojrzałem w archiwalne faktury za ee. Dane dla PGE o Łódź.  Ale wy pisowcy zawsze pozmieniacie tak żeby ładnie wyszlo :)

Wykres ze strony URE. Od 2017 do 2020 mamy wzrost o 50%, ach dzięki ci Jarosławie Wspaniały xD

nawet nie wiesz co kupujesz i za co płacisz - buuaaahhhhhaaaaaaa - ale cyrk (zapytaj rodziców albo sąsiadów :D )

dla porównania cen posługujemy się danymi z gus a nie z krainy oz :D 

nawet nie masz odrobiny przyzwoitości i nie potrafisz przyznać, że propaganda antypisowa wmawiając ci, że za rządu pis ceny kWh dramatycznie rosną (10% vs. 29%), robi z ciebie (wpisz sobie co chcesz) bo za ich rządów ceny rosły kilkakrotnie więcej (wtedy ty nie miałeś odwagi powiedzieć nawet a ...)

2 godziny temu, mirro napisał:

Nooooo pewnie że pandemiczny. za***iście że można to zwalić na rok pandemiczny. Oczywiście na Tuska też.😂

jakieś argumenty do mojego postu?

• Haha 1
Opublikowano

Negatyw - ja również kupuję energię na MWh i potwierdzam trend z tablicy. Gospodarstwa domowe niczego oprócz konsumpcji nie generują a i Ty nie podałeś wszystkich danych...

Opublikowano
3 godziny temu, nie napisał:

:D 

cena 1kWh

2007 - 0,45

2013 - 0,58

wzrost o 29%

2015 - 0,57

2019 - 0,55 !!!

2021 - 0,63

wzrost o 10,5%

To jeszcze napisz ile rzad pisu dołożył podatków  to tej ceny za  1 kWh.... Wtedy zobaczymy kiedy prąd był tańszy.... 

Opublikowano
48 minut temu, nie napisał:

jakieś argumenty do mojego postu?

Argument do czego? Że to PiS obniżał ceny energii sztucznie aby w tym roku już nie było z czego i trzeba było podwyższyć?😂 Argumenty do tego że dalej leżymy i kwiczymy z atomówką? Weź mnie nie rozśmieszaj. Nastukajcie se takich sukcesów ile się podoba. 😂

No tak, wcześniej to by było podwyższanie obciążeń a teraz to będą daniny prorozwojowe.😂

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

dla porównania cen posługujemy się danymi z gus a nie z krainy oz. 

O ile wiem to URE reguluje ceny energii elektrycznej, a nie jakiś GUS xD ty nawet źródła swoich danych z sufitu nie podajesz :)

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Argument do czego? Że to PiS obniżał ceny energii sztucznie aby w tym roku już nie było z czego i trzeba było podwyższyć?😂 Argumenty do tego że dalej leżymy i kwiczymy z atomówką? Weź mnie nie rozśmieszaj. Nastukajcie se takich sukcesów ile się podoba. 😂

No tak, wcześniej to by było podwyższanie obciążeń a teraz to będą daniny prorozwojowe.😂

a dobrym rozwiązaniem byłoby dogadać sie z niemcami , odpuscić nord stream 2 w zamian za atomówke w polsce ale już przepadło

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@jarecki gdyby rządziła inna ekipa to moze by były na to szanse, ale dla PiS Niemcy są źli, bo 80 lat temu nas zaatakowali, i teraz zamiast żyć tym co się teraz dzieje na świecie, to oni wspominają to co było prawie 100 lat temu... A i na NS2 coś byśmy skorzystali. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v